• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#707852  autor: DeNeB
 03 kwie 2014, 14:59
jak ekran motki wypada w porównaniu z nexusem 4 czy huawei p6?

#707871  autor: maniek89
 03 kwie 2014, 16:15
Zdjęcia nawet ładne robi - HDRy szczególnie - W klasie 5 mpx nie jest taka zła - sa gorsze aparaty. Szczególnie w tym przedziale cenowym.

#709623  autor: konior
 11 kwie 2014, 20:27
Witam, przesiadłem się właśnie z Lg Swift GT540 na Moto G i dla mnie są to spore różnice.
Dużo rzeczy nie umiem znaleźć itp. (sieć - Play)
Proszę o pomoc - na początku mam takie pytania:
1. gdzie jest dyktafon, notatnik ?
2. co oznaczają dwie strzałki tworzące kółko (zarządzanie energią)
3. gdy będę w szkole będę korzystał z darmowego wi-fi - zapewne dobrze jest mieć jakiś antywirus ?
4. mam też problem z muzyką - nie wiem jak to opisać, jeszcze tego nie trawie, tyle aplikacji teoretycznie jest do odtwarzania, że nie ogarniam
5. czy na górnym pasku powinienem mieć wyświetloną literę H z przekreślonym kółkiem ?
6. nie ma normalnego kalendarza? same google...
7. dlaczego jak chce za pomocą USB z komputera skopiować trochę muzyki do folderu music to piszę mi, że "urządzenie to może nie byś w stanie odtworzyć lub wyświetlić tego pliku" i faktycznie jak kopiuje mimo to to go nie widać na telefonie (jest to mp3)
8. co najdziwniejsze podłączyłem raz tel. przez USB do komputera i nagle on się zresetował(telefon) i po włączeniu się, z wcześniejszych 60% baterii zrobiło się 3%(zdjęcie)... jak to jest możliwe ? - ostatnio go kupiłem i był całkowicie rozładowany, nie dało się włączyć, więc go podpiłem na noc by się ładował - może po kilku ładowaniach się ustabilizuje ?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 17:32 przez konior, łącznie zmieniany 1 raz.

#710184  autor: orson_dzi
 14 kwie 2014, 12:31
konior pisze:1. gdzie jest dyktafon, notatnik ?
W Google Play.
konior pisze:2. co oznaczają dwie strzałki tworzące kółko (zarządzanie energią)
Ustawienia-->Bateria :?:
Odświeżenie danych.
konior pisze: zapewne dobrze jest mieć jakiś antywirus ?
Nie. Szkoda pamięci.
4. mam też problem z muzyką - nie wiem jak to opisać, jeszcze tego nie trawie, tyle aplikacji teoretycznie jest do odtwarzania, że nie ogarniam
Muzyka Play jest całkiem prostym programem. Jako alternatywna Power AMP.
konior pisze:5. czy na górnym pasku powinienem mieć wyświetloną literę H z przekreślonym kółkiem ?
H - HSPA (zasięg).
konior pisze:6. nie ma normalnego kalendarza? same google...
Google Play
7. dlaczego jak chce za pomocą USB z komputera skopiować trochę muzyki do folderu music to piszę mi, że "urządzenie to może nie byś w stanie odtworzyć lub wyświetlić tego pliku" i faktycznie jak kopiuje mimo to to go nie widać na telefonie (jest to mp3)
Tak już jest.
konior pisze:8. co najdziwniejsze podłączyłem raz tel. przez USB do komputera i nagle on się zresetował(telefon) i po włączeniu się, z wcześniejszych 60% baterii zrobiło się 3%(zdjęcie)... jak to jest możliwe ? -
Jakiś błąd systemowy. P990 po restarcie potrafi mi zgubić nawet więcej. Już się przyzwyczaiłem.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#710246  autor: konior
 14 kwie 2014, 15:52
7. Nie da się tego naprawić ?

#710252  autor: orson_dzi
 14 kwie 2014, 16:33
Zaraz, źle napisałem. U mnie ten komunikat jest zawsze, ale pliki są normalnie widoczne.

#710263  autor: konior
 14 kwie 2014, 16:59
Rozumiem, teraz zauważyłem, że mam identycznie. A trzeba robić w ten sposób?: muzyka do folderu muzyka i zdjęcia do folderu zdjęcia ?(foldery )

2. Co to jest to odświeżenie danych i o co chodzi z tą baterią ?
5. Nie jest to zasięg w moim wypadku Play, a więc czego?
9. czy ładowanie przez USB jest korzystne dla baterii ?

