• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#722820  autor: helioN
 05 cze 2014, 13:19
Karlos20 pisze:helioN, pewnie, że jest :) Proszę. -> http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... lsacie.pdf
W cenniku oferty jest lejek do 32 kbit/s po wyczerpaniu danych z limitu.
Ale zasady są identyczne, jak w Plusie - będziesz miłośnikiem ogromnych plików pobieranych w LTE - dostaniesz lejkowego bana. Solorz-Żak nie da Wam prawdziwego no-limitu już od 60 zł miesięcznie. To nie Neostrada. PLUS/CP muszą chronić integralność i niezapychalność LTE/HSPA+.
Ale tutaj to tyczy się chyba 3G i limitów z góry ustalonych a nie tych od Power LTE.

Żeby nie było - sam jestem sceptyczny co do oferty, coś kręcą i to ostro. Do póki nie sprecyzują ile można danych pobrać w Power LTE po wyjechaniu za normalny limit to ta oferta to kupa. :mrgreen:

Przedstawiciel Plusa na ich forum tak określił te zapisy w regulaminie:
Zapis tyczy się ekstremalnych przypadków, użytkowników "kopiujących internet", w takich sytuacjach możemy wprowadzić ograniczenie prędkości.

#723078  autor: ja.michal
 06 cze 2014, 02:47
zajadacz pisze:UOKiK się im czepi do tego regulaminu.
Wątpię. Wszędzie masz w umowie magiczne do jeśli chodzi o prędkość. Dane, zgodnie z regulaminem i reklamą (sic!) są bez limitu. To, że w mniejszej prędkości to już inna para kaloszy.

#723086  autor: Sig
 06 cze 2014, 07:03
Karlos20 pisze:helioN, pewnie, że jest :) Proszę. -> http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... lsacie.pdf
W cenniku oferty jest lejek do 32 kbit/s po wyczerpaniu danych z limitu.
Ale zasady są identyczne, jak w Plusie - będziesz miłośnikiem ogromnych plików pobieranych w LTE - dostaniesz lejkowego bana. Solorz-Żak nie da Wam prawdziwego no-limitu już od 60 zł miesięcznie. To nie Neostrada. PLUS/CP muszą chronić integralność i niezapychalność LTE/HSPA+.
Tak, tak, bo twój wspaniały Play daje 200GB i jednocześnie dba o "niezapychalność sieci". Zachowaj pozory obiektywizmu moderatorze. Na razie wróżysz z fusów. Oferta jest nowa i nikt "ban" jeszcze nie dostał. Ogarnij się.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#723128  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 11:10
Sig, Play ogranicza prędkość transferu danych i też nie piszesz prawdy odnośnie "Darmowego LTE w Play", gdyż limit GB też jest zależny od oferty!
Play ogranicza prędkość do 15 mbit/s, w abo PO do 30 mbit/s.

W poście przytoczyłem szalenie ważny punkt regulaminu, który jest mega kontrowersyjny.
Po prostu chciałem zaznaczyć kwestię, że Solorz-Żak wprowadzając ofertę chce przetestować sieć, ale: jednocześnie "zasysaczy" będzie blokował lejkiem. Chodzi o kasę! Za wymianę GB pomiędzy MIDASEM a Grupą POLSAT też transferuje kasę, aby Polkomtela spłacać. Czysto biznesowy interes.
Męczarnia z kodami CAPTCHA w Aero2. To też potencjalni klienci Plusa/CP. Nie wezmą tej oferty.
Chcecie się przekonać?
Bierzcie na 7 dni za free ofertę Plusa/CP i spróbujcie pobrać kilkaset GB. Sprawdźcie to w praktyce! Kolego Sig - Ty również :) Przypominam, że to musi być oferta z urządzeniem z abo od 59,90 z e-fakturą, w innym wypadku nadziejecie się na OFERTĘ Z LIMITAMI GB.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#723156  autor: Ruben
 06 cze 2014, 12:24
Takie zapisy w regulaminie to zabezpieczenie przed zapychaniem sieci, z którego operator może ale wcale nie musi korzystać. Podobnie jest w ofertach głosowych.
Uważam, że jeżeli usługa ma być dostępna dla większości czyli ma być w przystępnej cenie, to trzeba zadbać żeby nie tylko ściągający setki GB byli zadowoleni ale także pozostali użytkownicy, którzy też płacą abonament mieli zagwarantowane akceptowalne parametry transmisji.
Oferta jest konkurencyjna cenowo dla neostrady więc popularność może być duża.
Plus swoją nową taryfą Power LTE wyraźnie zaznaczył, że jest liderem na rynku internetu mobilnego.

