Spacedust pisze:W Poznaniu dno !
Stacja widoczna z okna, sygnał -61 dBm, SNR 22.
Zwykła kpina z klientów...
Tak jest tylko na tej stacji? Jeszcze widzę skoki w DL?
Jak jest na innych i generalnie w Poznaniu?
P.s.
Masz patent by w iphonie podejrzeć czy w eterze jest umts900?
[ Dodano: 2014-06-21, 22:22 ]
madhunt3r pisze:Ping Orange ma fajny i to tylko tyle chyba. Ciekawe, czemu T-Mobile zawsze ma większy ping.
Tyle, że w moim odczuciu ping to obecnie języczek uwagi i rzecz bardzo istotna. Od tego zależy jak szybko serwer odpowie i przeniesie Cię na właściwą stronę itp. Zanim osiągniesz np 15Mbps DL już masz dostęp do tego co chciałeś, więc w tym przypadku DL 70Mbps na niewiele się zda. Do tego UL na poziomie 5-10-20Mbps to rzecz bardzo ważna i pozytywna. Sieci stacjonarne często nie oferują takich wartości.
Jeżeli mam mieć ping 15-35ms i DL na poziomie 20-30Mbps albo ping 60-80ms i DL 50-70Mbps to ja wybieram opcję nr 1.
TMobile komercyjnie ma LTE od niedawna. Orange od września 2014 (dobrze pamiętam?)? Może to jeszcze kwestia konfiguracji? Chociaż gdy LTE w Tmobile testowała przed oficjalnym udostępnieniem mała grupa testerów to ping też nie zbliżał się do tego z Orange. Zobaczymy za kilka miesięcy (koniec roku) gdy sieć okrzepnie i będzie po swapie głównym i swapie LTE.
To jest ciekawy przypadek -> LTE Orange Konstancin-Jeziorna, prawdopodobnie (na 90%) nadajnik na ul. Mirkowskiej (ID: 0287), modem Huawei E3276, siła sygnału 3/5:
Zrobiłem kilkadziesiąt testów, ping najczęściej <15-20ms, UL 1,5-2Mbps natomiast DL niemal zawsze w przedziale 12-16Mbps. Niezależnie od pory dnia, nocy itp.
Ktoś ma jakąś dobrą teorię? Wygląda na sztywne ograniczenie DL i UL?