• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 75 z 187
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 187

#725647  autor: leo88
 16 cze 2014, 17:12
Cześć. Mam telefon w Mix Plusie, czteroletnie umowa (48 doładowań po 30 złotych) kończy mi się na początku stycznia. Nigdy nie przedłużałem umowy i mam kilka wątpliwości.

Chciałbym pozostać przy obecnej formie i wziąć sobie jakiś nowy telefon. Czy i ewentualnie kiedy skontaktują się ze mną w sprawie nowej umowy, czy to ja powinienem pofatygować się np. do salonu? Sprawdzałem opcję 'przedłużenia przez internet', ale wypluło, że obecnie nie mają przygotowanej żadnej oferty.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

#725651  autor: utlktm
 16 cze 2014, 17:38
Hej. Jestem całkowitą nowicjuszką w kwestii telefonów, umów i sieci komórkowych, więc z góry przepraszam za banały o których mogę nic nie wiedzieć.

Moja sytuacja jest trochę zakręcona. Kończy mi się umowa MixPlus 50zł/36 miesięcy i chciałabym przedłużyć ją z Plusem, bo większość osób z którymi rozmawiam przez telefon też jest w Plusie i mam do nich 29gr za całą rozmowę. Problem w tym, że przy doładowaniu 50 zł prawie 15 zł schodzi na pakiet internetowy, który swoją żywotnością jest tragiczny (po tygodniu już jest wyczerpany limit). Chciałabym pozostać w Plusie ale z lepszymi warunkami. Trochę poczytałam tutaj i widzę, ze większość osób korzysta z abonamentu. Ja jestem trochę sceptycznie nastawiona do abonamentu, boję się, że szybko go przekroczę i będę musiała dopłacać miliony.

Chciałabym też nowy telefon, obejrzałam trochę testów telefonów i ciekawy wydaje się Motorola Moto G. Niestety z tego co patrzyłam to nie ma go w ofercie Plusa. Co polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc :) :smt004

#725759  autor: lodyga
 17 cze 2014, 10:45
leo88 ja prosiłam na Plusforum i mi udostępnili ofertę przez internet ale moim zdaniem nie opłaca się obecnie mixa, co prawda jeśli przedłużysz przez neta to nie masz obowiązkowego neta, chyba że już masz taryfe mix 6 to tak. Za 6 zł masz tylko 600 sms do Plusa itd. Moim zdaniem Mix to dno, przeszłam na Plus na kartę i mam sms za free i rozmowa za 29 groszy całe połączenie...

utl ktm - zamiast mixa może weź sobie abonament, wyjdzie taniej....za 49.99 zł miesięcznie masz za darmo rozmowy i sms do Plusa i 440 minut wymienne na 3 GB neta do innych sieci. Motoroli nie ma tej co chcesz ale możesz wyhaczyć o ile masz gadane ;) niezły telefon za 1 zł...

#725798  autor: CreIser
 17 cze 2014, 13:40
Heloł, znajomy posiada abo. w plusie. Nie pamiętam na jaką kwotę. Otrzymał ofertę z DUKU (bez wypowiedzenia) 69,99 no limit połaczenia + smsy do wszystkich sieci, 0,5 GB internetu, czyli w skrócie to co na stronie dla przydłużających :)

Był ktoś w podobnej sytuacji? Zna ktoś jakieś ciekawe oferty po złożeniu wypowiedzenia?

#725828  autor: Boski2
 17 cze 2014, 15:37
Vero pisze:
lodyga pisze:Czy możecie mi przesłać jak napisać wypowiedzenie? I czy mogę w nim zawrzeć czego oczekuje?
Idź do punktu sprzedaży Plusa i tam powiedz o co chodzi, tylko powiedz wyraźnie, że chcesz złożyć oświadczenie o braku zgody na przedłużenie umowy na czas nieoznaczony (a nie wypowiedzieć, bo to by oznaczało zerwanie umowy). W punkcie sprzedaży będą wiedzieli o co chodzi i przygotują ci odpowiednie dokumenty. Jeżeli chcesz to zrobić listownie, to wystarczy, że napiszesz:

Oświadczenie

Ja...... (nazwisko, imię), urodzony dnia ............., zamieszkały (adres), legitymujący się dowodem osobistym..........., posiadający PESEL........., oświadczam, że nie wyrażam zgody na przedłużenie na czas nieoznaczony umowy [nr ........ (jeżeli umowa ma numer] o świadczenie usług telekomunikacyjnych w sieci Plus zawartej w dniu ................ w (miejscowość zawarcia umowy) dla numeru telefonu (nr telefonu).

