• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 181 z 1158
  • 1
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • 1158

#718288  autor: BUCiu
 18 maja 2014, 09:38
erymo pisze:nie wiem czy były podawane ale na pewno w prosty sposób można było wyciagna je z ostatniej kolumny xls z uke
Tak było (i jest) tylko w przypadku sieci Plus. I dotyczy tylko 2G i 2 strefy 3G.

#718289  autor: mn9
 18 maja 2014, 09:52
ja.michal, daj znać jak jest na innych stacjach , z takim czymś spotykam się pierwszy raz i trochę to dziwne ,nie wiem co przez ten sposób na tej stacji chce osiągnąć orange chyba tylko klientów stracić

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#718294  autor: rcicho
 18 maja 2014, 10:26
W Krotoszynie już po modernizacji. Sa nowe CID i LAC ale siła sygnału tzw. zasięg wyraźnie słabszy niż jeszcze kilka tygodni temu (choć i tak nie był nadzwyczajny). Sygnał GSM słabszy srednio o -8-10 dBm a UMTS2100 o -6-10 dBm. Speedy też nie nadzwyczajne i średnio jest to 5-8mb/s downloadu. Predkość wysyłania podelaga znaczniejszym wachaniom czasami jest to 0,7mb/s a czasami ponad 3mb/s. Pingi od ok 55ms do 80ms choć przy słabej sile sygnału spada znacznie powyżej 100ms. UMTS900 na razie nie widać i nie słychać ale nie mineły jeszcze 2 miesiace od modernizacji więc jeszcze się trochę poczeka. Na obecny stan to jest jedna wielka kicha. Od 5 miesiecy uzywam karty Plusa i dzieki świetnemu zasięgowi Aero2 na UMTS900 w miarę szybki net (5-9mb/s) mam również na zadupiach wokół miasta. Zobaczymy co pokaże Networks jak odpali UMTS900 ale na wiele nie liczę.

#718301  autor: Lukaszsz
 18 maja 2014, 11:04
Wklejałem ostatnio informację, że pojawił się sygnał U2100 w moich okolicach (masz w Licheniu/woj. wielkopolskie), ale za to GSM znacznie się pogorszył jak u kolegi powyżej. Mogę mieć nadzieję, że modernizacja się jeszcze nie zakończyła i zasięg wróci "do normy"?

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8

#718307  autor: KR2615
 18 maja 2014, 11:22
A po co komu zasieg GSM ? ;p Ważne że UMTS zapier... z prędkoscia 20mbps. A limity, olać limity!

#718399  autor: wlkp
 18 maja 2014, 17:28
Po co komu zasięg GSM ? Jak masz w mieście masę nadajników z UMTS i dobrze pokryty teren to pewnie zbędne,ale na wsi to nie wygląda tak słodko,bo tu jest problem aby zwykłe GSM " doleciało ". A koledzy z Wielkopolski potwierdzili to co ja wyżej pisałem,że tu gdzie była albo jeszcze jest modernizacja to zasięg ostatnio się bardzo pogorszył,ja sam mam problemy ostatnio z rozmową stojąc przy oknie bo zasięg skacze do " zera " momentami,tym bardziej że u mnie zasięg na obecną chwilę mam tylko z jednego nadajnika . W " środku " domu nie da się rozmawiać bo sygnału praktycznie brak ,UMTS na tym jednym nadajniku odpalili, tylko co z tego jak sygnał jest tylko na zewnątrz,parodia .