#723158  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 12:40
To prawda, jest liderem technologii LTE, lecz Play, T-Mobile i Orange nie próżnują, ale ofertowo i z rozbudową sieci. Oferta tutaj też odgrywa dużą rolę. Z limitami GB (dość dużymi) wyróżnia się Orange (stali klienci) i T-Mobile, za 100 zł jest 100 GB miesięcznie w Tylko SIM + nocki bez limitu od 0 do 9 za 9,08 zł.
Play ma do końca roku darmowe LTE, ale co dalej? Musi poprawić ofertę.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#724058  autor: manyaky
 10 cze 2014, 02:04
zajadacz pisze:UOKiK się im czepi do tego regulaminu.
Dokładnie j/w. To tak jak gdyby w regulaminach no-limit'ów głosowych było napisane, że
Operator zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji głosowej z zachowaniem różnic między klasami wskazanymi w lit. a, w tym ucinanie rozmów po jednej minucie
Absurd. Niejasne, nieuczciwe. Wszystkiego najgorszego.
ja.michal pisze:Wątpię. Wszędzie masz w umowie magiczne do jeśli chodzi o prędkość. Dane, zgodnie z regulaminem i reklamą (sic!) są bez limitu. To, że w mniejszej prędkości to już inna para kaloszy.
Nie zgodzę się. Zupełnie co innego mieć 10Mb, gdy deklarowane jest 20Mb, a co innego 32kb. Taka prędkość uniemożliwia korzystanie z usługi w podstawowym celu, w jakim została zakupiona.
prędkość w zasięgu LTE po wykorzystaniu pakietu podstawowego: do 20 Mb/s

#724297  autor: muchakk
 10 cze 2014, 20:21
pakierhakierxd nie przesadzajmy... za 4GB dziennie Cie nie zablokują. Mam Power LTE od wczoraj ... pobrałem 10GB danych(przy normalnym korzystaniu) i jakoś się nic wielkiego nie dzieje :)... Wszystko śmiga, żadnego upomnienia nie ma ani nic.... a i prędkość nadal taka sama (mam opcję najwyższą :) ).

W tych pakietach również mozna kasperskiego aktywować na 2 lata za 1,23zł brutto. Taka ciekawostka, może ktoś skorzysta.

[ Dodano: 2014-06-10, 20:25 ]
Karlos20 pisze:Bierzcie na 7 dni za free ofertę Plusa/CP i spróbujcie pobrać kilkaset GB. Sprawdźcie to w praktyce! Kolego Sig - Ty również Przypominam, że to musi być oferta z urządzeniem z abo od 59,90 z e-fakturą, w innym wypadku nadziejecie się na OFERTĘ Z LIMITAMI GB.
Spróbuj tak zrobić w PLAY'u. Pobierz w tydzien kilkaset GB danych jak to napisałeś, a tam również dostaniesz w twarz. My tutaj piszemy o normalnym korzystaniu z internetu a nie o pobieraniu kilkuset GB tygodniowo...no bez jaj.

[ Dodano: 2014-06-10, 20:28 ]
manyaky pisze:Dokładnie j/w. To tak jak gdyby w regulaminach no-limit'ów głosowych było napisane, że
Podobne zapisy są... Tylko w takiej sytuacji usługa jest całkowicie blokowana... Przypomnij sobie o blokadach sms w PLAY nałożonych na niektórych userów którzy zaczęli bardzo dużo korzystać z pakietu no limit sms gdy wprowadzili go na początku... to dokladnie taka sama sytuacja.

#724310  autor: KC-KARLOS
 10 cze 2014, 20:58
muchakk pisze:Spróbuj tak zrobić w PLAY'u. Pobierz w tydzien kilkaset GB danych jak to napisałeś, a tam również dostaniesz w twarz.
Zrozumiałeś w ogóle mój post?!
Testowanie neta na abo w PLAY aktualnie jest całkowicie darmowe przez 7 dni, pomijając niepotrzebna mieszaninę na fakturach korygujących itp. Jest w LTE limit 100 GB, nie słyszałem o ograniczeniu prędkości na LTE.
Plus oferuje testy w abo za 9 zł i trzeba to opłacić.
Dodatkowo są startery Play, gdzie też można aktywować darmowe LTE. W Plusie Internet na kartę przetestujesz tylko nocki za 10 zł na max 14 dni.
muchakk pisze: Przypomnij sobie o blokadach sms w PLAY nałożonych na niektórych userów którzy zaczęli bardzo dużo korzystać z pakietu no limit sms gdy wprowadzili go na początku...
Na głównym numerze prepaid w Play od prawie roku regularnie korzystam z no-limit SMSów do wszystkich sieci i pisząc z każdym miesiącem coraz więcej SMSów, żadnych blokad nie mam.