Jednocześnie proszę o przeniesienie mojego numeru telefonu ................... na kartę do oferty „Plus na Kartę” po zakończeniu wyżej wymienionej umowy.

Wysyłasz to na adres siedziby Polkomtela, listem poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru. Trzeba pamiętać, że datą złożenia wypowiedzenia będzie data dotarcia pisma do Polkomtela, a nie data wysyłki, więc trzeba to zrobić ze znacznym wyprzedzeniem, co najmniej 40 dni przed końcem umowy. Dlatego o wiele prostszym rozwiązaniem jest załatwienie tego w salonie Plusa, wtedy twoje oświadczenie jest doręczone natychmiast.
W piśmie nie pisz czego oczekujesz, bo z góry przesądzasz sprawę. Jeżeli nie będą mogli dać ci tego co napiszesz, to może nawet nie zadzwonią. Poczekaj na telefon z Działu Utrzymania Klienta.

.
No dobra, a jak mam napisac pismo jak mi minęło owe 30 dni i zostało już tylko 14 dni do końca umowy?
Stwierdzenie "nie wyrażam zgody", kiedy w regulaminie jest zapisek o 30 dniach?

Na moim koncie mam umwe przedłużeniową. Ale ja chcę mieć też darmowe mms, bo póki co za nie w większości płacę 39 grosza za mmsa
Obecnie płacę 46,90 zł. abonamentu a do tego mam Pakiet 100 min/ 100 SMS i Pakiet 20 min do wszystkich sieci + internet za 7 zł. miesięcznie.

Jak piszecie OMG za 14,90 z 340 minutami do wszystkich wymiennymi tez na smsm i MMS (?!) jest możliwy?
Czy po minięciu owych 30 dni może z tym być już problem?

#725831  autor: CreIser
 17 cze 2014, 15:40
@up

Liczy się 1 pełny cykl rozliczeniowy, czyli Twoja umowa wygaśnie o miesiąc później.

#725842  autor: Boski2
 17 cze 2014, 16:13
ok, czyli pisma nie muszę zmieniać?

Jutro czeka mnie rozmowa z konsultantem, a w południe wypowiedzenie.
Dziś pani z BOK mówiła tę samą ofertę jaką mam na necie, czyli 29.90 z 220 minumtami.

A ja chcę 14,90 i 360 minut :)

#725851  autor: CreIser
 17 cze 2014, 16:53
Równie dobrze możesz napisać takie pismo:

imię, nazwisko;
adres zameldowania;
pesel;
numer telefonu;

Niniejszym wypowiadam umowę zawartą w dniu takim i takim ze skutkiem na koniec następnego okresu rozliczeniowego.

Z poważaniem,
xyz

No niestety - lekko nie jest - trzeba negocjować.

#725882  autor: Boski2
 17 cze 2014, 19:13
Czyli teraz będę pisał o wypowiadaniu, a nie o nieprzedłużaniu?

#725956  autor: darq87
 18 cze 2014, 03:04
Ludzie po kiego grzyba mylicie wypowiadanie umowy & nieprzedłużanie umowy.

PO PROSTU IDZIECIE DO DOWOLNEGO PUNKTU PLUSU I TAM SKŁADACIE PISMO ŻE REZYGNUJECIE Z UMOWY ZGODNIE Z WARUNKAMI WYPOWIEDZENIA (wypowiedzenie można składać na 3miesiące przed zakończenie umowy - i oczwyiście umowa wygaśnie po 3miesiacach).... KONSULTANT W SALONIE PYTA POTEM O POWOD WYPOWIEDZENIA (podajecie że słaba oferta, że jak dadzą coś lepszego zostaniecie), POTEM ZGRYWAJA GŁUPÓW I MÓWIĄ POCZEKAJ PAN/PANI, RAZEM Z KLIENTEM DZWONIĄ DO BIURA OBSŁUGI I NA ŻYWO PRZEZ TELEFON PRÓBOJĄ CI COŚ LEPSZEGO DAĆ. Ja generalnie odradzam od razu w salonie na telu przedłużac bo praktyka pokazuje ze lepiej jak oni sami z DZIAŁU UTRZYMANIA KLIENTA dzwonią bo dają lepsze warunki.

