• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #722284  autor: sindikat
 03 cze 2014, 23:49
Cześć.

Jak wiadomo Plus wprowadził LTE bez limitu...

W związku z tym czy jest jakiś program, który pozwoli wymusić jedynie LTE1800 po podłączeniu właściwego modemu do komputera ?

Jak w przeszłości korzystałem z dobrodziejstw Internetu mobilnego to TopNetInfo nie oferował takiej funkcji. Czy na tę chwilę coś się zmieniło ?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 00:00 przez sindikat, łącznie zmieniany 2 razy.

#722286  autor: KC-KARLOS
 03 cze 2014, 23:55
mantoch pisze:Jak wiadomo Plus wprowadził LTE bez limitu...
UWAŻAJ!
Kolejna papka marketingowa!
W regulaminie oferty jest ważna pułapka zastawiona przez Plusa/CP.
Jeśli będziesz nadmiernie korzystał z LTE, tam też Cię dopadnie lejek 32 kbit/s.

--
mantoch, jaki masz modem? Wiele modemów ma opcje wymuszania technologii, np. ZTE MF823.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#722288  autor: sindikat
 04 cze 2014, 00:00
Karlos20 pisze:...Jeśli będziesz nadmiernie korzystał z LTE, tam też Cię dopadnie lejek 32 kbit/s...
Możesz podać link do regulaminu ? Niby czytałem, ale ten zapis nie rzucił mi się w oczy.

Nie mam żadnego modemu obsługującego LTE.

W przeszłości korzystałem z E372 i na nim żonglowałem pomiędzy U900, a U2100. Tylko jak pamiętam w TopNetInfo nie było możliwości wybrania takiej opcji jak LTE1800.

#722290  autor: KC-KARLOS
 04 cze 2014, 00:09
mantoch,
Regulamin: http://internet.plus.pl/documents/59602 ... terem_24_m

Ja w swoim modemie mam taką możliwość, modemy Huawei również. Musisz sprawdzić najnowszą wersję TopNetInfo, czy umożliwia wymuszenie LTE1800, lecz ta operacja wymaga też posiadania urządzenia kompatybilnego z LTE.
Choć apka może nie być potrzebna, wiele urządzeń jest już obsługiwana poprzez przeglądarkę internetową i po podłączeniu modemu / routera, wbijamy adres 192.168.0.1 i dostajemy się do menu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#722292  autor: MaciejM
 04 cze 2014, 00:51
Topnetinfo nie warto, aplikacja z poprzedniej epoki. Lepiej skorzystać z MDMA http://www.nerve.org.za/mdma/ pasmo jeżeli chodzi o Huawei można wymusić dowolne.

Teraz prawie wszystkie modele mają możliwość wymuszenia tylko LTE. Nawet i smartphony !

#722304  autor: sindikat
 04 cze 2014, 07:41
Rozumiem, że chodzi o ten zapis:
"Zgodnie z rosnącym zużyciem danych przez abonenta, Polkomtel zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych w ramach usługi „LTE bez limitu” z zachowaniem różnic między klasami wskazanymi w lit. a, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do 32 kb/s".

Może to dotyczy jedynie UMTS ?

@MaciejM dziękuję za program

@Karlos20 dziękuję za link

#722308  autor: user_delete34
 04 cze 2014, 08:02
Powinni to jakoś bliżej określić, czy rosnące zużycie danych to np. 10 GB jednego dnia lub ponad limit. Inaczej może być tak, że jeszcze w limicie mogą włączać lejek.

#722339  autor: zajadacz
 04 cze 2014, 10:39
UOKiK się im czepi do tego regulaminu. Nie może być tak, że jest w cenniku, że bez limitu, a potem piszą, że zastrzegają sobie prawo do zmniejszenia prędkości nawet do 32 kb/s. Choć o ile dobrze rozumiem ten punkt to chodzi o to, że jak na stacji są inni użytkownicy, którzy nie wykorzystali swojego podstawowego transferu to prędkość może spaść. Pytanie tylko jak będą to respektować i czy jak prześlę w miesiącu np. 1 TB to mnie przytną.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#722399  autor: myk6414
 04 cze 2014, 13:30
dla mnie reg. stanowi że mogą zmniejszyć tylko GPRS, EDGE lub HSPA+. Jak ktoś ciągnie po LTE, to wg tego regulaminu min. będzie miał 10Mb/s

#722456  autor: KC-KARLOS
 04 cze 2014, 15:23
myk6414, piszą wyraźnie, że ograniczą też prędkość w opcji "LTE bez limitu". Za złamanie zasady tzw. FUP (Fair Usage Policy).

Polkomtel zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych w ramach usługi „LTE bez limitu” z zachowaniem różnic między klasami wskazanymi w lit. a, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do 32 kb/s

Wszystko jasne! Nie przestrzegasz FUP (ciągły streaming audio i video np. w HD/3D/UHD, P2P, VoIPy itp.), ograniczą prędkość.
Ale ma to dwie strony medalu - GRUPA POLSAT chce chronić zasoby infrastrukturalne. Jeśli w Aero2 wprowadzili CAPTCHA, bo były łamane zasady korzystania z BDI, będą też represje, dla "zapychaczy".

