• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #717166  autor: exdany
 14 maja 2014, 09:56
Witam, chciałem się zorientować dlaczego Orange nie może pomóc w lokalizacji zagubionego telefonu lub chociaż w sprawdzeniu czy ktoś z niego korzysta pod inną kartą sim. Naprawdę nie mogę tego pojąć, telefon opłacam w abonamencie, jestem klientem od 8 lat. Podejrzewam, że dla takiego technika to jest 5 min. roboty żeby sprawdzić czy taki,a taki numer IMEI logował się ostatnio do sieci.

Druga sprawa to czy tylko w tym kraju tak to funkcjonuje. Czy jesteśmy obywatelami drugiej kategorii ? Wątpię, że w takich Niemczech nie pomogą człowiekowi który utracił telefon o dużej wartości. Nie wymagam przcież by jak na filmach namierzali telefon po nadajnikach GPS. Gdybym wiedział, że telefon ktoś sobie przywłaszczył rozmowa na Policji wyglądałaby całkiem inaczej.

#722868  autor: Lightman
 05 cze 2014, 15:11
Proponuję się zastanowić czego tak naprawdę oczekuje się od operatora - respektowania naszej prywatności, czy śledzenia i zapisywania każdych możliwych danych bo kiedyś mogą się przydać?
Obecnie jest wiele aplikacji pozwalających zabezpieczyć i namierzyć urządzenie w przypadku zagubienia/kradzieży więc czemu operator miałby się tym zajmować?

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile

#722879  autor: darek638
 05 cze 2014, 15:31
A dlaczego nie skoro ma takie możliwości i klient potrafi udowodnić, że to jego telefon?

Nigdy więcej Play.

#723183  autor: Lightman
 06 cze 2014, 13:26
Dlatego co opisałem powyżej - respektowanie prywatności. Możliwość nie oznacza konieczności. Klient może o to zadbać sam, jeśli mu zależy, a podejrzewam, że dla operatora to więcej niż "5 min roboty technika".

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile

#725749  autor: fikusa92
 17 cze 2014, 09:38
Ciekawa sprawa. Szkoda, że wcześniej o tym nie widziałam. Zgubiłam telefon i przepadł w nieznane.

#726091  autor: user_delete19
 18 cze 2014, 15:35
exdany pisze: Czy jesteśmy obywatelami drugiej kategorii ? Wątpię, że w takich Niemczech nie pomogą człowiekowi który utracił telefon o dużej wartości.
Wiesz, czy tylko sobie tak tak gdybasz w swoich widzimisie?

Swoją drogą, jak już porównujemy - co prawda nie Niemcy ale kraj niemieckojęzyczny - Szwajcaria, gubisz w Zurychu nowego iPhone to do tygodnia odzyskasz go w biurze rzeczy znalezionych...

#726341  autor: buster
 19 cze 2014, 22:04
Takie sprawdzenie to po pierwsze loteria. Jeżeli użyto karty innego operatora to taki technik nie będzie miał dostępu. Sprawdzeń należałoby dokonać też w Play, Plus i T Mobile.
Co do Niemców to nie mam konkretnej wiedzy, ale obserwując ich podejście do danych retencyjnych i związanych z tym innych zagadnień mocno wątpię aby operator angażował się w poszukiwanie zagubionego telefonu i to nie zależnie od jego wartości.