Wyrafinowane testy?lzur pisze:pozwoleń LTE 2600 dla Nokia Solutions and Networks
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Teraz rozumiem. Pozwolenie jest "nowe" gdy w danej lokalizacji i dla danego operatora, pasma i technologii nie było pozwolenia a w następnym miesiącu się pojawiło. W przypadku, który podałeś, już było takie pozwolenie w czerwcu a w lipcu pojawiło się kolejne i dlatego nie jest wykazane jako nowe.pawelec2225 pisze: chodzi mi o plik z samymi nowymi pozwoleniami, których nie było miesiąc temu. tam jest tylko gsm1800
Swoją drogą po co operatorowi dwa pozwolenia z tą samą technologią i tym samym pasmem w jednym miejscu ? Różnią się one tylko numerem decyzji i datą ważności.
jedno pozwolenie jest tylko na gsm900, a drugie jest MNET GSM900, czyli że pasmo 900 mogą wykorzystać albo na podstawowe GSM, albo na UMTS 900. a potrzebne jest to operatorowi, bo chce wyłączyć do końca roku wszystkie nadajniki GSM 900 i zastąpić je UMTS'em 900, a zwykłego gsm'u nie może ruszyć, ale za to MNET jak najbardziej. jestem pewny, że pozwolenie na gsm900 nie zostanie nawet ruszone do końca ważności pozwolenialzur pisze: Swoją drogą po co operatorowi dwa pozwolenia z tą samą technologią i tym samym pasmem w jednym miejscu ? Różnią się one tylko numerem decyzji i datą ważności.
Właśnie przed sekundą odpalono UMTS900 na całym Nowym Mieście w Poznaniu, więc już praktycznie wszędzie jest UMTS900 
Sygnał -50 dBm wewnątrz budynku. ECIO -2. UMTS2100 miał ok. -66 dBm i ECIO -2.
Na karcie PLAY z limitem 7/1 w roamingu krajowym Orange (taki sam wynik dla T-Mobile):
Na karcie Orange Free LTE:

Sygnał -50 dBm wewnątrz budynku. ECIO -2. UMTS2100 miał ok. -66 dBm i ECIO -2.
Na karcie PLAY z limitem 7/1 w roamingu krajowym Orange (taki sam wynik dla T-Mobile):

Na karcie Orange Free LTE:

Ciekawe czy to znaczy, że Poznań po kolejnej aktualizacji mapki będzie już w całości magentowy?Spacedust pisze:Właśnie przed sekundą odpalono UMTS900 na całym Nowym Mieście w Poznaniu, więc już praktycznie wszędzie jest UMTS900

Jakie wrażenia z użytkowania w aglomeracji? 3G jest już wszędzie, ikonka EDGE odeszła w zapomnienie? Przełączenie na UMTS900MHz jest płynne? Kiedy nastąpuje - przy całkowitym zaniku UMTS2100MHz?
Szkoda, że nie masz karty abonamentowej Orange. Prepaid chyba nie jest miarodajny.Sygnał -50 dBm wewnątrz budynku. ECIO -2. UMTS2100 miał ok. -66 dBm i ECIO -2.
Jeszcze z ciekawości - będąc w zasięgu UMTS900MHz Networks zamiast nazwy operatora na wyświetlaczu widnieje 260-34?
U mnie jest 26002 tylko, że wszędzie pokazuje UMTS 2100 MHz... czyli co? Nie dane mi będzie działać na UMTS 900 ? Bo chyba już po wszystkim...Mixiorek pisze:
Jeszcze z ciekawości - będąc w zasięgu UMTS900MHz Networks zamiast nazwy operatora na wyświetlaczu widnieje 260-34?
Jeżeli piszesz o Warszawie i okolicy lub o Sochaczewie to w żadnym z tych miejsc nie ma jeszcze UMTS900MHz.Horacy pisze:U mnie jest 26002 tylko, że wszędzie pokazuje UMTS 2100 MHz... czyli co? Nie dane mi będzie działać na UMTS 900 ? Bo chyba już po wszystkim...
jest już aktualizacja http://beta.btsearch.pl/Mixiorek pisze:Jest nowy wykaz pozwoleń radiowych UKE. Póki co brak aktualizacji na www.btsmap.one.pl/uke i beta.btsearch.pl
Czekamy
W okolicach Warszawy i w niej U900 ma być odpalone w sierpniu.
Powie mi ktoś po co tyle nowych pozwoleń dla Orange i T-Mobile np. w Łodzi czy Częstochowie? Z tego co widzę dodano tylko nowe pozwolenia do już istniejących i taki trochę syf się zrobił w tabelkach na btsearch. Czemuś to służy/
Powie mi ktoś po co tyle nowych pozwoleń dla Orange i T-Mobile np. w Łodzi czy Częstochowie? Z tego co widzę dodano tylko nowe pozwolenia do już istniejących i taki trochę syf się zrobił w tabelkach na btsearch. Czemuś to służy/
Zobaczymy, też słyszałem niby o tym terminie. Ciekawe jak i czy przełoży się to na jakość sieci.bed pisze:W okolicach Warszawy i w niej U900 ma być odpalone w sierpniu.
Odnowienie pozwoleń/ koncesji na kolejne lata? Ostatnio chyba Orange opłacił ileś set mln zł.Powie mi ktoś po co tyle nowych pozwoleń dla Orange i T-Mobile np. w Łodzi czy Częstochowie? Z tego co widzę dodano tylko nowe pozwolenia do już istniejących i taki trochę syf się zrobił w tabelkach na btsearch. Czemuś to służy/
UMTS900 można włączyć u mnie na iPhonie np. przełączając przełącznik Włącz LTEMixiorek pisze:Ciekawe czy to znaczy, że Poznań po kolejnej aktualizacji mapki będzie już w całości magentowy?Spacedust pisze:Właśnie przed sekundą odpalono UMTS900 na całym Nowym Mieście w Poznaniu, więc już praktycznie wszędzie jest UMTS900
Jakie wrażenia z użytkowania w aglomeracji? 3G jest już wszędzie, ikonka EDGE odeszła w zapomnienie? Przełączenie na UMTS900MHz jest płynne? Kiedy nastąpuje - przy całkowitym zaniku UMTS2100MHz?

