• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #722420  autor: marson
 04 cze 2014, 14:10
Witam

Zaciekawiła mnie jedna rzecz, po zalogowaniu się do Play24 na stronie głównej widnieje duża informacja, że posiadam telefon motorola droid 4, pojęcia nie mam po co to bo chyba 99,99% abonentów doskonale wie co ma za telefon ale zastanawia mnie skąd o tym play wie? Faktycznie posiadam motorolę droid 4 więc informacja się zgadza ale nie dość, że jest to model z wolnego rynku a nie z oferty operatora, to nawet play takiego modelu w ofercie nie ma i chyba nigdy nie miał, więc skąd taka informacja jest brana? Czyżby play pobierał IMEI telefonu i na tej podstawie jakoś określał jego model?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 12:52 przez marson, łącznie zmieniany 1 raz.

#722427  autor: Tomash
 04 cze 2014, 14:27
Po IMEI można odszyfrować markę i model telefonu, a operator wie jaki IMEI ma urządzenie, które loguje się do sieci.

#722442  autor: marson
 04 cze 2014, 14:42
Tomash pisze:Po IMEI można odszyfrować markę i model telefonu, a operator wie jaki IMEI ma urządzenie, które loguje się do sieci.
Czyli tak jak myślałem dzięki za odpowiedź

#722446  autor: aizo
 04 cze 2014, 14:59
Teraz to piukuś

Ja to się kiedyś zdziwiłem.
Rozmawiałem z kobietą z TPSA
Było to lata temu,praktycznie nie było komórek.

Nie pamiętam o co chodziło ale kobieta wyskoczyła, że powodem problemu może byc nasz telefon.
Podała markę i model.(jakiś bezprzewodowy Panasonic) Niby wtedy nie było można miec bezprzewodowy stacjonarnych bo coś tam coś tam.

Wtedy to miałem zdziwko teraz ustali model no problem

Połączenie nie może być zrealizowane.

#722672  autor: sa
 04 cze 2014, 23:34
Musi być imei na 100%,bo zwróć uwagę że play daje z automatu ustawienia do neta na Każdej swojej karcie sim,a przecież ludzie mają oferty pre paid i telefony swoje własne często z innych sieci,lub prosto ze sklepu nieraz ekstra nówki których w ofercie opów nie ma a mimo to sim identyfikuje telefon(miałam tak w żadnej sieci nie było do niego ustawień a play miał) i daje ustawienia netowe które działają na 99% telefonów chyba jedyne wyjątki to jeśli się nie mylę niektóre modele blacberry,a nie każda sieć to oferuje.W orange miałam już przygody by ustawienia neta mieć działające podobnie jak dawnej erze.Z tego co pamiętam oni(play)własnie po nr imei wiedzą gdzie jesteś,a na pewno gdzie jest twój telefon i po imeiu wiedzą jaki to telefon.

#722697  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2014, 05:31
sa, ta funkcja ułatwia również założenie blokady tzw. kradzieżowej. Na telefon lub na SIM/USIM w czasie kontaktu z Obsługą Klienta *500 / *600 / *666 (RBM).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#722795  autor: Golarz Filip
 05 cze 2014, 12:16
Mały sprytny program do którego dostęp mają wszyscy pracownicy infolinii.
Głównym jego zadaniem jest szybkie przesyłanie konfiguracji mms+ internet na dany model telefonu.

A blokady kradzieżowe,Nasz drogi Moderatorku, to pracownik infolinii zakłada w programie MISio a starsi stażem w "Konanie" :)

#722968  autor: jarekb11
 05 cze 2014, 19:43
A ja sie zastanawiałem skąd sklep google play wie jakie mam smartfony......

