• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#723049  autor: janekt
 05 cze 2014, 23:33
Dideq pisze:Dla mnie to podchodzi pod zgłoszenie do UKE. :/ Ale mogę się mylić.
Zgadzam się. To jest po prostu dyskryminacja. :roll:
Skoro dotychczasowym klientom taryf Blueconnect daje się taką możliwość za darmo, a użytkownikom taryf abonamentowych już nie, no to jest potwarz dla tych, którzy mają abonament.
Normalnie "pozew w trybie wyborczym" do UKE. :!:

JanekT

#723059  autor: grzegorz0plonka
 05 cze 2014, 23:59
Już napisałem, LTE jest decydowanie głównie korzystania internetu. Jak ktoś chciał zadzwonić do kogoś to i tak telefon przyłączył na 3G a nawet 2G. Po drugie Internet w telefon bardzo małe pakiety internetowe i mało sensu dla LTE.

A konkretny dlaczego głosowi nie uzyskują Lte?? To najlepiej zapytaj operatora. Po prostu tak operator postanowili warunki. My możemy mieć żal.
A w playu nie wiem głosowe mają LTE.

Mogę powiedzieć jest sięgania kasy od klientów aby mieli dostęp LTE głosowe. Nie do końca ładnie i mogą złe czuć takim sposób traktujący abonentom głosową. :smt011

#723092  autor: alkonauta
 06 cze 2014, 08:38
PTC ma to do siebie ze nowa technologia najpierw dla data, bo jak wchodzilo 3G bylo tak samo ze taryfy voice nie logowaly sie do tej technologii.

#723125  autor: Claudec
 06 cze 2014, 10:54
A klienci play też będą mieli dostęp do LTE Tmobile?

#723127  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 11:01
Claudec, W tej chwili karty Play nie są wpuszczane do LTE T-Mobile, pomimo, że wszystkie karty PLAY to SIM/USIM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#723155  autor: Claudec
 06 cze 2014, 12:17
A będzie taka możliwość?

#723159  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 12:44
Claudec, pytaj Rzecznika Play o to. :mrgreen:
Technicznie odnośnie kart TYLKO PLAY jest od samego początku przygotowany na obsługę LTE na swoich kartach. W innych sieciach trzeba dodatkowo wymieniać SIM na USIM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#723170  autor: janekt
 06 cze 2014, 12:58
Formalnie, w ramach umowy na roaming krajowy Play'a w T-Mobile, dostęp powinien być.
A w praktyce?
Po pierwsze primo, nie wiadomo kiedy to udostępnią.
Po drugie primo, nie wiadomo czy jakoś nie ograniczą parametrów transmisji.
I po trzecie primo- no cóż. Klienci Play nie mają taryf Jump!, no to nie mają LTE T-Mobile. :-D
Z tym ostatnim oczywiście żartuję, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby tak właśnie było.

JanekT

#723174  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 13:02
janekt, klienci T-Mobile mogą w taryfach Rodzina, posiadając USIM darmowo aktywować LTE, poprzez BOA 602900 (konsultant płatny). W JUMP jest aktywowany z automatu. W prepaidach T-Mobile i Heyah musi być aktywna taryfa Frii / Dniówka, no i karta USIM.
Play i tak w tej chwili nie odpali LTE TM, muszą sami sprawdzić tą sieć. No i tajemnica handlowa.

#723195  autor: Dideq
 06 cze 2014, 15:08
Ja rok temu wymieniałem SIM na micro. Ciekawe czy to już jest USIM odpowiednia do LTE. Dzisiaj podpisałem aneks na JUMP! bez telefonu. Najniższy wziąłem a miałem wyższy. Więc teoretycznie stracili. :P Czekam do jutra na aktywację i sprawdzę T-Mobilowe LTE. :) Dam znać.

