• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

#721911  autor: Halset
 02 cze 2014, 20:22
myk6414 pisze:
Halset pisze: Nic nowego. W Plusie również się GPRS pojawia, zwłaszcza gdzie Aero nei dochodzi. TM po N! już GPRS nie ma
Niestety dalej jest. M.in. T-M obsługuje terminale płatnicze które tylko w GRPS działają, więc muszą mieć GPRS... co więcej, często na telefonie w Warszawie pojawia mi się ikonka G po skończonej rozmowie.
Ale to samo jest w Plusie czy w O. Nic nowego. Jak lecisz po 2G we W3 dość często po rozmowie wyświetla się literka G.

#721912  autor: Flash999
 02 cze 2014, 20:23
myk6414 pisze:
Halset pisze: Nic nowego. W Plusie również się GPRS pojawia, zwłaszcza gdzie Aero nei dochodzi. TM po N! już GPRS nie ma
Niestety dalej jest. M.in. T-M obsługuje terminale płatnicze które tylko w GRPS działają, więc muszą mieć GPRS... co więcej, często na telefonie w Warszawie pojawia mi się ikonka G po skończonej rozmowie.
Podczas rozmowy i przy wyłączonym przesyle danych telefon trzyma się GPRS, to nic nowego - u siebie na zmodernizowanych stacjach Plusa i T-Mobile to zauważyłem, ale dotyczy to każdej sieci. To coś jak przełączenie z 3G na H/H+/H+DC podczas transferu danych. Jak wiadomo mając telefon z samym GPRS można podłączyć się do nadajnika z EDGE, bo technologia jest kompatybilna wstecz. Patrząc pod tym kątem, to gdyby telefon nie miał HSPA+ to dostęp do większości stacji UMTS byłby zabroniony.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#721927  autor: myk6414
 02 cze 2014, 21:10
Halset pisze:
myk6414 pisze:
Ale to samo jest w Plusie czy w O. Nic nowego. Jak lecisz po 2G we W3 dość często po rozmowie wyświetla się literka G.
Chyba źle zinterpretowałem Twoje zdanie: "TM po N! już GPRS nie ma" - że niby po modernizacji wyłączyli GPRS....?

#721940  autor: Halset
 02 cze 2014, 22:03
myk6414 pisze:
Halset pisze:
myk6414 pisze: Niestety dalej jest. M.in. T-M obsługuje terminale płatnicze które tylko w GRPS działają, więc muszą mieć GPRS... co więcej, często na telefonie w Warszawie pojawia mi się ikonka G po skończonej rozmowie.
Chyba źle zinterpretowałem Twoje zdanie: "TM po N! już GPRS nie ma" - że niby po modernizacji wyłączyli GPRS....?
Nie o to mi chodziło. Kiedyś jeszcze Era na 2G miał prędkość typową dla GPRS czyli 64 kb/s. To również się zdarza w Plusie. Obecnie po N! zarówno O jak i TM mają po 2G EDGE czyli 256 kb/s.

#721942  autor: saleen
 02 cze 2014, 22:12
Halset pisze:
Nie o to mi chodziło. Kiedyś jeszcze Era na 2G miał prędkość typową dla GPRS czyli 64 kb/s. To również się zdarza w Plusie. Obecnie po N! zarówno O jak i TM mają po 2G EDGE czyli 256 kb/s.
No ale biorąc stary telefon typu Nokia 7650, bez wsparcia EDGE a jedynie GPRS nadal mamy dostęp do sieci, rajt?

