• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #728536  autor: ra-v
 29 cze 2014, 11:29
Kupiłem starter Orange aby potestować internet. Na start za 5zł dostałem 500MB, jednak chciałbym dłużej potestować niż 2 dni.

Pytanie do testerów - na jaką taryfę zmienić aby pakiet internetowy nie był tak drogi jak na taryfach telefonicznych i jaki (i jak) włączyć pakiet internetowy?

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#728548  autor: cyanoone
 29 cze 2014, 12:05
ra-v, Lion + bon 15 zł i tyle w temacie. Internet na kartę w Orange działa źle. Zakładam, że masz taryfę smart, więc chyba nic nie musisz zmieniać. W taryfie smart możesz włączyć za darmo Orange World.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#728560  autor: bazooka
 29 cze 2014, 12:37
A ja dodam, że do pełnej kontroli tj. zmiany taryf, aktywacje pakietów warto zalogować numer na https://www.orange.pl/ - tam masz wszelkie info, nie musisz pytać o kody aktywujące usługi/pakiety - wszystko aktywujesz klikając myszką/palcem :)
Co do testowania tylko Orange FnK, i do końca sierpnia testujesz za KODy z LIONów - jest tu osobny o tym temat.
cyanoone pisze:Internet na kartę w Orange działa źle
Nie twierdzę, że jest super, ale ocenę działania pozostawiłbym każdemu indywidualnie - dla kogoś kto tylko robi testy prędkości i porównuje z innymi sieciami oraz chce mieć internet na kartę do ściągania torrentów i innych wielkich plików to na pewno będzie kiepski.
A jeśli używa się go tak jak standardowo używa się internet w smartfonie to ja nie mam większych zastrzeżeń - w każdej sieci połączenie może się czasem zerwać.

#728622  autor: ra-v
 29 cze 2014, 18:22
Trochę dziadostwo, ale jakoś dam radę - w TMobile kupiłem 6GB za 30zł ważne przez miesiąc.
Kupię za 12 zł 1 GB, a gdy będzie za mało to coś wymyślę.

Jak dotąd Orange było ok - bardzo mały ping, tylko pobieranie przycięte do 7.2 (o ile dobrze widziałem) - w praktyce 6/51.5.

A zrywać to mi nawet na abonamencie Plusa zrywa ;-)

#728944  autor: ra-v
 30 cze 2014, 20:46
No mogę i tak zrobić, tylko pytanie skąd będę wiedział, ze 1GB się skończy i zacznie mi brać kasę z konta?

#728952  autor: marcinek243
 30 cze 2014, 21:00
Moim zdaniem warto pobawić się z batonami. 5gb na ponad 24h za ~1-1,50zł to niewiele :)

#728987  autor: bazooka
 30 cze 2014, 23:19
ra-v pisze:No mogę i tak zrobić, tylko pytanie skąd będę wiedział, ze 1GB się skończy i zacznie mi brać kasę z konta?
Naprawdę tak trudno się zalogować na orange-on-line :?: Jest apka Mój Orange - podane jak na tacy.

#729265  autor: ra-v
 01 lip 2014, 20:08
Naprawdę tak trudno się zalogować na orange-on-line
Założyłem konto, dodałem usługę, ale nawet stanu tych 500 MB nie widziałem, ale...
Jest apka Mój Orange - podane jak na tacy
... jak tak to spoko ;-)
marcinek243 pisze:Moim zdaniem warto pobawić się z batonami. 5gb na ponad 24h za ~1-1,50zł to niewiele
Albo ja jestem głupi albo celowo informacje o promocjach są pochowane w piwnicach strony internetowej. Tutaj piszą o 100 MB na dzień, a nie 5 GB.
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html

Ogólnie to mogłem przespać ostatnie promocje, które nie dotyczą Play i Plus, więc wybaczcie ;-)

#729295  autor: bazooka
 01 lip 2014, 21:01
Calm7 pisze:Sebusy.
W życiu się nie zalogowałem
:- D
Wszelkie dane wyciskam z sieci GSM i smarta.
Rozczarowałeś mnie: SMSy z konta logowanego 100/m-c do wszystkich sieci o długości 4 SMSów, 10 MMSów za free/m-c o wadze ok300kB też czasem może się przydać.
No i jeśli pisząc o "smarcie" masz na myśli Mój Orange to w zasadzie jeszcze nie skończyłem przepychanki z bok-iem, że nie ma tam wszystkiego co można aktywować w orange-on-line np. Pakiet Minut 60 po orange.... i bezczelnie wciskają mi już dwukrotnie, że jest taka możliwość w Mój Orange :evil:
ra-v pisze:Założyłem konto, dodałem usługę, ale nawet stanu tych 500 MB nie widziałem, ale...
Haczyk polega na tym, że kod z Liona daje środki promocyjne, które widnieją w danych konta jako złotówki i jeśli zmienisz taryfę na Free na kartę - ta sama bonusowa kwota da Ci inną wartość MB danych do wykorzystania niż w pozostałych taryfach - gdzie jest to 100MB :)

