• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#721732  autor: manyaky
 02 cze 2014, 02:52
mi80 pisze:Zwróćcie uwagę na treść tego smsa. Spotkałem się kiedyś z opinią prawną, że zapytanie o możliwość złożenia oferty nie jest równoznaczne ze złamaniem ww. przepisu i nie wymaga uprzedniej zgody odbiorcy.

Ten spam T-Mobile ostatnio omawiany był na jakimś portalu w związku ze startem zrebrandowanego na ich markę Alior Synca. Czy ci z Was co otrzymali ten sms nie mieli kiedyś danego numeru podanego w babku Alior Sync?
1) Takie zapytanie jest ok w rozumieniu ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ale najwyraźniej już nie z Prawem Telekomunikacyjnym.

2) Mam konto w dawnym Syncu. Ciekawe, czy ktoś dostał taki SMS na numer T-Mobile. To by potwierdzało, że lecą po kolei. Ja nie sądziłem, że dostanę takiego SMSa - przez ostatnie 2 lata w Play dostałem może 3 smsy reklamowe. A jednak.

#722045  autor: h659463
 03 cze 2014, 12:51
Na swoim profilu Facebooka operator sieci T-mobile przyznaje, że wysyła takie SMS-y na losowe numery. Po liczbie komentarzy w internecie widać, że robi to masowo.

Może warto sprawą zainteresować http://www.uke.gov.pl/kontakt/ aby sprawdził, czy aby na pewno nie łamie to prawa, w szczególności:

Ustawa Prawo telekomunikacyjne
Art. 172.
1. Zakazane jest używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, chyba że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio wyraził na to zgodę.

Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną
Art. 10.
1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy będącego osobą fizyczną za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

#722337  autor: user_delete34
 04 cze 2014, 10:28
I mnie to dosięgło, z tego samego numeru. Numer plusowy od samego początku, podany chyba tylko w Pekao SA i odzyskiwaniu hasła Google.

#722338  autor: molibden
 04 cze 2014, 10:36
Ja tez ja też!!! przed chwilą dostałem. Ale ja to mogę wiazac z tym że wysłałem die dyspozycje przeniesienia numerów z T-mobile i jako kontakt podałem swój w Virgin który tez od nich zabrałem wiec moze mają jakies papiery z których logicznym był kontakt własnie ze mną,a le i tak mnie to nie interesuje.

#722350  autor: Johny11
 04 cze 2014, 11:32
Ja też dostałem tego smsa. Odpowiedziałem tak, ale jak chcieli mi wcisnąć za 'jedyne' 59,90 SG Trend i 800 minut, bez internetu, sms i miesięcy za 1 pln, to powiedziałem, że oferta jest po prostu słaba. Najśmieszniejsze jest to, że powiedziała, że nie jest wcale drogo, bo jest przecież urządzenie w cenie. Nawet nie dało się negocjować. Taki badziew za taką cene. Śmieszne.

#722478  autor: aizo
 04 cze 2014, 16:08
Także dziś do mnie trafiło.
Numer ten sam. Widac T-mobile ma wszystko w pompie oby tylko nowego zgarnac.

Po trupach do celu

Połączenie nie może być zrealizowane.

#722687  autor: helioN
 05 cze 2014, 01:15
Też to dostałem na nr. z Orange na którym korzystałem tylko z neta.

To się powinno ukrócić.

Dla mnie T-Mobile dawno jest na czarnej liście beznadziejnych operatorów, jak widać nie bez powodu.

#722712  autor: macc
 05 cze 2014, 08:25
Na mój numer też przyszedł SMS, T-Mobile dawno jest na czarnej liście beznadziejnych operatorów

#722728  autor: petrydz
 05 cze 2014, 09:19
Też dostałem takiego smsa, a z racji tego, że pracuję na infolinii Play'a to chętnie pogadam z konsultantem T- Mobile i zobaczę co tam proponują. Czy jak odpowiem TAK to ten sms będzie płatny, czy darmowy ?

#722736  autor: Wiksa11
 05 cze 2014, 09:48
petrydz pisze:Też dostałem takiego smsa, a z racji tego, że pracuję na infolinii Play'a to chętnie pogadam z konsultantem T- Mobile i zobaczę co tam proponują. Czy jak odpowiem TAK to ten sms będzie płatny, czy darmowy ?
A przeczytałeś tego smsa chociaż?

