Dioda jest bardzo przydatna - szczególnie, gdy się zarządza kilkoma stronami, fanpage na Fb i Twitterem, gdzie czas reakcji ma duże znaczenie, a z różnych względów nie zawsze mam włączony głos w telefonie. W Xperii M po diodzie widzę, czy przychodzi news z RSS, czy Twitter, czy też np sms lub mail.
Miałem M2 w ręce, porównywałem też z G2 MINI - jest zdecydowanie większy niż M-ka.
Pewnie, są 2 lata gwarancji, ale nie zakładam od razu, że za 2 lata będę znowu zmieniał sprzęt. Raczej go szanuję i mimo dużego użytkowania - długo mi służy (np 6300 ma folię na wyświetlaczu, jest w pokrowcu, stan bdb, rok zakupu 2007

).
Dlaczego wymienna bateria? Bo ze względu na częste służbowe wyjazdy w góry nie raz wskazane było posiadać drugą baterię, gdyż nie miałem dostępu do prądu. Owszem - mam na te cele także Solida, jednak są sytuacje, gdy właśnie ze względu na cel wyjazdu potrzebuję dostęp do netu i tu większe zastosowanie ma smartfon (oczywiście trochę sytuację ratuje także powerbank, ale nie zawsze można go podłączyć, gdy jest potrzeba).