• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

Czy blokujesz transfer danych, gdy nie korzystasz z Internetu?

Zawsze blokuję - telefon jest online tylko wtedy, kiedy tego potrzebuję
12
32%
Nigdy nie blokuję, bo po co - telefon jest całą dobę połączony z siecią Internet
19
50%
Transfer przez sieć komórkową blokuję gdy nie korzystam z Internetu, ale WiFi mam cały czas włączone
4
11%
Nie korzystam z transferu przez sieć komórkową. Nie korzystam z Internetu w telefonie lub korzystam TYLKO z darmowych sieci WiFi.
3
8%

#726456  autor: wook
 20 cze 2014, 15:47
ja w androidzie ostatnio zablokowałem łącze mobilne bo mam tam karty bez neta, ale bateria trzyma tyle samo praktycznie co jak miałem wstawioną kartę z netem.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#726823  autor: maniek89
 22 cze 2014, 13:27
sebusy pisze:rzyzwyczajenia przyzwyczajeniami, ale nie piszcie o ograniczaniu/oszczędzaniu transferu
tu nawet nie chodzi o oszczędność. Po prostu jak telefon jest w kieszeni/ torbie to nie każdy potrzebuje być w tym czasie online (chyba że wymaga tego praca)

#726825  autor: bazooka
 22 cze 2014, 13:34
maniek89, dobrze rozumiem, tylko napisz mi obiektywnie dlaczego nie być online gdy się ma pakiet danych i smartfona :?: Przecież dzięki temu ktoś nie będzie musiał płacić za szybki i niczym nieograniczony kontakt z Tobą, prawda :?: To Twoja sprawa czy chcesz mu odpisać...
Poza tym czasem niektórzy kochają sport i apki LIVE dają dostęp do wyniku - ba...w apce SOFASCORE już po chwili pojawiają się filmiki z bramkami - ale to taki przykład akurat na czasie :)
"Zboczenia" są różne i apek, które dają jakieś interesujące nas powiadomienia jest multum - dlaczego tego nie wykorzystać...no pytam się ja :?:

#726918  autor: kostrzewski
 22 cze 2014, 17:03
Ja nigdy nie blokuję transferu - cały czas mam aktualizację poczty.

#727024  autor: maniek89
 23 cze 2014, 09:14
Dlatego to zalezy od indywidualnych potrzeb, :p po prostu uważam że nie powinno się w jakis sposób piętniowac tych, co transfer wyłączają tekstami w stylu: Po co ci w takim razie smartfon? Równie dobrze - masz no limit to czemu nie dzwonisz cały czas? ::P
sebusy pisze: tylko napisz mi obiektywnie dlaczego nie być online gdy się ma pakiet danych i smartfona Przecież dzięki temu ktoś nie będzie musiał płacić za szybki i niczym nieograniczony kontakt z Tobą, prawda
Jeśli ktos na prawdę potrzebuje się z toba skontaktować to zadzwoni/napisze też sms ;p
sebusy pisze:Poza tym czasem niektórzy kochają sport i apki LIVE dają dostęp do wyniku - ba...w apce SOFASCORE już po chwili pojawiają się filmiki z bramkami - ale to taki przykład akurat na czasie
No tak, jak ktos lubi to czemu nie - niech ma transfer 24 na dobe ale trzeba zrozumieć też 2 stronę która nie chce byc online cały czas ;p

#727109  autor: user_delete34
 23 cze 2014, 16:11
Żeby w Androidzie było proste zarządzanie połączeniami (a wystarczyłoby i takie, jak w Symbianie), nie blokowałby, transferu. Tu jednak co chwilę łączy się coś. Coś, nie wiem, co. Pobiera transfer, np niby sprawdzi pocztę, ale nie poinformuje do czasu odblokowania telefonu.

Włączam transfer tylko wtedy, gdy potrzebuję, szkoda megabajtów i energii.

#727197  autor: bazooka
 23 cze 2014, 22:08
Markadiusz pisze:Pobiera transfer, np niby sprawdzi pocztę, ale nie poinformuje do czasu odblokowania telefonu.
Nie bardzo rozumiem, tę drugą część zdania... sprecyzujesz :?:
No i ile pobiera tego transferu w tle, napisz konkretnie ile, że Ciebie to tak razi - i co, jaka Apka :?:

maniek89, dokładnie tak jak odpowiadasz mi, można by odwrócić kota ogonem :P
Poza tym ciekawi mnie czemu czujesz się piętnowany, czy poczuwasz się do tłumaczenia się ze swojej decyzji?, odbieram Twoją wypowiedź tak, jakbyś był w mniejszości i należała Ci się tolerancja, a nie ma nic bardziej mylnego niż taka teoria...
Jeśli miałbym być upierdliwy to nie odpisałeś mi konkretnie na moje pytanie:
"tylko napisz mi obiektywnie dlaczego nie być online gdy się ma pakiet danych i smartfona?"
Pamiętaj jednak, że nikogo nie "piętnuje"...

#727200  autor: user_delete34
 23 cze 2014, 22:14
sebusy pisze:sprecyzujesz :?:
Jakiś dźwięk wiadomości, jak w SMSie by się przydał.
Musiałbym zmierzyć dokładnie, ale ostatnio zauważyłem ubytek kilkunastu megabajtów w ciągu dnia. To ogromna ilość danych jak na procesy w tle i to już częściowo powyłączane. Żadnych pogodynek itp, zero maili.

#727209  autor: bazooka
 23 cze 2014, 22:39
Markadiusz, no ale czemu winisz Androida za brak ustawionego dźwięku nadejścia maila :?:
Włącz sobie do testów transferu BANDWIDTH MONITOR, ale odinstaluj jak skończysz testy, bo niedawno odkryłem, że sporo baterii żre ta apka.

#727211  autor: user_delete34
 23 cze 2014, 22:41
Dźwięk ustawiony jest, ale całe powiadomienie jest w momencie odblokowania telefonu. Ale to był akurat przykład, nie o tym wątek.

#727213  autor: bazooka
 23 cze 2014, 22:48
Markadiusz, to masz byka albo w apce, albo w jakiś ustawieniach... nie doświadczam takich rzeczy, dźwięk jest na bieżąco - mail odbierany kilka sekund od momentu przyjścia na serwer.
koniec OT.