• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #725183  autor: Myszaaa15
 14 cze 2014, 15:00
Ktoś zarzuca mi, że piszę do kogoś z innych numerów. Jak się wyparłam wszystkiego okazało się, że wyszły dane mojego telefonu.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 13:13 przez Myszaaa15, łącznie zmieniany 3 razy.

#725237  autor: buster
 14 cze 2014, 19:42
Myszaaa15 piszesz bardzo chaotycznie. Z tego co wiem dane abonenckie sa powiązane z kartą SIM a nie z telefonem, więc ktoś ci chyba naopowiadał bajek.
Może się mylę, ale kilka sformułowań w twoim poście ....
Mam wrażenie, że ten "ktoś" co ci zarzuca, to policja albo prokuratura. W takim układzie jest to bardziej skomplikowane.

#725307  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 09:45
w nawiązaniu do postu, ten ktoś to nie policja ani prokuratura.

W tych smsach, które ja otrzymywałam i podobnie moj kolega nie ma żadnych gróźb itp.

Chodzi o to, że ten kolega zarzuca mi to, że to ja z innej startówki wysysałam do niego smsy z mojego telefonu. Ja wszystkiego się wyparłam bo nie mam nic z tym wspólnego, na to on usilnie się upiera przy swoim nie chcąc słuchać moich wyjaśnień podając, iż ma te informacje pewne...

Mało tego, o tyle dziwna sytuacja, że ten numer również pisał do mnie i gdy chciałam się dowiedzieć z kim mam przyjemność nie otrzymywałam odpowiedzi i zamieniłam z tym numerem dosłownie 4 smsy. Jak się później chciałam się dowiedzieć dlaczego ten kolega ze mną kontakt zerwał powiedział, że sama powinnam wiedzieć o co chodzi i wie, kto, z jakiego telefonu i skąd wysyłał smsy.

Chciałam się dowiedzieć, czy jest jakieś racjonalne rozwiązanie tej sytuacji. Powiem tylko tyle, że cały czas jestem połączona do internetu, sieci, fb.

Ps - buster, wysyłałam do Ciebie trzy wiadomości prywatne - napisz, czy jest otrzymałeś bo znajdują się on w folderze "do wysłania", a nie w folderze "wysłane".
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 19:36 przez Myszaaa15, łącznie zmieniany 2 razy.

#725315  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 10:36
Chodzi o to jak to się stało, że po obcym numerze może wyjśc informacja, że smys wychodziły z mojego telefonu??

#725318  autor: bolek2004
 15 cze 2014, 10:55
Tylko operator posiada takie dane, logując się do sieci między innymi wysyłany jest nasz numer telefonu i numer imei telefonu czyli ten numer jak wpiszesz *#06# w telefonie. Nawet jeśli zmienisz kartę to wyślę numer imei telefonu, a inny numer karty. Problem jest taki że dostęp do takich danych posiada tylko operator i udostępniany jest tylko na wniosek prokuratury czy policji, nie ma raczej możliwości żeby twój kolega zdobył w jakiś sposób te dane.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że może ten kolega który cię oskarża został podpuszczony przez osobę która rzeczywiście posiada ten nieznany numer z którego to niby miałaś pisać jakieś smsy i robi zamieszanie. W jakim celu to nie wiem.
Inna opcja to jakiś trojan na androida ale to raczej mało prawdopodobne według mnie, przynajmniej o czymś takim nigdy nie słyszałem.

#725319  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 10:58
nie wykluczam możliwości takiej, że ktoś do mojego telefonu nie włożył innej karty. Ale taka sytuacja byly możliwa tylko raz... Później kto mógł korzystać z innego telefonu. Tylko pytanie czy mimo tego, iż ktoś korzystał później z innego telefonu to mój imei cały czas by figurował - i to by wyglądało tak, że faktycznie wychodzą wiadomości z mojego telefonu?

#725323  autor: bolek2004
 15 cze 2014, 11:12
Jest jeszcze taka możliwość że jakaś aplikacja na androida z której korzystacie podszywa się pod ten numer i sama rozsyła jakieś smsy do znajomych w kontaktach.
Co do logów operatora, nie bardzo rozumiesz o co chodzi, każde logowanie do sieci jest zapisywane przez operatora i przez jakiś okres czasu te logi są przechowywane, ale to są dane bardzo wrażliwe i udostępniane są tylko na wniosek policji i prokuratury, żaden postronny człowiek do takich danych dostępu mieć nie będzie.
Jedyna opcja to taka że potem jak skorzystał z twojego telefonu, włożył tę samą kartę do innego telefonu w którym zmienił ten numer imei na taki sam jaki posiada twój telefon tyle że to jest mało prawdopodobne bo tak jak pisałem wyżej nie ma możliwości żeby takie dane uzyskać od operatora, po drugie zmiana numeru imei w telefonie jest możliwa, aczkolwiek jest to nielegalne.