*i żadnych specjalnych własnych pism z wypowiezdeniem nie trzeba mieć - oni mają gotowe pisma

#725992  autor: CreIser
 18 cze 2014, 10:04
Czy napiszesz wypowiadam, rezygnuję, odrzucam - nieważne. Kontekst jest jeden.

#726003  autor: Vero
 18 cze 2014, 11:09
CreIser pisze:Czy napiszesz wypowiadam, rezygnuję, odrzucam - nieważne. Kontekst jest jeden.
Raczej nie, "wypowiadam" ma jednoznaczne znaczenie, nie takie jak "rezygnuję z przedłużenia umowy". Akurat w przypadku Boskiego2 to nie będzie miało żadnego znaczenia, z powodu specyficznej sytuacji w jakiej się znajduje: do końca umowy pozostało mu zaledwie 14 dni, a więc i tak jest już za późno na składanie oświadczenia - zatem jego umowa przedłuży się na czas nieoznaczony. A to oznacza, że jeżeli Boski2 napisze, że "wypowiada umowę z końcem następnego okresu", to wypowiedzenie odbędzie się już w czasie obowiązywania umowy "przedłużonej" czyli takiej, którą można wypowiedzieć w każdej chwili bez kar finansowych, oczywiście zachowując okres wypowiedzenia.

Natomiast w innych przypadkach tak dobrze już nie będzie. Inni forumowicze mogliby pomyśleć, że skoro rzekomo nie jest ważne czy napiszą "wypowiadam" czy "oświadczam, że nie wyrażam zgody na przedłużenie" to mogą tak napisać w dowolnym momencie trwania umowy. Otóż nie mogą - o ile oczywiście nie chcą doprowadzić do zerwania umowy.

Przykład, aby pokazać na czym polega różnica: oświadczenie o braku zgody na przedłużenie umowy można napisać nawet na 10 miesięcy przed końcem tej umowy - skutek będzie taki, że po upływie tych 10 miesięcy - czyli po dobiegnięciu umowy do regulaminowego końca - umowa nie przedłuży się.
Natomiast napisanie wypowiedzenia umowy na 10 miesięcy przed końcem umowy skończy się rozwiązaniem umowy po okresie wypowiedzenia (najczęściej jest to jeden okres rozliczeniowy, czyli po miesiącu) - czyli przed dobiegnięciem do jej regulaminowego końca - i koniecznością zapłaty kary umownej i zwrotu ulg.

Jak napisałem wyżej, w przypadku Boskiego2 nie ma to już znaczenia i tak wejdzie w umowę na czas nieoznaczony, więc może ją spokojnie wypowiedzieć od następnego okresu rozliczeniowego (chyba, że ma w umowie zastrzeżony dłuższy okres wypowiedzenia, ale UOKiK krzywo na to patrzy). Oczywiście to wszystko ma sens, jeżeli wypowiedzenie lub oświadczenie składa się listownie - w przypadku robienia tego w salonie Plusa zostanie załatwiony na miejscu, włącznie z wydrukiem odpowiednich formularzy, jeżeli powie dokładnie o co chodzi.

.

#726015  autor: Ruben
 18 cze 2014, 11:38
Panowie, jeżeli jesteśmy zainteresowani uzyskaniem oferty utrzymaniowej, to nie ma znaczenia czy w nagłówku pisma napiszemy "wypowiedzenie" czy "oświadczenie o braku zgody na przedłużenie". Intencja jest jedna i brzmi "oferta utrzymaniowa".
Można składać wypowiedzenie ze skutkiem na konkretny dzień i także odniesie podobny skutek. Najszybciej sprawę załatwimy składając to w salonie operatora, gdzie mają gotowe druki i od ręki wprowadzają do systemu informację o rezygnacji z usług. Zanim komukolwiek odłączą numer i naliczą karę, to wcześniej 10 razy będą dzwonić.

#726020  autor: grzegorz1982
 18 cze 2014, 11:56
Chciałbym skorzystać z promocji na pakiet kaspersky internet security po przedłużeniu umowy, w jakim terminie musze wysłać sms-a aby skorzystać z promocji. Dodam ze umowa była zawarta telefonicznie a okres rozliczeniowy kończy się 17

#726054  autor: CreIser
 18 cze 2014, 13:13
@up

Osoba fizyczna, czy firma?

