• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 179 z 1158
  • 1
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 1158

#716848  autor: hdfunpack
 13 maja 2014, 07:48
Mixiorek pisze:Widzę, też grzebią przy metrze.
Może chociaż zrobią umts900, albo cokolwiek poprawią, bo teraz jest źle np. na politechnice telefon loguje się dopiero po pół minuty, czyli wtedy, gdy już wyjeżdżam ze stacji, albo gdy wychodze z metra na ulice to często słychać trzeszczenie i urywa.

#716849  autor: Mixiorek
 13 maja 2014, 07:57
hdfunpack pisze:Może chociaż zrobią umts900, albo cokolwiek poprawią, bo teraz jest źle np. na politechnice telefon loguje się dopiero po pół minuty, czyli wtedy, gdy już wyjeżdżam ze stacji, albo gdy wychodze z metra na ulice to często słychać trzeszczenie i urywa.
Nie wiem jak w T-Mobile ale w Orange poza stacją Centrum (EDGE) jest GPRS... moim zdaniem chyba powinni iść drogą Playa i pokryć też tunele. Sporo ludzi siedzi i korzysta podczas jazdy. To przecież może być nawet około 35minut jazdy ;)

P.s.
Na budowanej stacji w Konstancinie-Jeziornej nadal brakuje m.in. RRU - może płyną statkiem od producenta? ;)

#716890  autor: Spacedust
 13 maja 2014, 12:43
Dzisiaj technicy byli na mojej stacji bazowej i efekt jest żaden ;)

Obrazek

#716918  autor: Flash999
 13 maja 2014, 14:34
Mixiorek pisze: Na budowanej stacji w Konstancinie-Jeziornej nadal brakuje m.in. RRU - może płyną statkiem od producenta? ;)
Niekonieczne, może są w kontenerze.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#716925  autor: hdfunpack
 13 maja 2014, 14:54
Mixiorek pisze: Nie wiem jak w T-Mobile ale w Orange poza stacją Centrum (EDGE) jest GPRS... moim zdaniem chyba powinni iść drogą Playa i pokryć też tunele. Sporo ludzi siedzi i korzysta podczas jazdy. To przecież może być nawet około 35minut jazdy ;)
Na centrum jest też 3G od orange :). Swoją drogą w metrze jeszcze jest cellinfo.

#716959  autor: zed222
 13 maja 2014, 16:31
Witam nie chcę zakładać nowego tematu a mam pytanie odnośnie telefonu potrzebnego do testowania stacji bazowych ORANGE/T-mobile . Rozejrzałem się w temacie i godnym polecenia wydaje sie Samsung Galaxy s2 , z tego co się zoorientowałem posiada opcje potrzebne do tego. Jednak jeżeli mylę się może mnie ktoś poprawić ? I czy tym telefonem przetestuje dokladnie każdą antene na stacjach współdzielonych przez PTK i PTC jak i stacjach pojedynczych , oraz jak z LTE. Z góry dziękuje za pomoc czy ten telefon nada się do tego.
 #716995  autor: macellove
 13 maja 2014, 17:41
Witam wszystkich.W dniu dzisiejszym Networks zaczeło modernizować swoje stacje bazowe na terenie byłego województwa koszalińskiego,moge sie odnieść do samego Koszalina gdyż na stacji która znajduje sie najbliżej mojego domu(T-Mobile)pojawili sie dziś od samego rana panowie technicy i do teraz modernizują stacje.Stacja znajduje sie konkretnie na budynku mieszkalnym przy ulicy Zubrzyckiego.Na swoim przypadku musze powiedzieć,że od samego rana zasięg pulsuje,raz jest max(5 kresek),raz 2.Jednym razem korzystam z tej stacji innym razem telefon przełącza sie na kolejna stacje położoną przy ulicy JPII.Mam nadzieje,że po modernizacji jakość połączeń sie poprawi.Oby nie pogorszy.Pozdrawiam z Pomorza

#717051  autor: user_delete34
 13 maja 2014, 19:35
macellove pisze:Na swoim przypadku musze powiedzieć,że od samego rana zasięg pulsuje,raz jest max(5 kresek),raz 2.
Testują konfigurację, więc tak przez chwilę będzie, a na koniec modernizacji i tak może się zmienić zasięg.
zed222, S II nie obsłuży LTE. T&O wdrażają chyba HSPA+DC z prędkością do 42 Mbps na pobieraniu, a tego też tym telefonem nie osiągniesz, bo ma modem HSPA+ 21.