#723197  autor: tokarek
 06 cze 2014, 15:14
Kontaktowałem się dzisiaj telefonicznie z UKE. Po przedstawieniu sytuacji o blokowaniu dostępu do LTE zostałem poinformowany o konieczności zgłoszenia reklamacji z tego tytułu gdyż taki dostęp powinien być możliwy. Jeżeli operator nie udostępni połączenia LTE wtedy oni zajmą się tą sprawą, gdyż ta technologia powinna być dla mnie udostępniona.
janekt, klienci T-Mobile mogą w taryfach Rodzina, posiadając USIM darmowo aktywować LTE, poprzez BOA 602900 (konsultant płatny).
Skąd ta informacja, przed chwilą dzwonił do mnie konsultant w sprawie zgłoszenia wylogowywania z sieci i poinformował, że nie ma takiej możliwości.

#723203  autor: user_delete34
 06 cze 2014, 15:29
Szału nie ma - ale czy go oczekiwałeś? Moim zdaniem wyniki bardzo dobre. Jeśli w tej gwarancji jakości (jakkolwiek zwanej) T da łącze minimum 20/5 Mbps z pingami do 50 ms to będzie OK. Oczywiście biorę pod uwagę ich zasoby pasma i urządzenie odbierające sygnał na poziomie przynajmniej dobrym+.

#723204  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 15:30
Nie narzekaj :wink: I tak jest dobrze :) Porównywalnie do Plusa/CP. Oczekiwałeś, że T-Mobile zaoferuje 100 mbit/s?
Jesteś w błędzie. Maksymalnie może zaoferować do 75 mbit/s. Dorzućmy też współdzielenie sieci przez Orange w ramach projektu NetWorkS!

#723206  autor: user_delete34
 06 cze 2014, 15:31
Karlos20 pisze:Maksymalnie może zaoferować do 75 mbit/s.
Nadinterpretowane przez wielu. Oczekują, że będzie jak w łączu kablowym.

#723208  autor: darekka
 06 cze 2014, 15:37
Koledzy ja nie jestem osobą żyjącą z głową w chmurach i jestem/byłem świadom teoretycznych możliwości na 10MHz pasma to 75Mb i osiągi: http://www.speedtest.net/my-result/3547067853 , http://www.speedtest.net/my-result/3547068711 , http://www.speedtest.net/my-result/3547070456 w chwilę po wpuszczeniu niewielkiej ilości klientów(wiem, że konsultanci dostali polecenie niewłączania starym abonentom Blueconnect usługi LTE-ja się załapałem jeszcze) i będąc w odległości około 500m od BTS delikatnie mówiąc oczekiwałem troszkę więcej.Fakt faktem dopiero wystartowali i sieć pewnie wymaga optymailizacji ale jak wpuszczą innych klientów to nie wiem czy efekt optymalizacji będzie satysfakcjonujący.
Koledzy pochwalcie się osiągami.

#723210  autor: KC-KARLOS
 06 cze 2014, 15:44
darekka, po zamknięciu modernizacji sieci HSPA+ jeszcze odrobinę zwiększy się zasięg LTE od NetWorkS!
darekka pisze:Koledzy pochwalcie się osiągami.
Zapraszam do dedykowanego tematu > Jaką masz prędkość Internetu

#723225  autor: Maly745
 06 cze 2014, 16:33
Dziś dzwoniłem do BOA w celu włączenia LTE i oto czego się dowiedziałem
na numerze blueconnect włączyła pani, na numerze z planem pakiet dla biznesu brak możliwości uruchomienia Lte stwierdziła że za stara taryfa

#723231  autor: madhunt3r
 06 cze 2014, 16:55
Narzekacie na prędkości LTE. 30-40Mb/s to jest bardzo dobrze. Pojedzcie do Ameryki tam jak jest na LTE 10 Mb/s to jest dobrze.

#723244  autor: inżynier
 06 cze 2014, 18:24
darekka pisze: ... w chwilę po wpuszczeniu niewielkiej ilości klientów...
Zapomniałeś chyba o klientach Orange którzy przecież korzystają z tych samych komórek LTE co klienci TMobile.