• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #731506  autor: Rudder
 09 lip 2014, 21:51
Czy istnieją routery umożliwiające wykorzystanie dwóch kart jednocześnie np. plusa i orange aby na komputerze powstał internet korzystający z dwóch sieci również jednocześnie ?»

#731508  autor: janekt
 09 lip 2014, 21:59
Wydaje mi się, że jest to niemożliwe. Nigdy nie widziałem routera/modemu, który posiadałby dwa gniazda SIM.

JanekT

#731509  autor: kaspeed
 09 lip 2014, 22:04
technicznie nie jest to wykonalne bo każdy z tych internetów daje inne ip...

#731512  autor: Rudder
 09 lip 2014, 22:06
janekt pisze:Nigdy nie widziałem routera/modemu, który posiadałby dwa gniazda SIM.
telefon już takie gniazda posiada. Czy w przypadku telefonów jest możliwe korzystanie z dwóck kart na raz ?
kaspeed pisze: bo każdy z tych internetów daje inne ip
a może jeden komputer potrafi obsłużyć dwa ip ?

#731522  autor: Flash999
 09 lip 2014, 22:56
Jest to absolutnie niemożliwe. Nie da się połączyć dwóch infrastruktur sieciowych w jedną. W telefonach Dual SIM tylko jedna z kart służy do transferu danych (ew. obsługa 3G), druga głównie do rozmów i SMS.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#731549  autor: tokarek
 10 lip 2014, 03:25
Dovado Pro zapewnia obsługę 2 modemów jednocześnie. Ale nie wiem czy połączenie internet może pochodzić z nich razem. Na pewno działa internet z jednego, a np. SMS-y z drugiego.

#731550  autor: radar77
 10 lip 2014, 05:38
kaspeed pisze:technicznie nie jest to wykonalne bo każdy z tych internetów daje inne ip...
Otóż jak najbardziej jest wykonalne ale nie na sprzęcie za 50zł. To kwestia hardware - musi być zapewniona wystarczająca ilość portów usb/kart sim i modemów. Resztę załatwia soft. Można skonfigurować łącza na zasadzie load balancingu, lub przypisać statyczne trasy per user lub usługa. Niestety o dynamicznym routingu typu bgp można zapomnieć.

--
pozdrawiam
radar77

#731591  autor: zajadacz
 10 lip 2014, 11:04
Tak jak pisze @radar77 technicznie jak najbardziej wykonalne. Przypuszczam że na Mikrotiku dałoby radę zrobić (na kablu nie ma żadnego problemu). Dla kabla od dawna są nawet gotowe rozwiązania SOHO, np. TP-Link TL-R480T+

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#731732  autor: Rudder
 10 lip 2014, 20:02
Nie rozumiem określeń typu:
radar77 pisze:statyczne trasy per user lub usługa
radar77 pisze:dynamicznym routingu typu bgp
radar77 pisze:load balancingu
zajadacz pisze:Mikrotiku dałoby radę zrobić (na kablu nie ma żadnego problemu)
zajadacz pisze:rozwiązania SOHO
bo się na tym nie znam.

Chciałbym połączyć usługe Orange Free Net - obecnie na routerze HUAWEI E5776
i Plus Prepaid - taryfa Plus Internet Na karte
Jak to wykonać aby połaczenie było jak najbardziej stabilne i małym kosztem.

#731744  autor: user_delete34
 10 lip 2014, 20:44
Rudder, obecnie nie masz takiej możliwości, bo z modemu nie zrobisz dual SIMa. Zależy Ci na agregacji pasm obu operatorów, by mieć jakby jedno szybkie połączenie (jak to teraz Samsung zrobił z LTE+WiFi w S5) czy też chcesz być automatycznie przełączony na połączenie z drugiej karty, gdy słabnie sygnał sieci na karcie numer jeden?

Nie podpowiem, bo sam nie wiem, też czekam na rozwinięcie tematu.

#731758  autor: zajadacz
 10 lip 2014, 21:35
W teorii Mikrotik 411U powinien obsłużyć jednocześnie modem USB i modem mini PCI-E. Jednak
nie testowałem i nie wiem czy to zadziała, więc z czystym sumieniem nie mogę polecić. Poza tym nie wydaje mi się, żebyś był kimś, komu chce się rzeźbić w tym, bo z konfiguracją tego będzie trochę zabawy. Z kumplem początkowo mieliśmy kłopot żeby skonfigurować tą płytkę pod jeden modem, a co dopiero pod dwa z load balancingiem.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#731762  autor: Rudder
 10 lip 2014, 21:39
Markadiusz pisze: Zależy Ci na agregacji pasm obu operatorów, by mieć jakby jedno szybkie połączenie
Właśnie na takiej agregacji mi zależy, bo to efektywne.
Markadiusz pisze:czy też chcesz być automatycznie przełączony na połączenie z drugiej karty
to jest akurat łatwe wystarczy przełączyć połączenie sieciowe

#731778  autor: cyanoone
 10 lip 2014, 22:29
Openwrt + TP Link WDR 3600 da rade. Router ma 2 porty USB, można dodać hub aktywny. Możliwe jest nawet sumowanie prędkości łącza. Tylko przy LTE będzie wymagany bardziej wydajny router, gdyż ten jest do szybkiego internetu za słaby.
Pozdrawiam ;)
PS Sumowanie jest możliwe przy użyciu zewnętrznego serwera.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#731786  autor: Rudder
 10 lip 2014, 23:00
cyanoone pisze:Tylko przy LTE będzie wymagany bardziej wydajny router
jaki wybrać lepszy router dla LTE ?
cyanoone pisze:Sumowanie jest możliwe przy użyciu zewnętrznego serwera

Z jakiego powodu musi być ten zewnętrzny serwer ? Czy chodzi o te 2 ip ?

Również pozdrawiam

#731796  autor: cyanoone
 10 lip 2014, 23:28
Najpierw zobacz czy dasz radę całą instrukcję zrobić. Trzeci post obczaj.
instrukcja
Co do routera to możesz się zapytać na tamtym forum o mocny sprzęt pod Openwrt.
Pozdrawiam ;)

#731966  autor: Rudder
 11 lip 2014, 18:45
cyanoone pisze:Najpierw zobacz czy dasz radę całą instrukcję zrobić. Trzeci post obczaj.

instrukcja
Dałbym rade wykonać tą instrukcję. Niestety za wysoki jak dla mnie koszt dobrego routera pod LTE rzędu 300 -400 zł mi na to nie pozwala :(