#717062  autor: macellove
 13 maja 2014, 20:01
Testują konfigurację, więc tak przez chwilę będzie, a na koniec modernizacji i tak może się zmienić zasięg.
Tak,wiem o tym.Jestem przygotowany na wszelkie niedogodności zwiazane z modernizacją.Korzystam z usług sieci Play i roamingu krajowego T-Mobile i w moim mieście TM ma najlepszy zasięg,więc tak bardzo mi na tym zależy.

#717084  autor: torture
 13 maja 2014, 21:15
Też śledzę co się dzieje w okolicy Koszalina. Na razie nie widziałem żadnych prac, ale długo czekałem na te zmiany. Głównie tereny na wschód - Sianów/Darłowo. Orange jest tutaj wyjątkowo tragiczne. Szkoda tylko, że UMTS900 włączają na końcu, to odczuję najbardziej.

PS Jeżeli w mieście jest UMTS2100 T-Mobile, a Orange nie ma nic, nawet GSM (bez komentarza), to kiedy od początku modernizacji można liczyć na włączenie takiego nadajnika do N! i możliwość podłączenia się do niego z Orange?

#717117  autor: macellove
 13 maja 2014, 23:01
torture pisze:Też śledzę co się dzieje w okolicy Koszalina. Na razie nie widziałem żadnych prac, ale długo czekałem na te zmiany. Głównie tereny na wschód - Sianów/Darłowo. Orange jest tutaj wyjątkowo tragiczne. Szkoda tylko, że UMTS900 włączają na końcu, to odczuję najbardziej.

PS Jeżeli w mieście jest UMTS2100 T-Mobile, a Orange nie ma nic, nawet GSM (bez komentarza), to kiedy od początku modernizacji można liczyć na włączenie takiego nadajnika do N! i możliwość podłączenia się do niego z Orange?
Tak,masz racje.Orange na wschód od Koszalina jest tragiczne!!Wiem cos na ten temat bo sporo moich znajomych korzysta z tej sieci.Sianów-brak zasiegu.Najblizszy BTS na zachód to Góra Chełmska a na wschód to komin w Karnieszewicach.Mój znajomy mieszka w małej wiosce na trasie Sianów-Darłowo i aby zadzwonic musi czasami wchodzic na 1 pietro domu.W Koszalinie Orange też woła o pomste do nieba,jest niewiele lepsze od Play.Modernizacja NetWorks ma zakonczyc sie do konca wakacji,nie pozostaje nam nic innego jak uzbroic sie w cierpliwość.
 #717127  autor: Wulo
 13 maja 2014, 23:23
macellove pisze:Witam wszystkich.W dniu dzisiejszym Networks zaczeło modernizować swoje stacje bazowe na terenie byłego województwa koszalińskiego,moge sie odnieść do samego Koszalina gdyż na stacji która znajduje sie najbliżej mojego domu(T-Mobile)pojawili sie dziś od samego rana panowie technicy i do teraz modernizują stacje.Stacja znajduje sie konkretnie na budynku mieszkalnym przy ulicy Zubrzyckiego.Na swoim przypadku musze powiedzieć,że od samego rana zasięg pulsuje,raz jest max(5 kresek),raz 2.Jednym razem korzystam z tej stacji innym razem telefon przełącza sie na kolejna stacje położoną przy ulicy JPII.Mam nadzieje,że po modernizacji jakość połączeń sie poprawi.Oby nie pogorszy.Pozdrawiam z Pomorza
Witam. Śledziłem nowe pozwolenia. W końcu nowe pozwolenia na naszych terenach, tj od Koszalina po Słupsk. Ja za to widziałem dzisiaj w okolicach godziny 14:30 dwóch panów na maszcie t-mobile przy wyjeździe ze Słupska obok reala, jest to w wykazie ulica Leśna 6. Widziałem akurat jak wciągali na górę kilka anten, a z drugiej liny spuszczane były chyba poprzednie. Co najdziwniejsze, obserwowałem pozwolenia dla Jarosławca, zachodniopomorskie i Orange dostał "full" pozwoleń, UMTS, LTE itp, niedaleko w Postominie to samo, a t-mobile śpi, żadnego nowego pozwolenia, tylko kilka wiosek dalej t-mobile dostało pozwolenie na UMTS900 i to tyle, mam nadzieję, że w następnym wykazie to się zmieni.

#717134  autor: torture
 14 maja 2014, 00:42
Tym się nie przejmuj, bo nadajniki i tak będą wspoldzielone. W pozostałych częściach kraju też tak było - pół na pół róż i pomarańcz.

