• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

#723355  autor: goral2099
 06 cze 2014, 23:28
Myślę, że takie wyłączenie nie obejdzie się bez ingerencji wyższych instancji. Musi być odgórny plan tak jak z TV. Ludzie sami z siebie nie wyrzucą sprawnych telefonów 2G (tak jak niektórzy mieli opory przy przejściu na DVB-T), a producenci nie przestaną ich produkować...no chyba że zdarzy się cud i producenci wraz z operatorami stworzą jakąś oddolną inicjatywę. :)

#723356  autor: bed
 06 cze 2014, 23:42
Pytanie czy w ogóle możliwe jest wymuszenie przez ustawę zmiany technologii z 2G na przynajmniej 3G? Telewizja (częściowo) była sponsorowana przez państwo, a telefonie komórkowe w ogóle. Poza tym w przypadku DVB-T wchodziły sprawy międzynarodowe, jak np. ochrona pasma dla naziemnej telewizji analogowej - o ile wiem to w przypadku 2G (i wyżej) czegoś takiego w ogóle nie ma.

#723358  autor: goral2099
 07 cze 2014, 00:06
Przy TV chodziło między innymi o lepsze wykorzystanie pasma - ograniczonego i deficytowego. W przypadku telefonii też miałoby to miejsce. Pisząc "wyższe instancje" miałem na myśli właśnie jakieś międzynarodowe instytucje. UE mogłaby się pochylić nad tym tematem zamiast np definiować prawidłową krzywiznę ogórka...Myślę, że taki deadline zmusiłby operatorów i producentów sprzętu do szybszych zmian. No i oczywiście konsumentów też. :)

#723365  autor: ra-v
 07 cze 2014, 00:22
goral2099 pisze:Myślę, że takie wyłączenie nie obejdzie się bez ingerencji wyższych instancji.
Ale np. telefonię analogową przełączyli na ISDN w miarę naturalnie, tak samo zniknęło np. NMT 450.

Może w przypadku gdy producenci nie będą robić telefonów 2G to i 2G zniknie. Tylko jak na razie to nierealne. W biedniejszych krajach pewnie jeśli już jest zasięg to pewnie 2G albo jakiś CDMA, a o LTE to można pomarzyć. Producenci więc albo będą wypuszczać różne moduły w telefonach dla róznych części świata, albo będą robić tak jak teraz - all in one. Obstawiam to drugie - więc 2G tak szybko nie zniknie.

A co do technologii - zobaczcie dziś, praktycznie internetu panuje, w TV mamy EPG, ale przestarzała telegazeta nadal funkcjonuje.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#723372  autor: bed
 07 cze 2014, 01:25
Weź pod uwagę ile było ludzi, którzy używali NMT a ile chociażby 2G - na pewno dziś jest ich więcej ze względu na nasycenie usług, które było promowane od dość dawna ze względu na zasięg i efektywność sieci.

#723380  autor: manyaky
 07 cze 2014, 03:22
Rok ~2020.

95% telefonów z LTE.
Pokrycie LTE ~100% powierzchni kraju (na równi z pozostałymi technologiami).
Dostępne technologie: 2G, 3G, LTE z VoLTE.

Wyjaśnicie mi na powyższych założeniach, jaki wg Was jest sens wyłączenia 2G? Bo wciąż nie rozumiem tej dyskusji.

#723462  autor: Flash999
 07 cze 2014, 15:15
manyaky pisze: Wyjaśnicie mi na powyższych założeniach, jaki wg Was jest sens wyłączenia 2G? Bo wciąż nie rozumiem tej dyskusji.
Pasmo nie jest z gumy, wyłączenie GSM da większą ilość zasobów dla LTE 1800 MHz i UMTS 900 MHz. W praktyce oznacza to większe prędkości i większą pojemność sieci.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#723479  autor: erymo
 07 cze 2014, 16:08
wylaczajac 2G pozbawiasz miliony userow dostepu do uslug poniewaz ich sprzet to tylko 2g, dalej ucinasz dostawca kase ze sprzedawanych uslug a panstwo z podatkow, nikomu to sie nie kalkuluje poza pasjonatami mega predkosci do jarania sie przy speedtestach.