#721951  autor: ra-v
 02 cze 2014, 22:26
No ale biorąc stary telefon typu Nokia 7650, bez wsparcia EDGE a jedynie GPRS nadal mamy dostęp do sieci, rajt?
Tak - na 100% działa w Plus i Play.
Halset pisze: TM po N! już GPRS nie ma
Wg mapy u mnie jest po modernizacji, więc N! jest i GPRS jest.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#721961  autor: Halset
 02 cze 2014, 23:21
ra-v pisze:
Tak - na 100% działa w Plus i Play.
Halset pisze: TM po N! już GPRS nie ma
Wg mapy u mnie jest po modernizacji, więc N! jest i GPRS jest.
Ale Ty w ogóle wiesz o czym piszesz czy tylko piszesz, aby wywołać sensację?
GPRS to jest składowa EDGE. To tak jak np z papierem. Żeby go otrzymać musisz mieć drewno.
GPRS zawsze będzie tak długo jak jest 2G. I to w każdej sieci jest.
Mi na nju i na prywatnym Plusie również co jakiś czas wyskakuje G po rozmowie ale jak korzystam z neta na 2G ma full EDGE. I tak samo jest w TM.
A że na mapie masz zaznaczone, to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości.

Lepiej sie zastanów nad tym co wcześniej napisałeś i jak łyknąłeś tą papkę marketingową
Pół biedy gdy ktoś jest w Play - jakąś sieć zawsze złapie, ale co mają zrobić inni?

Tak złapie....jak siedzi na D i się z miejsca nie rusza.

#721963  autor: saleen
 02 cze 2014, 23:38
Swoją drogą jak już mowa o aktywnych technologiach przesyłu danych w 2G - wie ktoś może przypadkiem, czy da się nadal u któregoś z operatorów wdzwonić do WAP przez CSD/HSCSD ?

#722191  autor: ra-v
 03 cze 2014, 20:10
Halset pisze:Ale Ty w ogóle wiesz o czym piszesz czy tylko piszesz, aby wywołać sensację?
(...)
Lepiej sie zastanów nad tym co wcześniej napisałeś i jak łyknąłeś tą papkę marketingową
??
Przecież odpisałem na pytanie, więc o co chodzi.
Można stać, jechać samochodem, rowerem, autobusem, iść pieszo w lesie. Nie wiem o co Ci chodzi.
wie ktoś może przypadkiem, czy da się nadal u któregoś z operatorów wdzwonić do WAP przez CSD/HSCSD
W Plus można, choć nigdy z tego nie korzystałem z wiadomych powodów.

#722196  autor: KC-KARLOS
 03 cze 2014, 20:27
saleen, tylko PLAY nie oferuje takiej formy wdzwanianej (poprzez połączenie telefoniczne) transmisji danych CSD/HCSD.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#722206  autor: Przewodnik
 03 cze 2014, 20:50
A co złego w sieci 2G?
"Wciąż nie potrafimy dbać o ulice, a chcemy podbijać kosmos i dzielić się księżycem".

#722221  autor: user_delete34
 03 cze 2014, 21:18
Pojemność raczej jest mniejsza niż 3G - pierwsze. Szybkość (także np w USSD) - drugie. Jeszcze dalej można.

#722232  autor: Sig
 03 cze 2014, 21:38
Nieprędko. Operatorzy mają statstyki urządzeń jakimi dysponują użytkownicy. Nie będę strzelał i zgadywał ile jest takich z tylko trybem 2G, ale moim zdaniem jest ich dostatecznie dużo, aby 2G było obecne cały czas (choć spychane i przyznawane na ten cel szczątkowe pasmo). Przecież nie tak dawno temu popularna np. Avila była tylko 2G, dodajmy do tego rzesze niezniszczalnych starych Nokii nadal w użyciu... Nie chce mi się przeglądać aktualnych ofert operatorów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby nadal w sprzedawanych przez nich telefonach były takie tylko 2G. Żeby w ogóle myśleć o wyłączeniu, to musiałyby one zniknąć zupełnie z oferty i mniąć z jakieś 2-3 lata moim zdaniem... Zbyt wielu ludzi używa telefonu tak długo aż się zepsuje, lub naprawa stanie się nieopłacalna. To oczywiste jednak, że od jakiegoś czasu kupować telefonu bez UMTS900 raczej nie należy.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#722235  autor: user_delete34
 03 cze 2014, 21:41
Sig pisze:Nie chce mi się przeglądać aktualnych ofert operatorów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby nadal w sprzedawanych przez nich telefonach były takie tylko 2G.
Niestety chyba wszystkie "telefony dla seniorów" są tylko 2G, do tego są lowendowe Nokie i Samsungi, w tym modne dual SIMy.