#717154  autor: astelitt
 14 maja 2014, 09:26
Dokładnie tak jak pisze torture. Jeśli jest pozwolenia na LTE Orange to z tej lokalizacji również będzie "świecić" LTE T-Mobile. Przykładem jest Zielona Góra gdzie pozwolenia na LTE ma tylko T-Mobile a na mapie zasięgu Orange widnieje tam LTE Orange.

#717189  autor: Wulo
 14 maja 2014, 11:22
To mnie uspokoiliście, bo już myślałem że t-mobile prześpi moje tereny :-) w końcu orange i różowi zadbają o przyzwoity zasięg, bo na razie tylko 2g i bardzo słabe UMTS2100.

#717418  autor: bed
 15 maja 2014, 01:45
Leci trzeci tydzień jak nie ma zaznaczonych żadnych postępów na mapie. Weryfikacja i inne zatwierdzenia nie są zakończone od rozpoczęcia modernizacji Łodzi i okolic 3 marca? :-P To chyba znacznie przekracza harmonogram przewidziany ogólnie dla modernizacji danego klastra? :-D

Pytam z ciekawości, bez jakiejkolwiek złośliwości.

#717431  autor: wlkp
 15 maja 2014, 08:04
U mnie modernizacja jest od Marca ( wtedy dostałem SMS z Orange że się zaczyna ),pow.Pleszew ,gm.Dobrzyca ,afekt na dziś jest taki że sygnał GSM od kilkunastu dni wręcz się pogorszył ,wczoraj rozmawiając przez tel.musiałem stać przy samym oknie bo druga strona / stacjonarny / nic mnie nie słyszała,sygnał drastycznie mi spadał .Na zewnątrz jak już wspominałem z jednej stacji ( z Dobrzycy ) łapie UMTS,ale tylko na zewnątrz . Mam jeszcze dostęp do terminala z doładowaniami GSM,on chodzi na T-mobile,i tu jest też pogorszenie sygnału,zawsze z reguły było na GSM moc na 68 % ,od kilkunastu dni jest 45 -48 % . Chyba mają znaczne opóznienia ,a mapki to z rzeczywistością mają mało wspólnego . Albo robią miasta ,a wiochy jak zawsze na samym końcu,tylko ja tego nie rozumiem,bo w miastach jako taki zasięg jest,a w małych miejscowościach-wioskach czasami nie ma wcale lub jest na granicy zasięgu więc może w końcu się doczekam .

Na początku Maja były święta,obecnie pogoda jest beznadziejna,albo wieje albo pada,więc pewnie nic się nie dzieje na nadajnikach .

#717455  autor: Mixiorek
 15 maja 2014, 10:04
playwlkp pisze:Na początku Maja były święta,obecnie pogoda jest beznadziejna,albo wieje albo pada,więc pewnie nic się nie dzieje na nadajnikach .
O ile dobrze pamiętam Inżynier pisał, że w maju jest zaplanowana przerwa w modernizacji.

#717528  autor: janekt
 15 maja 2014, 13:53
Dzisiaj od rana coś dziwnego dzieje się z sygnałem T-Mobile'a (i prawdopodobnie Orange) w Toruniu. Najprawdopodobniej jest wyłączony BTS przy Moniuszki (SLR), normalnie w domu miałem UMTS na poziomie ~-75 dBm, a dzisiaj rano paczę- ~-105 dBm. Z zasięgiem GSM też podobne numery, pogorszenie sygnału o ok. 15 dBm. Na pewno działa nadajnik na Sienkiewicza, który właśnie mnie obsługuje.
Wygląda mi to na prace związane z odpaleniem LTE w Toruniu. Jakieś dwa-trzy tygodnie temu fachowcy grzebali coś przy BTS-ie na Sienkiewicza właśnie, po ich działaniach zmieniły się wszystkie CIDy na stacji. Prawdopodobnie robią to samo z nadajnikiem na Moniuszki.
Sprawdzę jeszcze Orange. bo właśnie ono ma pozwolenie na LTE na tej stacji.

JanekT

#717606  autor: Mixiorek
 15 maja 2014, 17:00
Orange LTE, Konstancin-Jeziorna, nadajnik na ul. Mirkowskiej. To chyba najlepszy wynik jaki widziałem dla tej stacji:

Obrazek
  • Strona 179 z 1158
  • 1
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 1158
  • 1
  • 177
  • 178