#711977  autor: orson_dzi
 22 kwie 2014, 12:20
konior pisze:A trzeba robić w ten sposób?: muzyka do folderu muzyka i zdjęcia do folderu zdjęcia ?(foldery )
Gdzie chcesz tam kopiujesz.
konior pisze:2. Co to jest to odświeżenie danych i o co chodzi z tą baterią ?
Pod odświeżeniu masz aktualne dane, proste.
konior pisze:5. Nie jest to zasięg w moim wypadku Play, a więc czego?
Innego H nie widzę.
konior pisze:9. czy ładowanie przez USB jest korzystne dla baterii ?
Bez różnicy.

#720479  autor: bxx1
 28 maja 2014, 11:31
Jak na tym telefonie włączyć info o sieci?Np kanał 50?
 #721040  autor: user_delete34
 30 maja 2014, 10:47
1) Wiadomo, kiedy (czy?) Moto G LTE pojawi się w Polsce?
2) orson_dzi, wspomniałeś, że w razie potrzeby serwisowania, trzeba wysłać za granicę. Do UK (mają tam serwis albo wysyłają dalej), czy USA?
3) Jak z językiem przy kupnie z zagranicy - jest/da radę wgrać ten polski bez roota i utraty gwarancji? Myślę nad tym telefonem nie dla siebie, a osoby świeżej zarówno w jęz. angielskim jak i androidzie.
4) Czy w takim czystym androidzie na Moto G LTE będzie można instalować programy na karcie pamięci (bez roota i zmian pozbywających praw gwarancyjnych)? orson_dzi, jaką masz wersję pamięciową i ile jest tej pamięci na start?

#721050  autor: vonski
 30 maja 2014, 11:14
3) Każdy Android jest wielojęzyczny (nie licząc wynalazków a Chin). Więc język zmieniasz sobie dowolnie.

Co reszty to raczej ciężko odpowiedzieć, póki sprzętu nie ma rynku. A wątek chyba ktoś niepotrzebnie scalił...

#721051  autor: user_delete34
 30 maja 2014, 11:21
Ja sam to tutaj wrzuciłem, tylko tytuł dodałem, bo część pytań odnosi się tak samo do obecnej Moto G.

Jeśli polski język jest wszędzie to fajnie, bo za czasów Symbiana trzeba było zmienić oprogramowanie.

#721590  autor: orson_dzi
 01 cze 2014, 13:48
Markadiusz pisze:2) orson_dzi, wspomniałeś, że w razie potrzeby serwisowania, trzeba wysłać za granicę. Do UK (mają tam serwis albo wysyłają dalej), czy USA?
Najbliżej masz Niemcy. Musisz tylko mieć kogoś na miejscu żeby to odebrał. Serwis nie może wysłać sprzętu na adres zagraniczny.
Markadiusz pisze: jaką masz wersję pamięciową i ile jest tej pamięci na start?
16 GB
12,92 GB do użytku.

Moja będzie na sprzedaż jak tylko pojawi się test na portalu.

#721595  autor: user_delete34
 01 cze 2014, 13:59
orson_dzi, jak są Niemcy to nie jest źle, ale i tak byłoby trochę wysyłek, bo kontakty mam w innym mieście niż serwis, więc koszty wzrosłyby ogromnie.

[ Dodano: 2014-06-01, 14:00 ]
Orientujesz się, jak z wgrywaniem aplikacji na SD w czystym i nowym Androidzie? Ktokolwiek wie?

[ Dodano: 2014-06-01, 14:03 ]
orson_dzi pisze: 12,92 GB do użytku.
Między 1-2 GB więcej niż na Z1C (nie pamiętam dokładnie), widać nakładka i pierdoły producenta zajmują sporo (u mnie).

#731983  autor: konior
 11 lip 2014, 20:29
Czy da się w tym telefonie zwiększyć jakoś ilość znaków w sms-ie? mi się mieści 145 znaków

#733013  autor: orson_dzi
 16 lip 2014, 17:58
Spróbuj wiadomości--> Ustawienia --> Kodowanie SMS - GMS 7-bit

#733743  autor: konior
 20 lip 2014, 14:12
Jest ustawione GMS 7-bit

#734050  autor: orson_dzi
 21 lip 2014, 20:40
Masz standardową klawiaturę?

#734717  autor: konior
 24 lip 2014, 11:33
używam TouchPal X

#734797  autor: orson_dzi
 24 lip 2014, 16:56
A to nie znam ;) . Pewnie tam coś jest skopane w ustawieniach.

Przy okazji, dwa dni temu Moto G mi się zaktualizowała ;) .