#718407  autor: user_delete19
 18 maja 2014, 18:15
playwlkp pisze:A koledzy z Wielkopolski potwierdzili to co ja wyżej pisałem,że tu gdzie była albo jeszcze jest modernizacja to zasięg ostatnio się bardzo pogorszył
Ale to już po zakończeniu kompletnym modernizacji i uruchomieniu u900? bo na chłopski rozum to w sumie zasięg powinien być zbliżony do tego co było wcześniej (przy czym wymagany byłby też odpowiedni telefon)...
 #718426  autor: west
 18 maja 2014, 19:52
W zeszłą środę w Gdańsku Oliwie na stacji kolejowej miałem w Orange :
Ping: 62ms
DL: 37,30Mbps
UL 12,30 Mbps,

Myślę, ze to całkiem przyzwoity wynik. Generalnie w Gdyni gdzie byłem przejazdem wyniki było na poziomie ok 20 Mbps natomiast w Gdańsku ok.30 Mbps.
W Warszawie Na Mokotowie ( Domaniewska i okolice) w szczycie ok.20 Mbps.
Oczywiście mowa o LTE.

PZDR
West
 #718456  autor: Mixiorek
 18 maja 2014, 22:01
amigo27 pisze:Jak dla mnie do cały zasięg nawet już po modernizacji to jakaś porażka w Konstancinie. Ty zrobiłeś test LTE i wychodzi kiepsko, mój poniżej na zwykłym modemie optiona ul. 1000lecia państwa polskiego, dwie kreski zasięgu na zewnątrz budynku.
Poczekajmy jeszcze na odpalenie budowanej stacji w Klarysewie, może to coś pomoże. Tobie powinno pomóc na pewno. Jeżeli to nie pomoże to już nic nie pomoże ;)
Przed Networks jeszcze wieeeeele pracy. Orange LTE, Konstancin-Jeziorna, nadajnik na ul. Mirkowskiej:

Obrazek

Cosik chyba nie do końca jest tak jak być powinno...

#718470  autor: ja.michal
 18 maja 2014, 22:49
mn9 pisze:daj znać jak jest na innych stacjach , z takim czymś spotykam się pierwszy raz i trochę to dziwne ,nie wiem co przez ten sposób na tej stacji chce osiągnąć orange chyba tylko klientów stracić
Karta pojechała w inny rejon więc tam to ktoś mi sprawdzi. Sam sprawdzę za jakiś czas jak to wygląda w innym rejonie miasta i w innym mieście. Dam znać.
Na innym forum kolega pisał, że u niego na południu prędkość spadła i też ma czasem zwis połączenia.
Z drugiej mam nadzieję, że na "mojej" stacji to naprawią. Na razie wrzuciłem kartę prepaid Orange Free na kartę i od pół godziny trzyma sieć, nic się nie wiesza. Prędkość nie ta co w abo, ale daje radę: http://www.speedtest.net/result/3508832348.png

#718495  autor: Lemur
 19 maja 2014, 08:34
ja nie narzekam na LTE w orange, nadajnik w łodzi przy rynku bałuckim :)
Obrazek

#718503  autor: Lukaszsz
 19 maja 2014, 09:41
krzys pisze:A po co komu zasieg GSM ? ;p Ważne że UMTS zapier... z prędkoscia 20mbps. A limity, olać limity!
Zapomniałeś chyba o podstawowej funkcji telefonów - rozmowie głosowej, do której UMTS nie jest potrzebny. Mieszkając na wsi gdzie rozmieszczenie nadajników mam jakie mam, zasięg GSM do tej pory był "jako taki" teraz w ramach modernizacji odpalili mi póki co 2 nadajniki U2100, ale co z tego skoro w domu nie ma szans na złapanie zasięgu.

Po drugie nie wszystkie telefony mają 3G. Dla przykładu moja mama, ma prosty telefon do rozmów nie obsługujący 3G. Efekt modernizacji jest taki, że przez cały weekend praktycznie nie mogła nigdzie zadzwonić. Dobrze, że tata miał telefon 3G, a pogoda pozwoliła prowadzić rozmowy na dworze, bo U2100 jeszcze jako tako działał...
 #718516  autor: amigo27
 19 maja 2014, 10:45
Jak się nie poprawi to będzie Netia albo jakaś vectra z kabelka- Przynajmniej nie trzeba modemu przez okno wystawiać no i limity....
Mixiorek pisze:
amigo27 pisze:Jak dla mnie do cały zasięg nawet już po modernizacji to jakaś porażka w Konstancinie. Ty zrobiłeś test LTE i wychodzi kiepsko, mój poniżej na zwykłym modemie optiona ul. 1000lecia państwa polskiego, dwie kreski zasięgu na zewnątrz budynku.
Poczekajmy jeszcze na odpalenie budowanej stacji w Klarysewie, może to coś pomoże. Tobie powinno pomóc na pewno. Jeżeli to nie pomoże to już nic nie pomoże ;)
Przed Networks jeszcze wieeeeele pracy. Orange LTE, Konstancin-Jeziorna, nadajnik na ul. Mirkowskiej:

