• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#718233  autor: lzur
 17 maja 2014, 21:21
Rudder pisze:To czy moge obliczyć z ,,krótkiego" CID 22018 ten ,,długi CID" ?
Możesz. Jeśli znasz RNC.

#718234  autor: Rudder
 17 maja 2014, 21:35
lzur pisze:Możesz. Jeśli znasz RNC.
A jak RNC zobaczyć w windows 7 ?

#718239  autor: inżynier
 17 maja 2014, 21:50
Rudder pisze:Tak słyszałem o systemach innych niż dziesietny np dwójkowy, ósemkowy, szesnastkowy itp.

Ja zdawałem rozszerzoną mature z matematyki i ją zdałem dobrze w roku 2010. Obecnie ucze się informatyki w szkole policealnej cosinus w Poznaniu. Dziś jest właśnie dzień w którym mam zajęcia w szkole i jestem obecny. Ucze się na egzamin E12 na czerwiec.

Tak wyjaśniij mi i dla potomnych skąd się wzięło, że 5602 w HEX to 22018 w DEC.
Rudder piszesz, że aktualnie uczysz się informatyki i dodatkowo masz zamiar zdawać E12 czyli egzamin zawodowy na technik informatyk. Czy Ty na prawdę nie wiesz jak się przelicza z HEX na DEC? Nie wiesz jak to zamienić za pomocą komputera z systemem Windows? Nie mówiąc już o przeliczeniu tego na karce.

Ale wracając do tematu: zapomnij o czymś takim jak "długie" CellID i napisz konkretnie co Ty chcesz uzyskać. Chcesz znać CellID i RNC ID komórki z której korzystasz? To odpal netmonitor i tam to będziesz miał wprost podane, bez żadnego przeliczania itd. Jeśli chodzi Ci o coś inne to napisz wprost. Bo nie wiem czy tylko ja nie rozumiem co Ty chcesz się tu dowiedzieć czy inni też Cię nie rozumieją.

#718247  autor: Rudder
 17 maja 2014, 22:14
inżynier pisze:Rudder piszesz, że aktualnie uczysz się informatyki i dodatkowo masz zamiar zdawać E12 czyli egzamin zawodowy na technik informatyk. Czy Ty na prawdę nie wiesz jak się przelicza z HEX na DEC? Nie wiesz jak to zamienić za pomocą komputera z systemem Windows? Nie mówiąc już o przeliczeniu tego na karce
Acha. A ty nie umiesz sam tego przeliczyć. Pomóż mi jak masz czas bo ja ucze się poleceń Terminala w Linuxie na jutrzejszy egzamin i nie mam czasu a męcze się od tygodnia żeby zobaczyć z którego BTsa korzysta mój router.

#718248  autor: lzur
 17 maja 2014, 22:18
Rudder pisze:A jak RNC zobaczyć w windows 7 ?
To kompletnie nie zależy od systemu operacyjnego a od urządzenia (modemu, telefonu) i od programu, którym wyświetlasz dane pobrane z urządzenia.

#718249  autor: inżynier
 17 maja 2014, 22:22
Ale po co Ci jakieś "długie" CellID do sprawdzenia tego? Naczytałeś się jakiś głupot w jakiś tutorialu do starych netmonitorów z przed kilku lat i teraz pytasz o coś czego sam nie rozumiesz. Sprawdź CellID jakąś aplikacją i będziesz wiedział jaka to komórka Cię obsługuje. Jeśli to będzie 3G to będziesz miał dodatkowo RNC ID.

A wracając do Twojego jutrzejszego egzaminu: chcesz zostać technikiem informatyki i nie wiesz jak się zamienia HEX na DEC? Jak tak to nie wróżę Ci przyszłości w tym zawodzie. Ale to też pokazuje jaki jest teraz poziom w szkołach.
Jeśli jutro masz egzamin to daruj sobie już telepolis, idź spać, jutro napisz najlepiej jak umiesz, a potem w wolnej chwili doczytaj sam jak się przelicza różne systemy liczbowe. Wyjdzie Ci to na dobre.

#718250  autor: Rudder
 17 maja 2014, 22:26
To kompletnie nie zależy od systemu operacyjnego a od urządzenia (modemu, telefonu) i od programu, którym wyświetlasz dane pobrane z urządzenia.
Opisz mi procedure jak zobaczyć RNC ID w windows 7! ( to że system nie ma zadnego znaczenia to ja wiem)

To podaj mi ten program do zobaczenia RNC ID w windows 7

Przeliczać systemy liczbowe to ja umiem. Problem jest w tym że nawet nauczyciele nie wiedzą co to jest CID bo sie ich dziś pytałem

#718275  autor: buster
 18 maja 2014, 01:55
Rudder może nie tak naukowo jak Marcin_7, ale bardziej łopatologicznie.
Sieć T-Mobile np. krótki CID A541(hex) / 42305(dec)
długi CID 0278A541(hex) / 41461057(dec)
Ten długi CID to tak jak byś "skleił" RNC i krótki CID - tu RNC wynosi 632(dec) / 278(hex)

Swoją drogą to początkowo myślałem, że inżynier jest upierdliwy i się czepia, ale chyba ma sporo racji.
Po kiego grzyba pytasz się nauczycieli co to CID. To nie liczba, tego się nie oblicza to jest numer.
Nie mam LTE ale jedna rzecz mnie zastanawia. Napisałeś, że TopNetinfo wyświetla ci informację
CID GSM (hex): 5602
Jeżeli to pasmo GSM to nie będzie tego nieszczęsnego "długiego CID". Napisałeś:
Chce po prostu znaleźć mój BTS LTE Orange
stad wnioskuję, że twój modem obsługuje LTE, natomiast nie wiem co powinien wyświetlać TopNetinfo. Czy nie powinno być zamiast GSM LTE?

