• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 191 z 1158
  • 1
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 1158

#724296  autor: wlkp
 10 cze 2014, 20:19
grzegorz0plonka pisze:Od 5 czerwca aktualizacja mapka http://www.t-mobile-trendy.pl/najlepsza_siec,mapa.html

Rybnik został umts 900.
To LTE niech sobie w zadek wsadzą ! Biorą się za szybki internet jak podstaw nie ma i zwykłe GSM nie działa ,zobaczcie ile ludzi pisze na blogu Orange o problemach z GSM, ale do tych tępych mózgownic nic nie dociera,pierdaczą tylko o tym LTE ! To tak jakby meble zamówił a domu nie miał jeszcze postawionego !Ktoś mądrze napisał,zamiast tego LTE to by w małych miejscowościach zrobili żeby wszędzie 3G było,no i GSM z konkretnym zasięgu w domu,a nie na oknie trzeba wisieć ! Mapka z T-mobile nie będę pisał bo to kpina jest ,już o tym pisałem,nie ma nic wspólnego z realiami bynajmniej w moim terenie ! Pisze że ukończono,a na 3 nadajnikach jakie są z T-mobile w moim rejonie nikogo widać nie było . Maszty stoją,zamiast pozakładać anteny we wszystkie kierunki ,to są tylko w 2 kierunkach,a reszta " puste rury bez anten " i jak ma być dobry zasięg,ale modernizacja na mapce skończona !
Po Orange nie ma się co dziwić,to jest to samo badziewie co TP,Neostrady do dziś nie zrobili na wiosce,dobrze że są inne obecnie możliwości ,inne firmy .

#724298  autor: Morvius
 10 cze 2014, 20:21
playwlkp przejdź do play ;)

Klasyczny obserwator wątku.

#724300  autor: inżynier
 10 cze 2014, 20:28
playwlkp pisze:Pisze że ukończono,a na 3 nadajnikach jakie są z T-mobile w moim rejonie nikogo widać nie było.
Powtarzasz się, już się to stało nudne bo w każdym Twoim poście jest to samo, niby zakończyli a według Ciebie nie. Tylko to, że Ty nic nie widziałeś to nie oznacza, że tam nic się nie działo. Uwierz mi, ten teren już jest jakiś czas po modernizacji i na nadajnikach w Twoim rejonie na pewno prace się odbyły. A to, że Ty nie widziałeś to możesz mieć jedynie pretensje do siebie.
Podaj LAC albo RNC ID z tych stacji to ktoś bardziej rozeznany tu na forum Ci napisze czy to jest już nadajnik zmodernizowany czy nie. Bo pisanie, że nie jest bo Ty nie widziałeś to trochę dziecinne jest.

#724363  autor: INTRO
 10 cze 2014, 21:58
Prawie dla wszystkich stacji w ramach networks już są pozwolenia w byłym koszalińskim, czyli tam gdzie trwa modernizacja, dla tej z której ja korzystam sieci Orange jeszcze nie ma, ale jest pozwolenie na radiolinie (stacja nie zasila innych stacji) wykorzystywaną przez networks, co świadczy, że będzie uruchomione na niej networks, jest jeszcze kilka takich stacji, że nie ma jeszcze pozwoleń dla stacji a są dla radiolinii. Na początku lipca region powinnien już zostać zmodernizowany.