Obrazek

Cosik chyba nie do końca jest tak jak być powinno...

#718839  autor: Mixiorek
 20 maja 2014, 11:21
Spacedust pisze:Nowa mapka T: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... epsza-siec - nadal nic się nie zmieniło w kwestii UMTS900...
Sądzę, że jeżeli w ogóle UMTS900MHz będzie w Poznaniu, Krakowie, Warszawie i na Śląsku to ruszy pewnie w wakacje ze względu na sporo mniejszy ruch. Będą możliwe ewentualne poprawki itp.

A Orange dziś poinformował:
"Od ubiegłego roku regularnie staram się podawać rosnący zasięg LTE i dziś mam kolejną dobrą wiadomość. Do Waszej dyspozycji jest już 3000 stacji, które pozwalają na korzystanie z najszybszego dostępu do internetu Orange Polska bez limitu prędkości. Oznacza to, że w zasięgu jest już ponad 14,2 mln osób w 818 miastach i miejscowościach powyżej 1 tys. mieszkańców. Przypomnę jeszcze, że z LTE możecie korzystać w naszych ofertach internetu mobilnego Orange Free i Free Set, a także w wybranych ofertach abonamentowych i na kartę. Do dyspozycji macie też ponad 30 smartfonów współpracujących z LTE."
http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... tacji-lte/

P.s.
Ponoć dziś T-Mobile może podać info w kwestii swojego LTE.

#718841  autor: bed
 20 maja 2014, 11:29
Orange mogłoby zaktualizować mapę... No już zaraz miną 2 miesiące od kiedy dokonali jakiejkolwiek zmiany...

#718872  autor: wlkp
 20 maja 2014, 13:03
Jak nic więcej nie zrobili to co będą aktualizować na tej mapie ! :-D :-D

U mnie 2 miesiące temu dostałem SMS o modernizacji która miała trwać miesiąc,afekt jest taki że mineły 2 miesiące a zasięg się pogorszył jeszcze zamiast polepszyć .

#718877  autor: grzegorz0plonka
 20 maja 2014, 13:19
Musimy teraz zdawać sprawy, ze nie które terenie są powodzie i były najgorszy pogody. Technicy widocznie nie mogli spokojnie pracować nad rozbudowy stacji bazowej. Dopiero teraz ulepszyło pogody i zacznie spokojnie popracować.

Oni nie chcą informować nie udane realizowania projektu modernizacji sieci.

#718883  autor: bed
 20 maja 2014, 13:37
playwlkp pisze:Jak nic więcej nie zrobili to co będą aktualizować na tej mapie ! :-D :-D
Myślę, że LTE pojawiło się na kolejnym obszarze ;) Zobacz, że pomimo nie zakończenia nadal modernizacji w Łodzi i okolicach, już na samym początku uruchomiono tam LTE. Oczywiście teraz nie wiadomo czy coś jeszcze się ruszyło, bo aktualizacji brak...

#719044  autor: Mixiorek
 21 maja 2014, 08:43
Na budowanej stacji w Konstancinie-Jeziornej w Klarysewie wszyscy czekają aż statek z RRU wpłynie do portu ;) wszystkie kable i zakończenia są podciągnięte do stojaka gdzie powinny wisieć RRU.
  • Strona 181 z 1158
  • 1
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • 1158
  • 1
  • 179
  • 180
  • 181