#722241  autor: Halset
 03 cze 2014, 22:03
ra-v pisze: Przecież odpisałem na pytanie, więc o co chodzi.
Można stać, jechać samochodem, rowerem, autobusem, iść pieszo w lesie. Nie wiem o co Ci chodzi.
Jak się złapałeś na marketing P4 to teraz siedź.
1) Na automacie działa jak chce. Zrywa połączenia, zrywane sesje internetowe itd itp
2) Na nowych telefonach na stałym zalogowaniu w roamingu wywala
Itd itp
I jeszcze wiele innych rzeczy, które udowadniają, że zasięg 4 sieci to mit. Jakość połączeń gorsza, net przycięty.
Od niedawna chociaż net chodzi lepiej.

Cała nadzieje w TM ale co można czytać na innych forach - w TM na roamingu P4 jest na HR a nie na FR

Więc nie pisz głupot, że Play to zasięg 4 sieci. Pewnie znajomym też takie głupoty wciskasz.

Koniec OT.

#722271  autor: mkkot
 03 cze 2014, 23:05
1. Zgoda
2. Z Plusa mnie nigdy nie wywaliło, z T również, z orange wywalało aż zgłosiłem do BOK-u i też przestało
3. Z partnerów roamingowych tylko w orange mniej więcej połowa połączeń w HR, cała reszta FR.

Mieszkam na Śląsku i tak się składa, że:
1. w mojej wiosce rodzinnej tylko Play ma 3G
2. obecnie w miejscu zamieszkania w Katowicach W4 ma fatalny zasięg, ale play najlepszy
3. u mojej przyjaciółki w Katowicach Play ma nadajnik na jej Kamienicy w centrum miasta, z 200m od dworca PKP, W3 tam rwie nawet w 2G
4. u rodziny w Gliwicach W4 fatalny zasięg, znowu Play minimalnie lepszy i jedyne 3G
5. Wydział Filologiczny UŚ w Sosnowcu, gdzie spędziłem rok, jedynie Play 3G miał zasięg z racji nadajnika na Piwnika Ponurego, W3 no service w dolnych salach.

W pracy w siedzibie jednego z operatorów N! mam lepszy zasięg N!, ale to chyba jasne. Play też tam ma zasięg.
Na Placu Sejmu Śląskiego, gdzie też często bywam, N! ma lepszy zasięg, ale Play też ma zasięg.

W przypadku mieszkańca aglomeracji śląskiej Play często jest jedynym sensownym wyborem. Zobacz sobie ile oni tu mają nadajników.

Podczas wyjazdów w góry, a zwiedzam bardzo często Beskid Śląski i Żywiecki tak naprawdę nigdy nie wiadomo co będzie miało zasięg i tutaj przydaje się roaming na 3 sieci. Przeważnie wtedy wymuszam UMTS900 i telefon sam loguje się się albo do Playa albo do 26034. W ogóle telefon z kartą Playa ma taki śmieszny zwyczaj, że jak już zacznie się poruszać, to od razu wskakuje na T-mobile i siedzi tam od razu z pół godziny. Jakość rozmowy na T jest bardzo dobra.

