• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#720638  autor: Wiksa11
 28 maja 2014, 19:56
dziadek186 pisze:Wiksa11,
To jak Call Center ma pozyskiwać klientów?
A cóż mnie to obchodzi? Kiedyś takie barany, jak ten który rozsyła ten spam, latały po mieście z perfumami i zaczepiali ludzi aż ich policjanci wypałowali i był spokój. Później jakiegoś mistrza olśniło i wymyślił ideę zewnętrznych CC - teraz są tego efekty. Zapewne podstawa wystarcza na "waciki" a resztę trzeba dorobić na prowizji i stąd ta desperacja.
A co CC obchodzi twoje zdanie? 1 na 100 takich jak ty się zgodzi i podpisze umowę ;)
vh pisze: Art. 172.
1. Zakazane jest używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, chyba że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio wyraził na to zgodę.

Art. 209.
1. Kto:
[...]
25) nie wypełnia obowiązków uzyskania zgody abonenta lub użytkownika końcowego, o których mowa w [...] art. 172-174,
- podlega karze pieniężnej.
Zgodę na taki marketing wyraża się uczestnicząc w jakimkolwiek konkursie. A potem ludzie się dziwią "skąd macie mój numer?!".

#720676  autor: vh
 28 maja 2014, 21:30
Wiksa11 pisze:Zgodę na taki marketing wyraża się uczestnicząc w jakimkolwiek konkursie. A potem ludzie się dziwią "skąd macie mój numer?!".
Nie brałem udziału w żadnych "konkursach" (jeszcze nie upadłem na głowę), a dostałem spam od T-Mobile.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b

#720744  autor: jujeahip
 29 maja 2014, 09:03
Chyba jest możliwość wygenerowania numeru losowo? Nie zmienia to faktu, że akurat wolę taką formę niż dzwonienie przez konsultanta, jest ktoś zainteresowany to odpisuje, jeśli nie to ignoruje taką wiadomość.

#720753  autor: ZbujMadej
 29 maja 2014, 09:34
Bazy numerów są sprzedawane pomiędzy różnymi firmami tak długo, aż są wymieszane do granic możliwości i tak naprawdę nie da się ustalić, w którym momencie nasz numer "wyciekł" (próbowałem).
Nieraz jest to numer + imię, nieraz numer + miejsce zamieszkania albo numer + rodzaj usługi (np. ubezpieczenie samochodowe) - wszystko po to, żeby ominąć ustawę o ochronie danych osobowych.
Szczególnie upierdliwe jest to dla ludzi, którzy jeden numer telefonu mają już kilka(naście) lat.

Osobiście każdy telefon odbieram i jeśli nie jest to firma, z którą jestem związany, to w krótkich żołnierskich słowach mówię im co myślę o takich telefonach.
Drugą opcją jest włączenie (w Play) darmowej usługi automatycznego blokowania numerów "prywatnych/zastrzeżonych" - sieć automatycznie odrzuca takie połączenia - mam święty spokój :)

#720755  autor: mi80
 29 maja 2014, 09:39
Zwróćcie uwagę na treść tego smsa. Spotkałem się kiedyś z opinią prawną, że zapytanie o możliwość złożenia oferty nie jest równoznaczne ze złamaniem ww. przepisu i nie wymaga uprzedniej zgody odbiorcy.

Ten spam T-Mobile ostatnio omawiany był na jakimś portalu w związku ze startem zrebrandowanego na ich markę Alior Synca. Czy ci z Was co otrzymali ten sms nie mieli kiedyś danego numeru podanego w babku Alior Sync?

#720767  autor: spythere
 29 maja 2014, 10:43
Potwierdzam Alior Sync>T-Mobile spam.

#720772  autor: user_delete27
 29 maja 2014, 11:04
mi80, I wszystko jasne, założylem kiedyś konto w sync i pewnie stąd tmobile ma mój numer :/ konta nie używam ( mam w zwykłym aliorze ) więc trzeba go zlikwidować i może spam się skończy.

#720781  autor: usiu128
 29 maja 2014, 11:33
dziadek186,
to, że posiadałeś konto w sync nie ma nic wspólnego ze spamem ponieważ T-Mobile wybiera numery losowo (dostają je klienci wszystkich sieci, niezależnie od tego czy mięli konto w sync czy nie, czy mają telefon na kartę czy na abonament).

Treść smsa jest zapytaniem o zgodę na zaprezentowanie oferty - więc jest zgodna z prawem.

Tak jak pisałem - numery generowane losowo przez automat dostarczane do klientów którzy w tej chwili nie widnieją w bazie T-Mobile.

Smsy dostali moi znajomi którzy nie mięli nic wspólnego z sync itp. Dostała nawet siostra która kupiła starter 2 miesiące temu.