#724369  autor: bed
 10 cze 2014, 22:09
Jak będą mieli takie tempo jak w Łodzi i okolicach to modernizacja rzeczywiście zostanie przeprowadzona, ale nie zakończona ;-) Tutaj od początku marca prowadzone są prace i w dużej części nadal nie są na mecie. Jednak myślę, że warto czekać, szczególnie na U900 ;-)

#724374  autor: PingNoMore
 10 cze 2014, 22:21
Właśnie,

na LTE to mogę poczekać, ale U900 by dali bo jak tylko wejdę do domu to mam 2G, a na dworze 3G+ na 2100 MHZ. Testowałem w sobotę wieczorem i miałem prawie 21 MB/s

#724408  autor: wlkp
 11 cze 2014, 08:23
inżynier pisze:
playwlkp pisze:Pisze że ukończono,a na 3 nadajnikach jakie są z T-mobile w moim rejonie nikogo widać nie było.
Powtarzasz się, już się to stało nudne bo w każdym Twoim poście jest to samo, niby zakończyli a według Ciebie nie. Tylko to, że Ty nic nie widziałeś to nie oznacza, że tam nic się nie działo. Uwierz mi, ten teren już jest jakiś czas po modernizacji i na nadajnikach w Twoim rejonie na pewno prace się odbyły. A to, że Ty nie widziałeś to możesz mieć jedynie pretensje do siebie.
Podaj LAC albo RNC ID z tych stacji to ktoś bardziej rozeznany tu na forum Ci napisze czy to jest już nadajnik zmodernizowany czy nie. Bo pisanie, że nie jest bo Ty nie widziałeś to trochę dziecinne jest.
Wiem że się powtarzam ,ale pisze o tym wszędzie i zgłaszam,może wreszcie ktoś to przeczyta z ludzi co są odpowiedzialni lub siedzą w temacie,mają styczność z Orange / T-mobile i coś z tym zrobią ! Czy coś robili czy nie to widzę bo jadę tą drogą praktycznie codziennie,a na maszcie widzę czy coś się zmieniło czy nie ,więc nie opowiadaj mi skąd mam wiedzieć czy coś robili ! Robili na jednym,na którym tylko spierd...li zasięg,bo działało jako tako,a teraz jest beznadziejnie ,a skoro by robili coś na innych to byłby chyba lepszy zasięg a jest beznadziejny lub nie ma wcale ,tyle w temacie .

#724414  autor: user_delete34
 11 cze 2014, 09:15
playwlkp pisze:może wreszcie ktoś to przeczyta z ludzi co są odpowiedzialni lub siedzą w temacie,mają styczność z Orange / T-mobile i coś z tym zrobią
Jakby reklama musiała pokrywać się z rzeczywistością. Chyba nie zrobisz nic więcej jak zgłoszenie techniczne/reklamację do BOKów obu operatorów.

#724416  autor: Dideq
 11 cze 2014, 09:17
A zgłaszał kolega sprawę do T-Mobile? Z doświadczenia wiem że jak się ich zasypie reklamacjami że nie ma sieci to w końcu coś zrobią.

#724526  autor: janekt
 11 cze 2014, 16:28
erymo pisze:nie jestem jeszcze w zasiegu 900 ale mialem ostatnio okazje przejechac przez miejsca gdzie dziala juz to pasmo.
w miejscach tych nie wykrylem jednak 260-34 przeszukujac dostepne sieci na wymuszonym wcdma... komoreczka obsluguje poniewaz dziala na niej i play900 i aero2 a podczas wakacji na zachodnim pomorzu widzialem 260-34 w wyszukanych.
czy mozliwe ze dosyc stara karta sim (okolo 8-10lat od ostatniej wymiany) moze miec wplyw na dostep do 260-34 ??
i jeszcze jedno: jadac przez kujawsko pomorskie netmonitor pokazywal ladny zasieg na wymuszonym wcdma jednak wypisywal mi ze to siec 260-02. jesli bylo to jednak u900 to zauwazylem ze LAC nie byl zaokraglony do dziesiatek a konczyl sie jednostka np. 54505 54502, 54503