I teraz z ciekawostek. Ostatnio wracałem z Babiej Góry przez Kraków i gadałem całą drogę 1,5h. Droga od Zawoi prawie pod Kraków na roamingu T bez przeszkód (oczywiście wywaliło zaraz na 2G). Pod Krakowem zaczęło zrywać. W końcu wjechałem do Krakowa i już naprawdę w centrum miasta w zabudowaniach, blokach, na ruchliwej drodze z autami, podłączony do 2G T-mobile na 900MHz -- no wzięło i zerwało po małym wzniesieniu. Pewnie powiesz, że wina playa ;p Przełączyłem się na Playa i gadałem jeszcze do Alwerni, gdzie telefon zrobił płynny handover na T w 2G.

I Warszawa. Tam bez problemu z każdym operatorem, dopiero w Powsinie gubił się zasięg Playa. Ale. Raz w centrum Pragi zerwało mi połączenie na skrzyżowaniu i to w 3G ;p Bus wyminął blok i był koniec ;p

Poza tym w Warszawie wyjątkowe anomalie się dzieją. W mieszkaniu słyszałem bzzzzz w słuchawce jak stanąłem w określonym miejscu (pod U2100). Na dworcu Warszawa Centralna brak zasięgu u W4!! Na trasie kolejowej Praga <> Służewiec zaniki u każdego operatora, jadąc do Playa na Taśmową wywalało mnie do Plusa, który znowu oczywiście nie miał zasięgu na Taśmowej ;p

#722357  autor: hdfunpack
 04 cze 2014, 11:49
mkkot pisze:Na dworcu Warszawa Centralna brak zasięgu u W4!!
Kiedy to było? Bo jak ja ostatnio byłem to Orange i Tmobile miały 3G na peronach i nawet w tunelach.

#722592  autor: user_delete19
 04 cze 2014, 20:03
Sig pisze:Operatorzy mają statstyki urządzeń jakimi dysponują użytkownicy. Nie będę strzelał i zgadywał ile jest takich z tylko trybem 2G, ale moim zdaniem jest ich dostatecznie dużo, aby 2G było obecne cały czas
W sumie to chętnie bym zobaczył takie statystyki a nie tylko zgadywania.

#722624  autor: ra-v
 04 cze 2014, 21:30
Operatorzy mają statstyki urządzeń jakimi dysponują użytkownicy.(...) W sumie to chętnie bym zobaczył takie statystyki a nie tylko zgadywania.
To jets jedna strona medalu, a druga jest taka, ze na 2G potrafi wytrzymać dłużej. Bardziej by się przydała statystyka ile % połączeń internetowych. Sam jadąc gdzieś w teren często włączam 2G, aby pod koniec dnia nie zaskoczyła mnie słaba bateria.

Pytanie czy jeśli już dojdzie do wyłączenia 2G to wyłączą z tego powodu, ze będzie 3G na większości terenów dostępne (czyli przez wymuszenie na klientach zmiany na 3G), czy ze względu na to, ze użytkownicy przestaną go używać (czyli najbardziej "uczciwa" rzecz jaką mogą zrobić).

Halset pisze:Jak się złapałeś na marketing P4 to teraz siedź.
1) Na automacie działa jak chce. Zrywa połączenia, zrywane sesje internetowe itd itp
2) Na nowych telefonach na stałym zalogowaniu w roamingu wywala
Itd itp
http://screenshooter.net/5691602/cuyfrnl
http://screenshooter.net/5691602/cuyfrnl
No chyba że stwierdzisz że jestem ślepy i nie wiem jak mam telefon ustawiony, nie wiem żę dużo czasu spędza na macierzystej i TM, a screeny są spreparowane itd itp.

#722661  autor: bed
 04 cze 2014, 22:47
W momencie kiedy wszędzie gdzie się da, zostanie odpalone U900 to nie będzie już takiego sensu wymuszania 2G, żeby bateria trzymała dłużej. I pierwsze będzie pewnie z tym NetWorkS!, zakładając, że każdy nadajnik z G900 zostanie wyposażony w U900. Dla przykładu w Łodzi i okolicach U900 ma się pojawić w lipcu.
  • Strona 2 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5