#722974  autor: Flash999
 05 cze 2014, 20:01
jarekb11 pisze:A ja sie zastanawiałem skąd sklep google play wie jakie mam smartfony......
Pewnie poprzez useragent (mogę się mylić), tak jak w przeglądarce (każda strona wie jaką wersję i numer przeglądarki masz i zna Twój system). Google Play wymaga dostępu do sieci, dlatego takie dane lecą. Niewykluczone, że uzyskuje też IMEI.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#723373  autor: manyaky
 07 cze 2014, 01:27
Flash999 pisze:
jarekb11 pisze:A ja sie zastanawiałem skąd sklep google play wie jakie mam smartfony......
Pewnie poprzez useragent (mogę się mylić), tak jak w przeglądarce (każda strona wie jaką wersję i numer przeglądarki masz i zna Twój system). Google Play wymaga dostępu do sieci, dlatego takie dane lecą. Niewykluczone, że uzyskuje też IMEI.
Nie przez useragent - nie zwiera informacji o modelu. Aplikacja wymaga dostępu do "informacji o telefonie", a tam wsjo jest (imei chyba też ;)).

#724396  autor: ivv.93
 11 cze 2014, 06:27
W takim razie czy potrafi ktoś wytłumaczyć skąd play wie jaki jest modelu mojego telefonu skoro w żaden możliwy sposób nie połączył się z siecią (ustawienia wifi coś nie działają, brak środków na koncie) logowanie do play24 z laptopa.. wypada podkreślić że telefon znaleziony, powrót do ustawień fabrycznych.. soft zaktualizowany. Czy w takim wypadku nowy soft nie zmienia nr IMEI? :-D

#724398  autor: Kryniczanin
 11 cze 2014, 06:44
ivv.93, Wystarczy że się zalogujesz do sieci nic więcej nie trzeba.
ivv.93 pisze:wypada podkreślić że telefon znaleziony,
Odważna jesteś.
ivv.93 pisze:Czy w takim wypadku nowy soft nie zmienia nr IMEI?
To jest przestępstwo

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/zmia ... ,1710.html

#724543  autor: sa
 11 cze 2014, 17:36
ivv.93 pisze:
W takim razie czy potrafi ktoś wytłumaczyć skąd play wie jaki jest modelu mojego telefonu skoro w żaden możliwy sposób nie połączył się z siecią (ustawienia wifi coś nie działają, brak środków na koncie) logowanie do play24 z laptopa.. wypada podkreślić że telefon znaleziony, powrót do ustawień fabrycznych.. soft zaktualizowany. Czy w takim wypadku nowy soft nie zmienia nr IMEI? :-D
Tu chodzi o samą aktywację karty sim w playu, przychodzi powitanie, konfiguracja mms i neta i już jesteś zidentyfikowana(twój telefon) nawet jeżeli wykasowałaś te ustawienia netowe to i tak sim identyfikuje ci telefon po imeiu..i nie ma znaczenia czy to jest telefon znaleziony(powinnaś oddać na policję, bo posiadanie cudzego sprzętu może być karalne jeżeli zatrzymujesz a nie zwracasz, a jeżeli właściciel zguby zgłosi swojemu opowi mogą go bez problemu zablokować właśnie przez imei i znaleźć miejsce twojego pobytu,w dzisiejszych czasach tylko wyjęcie baterii z telefonu powoduje że sieci komórkowe nie wiedzą gdzie jesteś.)a co do zmiany imeja to chyba możliwe Legalnie jest tylko i wyłącznie przy zmianie płyty głównej telefonu,zaś sama zmiana sofu na nowszy nic nie zmienia w numerze imei.Co do zmiany samego imeja to już głębsza ingerencja i tu trzeba mieć wiedzę umięjętności i oprogramowanie ale jak wyżej pisze Kryniczanin to jest nielegalne i Karalne tak samo jak niezwrócenie cudzego znalezionego telefonu.

#724552  autor: user_delete34
 11 cze 2014, 18:04
sa, nie pisz zlepkiem słów - fatalnie się to czyta.

Nie wiem, jak to jest w nowszych sprzętach, ale w Nokiach na S40 i S60 chyba też jest możliwość wybrania: Potwierdzaj usługi SIM: tak/nie. SIMka wysyła zapytanie o konfigurację (muszą w tym być dane telefonu), można jej nie pozwolić. Jednak jak już chyba wspominaliście, IMEI zawsze jest wysyłany do sieci w momencie logowania. Inaczej skąd pojawiłby się na ekranie zablokowanego (przez operatora, np po kradzieży) telefonu komunikat o niemożliwości zalogowania?