#722459  autor: user_delete34
 04 cze 2014, 15:33
Żeby tylko właśnie wszystko było jasne, a nie jest. Musieliby podać konkretny limit jakiś - ale z drugiej strony znajdą się cwaniacy pobierający minimalnie poniżej limitu i znowu...
LTE bez limitu nie w tym kraju, nie z tą mentalnością. ;)

#722509  autor: myk6414
 04 cze 2014, 16:44
Karlos20 - w regulaminie wyraźnie stoi:
7. W celu realizacji FUP w 2G/3G to Polkomtel zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych GPRS, EDGElub HSPA+po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym:
a. 20 GB przesłanych i odebranych danych w technologii GPRS, EDGE lub HSPA+ przy wyborze promocyjnego planu cenowego Internet Power LTE 20GB,
b. 25 GB przesłanych i odebranych danych w technologii GPRS, EDGE lub HSPA+ przy wyborze promocyjnego planu cenowego Internet Power LTE 25 GB,
c. 30 GB przesłanych i odebranych danych w technologii GPRS, EDGE lub HSPA+ przy wyborze promocyjnego planu cenowego Internet Power LTE 30 GB,

O blokowaniu LTE ze względu na FUP nie ma, chyba że jestem ślepy....

Poza tym, w newsie na głównej stronie telepolisu stoi wyraźnie, że:

Limity obowiązują w sieci HSPA+ i LTE. W ramach limitu, prędkość nie jest ograniczana w żadnej technologii. Po wykorzystaniu limitu, w sieci HSPA+ prędkość jest ograniczana do 32 kb/s, natomiast w sieci LTE ograniczenie jest nakładane w zależności od abonamentu (10 lub 20 Mb/s w dwóch niższych abonamentach, w najwyższym abonamencie nie ma).

#722514  autor: KC-KARLOS
 04 cze 2014, 16:52
myk6414, przeczytaj jeszcze raz mój post powyżej.
Jeśli klient na LTE będzie łamał FUP, czyli będzie pobierał przykładowo znaczą ilość GB, dostanie bana w postaci lejka 32 kbit/s.
Ty byś chciał, żebyś obciążał innym LTE, abyś mógł ściągać torrenty. Super xD
Wystarczy jeszcze raz przeczytać post.

Limity w EDGE/HSDPA/HSPA+ są jasno określone.

Poza tym tak dla OT, T-Mobile po wprowadzeniu u siebie LTE też chce limitować transmisję dla tych, co ściągną 1000 GB danych.
Jeszcze jedno - to marketing, komunikaty prasowe są też dla potencjalnych klientów.

#722525  autor: myk6414
 04 cze 2014, 17:17
Przeczytałem Twój post, zadzwoniłem na infolinie Plusa żeby wyjaśnili ten FUP (jestem żywo zainteresowany tym internetem, bo teraz mam Netię Wimax 1Mb/s za 59,90 ;( ).
Indeed, FUP dotyczy też LTE - będzie stosowany wobec osób które stale zapytają sieć (torrenty, ftp, etc)

ja torrentów nie ściągam więc nie mam się czego bać :P

#722563  autor: pakierhakierxd
 04 cze 2014, 19:04
Żałośni są :/ ,wobec tego jak ja czasem tak mam że oglądam tv/Youtube i idzie mi 4gb dziennie to by mogli mi dać lejek! .W d ... niech sobie wsadzą ten swój net ...

Ktoś powinien dać im karę ,już jak coś powinni napisać w reg jakie wykorzystanie daje lejek.
W taki sposób to może być tak że wykorzystam limit i choć jest bez limitu to w połowie mies. neta nie będę miał ...

Pozdrawiam :)

#722597  autor: KC-KARLOS
 04 cze 2014, 20:15
mantoch, ten regulamin jest identyczny, co z Plusa. Różni się tylko innymi opłatami składowymi, zgodnie z taryfą Multimedialną w CP.
Reszta zapisów jest identyczna, czyli FUP.
Dodatkowo to oferta promocyjna z urządzeniem, do 30.09.2014 w CP, może być po tym terminie odwołana.

#722602  autor: rudy_pl
 04 cze 2014, 20:25
witam kolegów i koleżanki
czy w Router Edimax LT- 6408n mogę wymusić tylko LTE albo w innych routerach np. tp-linka ?
jeszcze nie mam tego LTE ale jestem żywo zainsteresowany zwłaszcze że biorąc z promocja smartdom mam no limit za 50 zł :)

Mam jeszcze jedno pytanko czy istnieją jakieś urządzenia outdoor z anteną gdzie wsadzam tylko karte sim ? Tak jak jest np. z loco m5 w wifi czy jeszcze nikt czegoś takiego nie stworzył (pomijam "autorskie" rozwiązanie CP).
Chce zrobić coś takiego antena kierunkowa + 5 m kabla + złączki oraz modem e3267 a to w jakimś routrze i rozsyłanie po domku. Oczywiście wymuszone LTE dla modemu i czy jest jakiś proste przycinanie łacza dla userów po wifi ?

#722692  autor: helioN
 05 cze 2014, 02:09
Karlos20 pisze:mantoch, ten regulamin jest identyczny, co z Plusa. Różni się tylko innymi opłatami składowymi, zgodnie z taryfą Multimedialną w CP.
Reszta zapisów jest identyczna, czyli FUP.
Dodatkowo to oferta promocyjna z urządzeniem, do 30.09.2014 w CP, może być po tym terminie odwołana.
W Regulaminie CP niczego o lejku 32kb/s nie ma.

#722696  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2014, 05:26
helioN, pewnie, że jest :) Proszę. -> http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... lsacie.pdf
W cenniku oferty jest lejek do 32 kbit/s po wyczerpaniu danych z limitu.
Ale zasady są identyczne, jak w Plusie - będziesz miłośnikiem ogromnych plików pobieranych w LTE - dostaniesz lejkowego bana. Solorz-Żak nie da Wam prawdziwego no-limitu już od 60 zł miesięcznie. To nie Neostrada. PLUS/CP muszą chronić integralność i niezapychalność LTE/HSPA+.