#729305  autor: cyanoone
 01 lip 2014, 21:39
sebusy pisze:
cyanoone pisze:Internet na kartę w Orange działa źle
Nie twierdzę, że jest super, ale ocenę działania pozostawiłbym każdemu indywidualnie - dla kogoś kto tylko robi testy prędkości i porównuje z innymi sieciami oraz chce mieć internet na kartę do ściągania torrentów i innych wielkich plików to na pewno będzie kiepski.
A jeśli używa się go tak jak standardowo używa się internet w smartfonie to ja nie mam większych zastrzeżeń - w każdej sieci połączenie może się czasem zerwać.
Po przeczytaniu tego co piszą w temacie o Lionach i z własnych doświadczeń wywnioskowałem, że działa źle. Nie mam na myśli prędkości, a zamrażanie połączeń. Wczoraj korzystałem, bo miałem awarie łączą stacjonarnego i był dramat. Prędkości były niezłe jak na Orange , ale ta jakość. Śmiem twierdzić, że Play/Virgin@Orange to ziemia obiecana w porównaniu do tego co się dzieje we Free. Testowałem w Łodzi, Warszawie, Supraślu i wielu mniejszych i większych miejscowościach i wszędzie jeden problem.
Pozdrawiam ;)

#729446  autor: marcinek243
 02 lip 2014, 11:13
ra-v pisze: Albo ja jestem głupi albo celowo informacje o promocjach są pochowane w piwnicach strony internetowej. Tutaj piszą o 100 MB na dzień, a nie 5 GB.
W promocji Lion nie otrzymujemy sztucznego pakietu danych.

Otrzymujemy złotowki na internet ok. 500 zł. W taryfie głosowej to tylko 100 MB w internetowej zaś 5 Gb

#729591  autor: bazooka
 02 lip 2014, 19:31
cyanoone pisze:a zamrażanie połączeń
Prosiłbym Ciebie o info - zamrażanie na jaki okres przy poborze jakiej ilości danych i skąd... :?:

#729597  autor: cyanoone
 02 lip 2014, 20:01
sebusy, Zamrażanie występuje w różnych odstępach czasu. Raz mogę pobrać 4 mb i zamarza, a czasami 'nawet' 100 MB. Na jaki okres czasu? Dobre pytanie. Nie znam odpowiedzi. Kiedyś czekałem chwilę ok. 3 minut i musiałem resetować połączenie jak to robię zazwyczaj, ponieważ nie mam do tego cierpliwości. Moim zdaniem przeglądanie internetu powinno być przyjemne i bezproblemowe. Nasza dyskusja na temat internetu z Orange nie ma sensu. Oboje mamy swoje racje i będziemy się przekonywać. Lepiej skończymy to teraz niż potem zamieni się to w dyskusję tzw troli :mrgreen:
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#729627  autor: bazooka
 02 lip 2014, 20:20
cyanoone, do końca się z Tobą nie zgadzam - każdy dyskusja powinna dążyć do kompromisu - tylko złe nastawienie może temu przeszkodzić....
Na pewno mamy swoje rację i na pewno korzystanie z internetu powinno być przyjemne i bezproblemowe aczkolwiek należy wziąć poprawkę, że to dalej choć coraz to lepszy to jednak internet mobilny i że działanie w różnych miejscach o różnych porach może się różnić - absolutnie nie mogę akceptować połączenia internetowego w przytaczanym przez Ciebie Virgin zwłaszcza gdy się człowiek przemieszcza.
Co do testów z speedtestu - przytaczane na forum dane zmobilizowały mnie do własnych testów - wykonałem go kilka razy jeden za drugim w moim miejscu zamieszkania i nie wykazywał żadnych przerw w taryfie Orange Free na Kartę, transfer zanikał jednak przy testach w taryfie One... ćwierćsekundowe zawieszenia transferu nie przysparzały mi problemu w korzystaniu z internetu mobilnego, aczkolwiek nigdy tak nie jest, żeby nie mogłoby być lepiej...
Każdy ma inne wymagania, ale na pewno nie można popadać w skrajności i porównywać transferu mobilnego z transferami internetu stacjonarnego na światłowodach, a mam wrażenie że spora ilość forumowiczów chciałaby zastąpić to pierwsze tym drugim i używać go do celów "domowych" - wówczas należy po prostu przetestować sieci indywidualnie w danej lokalizacji i nie opierać się o nasze subiektywne oceny :)