Użytkownik
Ranga
Nowicjusz
Sieć
Orange
A co w tym dziwnego? GSM 1800 sieje dalej niż U2100.LTE sięga dalej niż 3G.
Zależy jak będzie z konfiguracją i mocą nadawania. Czysto teoretycznie niższa częstotliwość ma lepsze pokrycie i lepiej przenika przez ściany.grzegorz0plonka pisze:A jak wychodziłby zasięg 800MHz?
LTE nawet przy słabym zasięgu może chodzić ok. Ja swoje testy robię obecnie na taryfach biznesowych, ze zdjętą kompresją. W ofertach na kartę Orange ktoś pisał o limicie, który jest na platformie Orange? Do tego dochodzi kompresja. U mnie transmisja jest raczej stabilna.goral2099 pisze:LTE, OFnK, Grudziądz:
Niestety bardzo niestabilnie, ale pewnie to przez to, że jest tylko jedna kreseczka zasięgu...
To jest dobry wynik jak na LTE w Orange, które i tak jest do 75 Mb/s.Mixiorek pisze:Orange LTE, Warszawa:
Obrazek
Standard - UL i ping na bardzo dobrym poziomie i słaby jak na LTE DL. Gdyby to była mediana osiąganych wyników LTE Orange byłoby miło. Łącza stacjonarne mogą powoli chować się z UL i pewnie też z DL. Średnie łącze u nas to chyba coś około 1,5-2Mbps?
To jest po 10MHz na operatora? T-Mobile ma 2x10MHz z czego połowę dzierżawi Orange? Czyli nie będzie dynamicznego podziału pasma a sztywny?inżynier pisze:Nie podobno tylko na 100% pasmo jest współdzielone. To jest 10Mhz więc teoretyczna prędkość to 75Mbps. Mi zarówno w Orange jak i TMobile nie udało się osiągnąć więcej niż 40Mbps w DL i 25 Mbps w UL.
Ja uważam, że LTE Play chodzi ok i może spokojnie zastąpić łącze stacjonarne. Na kartę wynik ping ~20-25ms, 15Mbps DL i 5Mbps to 99,99% to w moim przypadku standard i o to właśnie chodzi.janekt pisze:I tak lepiej niż ½LTE Play'a. Ale spokojnie, poczekajmy, aż odpalą, wtedy dopiero okaże się co i jak.
Absolutnie. Ja bym się tak nie przywiązywał do tych sloganów LTE do 150Mbps, do 75Mbps. Może do streamingu HD jest to wymagane ale na co dzień zupełnie wystarczy 1/3 tego. W LTE chodzi raczej o pojemność, responsywność, powtarzalność wyników, duży UL.ja.michal pisze:To jest dobry wynik jak na LTE w Orange, które i tak jest do 75 Mb/s.
2x10 MHz oznacza, że po 10 MHz jest na uplink i downlink. Czyli jest 75 Mbit na dwóch operatorów. Przydział pasma jest dynamiczny (jak w U900). Być może z czasem jeśli spadnie ruch w GSM to Orange odda do LTE 5 MHz z pasma 1800, tym bardziej, że odkupili 2,4 MHz od Plusa. Przy czym zwrócicie uwagę, że to LTE to tak naprawdę chwyt marketingowy, bo 3 nośne U2100 to w teorii aż 63 Mbit na sektor na operatora vs 75 Mbit LTE na dwóch operatorów. Więc szału na LTE nie będzie, zwłaszcza jak wzrośnie liczba terminali obsługujących to pasmo.Mixiorek pisze:To jest po 10MHz na operatora? T-Mobile ma 2x10MHz z czego połowę dzierżawi Orange? Czyli nie będzie dynamicznego podziału pasma a sztywny?