#720887  autor: PiotrG-dz
 29 maja 2014, 18:21
Na mój numer 608ABBCCC też dziś po 15 przyszedł SMS a NR mam w P4 :x

#720900  autor: cyanoone
 29 maja 2014, 19:08
gardock pisze:No bez przesady że tak bezczelny. Orange i Play od razu dzwoni nie pytając w sms'ie :D
Do mojego ojca Play przysłał smsa, ze przenoszą mu neum, który był w Plusie. Wszystko byłoby ok gdyby ktoś ten wniosek złożył :P Wcześniej jeszcze był sms dotyczący oceny jakości obecnego operatora. Miał ktoś podobną sytuację?
Pozdrawiam ;)
PS Oczywiście nieaktualne, ale interesuje mnie to czy to faktycznie była pomyłka.

#721021  autor: pakierhakierxd
 30 maja 2014, 09:52
No dziwny przypadek ,jeszcze z takim się nie spotkałem :)

Niestety tak to jest z tymi telemarketerami ,szczerze to lepiej niech przyjdzie ten sms niż dzwonią i muszę za każdym razem mówić nie,dziękuję :D

Na komórkę to jeszcze rzadko do mnie dzwonią ogólnie telemarketerzy ale na telefon stacjonarny to non stop :D

Moja mama jakiś czas temu dostała jakiegoś smsa od T-Mobile,kiedyś była w Erze-od wielu lat w Play.

#721071  autor: łazęga
 30 maja 2014, 12:42
Ostatnio T-Mobile bez mojej wiedzy i zgody włączył mi pakiet minut non stop do wszystkich sieci za 15 PLN. Złożyłem reklamację i taką oto dostałem odpowiedź:

Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Na koncie widnieje informacja, że 16.05.2014 taka usługa została włączona po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z Państwem. Niestety obecnie nie można tej usługi wyłączyć. Przepraszam za niedogodności.

Dodam, że nikt nie dzwonił.

Zobaczymy co będzie dalej.

#721094  autor: user_delete34
 30 maja 2014, 14:07
łazęga pisze: Dodam, że nikt nie dzwonił.
Ty nie wiesz, co się dzieje z telefonem w nocy!
Ładne kwiatki. Poszła kolejna reklamacja jak rozumiem? Chętnie dowiem się, jak się to potoczy.

#721097  autor: łazęga
 30 maja 2014, 14:22
Markadiusz pisze:
łazęga pisze: Dodam, że nikt nie dzwonił.
Ty nie wiesz, co się dzieje z telefonem w nocy!
Ładne kwiatki. Poszła kolejna reklamacja jak rozumiem? Chętnie dowiem się, jak się to potoczy.
Oczywiście. "Poprosiłem" o udostępnienie rozmowy na podstawie której mi to włączono. Ja nawet nie potrafię znaleźć regulaminu do tej usługi. Pomoże mi ktoś? Może to jest jakaś usługa terminowa w dodatku?

#721109  autor: user_delete34
 30 maja 2014, 14:31
Nie wiem, jaka to jest taryfa, ale sprawdź na iBOA, czy w ostatnich aktywnościach nie masz rekordu o połączeniu z biurem obsługi (mimo, że sam nie dzwoniłeś). Zrób zrzuty ekranu wszystkich aktywności z kilku dni przed i z 16 maja. To się może przydać.

#721133  autor: łazęga
 30 maja 2014, 15:12
Markadiusz pisze:Nie wiem, jaka to jest taryfa, ale sprawdź na iBOA, czy w ostatnich aktywnościach nie masz rekordu o połączeniu z biurem obsługi (mimo, że sam nie dzwoniłeś). Zrób zrzuty ekranu wszystkich aktywności z kilku dni przed i z 16 maja. To się może przydać.
Twierdzą, iż to oni do mnie dzwonili i wyraziłem zgodę.

#721138  autor: user_delete34
 30 maja 2014, 15:21
Masz tam takie połączenie odebrane zapisane (w iBOA)? Nie wiem, czy aby na pewno je tam notują, ale błąd konsultanta (pomylenie numeru) jest tutaj pewny, bo nie sądzę, by komputer pomylił rekord w bazie.

#721347  autor: user_delete19
 31 maja 2014, 12:30
Tak tak... 'losowe numery'... wszak liczba permutacji jest skończona więc można słać, ale imho to wciaż (głupawy) spam.

Czekam z utęsknieniem, aż nasze UKE w końcu pomyśli i stworzy coś na kształt http://www.fcc.gov/encyclopedia/do-not-call-list - i wtedy wszelkiej maści półgłówkowate marketoidy nie będą mogły się zasłaniać idiotycznymi wytrychami "to nie jest oferta, tylko zapytanie o możliwość przesłania oferty" - numer jest w bazie i nic słać nie można, kropka...

#721448  autor: łazęga
 31 maja 2014, 19:31
T-Mobile uznał reklamację. I wyłączył usługę. ;)