#725325  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 11:16
Ale tylko to by wyjaśniało moją sytuację.... innej opcji nie ma.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 19:37 przez Myszaaa15, łącznie zmieniany 1 raz.

#725327  autor: bolek2004
 15 cze 2014, 11:22
Ja bym szukał jakiegoś prostszego rozwiązania niż pozyskanie danych od operatora, myślę że ten kolega po prostu kłamie i tyle, pewnie szuka winnego bo też nie zna numeru adresata tych smsów i celowo blefuje żeby ktoś się sam przyznał, zresztą skoro nic nie wysyłałaś to nie wiem jaki masz z tym problem.

#725328  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 11:24
No taki, że dzięki temu, że tak się stało to on zerwał ze mną kontakt i nie chce słuchać moich wyjaśnień.

#725330  autor: zoltan666
 15 cze 2014, 11:58
A w jaki sposób z otrzymanego smsa mozna odczytać numer imei telefonu z jakiego został on wysłany?

#725331  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 12:00
To jest też jest kolejna kwestia.
W mojej sytuacji było tak, że numer został zweryfikowany w jakiś sposób i wyszły dane takie jak kto, z jakiego tel i skąd wysyłał smsy...

#725363  autor: frycek
 15 cze 2014, 13:38
Są programy nie tylko na android kiedy wkładając do niego inną kartę telefon wysyła smsa z numerem nowej karty i położeniem tego telefonu na numer zapisany w tym programie.
wystarczy że ktoś wczesniej miał w rękach twój telefon chociaż przez 5 minut to bez problemu zainstalował taki program i wprowadził swój numer do informowania go o zmianie karty .
Tego typu programy mają nam służyć w czasie kradzieży telefonu

#725364  autor: Myszaaa15
 15 cze 2014, 13:42
frycek pisze:Są programy nie tylko na android kiedy wkładając do niego inną kartę telefon wysyła smsa z numerem nowej karty i położeniem tego telefonu na numer zapisany w tym programie.
wystarczy że ktoś wczesniej miał w rękach twój telefon chociaż przez 5 minut to bez problemu zainstalował taki program i wprowadził swój numer do informowania go o zmianie karty .
Tego typu programy mają nam służyć w czasie kradzieży telefonu

Dziękuje za pomoc, teraz wszystko jasne. Uzasadnione jest teraz to, że przy smsach z obcego numeru i telefonu pojawiły sie moje dane

#725492  autor: Precelos
 15 cze 2014, 22:41
Myszaaa15 pisze:W mojej sytuacji było tak, że numer został zweryfikowany w jakiś sposób i wyszły dane takie jak kto, z jakiego tel i skąd wysyłał smsy...
mi to wyglada na bujde na resorach
takie dane udostepnia tylko operator i to na pisemny wniosek organow sciagania oraz innych sluzb uprawnionych do tego typu dzialan

"magiczne" weryfikacje mozna wsadzic miedzy bajki

btw jaki masz telefon?

Obrazek

#725545  autor: Myszaaa15
 16 cze 2014, 06:17
Precelos pisze:
Myszaaa15 pisze:W mojej sytuacji było tak, że numer został zweryfikowany w jakiś sposób i wyszły dane takie jak kto, z jakiego tel i skąd wysyłał smsy...
mi to wyglada na bujde na resorach
takie dane udostepnia tylko operator i to na pisemny wniosek organow sciagania oraz innych sluzb uprawnionych do tego typu dzialan

"magiczne" weryfikacje mozna wsadzic miedzy bajki

btw jaki masz telefon?[/quo

Wcześniej ustalono, że jest to możliwe na podstawie programu, bądź też po wykorzystaniu mojego numeru imei (czyli ktoś na telefonie skasował swój, a wpisał mój imei- i dlatego system pokazał skąd, z jakiego telefonu i kto wysyłał smsy- co nie jest dziwne skoro ja mam zarejestrowany telefon to pewnie też dlatego wyszły tam moje dane).
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 19:35 przez Myszaaa15, łącznie zmieniany 1 raz.

#725611  autor: lodyga
 16 cze 2014, 13:14
A moim zdaniem jest tak :

Podoba Ci się ziomek, Ty jemu nie bądź jakiejś lasce tez się podoba , kupiła startówke nawrzucała ziomkowi i powiedziała że to TY. Tak go to zraniło że nie chce słuchać tłumaczeń u Ciebie. Ona sie cieszy bo teraz go zdobędzie , a Ty albo się płaszcz przed nim albo daj sobie spokój bo ten facet "foch foch" nie jest wart Ciebie.

Bez urazy ale tak to widzę..

Bo co to za kolega który "nie chce słuchać wyjaśnień" nie zrobiłaś tego i już po co się płaszczyc?