#722738  autor: petrydz
 05 cze 2014, 09:52
Opłata wg.cennika niby,ale wolę się upewnić czy aby na pewno (może ktoś już wysłał smsa i było rzeczywioście wg.cennika), bo wiem jak to wszystko działa.

#722751  autor: Wiksa11
 05 cze 2014, 10:20
Jest to zwykły, 9-cyfrowy numer z sieci T-Mobile, więc jaka byłaby możliwość zapłacenia innej kwoty?

#722757  autor: petrydz
 05 cze 2014, 10:35
Wiksa11 pisze:Jest to zwykły, 9-cyfrowy numer z sieci T-Mobile, więc jaka byłaby możliwość zapłacenia innej kwoty?
Kto pyta nie błądzi ;)

#722760  autor: saleen
 05 cze 2014, 10:51
Narzekacie że to takie bezczelne, a przecież chyba lepszy SMS z pytaniem, na które nie trzeba odpowiadać, niż wydzwanianie z call center bez uprzedzenia. Cóż za problem usunąć SMS jeśli nie jesteście zainteresowani, dwa ruchy palcem, jasne, lepiej zbywać konsultanta dzwoniącego z zaskoczenia :lol:

#722763  autor: user_delete34
 05 cze 2014, 11:04
saleen pisze:Narzekacie że to takie bezczelne
Oczywiście, bo to nadal marketing. Może ja tego nie chce w ogóle? Nie to, że mnie grzecznie zapyta czy coś, w ogóle - rozumiesz?

[ Dodano: 2014-06-05, 11:06 ]
Co mnie obchodzi jakiś call center? Nie powinno być domyślnego przyzwolenia na takie reklamy. Te powinny być tylko po zarejestrowaniu numeru na jakieś liście.

#722767  autor: Wiksa11
 05 cze 2014, 11:17
Markadiusz pisze:Może ja tego nie chce w ogóle?
No to dlatego pytają o to w tym smsie.
Co mnie obchodzi jakiś call center?
Co ich obchodzisz ty? Tak jak już wspomniałem, 1 osoba na 100 podpiszę a ty się wpieniaj ;)

#722769  autor: user_delete19
 05 cze 2014, 11:21
Wiksa11 pisze:No to dlatego pytają o to w tym smsie.
Ty tak na serio czy tylko trolujesz?

Rozumiem, żę w takim razie nagle wszystkie firmy mogą zacząć wysyłać na wszystkie (tzn 'losowe'...) numery zapytania, a Ty chcesz dostawać pier*ca bo co kilka chwil wibruje telefon z kolejnym "zapytaniem" - przecież możesz usunąć, nie ma absolutnie żadnego problemu...

#722773  autor: Wiksa11
 05 cze 2014, 11:34
Z tego co mi wiadomo jest to jeden sms, no ale lepiej martwić się na przyszłość.
Skoro zgadzało się gdziekolwiek na propozycje handlowe to teraz tak jest.
Najlepiej się wnerwiać i wylewać swoje żale na forum z powodu jednego bezczelnego smsa!

#722775  autor: user_delete19
 05 cze 2014, 11:37
Wiksa11 pisze:Z tego co mi wiadomo jest to jeden sms, no ale lepiej martwić się na przyszłość.
Wiesz co to jest 'precedens'?
i: tak - lepiej działać za wczasu niż później obudzić się z ręką w nocniku...
Wiksa11 pisze:Skoro zgadzało się gdziekolwiek na propozycje handlowe to teraz tak jest.
Widać, że coś takiego jak 'czytanie ze zrozumieniem' leży i kwiczy... wiadomości są wysyłane pod 'losowo wybrane numery' i Twoja zgoda nie ma nic do rzeczy - wszak dopiero się o nią pytają (sic!)
Wiksa11 pisze:Najlepiej się wnerwiać i wylewać swoje żale na forum z powodu jednego bezczelnego smsa!
Słuszne stwierdzenie - to jest bezczelne i takie zachowanie trzeba tępić...

#722776  autor: Morvius
 05 cze 2014, 11:38
a tam przejmujecie sie pierdołami, zaznacz usuń i po problemie :)

Klasyczny obserwator wątku.