Przypominam: Plus z CP jest liderem LTE i ma największy zasięg LTE w Polsce. To jest bezdyskusyjne. Ale w celu ochrony swojej sieci, będzie LIMITOWAŁ transfery w LTE. Wspomniecie moje słowa. GB nie produkują się tak łatwo z MOBYLANDU (MIDASA) tak jak woda.

#724313  autor: muchakk
 10 cze 2014, 21:08
Karlos20 pisze:Testowanie neta na abo w PLAY aktualnie jest całkowicie darmowe przez 7 dni, pomijając niepotrzebna mieszaninę na fakturach korygujących itp. Jest w LTE limit 100 GB, nie słyszałem o ograniczeniu prędkości na LTE.
Plus oferuje testy w abo za 9 zł i trzeba to opłacić.
Sorry, ale jak ktoś nie ma na test 9zł to po co w ogóle będzie podpisywał umowę na LTE i to w jednych z wyższych abonamentów (PowerLTE jest od 59,9zł)... Zrozumiałem Cie doskonale. Każdy operator ma zapisy go chroniące przed tzw. cwaniakami... Jestem pewny, że ktoś takie lte będzie chciał rozdzielić na osiedlu na pare kompów... i ten zapis właśnie broni operatora przed takimi działaniami.
Karlos20 pisze:Na głównym numerze prepaid w Play od prawie roku regularnie korzystam z no-limit SMSów do wszystkich sieci i pisząc z każdym miesiącem coraz więcej SMSów, żadnych blokad nie mam.
Ja nie twierdzę, że Ty miałeś... Przypomnij sobie tylko jak było kiedy Play taki pakiet wprowadził... nakładali blokady na tą usługę... zresztą w nju nabijaczom minut w PLAY również usługę blokowali.. To DOKŁADNIE TAKA SAMA SYTUACJA. Operator pilnuje swojego interesu i o ile ktoś normalnie korzysta z usługi to nic mu się nie stanie tak cwaniakom operator skrzydełka skutecznie przycina.

#724315  autor: KC-KARLOS
 10 cze 2014, 21:11
muchakk pisze: Przypomnij sobie tylko jak było kiedy Play taki pakiet wprowadził...
Play blokował jeszcze wcześniej, za czasów Fresh'a, gdy wprowadzili starą taryfę z SMSami za doładowanie (nadal ona istnieje). Masz racje :)
Ale nie dajmy się zwieść papce marketingowej speców z W4. Wiele osób przeliczyło się z tym.
Dotyczy to też LTE. Za szybka oferta, za mała sieć.

#724318  autor: muchakk
 10 cze 2014, 21:13
Czy sieć taka mała? Przypominam Ci, że PLUS ma do dyspozycji jeszcze pasmo 2600Mhz które w każdej chwili może uruchomić i tym samym skutecznie powiększyć pojemność sieci LTE.

#724326  autor: KC-KARLOS
 10 cze 2014, 21:20
muchakk, zwróć uwagę, że mamy bardzo niewielką ilość urządzeń z LTE2600.
Częstotliwość jest używana przez Aero2 dla BDI. Prędzej bardziej udrożni UMTS900, gdy za niecałe 2,5 roku zamkną BDI na tej częstotliwości. Klienci Aero2 to potencjalni klienci Plusa/CP. Jeśli się zrazili na CAPTCHA, nie wezmą nawet LTE od Solorza.

Nie mówie, że Plus/CP to mała sieć, mi chodziło o NetWorkS! i P4.

#724342  autor: muchakk
 10 cze 2014, 21:35
Karlos20 pisze:muchakk, zwróć uwagę, że mamy bardzo niewielką ilość urządzeń z LTE2600.
Wszystkie huaweii'e w plusie obsługują LTE2600. Zte nie mam pojęcia bo nie mogę znaleźć, ale wydaje mi się, że też... więc PLUS zabezpieczył się troszkę przed przeciążeniami sieci.

#724419  autor: kranu
 11 cze 2014, 09:34
Karlos20 pisze: Plus oferuje testy w abo za 9 zł i trzeba to opłacić.
Wszyscy mówią testy za 9zł, na stronie Plusa też jest 9zł.