Wtedy nagle łapie nośną 3064, ale niestety po dłuższym czasie znowu wraca do UMTS2100 mimo, że ma gorszy sygnał. U mnie też nie pokazuje 260-34 na liście sieci.
Co gorsza czasem trzyma się UMTS2100 tak długo, że nawet przy sygnale -113 dBm nie przełącza na UMTS900 i to jest bardzo irytujące...
Po zalogowaniu do T-Mobile wyraźnie łatwiej można złapać UMTS900, a w Orange stosunkowo trudno.
Różnice w poziomie sygnału są ogromne. W moim miejscu testowym w łazience na podłodze gdzie mam kilka grubych ścian do stacji bazowej:
- UMTS 2100 -95 dBm
- UMTS 900 -61 dBm
Sprawdziłem miernikiem co się dzieje w takim przypadku z telefonem i przy UMTS2100 telefon potrafi wypromieniowywać do 1 000 000 mikrowatów/m2 czyli 1W/m2, a przy UMTS900 jest to maksymalnie 1000 mikrowatów/m2 czyli 0,001W/m2. Przy LTE w tym samym miejscu jest prawie ciągle 1,8W/m2.
Pozostaje więc pytanie po co w ogóle korzystać UMTS2100 skoro na UMTS900 wszystko działa i zasięg jest wszędzie

Zastanawiam się jak wymusić na stałe pasmo UMTS900. Zazdroszczę tym, którzy mają blisko teraz stacje GSM900/UMTS900 only

Może po to że O i T wspólnie mają 30MHz pasma na 2100MHz i tylko 5MHz na wspólny UMTS. Jak by klientów obu sieci wrzucić na te 5MHz to by to słabo działało.Spacedust pisze: Pozostaje więc pytanie po co w ogóle korzystać UMTS2100 skoro na UMTS900 wszystko działa i zasięg jest wszędzieOdpowiedź jest prosta, skoro już się kupiło pasmo, nabudowało stacji to durny lud i tak będzie z tego korzystał, a potem telefon mnie wręcz parzy...
Zobaczymy czy u mnie będzie podobnie.Spacedust pisze:UMTS900 można włączyć u mnie na iPhonie np. przełączając przełącznik Włącz LTE
Tego się obawiałem. Mają tak mało pasma pod UMTS900MHz, że zrobili odcięcie bardzo nisko. Mam nadzieję, że nie skopali konfiguracji na tyle, że będą problemy z handoverem UMTS2100MHz->UMTS900MHz. Albo, że przy słabym sygnale w paśmie UMTS2100MHz telefon będzie "pływał" między pasmami.Co gorsza czasem trzyma się UMTS2100 tak długo, że nawet przy sygnale -113 dBm nie przełącza na UMTS900 i to jest bardzo irytujące...
Problemem jest właśnie granica 113dBm jakby została obniżona do choćby 108dBm to by wszystko było jak najbardziej ok.
No właśnie, ale wielka szkoda, bo podobno częstotliwości powyżej 1 GHz, a szczególnie 1.8 GHz (DECT, DCS, LTE) są bardzo szkodliwe dla mózgu.mungo pisze:Może po to że O i T wspólnie mają 30MHz pasma na 2100MHz i tylko 5MHz na wspólny UMTS. Jak by klientów obu sieci wrzucić na te 5MHz to by to słabo działało.Spacedust pisze: Pozostaje więc pytanie po co w ogóle korzystać UMTS2100 skoro na UMTS900 wszystko działa i zasięg jest wszędzieOdpowiedź jest prosta, skoro już się kupiło pasmo, nabudowało stacji to durny lud i tak będzie z tego korzystał, a potem telefon mnie wręcz parzy...
W Polsce zamiast UMTS2100 powinno być jeszcze UMTS850, ale trzeba zwolnić te częstotliwości. Wtedy np. można by odpalić LTE800/2100/2600
W razie gdyby wam nie udało się wbić na UMTS900 to polecam zalogować się do Plusa, który robi taki manewr Aero2 UMTS900 -> Plus UMTS2100 i potem wybrać np. T-Mobile i powinno wskoczyć od razu UMTS900.
[ Dodano: 2014-07-11, 16:31 ]
Ja mam bardzo dokładny zapis logów co sekundę i zobaczę dzisiaj jak to będzie działać w praktyceKryniczanin pisze:Problemem jest właśnie granica 113dBm jakby została obniżona do choćby 108dBm to by wszystko było jak najbardziej ok.

Gdyby nie było U2100, to praktycznie nie byłoby w Polsce 3G (ciekawe czy z taką ilością klientów w ogóle terminal by się zalogował do sieci).Spacedust pisze:Pozostaje więc pytanie po co w ogóle korzystać UMTS2100 skoro na UMTS900 wszystko działa i zasięg jest wszędzie
Druga sprawa to Dual Carrier - wyciśnij z U900 prędkość 30 Mb/s.
Odnośnie mierników, by to dokładnie sprawdzić trzeba mieć dwa mierniki - jeden na 2100 MHz, drugi na 900 MHz.