moze ktos bedzie w stanie wytlumaczyc mi tych kilka tematów
No to tak.
1. Karta SIM nie ma wpływu na dostęp do sieci UMTS-900. Po prostu nie zostały u Ciebie odpalone nadajniki w tej technologii. Jak sam wspomniałeś, telefon poprawnie wykrywa tę sieć (260 34) na Pomorzu Zachodnim, i tam faktycznie UMTS-900 działa aż miło. Sam mam kartę z 2006 roku, więc z własnej obdukcji wiem, że działa. Co innego LTE, ale to już inna para kaloszy. ;)
2. UMTS-900, GSM-900, GSM-1800, LTE-1800 oraz UMTS-2100 mają ten sam LAC, niezależnie od technologii. Na obszarach zmodernizowanych, Orange i T-Mobile mają również ten sam LAC.
Jak sam zauważyłeś, nie jest on zawsze zaokrąglony do pełnej dziesiątki. Czemu tak jest- nie wiem. W każdym razie- 54502, 54503 i 54505 to są LAC Bydgoszczy i okolic. A na przykład Toruń ma 54600, a okolice Torunia- 54601. 8)

JanekT

#724539  autor: Spacedust
 11 cze 2014, 17:21
janekt pisze:2. UMTS-900, GSM-900, GSM-1800, LTE-1800 oraz UMTS-2100 mają ten sam LAC, niezależnie od technologii. Na obszarach zmodernizowanych, Orange i T-Mobile mają również ten sam LAC.
Jak sam zauważyłeś, nie jest on zawsze zaokrąglony do pełnej dziesiątki. Czemu tak jest- nie wiem. W każdym razie- 54502, 54503 i 54505 to są LAC Bydgoszczy i okolic. A na przykład Toruń ma 54600, a okolice Torunia- 54601. 8)
Nieprawda, bo w Poznaniu np. GSM/DCS/UMTS mają 57020, a LTE już 57021. A jeszcze są inne LAC np. 57040 w zależności od dzielnicy.

#724576  autor: madhunt3r
 11 cze 2014, 19:36
Jak się ma jakość rozmów 3G a 2G? Duża różnica?

#724588  autor: inżynier
 11 cze 2014, 20:30
playwlkp pisze:Wiem że się powtarzam ,ale pisze o tym wszędzie i zgłaszam,może wreszcie ktoś to przeczyta z ludzi co są odpowiedzialni lub siedzą w temacie,mają styczność z Orange / T-mobile i coś z tym zrobią !
A zgłaszałeś to to Orange/TMobile czy tylko swoje żale wylewasz na forum?
Faktycznie, może ktoś związany z tym projektem to przeczyta, ale jeśli nawet Ci napisze, że modernizacja u Ciebie się odbyła to i tak przecież nie uwierzysz bo Ty wiesz swoje.
playwlkp pisze:Czy coś robili czy nie to widzę bo jadę tą drogą praktycznie codziennie,a na maszcie widzę czy coś się zmieniło czy nie ,więc nie opowiadaj mi skąd mam wiedzieć czy coś robili ! Robili na jednym,na którym tylko spierd...li zasięg,bo działało jako tako,a teraz jest beznadziejnie ,a skoro by robili coś na innych to byłby chyba lepszy zasięg a jest beznadziejny lub nie ma wcale ,tyle w temacie .
Czyli dalej uważasz, że nic nie zrobili to tego nie widziałeś? Stałeś pod wszystkimi masztami w Twojej okolicy przez całą dobę, przez kilka dni? Bo to, że np. 2-3 razy dziennie koło nich przejeżdżałeś i nic nie widziałeś to nie znaczy, że nikt tam nic nie robił.
Nie ma zmian? Może anteny zostały te same, a RRU nie wiszą na masztach tylko gdzieś w kontenerze razem z BBU są zamontowane?

Już to pisałem, podaj szczegóły, LAC, RNC ID, Cell ID to uzyskasz tu na forum odpowiedź czy to już "nowa" sieć czy nie. Bez tego nie mamy o czym gadać, bo zdanie typu nie widziałem to znaczy, że nic nie zrobili świadczą o Twoim niskim poziomie, a wydaje mi się, że rozmowa tu powinna być na trochę wyższym poziomie prowadzona.