#718285  autor: BUCiu
 18 maja 2014, 09:10
buster pisze:Napisałeś, że TopNetinfo wyświetla ci informację
CID GSM (hex): 5602
Jeżeli to pasmo GSM to nie będzie tego nieszczęsnego "długiego CID"
TopNetinfo tak to wyświetla nawet jak jesteś na 3G czy LTE.
A kolega Rudder tak się o ten longCID dopytuje bo gdzieś wyżej czy w innym temacie kolega Spacedust mu napisał, żeby podał bo ma jakąś tam baze longCID to mu sprawdzi.

Ot co, i się z tego tematu 2 strony zrobiły :-)

#718639  autor: Rudder
 19 maja 2014, 16:06
BUCiu TopNetinfo to słaby program i myśle że to przez niego forumowicze napisali te 2 strony.

A więc szesnastkowy system liczbowy pokazuje tutaj wynik 5602. Rozpisując go na system dwójkowy ujrzymy 010101100000010. Następnie chcemy ujrzeć system dziesiętny dlatego dodajemy kolejno 2^14+2^12+2^10+2^9+2^1 otrzymamy wynik 22018 który wyświetla TopNetinfo.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 18:11 przez Rudder, łącznie zmieniany 1 raz.

#718643  autor: inżynier
 19 maja 2014, 16:14
Rudder pisze:BUCiu TopNetinfo to słaby program i myśle że to przez niego forumowicze napisali te 2 strony.
Słaby program? Proste, nie korzystaj z niego, nikt Cię do tego nie zmusza. Znajdź lub napisz inny/lepszy program który poda Ci CellID komórki i będzie po problemie.
Rudder pisze:Swoją drogą o co chodzi temu TopNetinfo jak pokazuje CID GSM (hex): 5602. Przecież słowo hex to heksadecymalny pozycyjny system liczbowy, a więc nie powinien pokazywać żadnej cyfry 5, 6, 2. Za to powinien pokazywać 4 bity za pomocą cyfry szesnatkowej takiej jak 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F - tu uwaga w systemie szesnatkowym litera to też ,,cyfra", tak jak jest to pokazane tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Szesnastko ... m_liczbowy
Tą wypowiedzią pokazałeś, że kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Wczoraj zdaje się miałeś egzamin na technika informatyka, tak? Jak Ci poszedł? Bo jeśli zdasz i będziesz pracował w zawodzie to współczuję osobom które będą z Tobą pracowały.
No chyba, że udajesz i specjalnie tak piszesz prowokując tu nas. Ale jeśli nie, to proponuję pouczyć się najpierw spooooro teori a dopiero potem brać się za praktykę, czyli np. sprawdzanie CellID. Jak Ty chcesz to sprawdzić, skoro program pokazuje Ci wprost CellID komórki a Ty tego nie rozumiesz. Przecież masz WPROST napisane, że CellID tej konkretnej komórki która Cię obsługuje to 5602hex, a to sobie można na KARTCE papieru (nie mówiąc już o kalkulatorze) przeliczyć na DEC, i wyjdzie 22018dec.

#718654  autor: Marcin_7
 19 maja 2014, 16:53
inżynier pisze:Przeczytałem ten tutorial i chyba już wiem skąd to się wzięło. Jakieś "długie" CellID to jest nazwa wymyślona na potrzeby tych netmonitorów które na btsearch są opisane. W tej chwili w przypadku aplikacni netmonitor na androida (z której pewnie i tak większość korzysta) jest podane CellID oraz RNC ID. Zapewne starsze aplikacji (na systemy z przed androida) nie wyświetlały tego w ten sposób, tylko ich programista zaszył to wszystko w postaci jednego "długiego" CellID gdzie RNC ID dodaje do CellID.
@Inzynier
W UMTS parametr CellIdentifier przesylany pomiedzy RNC a telefonem w protokole RRC ma 28 bitow (czyli jest to RNCid + cellid). Ten sam parametr jest rozgaszany na Broadcast chanellu w kazdej cellce i to on jest odczytywany przez netmonitor.
Androidowa funkcja getCid() dla GSMu zwroci liczbe od 1-65535, a dla UMTSowej cellki zwroci 4 bajty . Tworca netmonitora na Androida w kodzie wyluskuje sobie z nich rncid i cell id i wyswietla je osobno. We wczesniejszych netmonitorach (dla innych systemow) wyswietlano je jak rozumiem tak jak je otrzymano "z sieci" w "dlugiej postaci" (chodz slowo "dlugi" pochodzi zapewne od Tworcy tutoriala :-) ).

Rudder pisze: heksadecymalny pozycyjny system liczbowy, a więc nie powinien pokazywać żadnej cyfry 5, 6, 2
@Rudder przyznaj sie, trollujesz nas ;-)? Trudno uwierzyc, zebys napisal to na powaznie.

#718660  autor: inżynier
 19 maja 2014, 17:02
Marcin_7 zgadzam się z Tobą, zarówno w kwestii netmonitorów jak i tego, że Rudder chyba troluje. Ja też nie wierzę, że człowiek z "prawie" tytułem technika informatyki pisze takie głupoty.

Już to gdzieś wcześniej pisałem, że ten "długi" CellID to jakiś wymysł starszych netmonitorów. Ja osobiście używam netmonitora na androida, podejrzewam, że większość z Was również i tu podane jest osobno RNC ID oraz CellID. Na podstawie tych danych można jednoznacznie określić która komórka nas serwuje. Również na podstawie tych danych i tutoriala do tych starych netmonitorów można przeliczyć sobie to "długie" CellID - pytanie jest tylko po co???