moze kiedys ale nie wczesniej jak komorek only 2g bedzie mniej jak 5-2 % (czyli tyle ile teraz ma lte :lol: )

aha jeszcze jedno, fani CI tez sie podetna poniewaz w #g i lte nie bede czytac nazw miejscowosci ... bez urazu

#723482  autor: user_delete34
 07 cze 2014, 16:33
erymo pisze:wylaczajac 2G pozbawiasz miliony userow dostepu do uslug poniewaz ich sprzet to tylko 2g, dalej ucinasz dostawca kase ze sprzedawanych uslug a panstwo z podatkow, nikomu to sie nie kalkuluje poza pasjonatami mega predkosci do jarania sie przy speedtestach.
:smt005
Jak słynne nagranie telefonu jakiegoś buraka do pewnej stacji radiowej i odpowiedź prowadzącego o "milionach słuchaczy".

Pewnie jeżeli powiem, że mam już w domu kubki, a nie tylko szklanki w koszyczkach to uznasz mnie za jakiegoś szaleńca wybiegającego latami w przyszłość? Nie mam nic do tego drugiego, a zwracam uwagę na Twoje poglądy. Słyszałeś o czymś takim, jak ewolucja? 2G rzeczywiście potrzebne - załóżmy, że jako jedyna opcja (chodzi o długi i kosztowny proces migracji) - jest bardzo niewielu i bynajmniej nie mam tu na myśli "zwykłego" użytkownika telefonu 2G.

Przeciwko utrzymywaniu 2G nie miałbym nic, gdyby nie to, że:
- od dawna jest już następca tej technologii,
- telefony z 2G są tanie,
- 3G nie ma chyba wad poza możliwym oddychaniem komórek,
- w 3G pomieścimy więcej osób i transmisji.

[ Dodano: 2014-06-07, 16:35 ]
erymo pisze:nikomu to sie nie kalkuluje
Kalkuluje się każdemu bez wyjątku, nawet Tobie, tylko jesteś ograniczony myśleniem i nie chcesz sprawdzić.

#723561  autor: manyaky
 08 cze 2014, 01:19
Flash999 pisze:
manyaky pisze: Wyjaśnicie mi na powyższych założeniach, jaki wg Was jest sens wyłączenia 2G? Bo wciąż nie rozumiem tej dyskusji.
Pasmo nie jest z gumy, wyłączenie GSM da większą ilość zasobów dla LTE 1800 MHz i UMTS 900 MHz. W praktyce oznacza to większe prędkości i większą pojemność sieci.
A wyłączenie 3G nie? Po co utrzymywać 3G i LTE, skoro służyć będą do tego samego, a LTE ma większą pojemność? Wyłączając 3G nie pozbawiasz użytkowników starych telefonów z możliwości wykonywania połączeń - wyłączając 2G - już tak.

I z mojej wiedzy taka opcja jest rozważana.
Markadiusz pisze:- w 3G pomieścimy więcej osób i transmisji.
W LTE jeszcze więcej.

#723565  autor: goral2099
 08 cze 2014, 02:54
Jak na razie to w LTE sobie nie pogadamy, a w 3G już tak. Sieć trzeciej generacji jest najbardziej uniwersalna. Z czasem, gdy sprzęty LTE upowszechnią się u operatorów i klientów można będzie i 3G wyłączyć...

#723572  autor: Dziedzic Pruski
 08 cze 2014, 08:36
2G dla mnie jest dobre, bo mój stary iPhone 4 wytrzymuje w nim kilka dni bez ładowania.

Używam: virginmobile.pl, klucz.net, nju.pl, happycall.pl, aero2.pl, RBM, alditalk.de, vipnet.hr, du.ae
Dawniej: Centertel, Era, Plus, Heyah, T-Mobile, Play
iPhone 6+128GB, iPhone 4, Nokia 6310 i 6230, HTC TD, iPad Air cellular

#723575  autor: MaciejM
 08 cze 2014, 09:02
W czuwaniu różnicy na pewno nie zauważysz, może na niekorzyść dla 2G

#723585  autor: user_delete34
 08 cze 2014, 10:07
manyaky pisze:pozbawiasz użytkowników starych telefonów z możliwości wykonywania połączeń
Więc kupią nowsze. Nie będziemy w nieskończoność siedzieć na 2G, bo legendy mówią o dłuższym działaniu. Twój telefon 2G był projektowany na działanie w nieskończoność, ale sieć nie.
Sen ma jedynie tandem 3G i LTE, bo liczba użytkowników nie będzie maleć ani się utrzymywać i pojemność trzeba ciągle zwiększać.