A w regulaminie:
"Abonent, który skorzystał z uprawnienia do rozwiązania Umowy na warunkach określonych w § 4 pkt. 1-7 zobowiązany będzie do zapłaty
promocyjnej opłaty aktywacyjnej określonej w § 2 pkt 2, opłat za Usługi, z których korzystał do dnia rozwiązania Umowy naliczonych zgodnie z § 2
pkt. 2. Wysokość promocyjnej opłaty abonamentowej będzie proporcjonalna do liczby dni, w których była aktywna karta USIM."

z którego raczej wynika, że będzie trzeba zapłacić całą opłatę aktywacyjną 29zł + jeszcze część abonamentu.

#724427  autor: myk6414
 11 cze 2014, 10:05
Zgadza się. W opcji testuj płacisz 29zł aktywacji + proporcjonalnie za wykorzystany abonament. od poniedziałku testuję to u siebie na wsi. Jest dużo lepiej niż na wimaxie netii gdzie mam 1Mpbs... i łącze tak wysycone, że upload praktycznie nie istnieje.

Na PLUSowy LTE mam 12Mpbs down i 0.58Mbps upload... trochę mnie upload martwi bo pracuję z domu o dużo korzystam z telekonferencji... router pokazuje siłę sygnału -81 dBm, myślicie że antena zewnętrzna pomoże na upload? Do nadajnika mam w linii prostej ok. 3,8km ( ale go z dachu nie widzę - zasłonięty drzewami) teraz router leży na parapecie wycelowany w kierunku tegoż nadajnika.

#724430  autor: habish
 11 cze 2014, 10:07
Regulamin Neostrady --> http://www.orange.pl/ocp-http/140327/PL ... 393522.pdf

Polecam §6, punkt 1:
Orange ma prawo do ograniczenia (zmniejszenia prędkości
transmisji danych w kierunku do komputera Abonenta do 32
kbps) lub zawieszenia świadczenia Usługi, jeżeli Abonent
narusza postanowienia § 5 pkt 2) – 6) i pkt 10) lub pozostaje w
opóźnieniu z płatnością należności za Usługę, przez okres
dłuższy niż jeden okres rozliczeniowy. Powyższe nie narusza
prawa Orange do rozwiązania Umowy, zgodnie z postanowieniami Umowy.
§ 5 2-6:
2) do ochrony oraz nieudostępniania swojego Hasła lub PIN-u
osobom trzecim,
3) nie dokonywać prób wejścia do zasobów informatycznych,
będących w posiadaniu osób trzecich bez ich zgody,
4) nie umożliwiać korzystania z Usługi osobom trzecim poza
Lokalem,
5) nie prowadzić jakichkolwiek działań, które mogą powodować
zakłócenia w działaniu sieci Internet,
6) nie podejmować jakichkolwiek działań, które mogą uszkodzić
infrastrukturę sieciową Orange lub zakłócić poprawne
funkcjonowanie systemów Orange, służących udostępnieniu i
monitorowaniu Usługi, oraz urządzeń i łączy Orange,
przeznaczonych do przekazywania informacji na odległość,
10) przestrzegać przepisów prawa i treści Regulaminu i Umowy, a
w szczególności nie dostarczać treści o charakterze
bezprawnym, przy wykorzystaniu Usługi.

#726722  autor: mn9
 21 cze 2014, 21:25
muchakk, i jak ci działa te PowerLTE ? Lejka nie dostałeś , pochwal się ile GB już nabiłeś :D

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#726781  autor: muchakk
 22 cze 2014, 10:58
mn9 nie ściągam na potęgę... korzystam z tego łącza tak samo jak wcześniej korzystałem z internetu stacjonarnego. W 12 dni pobrałem ponad 60GB danych... prędkość jest taka sama jak wcześniej czyli max dostępne w lte w mojej lokalizacji (mam najwyższy abo).

Pozdro

#726837  autor: mn9
 22 cze 2014, 14:16
Dzięki za odpowiedź , bardzo mocno interesuje mnie ta oferta i pytam się wszystkich i wszędzie jak im to chodzi swoją drogą 60GB w 12 dni to wychodzi 5gb na dzień to już sporo , w tej chwili takie zużycie mam wykorzystując orange i batony lion ale że chodzi to tragicznie to mocno szukam alternatywy .Wszyscy mówią że nie mają już lejka więc zaryzykuję i w przyszłym tygodniu wezmę tą ofertę i zobaczę sam jak się sprawuje ;)

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png