#726080  autor: obek
 18 cze 2014, 14:54
grzegorz1982 pisze:Chciałbym skorzystać z promocji na pakiet kaspersky internet security po przedłużeniu umowy, w jakim terminie musze wysłać sms-a aby skorzystać z promocji. Dodam ze umowa była zawarta telefonicznie a okres rozliczeniowy kończy się 17
Masz czas na to miesiac po podpisaniu umowy. Najlepiej odezwij sie do konsulatanta na czacie to dostaniesz ten kod za free. Znaczy konsultant wysle za Ciebie.

#726105  autor: Vero
 18 cze 2014, 16:53
Ruben pisze:Panowie, jeżeli jesteśmy zainteresowani uzyskaniem oferty utrzymaniowej, to nie ma znaczenia czy w nagłówku pisma napiszemy "wypowiedzenie" czy "oświadczenie o braku zgody na przedłużenie".
Ma znaczenie - z powodów, które opisałem wyżej. Podkreślam, że jeżeli rzecz dzieje się w salonie/punkcie Plusa, i wytłumaczy im się o co chodzi, to z pewnością podadzą prawidłowe formularze. Co innego przy oświadczeniu lub wypowiedzeniu wysyłanym pocztą, wtedy sami formułujemy pismo i ma kolosalne znaczenie, którego sformułowania użyjemy, bo znaczą co innego.

#726112  autor: Ruben
 18 cze 2014, 18:02
Vero, z punktu widzenia celu jaki chcemy osiągnąć, czyli kontakt z DUK i oferta utrzymaniowa, nie ma to znaczenia. Owszem, trzeba mieć świadomość jakie skutki ma wypowiedzenie umowy i pilnować sytuacji ale to przecież normalne, jeżeli na czymś nam zależy.
Czy otrzymałeś kiedyś w salonie druk oświadczenia braku woli przedłużenia umowy?
Powiem więcej, wypowiedzenie może przynieść szybszy kontakt DUK np. kiedy robimy to 6m-cy przed wygaśnięciem umowy. Nie znam przypadku kiedy operator bez kontaktu z abonentem odłączył wcześniej usługi po złożeniu wypowiedzenia a nie braku oświadczenia woli przedłużenia.
W kontekście tutaj opisywanym a nie jest to forum prawne, nazwa druku nie ma znaczenia, ma być zaznaczona chęć rezygnacji z usług, bo to jest rejestrowane w systemie i na tej podstawie następuje kontakt z DUK.

#726118  autor: Vero
 18 cze 2014, 18:46
Ruben, skoro z punktu widzenia prawnego ma to znaczenie, to nie ma powodu, aby na siłę zrównywać te różne sytuacje. Ufajmy w inteligencję forumowiczów, oni wiedzą co chcą osiągnąć, a skoro pytają o formę, to przecież nie napiszę im, że jedno i drugie ma takie samo znaczenie, jeżeli tak nie jest. A co jeśli ktoś jednak nie będzie zadowolony z oferty utrzymaniowej i postanowi sfinalizować złożone wypowiedzenie? Wtedy mamy problem. Ja myślę, że forumowicze zadając pytania, chcą się zorientować w procedurach i haczykach, a niekoniecznie chcą abyśmy za nich myśleli, po prostu chcą zostać wyposażeni w wiedzę, co ja czynię. Czy będą chcieli z tej wiedzy skorzystać i w jaki sposób, to już ich decyzja.

#726124  autor: Boski2
 18 cze 2014, 19:11
oświadczenie

POszedłem do salonu, a pani nawet na moje oświadczenie nie spojrzała, tylko chciała dowód i spytała o numer telefonu. I wydrukowała to co wyżej dwa razy, jedno dla siebie, drugie dla mnie.

Jak mówiłem że chcę wypowiedziec, od razu zadzwoniła do pani z Polkomtela, ale tam nic nie słyszeli o 14,90 zł. i 360 minutach.

Ew. 19,90 i 220 minut z fakturą elektroniczną, ale to mnie nie interesowało.

Na koniec padło 9,90 z 140 minutami. Nawet nawet, ale że kolejka była straszna, ktoś ma do mnie dzwonić.
Czy to 9,90 z tymi 140 minutami to tez wymienne na MMS'y? I ile wówczas kosztuje internet? 7 zł. standardowo z 300 MB?
  • Strona 75 z 187
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 187
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75