#723586  autor: Dziedzic Pruski
 08 cze 2014, 10:15
W czuwaniu różnica jest ogromna. Sprawdziłem, że przy małej ilości rozmówi i używaniu telefonu do dzwonienia, a nie zabawy czas wzrasta kilka razy.
Konkretnie było tak. iPhone 4. Internet komórkowy i wifi włączone. Bluetooth wyłączone. Mało rozmów i mało zabawy. Aplikacje w tle wyłączone.
3G - rano odłączony od ładowarki muszę ładować następnego dnia wieczorem, bo do rana by się rozładował.
2G - po pięciu - sześciu dniach wkładam do ładowarki z baterią która ma jeszcze kilkanaście procent. Interpolowany wynik do zera dałby około siedem dni.
Na co dzień używam 2G, a 3G włączam tylko jeśli mam do zrobienia coś więcej, niż sprawdzenie poczty.

Używam: virginmobile.pl, klucz.net, nju.pl, happycall.pl, aero2.pl, RBM, alditalk.de, vipnet.hr, du.ae
Dawniej: Centertel, Era, Plus, Heyah, T-Mobile, Play
iPhone 6+128GB, iPhone 4, Nokia 6310 i 6230, HTC TD, iPad Air cellular

#723587  autor: saleen
 08 cze 2014, 10:16
Wiadome że w końcu sieć 2G wyłączą, tylko czy przez te 4 strony doszliśmy do konkluzji kiedy w przybliżeniu może się to (w Polsce/UE) stać? :D

Nowe słuchawki sprzedawane w sklepach czy dodawane przez operatorów do umowy, typu Nokia 108 to póki co nadal GSM-only, więc nie wydaje mi się realne żeby przed ~2017 wyłączono GSM, a pewnie będzie to jeszcze później. No i kwestia kiedy pokrycie UMTS900 będzie porównywalne z dzisiejszym GSM...

#723596  autor: user_delete19
 08 cze 2014, 10:28
Dziedzic Pruski pisze:Konkretnie było tak. iPhone 4. Internet komórkowy i wifi włączone. Bluetooth wyłączone. Mało rozmów i mało zabawy. Aplikacje w tle wyłączone.
3G - rano odłączony od ładowarki muszę ładować następnego dnia wieczorem, bo do rana by się rozładował.
2G - po pięciu - sześciu dniach wkładam do ładowarki z baterią która ma jeszcze kilkanaście procent. Interpolowany wynik do zera dałby około siedem dni.
A czujesz taką subtelną różnicę w pasmach? 2g jest głównie na 900 i 1800, 3g jest szczątkowo na 900 i głównie na 2100 - teraz przeprowadź eksperyment myślowy co może wymagać więcej energii i jakby się to kształtowało gdyby 3g było tylko na 900 a 2g na 1800...

#723597  autor: MaciejM
 08 cze 2014, 10:30
Dziedzic Pruski, faktycznie spora różnica w szczególności gdy na 2G praktycznie nie używasz telefonu, a na 3G nie dość, że włączony transfer to i wifi.
2G podczas transmisji danych zużywa więcej energii niż przy rozmowie.

Przez te 6-7 dni z telefonem pewnie nic nie robiłeś oprócz sprawdzenia godziny.

#723598  autor: user_delete34
 08 cze 2014, 10:32
saleen pisze:No i kwestia kiedy pokrycie UMTS900 będzie porównywalne z dzisiejszym GSM...
Pomijając PLAY - raczej do końca roku.
Dziedzic Pruski, jaka siła sygnału w każdej technologii?

#723603  autor: saleen
 08 cze 2014, 10:42
Markadiusz pisze:
saleen pisze:No i kwestia kiedy pokrycie UMTS900 będzie porównywalne z dzisiejszym GSM...
Pomijając PLAY - raczej do końca roku.
Póki co, wygląda na to, że daleko do tego na obszarach wiejskich i niezabudowanych.
Pierwsza z brzegu, aktualna mapka T-mobile (zasięg UMTS na różowo, zasięg GSM jasnoniebieski)

Obrazek
  • Strona 3 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4