#724590  autor: Claudec
 11 cze 2014, 20:36
Niedawno odpalili u mnie 3g na 900MHz ale nie ma wcale lepiej, w domu strzępy zasięgu (110db). Ciągle zrywa mi transmisję danych a u900 widzę tylko na chwilę. Chyba musze wyjechać do lasu żeby mieć dobry zasięg.

#724616  autor: janekt
 11 cze 2014, 21:44
Spacedust pisze:Nieprawda, bo w Poznaniu np. GSM/DCS/UMTS mają 57020, a LTE już 57021. A jeszcze są inne LAC np. 57040 w zależności od dzielnicy.
No popacz, a w Toruniu wszystko ma jeden, ten sam LAC. Dziwne. :o

[ Dodano: 2014-06-11, 21:47 ]
Claudec pisze:Niedawno odpalili u mnie 3g na 900MHz ale nie ma wcale lepiej, w domu strzępy zasięgu (110db). Ciągle zrywa mi transmisję danych a u900 widzę tylko na chwilę. Chyba musze wyjechać do lasu żeby mieć dobry zasięg.
To dlatego, że UMTS-2100 ma nadpriorytet względem UMTS-900. Dopiero kiedy ten pierwszy jest naprawdę słaby, przełącza na to drugie. Jeżeli możesz w telefonie/modemie wymusić tylko to pasmo, to sprawdź, jak ono działa.
Chociaż, jeżeli masz w domu zasięg GSM-900, to na mniej więcej na podobnym poziomie sygnału jest UMTS-900, oczywiście, jeżeli obie technologie są nadawane z tego samego miejsca (nadajnika).

JanekT

#724624  autor: erymo
 11 cze 2014, 22:12
witam, u mnie ( byle woj. pilskie) od poczatku tygodnia zaczyjana dzialac z U900, na netmonitorku milem dzis wiele nieznanych CID, zasieg 3G o wiele lepszy niz na samym 2100, jest dobrze. nie mam obecnie czasu ale przeanalizuje i wrzuce dane do stronke lokalnego (wielkopolskiego) łowcy BTSow a moze i na btsearch jesli starczy czasu

aha zauwazylem ze ze sporym poznieniem przeskakuje z 900 na 2100 tj. bylem z zasiego 2100 jakas minute i dopiero przerzucil

#724644  autor: torture
 11 cze 2014, 23:03
Dziś odpalili UMTS2100 na kominie w Karnieszewicach (gm. Sianów). Kilkaset metrów obok ponad 30Mbps DL. 4 km dalej (u mnie w domu) też sięga i ma sensowne parametry. Jutro zrobię dokładniejsze testy. W końcu się coś ruszyło ;)

#724649  autor: ra-v
 11 cze 2014, 23:08
U mnie, byłe woj. poznańskie, gdzieś z dala od cywilizacji prawdopodobnie zaczął działać U900 od T-Mobile - zasięg Play w roamingu TMobile znacznie skoczył.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#724665  autor: Spacedust
 11 cze 2014, 23:47
ra-v pisze:U mnie, byłe woj. poznańskie, gdzieś z dala od cywilizacji prawdopodobnie zaczął działać U900 od T-Mobile - zasięg Play w roamingu TMobile znacznie skoczył.
Działa m.in. stacja:

Otorowo Szamotuły ul. Leśna 16 maszt Orange - zakłady POLIMASZ
 #724687  autor: Mic12
 12 cze 2014, 08:59
UMTS 900 MHz zaczął działać w okolicach Poznania. Na zachodzie od Buku do Nowego Tomyśla, a na wschodzie zasięg jest od Nagradowic aż za Wrześnię prawie pod Słupcę.
Na południe od Poznania (aż do Mosiny) jeszcze nie ma sygnału UMTS 900 MHz.
W Poznaniu ma być na początku lipca.
  • Strona 191 z 1158
  • 1
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 1158
  • 1
  • 189
  • 190