• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy zauważasz spadek jakości usług oferowanych przez Polkomtel operatora sieci Plus ?

Tak
8
80%
Nie, wszystko i tak słabo działało
1
10%
Nie
1
10%
 #703238  autor: MaciejM
 09 mar 2014, 14:08
Witam, czy zauważyliście ostatnio, że Plus z dnia na dzień coraz słabiej działa ?

Spadek jakości połączeń, spadek prędkości internetu, a w niektórych miejscach gdzie jeszcze jest GSM często można zauważyć komunikat, sieć zajęta.

Np. Tak działa LTE na stacji zmodernizowanej 6-7 miesięcy temu

Obrazek

Prędkości prawie zawsze poniżej 15 mb/s, a wcześniej (miesiąc- dwa miesiące temu)nie było problemu by osiągnąć nawet 130 mb/s pingi zawsze poniżej 30ms do wp.pl

Jak widać na screenie jest znacznie gorzej niż po 3G w Play.

Nawet Play nie chce Polkomtela jako głównego partnera roamingowego.
Tylko jako ostatniego, przez co Polkomtel straci nie mało pieniędzy.

W wielu miejscach o dużym zaludnieniu/natężeniu poza GSM900 jest tylko U900, bardzo przydałby się U2100.

Nie wspominając już o radioliniach 2x75 mbps czy 150 mbps i obie dostarczają łącze od GSM900 i UMTS900, UMTS2100 po LTE1800 kończąc.

Z dnia na dzień zauważam spadek jakości internetu, czy też rozmów i to nawet po 3G.

Ciekawe jak sytuacja będzie wyglądała za pół roku, bo obecnie poza modernizacją node B, włączaniem LTE nic z tym nie robią, jak też można zauważyć modernizacja nadajników,
czyli w przypadku Plusa z HSDPA do HSPA+DC i do tego LTE oraz wymianę na trochę szybszą radiolinię nic się nie robi.

Dużo jest niedawno zmodernizowanych stacji GSM900 gdzie dołożono U900, ale w GSM900 nadal zostało GPRS :-D

Czy takie problemy u was występują ? Jeżeli tak to gdzie ?

Opisany problem dotyczy Białegostoku i okolic, ze screena niedawno modernizowana stacja
LTE 50001 CID 333721(7)

Obrazek

#716252  autor: TheLastjedi
 10 maja 2014, 15:13
Witam,

korzystam z hspa+ w plusie na wsi, nadajnik ok 7 km ode mnie,
w październiku podpisywałem umowę, po przetestowaniu neta wszystko było super, ping stabilny na poziomie 80-100,w nocy dochodził do 65 przy małym ruchu, download dochodził do 6 mb/s.
Z czasem ping stawał się coraz bardziej niestabilny (jakieś 2 miesiące temu).
2 tygodnie temu w wielki piątek nagle zaczął się non stop rozłączać, modemy przegrzewać,
po kilku minutach działania rozłączał się net, a modem parzył.
kupiłem kartę orange free do neta i działało normalnie, połączenia stabilne.
W innym modemie to samo, plus zrywał połączenie, orange działał dobrze
po jakimś tygodniu troszkę się poprawiło ale teraz znów ping skacze z 90 do 1000 i wyżej bez powodu, połączenie się rozłącza co kilka minut, nie da się korzystać z niego komfortowo jak kiedyś.
testowałem u siebie już wszystko, modemy, router, kable, różne kompy.
oddałem modem na gwarancje, w piątek do mnie wraca, na modemie zastępczym rozłącza sie dalej :/
Wnioskując z tego wszystkiego to nadajniki zaczęły szwankować, myślę nad zerwaniem umowy z powodu spadku jakości połączeń i przejściem do orange.
Koleś z salonu wciska mi teorię że modem skacze po btsach i przez to się nagrzewa, coś w tym jest czy to typowa ściema?
Ktoś ma jakiś kontakt do zgłaszania problemów z BTS?
Jakieś info jak zerwać umowę z ich winy?

#716274  autor: user_delete34
 10 maja 2014, 16:02
Korzystasz z sieci bardzo daleko od nadajnika. Nie wiem, gdzie jesteś, więc nie wiem, czy łączysz się w UMTS 900 czy 2100 MHz (na płaskim terenie sięgnie raczej bez problemu). Sieć mogła zmienić pochylenie wiązki i stąd spadła u Ciebie siła i jakość sygnału i wyniki są jakie są. Nie przysługuje Ci zerwanie umowy bez płacenia kary; jedyne co możesz zrobić bez konsekwencji to dokupić antenę zewn. do modemu i płacić dalej. To też zalecam. Jeżeli łączysz się po UMTS 900, kup antenę [której nazwy typu teraz nie pamiętam] tą "drabinkę" na to konkretne pasmo (nie wielozakresową), jeżeli po UMTS 2100 - kup antenę typu panel. Do tego krótki kabel - maks 10 m i możliwie najkrótsza przejściówka (taka, żeby nie ułamać złącza w modemie).

Pamiętaj - zmienisz operatora i zwiążesz się umową? Może Cię czekać to samo.

Tak na przyszłość - czytaj regulamin. To usługa mobilna bez gwarancji działania. Tak, nawet jeśli działała na początku.

[ Dodano: 2014-05-10, 16:05 ]
TheLastjedi pisze:Koleś z salonu wciska mi teorię że modem skacze po btsach i przez to się nagrzewa, coś w tym jest czy to typowa ściema?
Aha: i koleś z salonu raczej nic nie wciska, a - w przeciwieństwie do większości pracujących tam osób - ma pojęcie, jak działa sieć i mówi, gdzie leży problem. Tak może być, że teraz jesteś w zasięgu sygnału z 2 różnych stacji (czy choćby komórek), z obu sygnał jest kiepskiej jakości i modem nie może wybrać nic lepszego, więc "skacze". Sprawdzić to możesz po sprawdzeniu CID stacji w programie Top_NetInfo (w ustawieniach musisz zaznaczyć Komunikacja AT i pokazywanie danych o BTS) lub Mobile Data Monitoring Application. Bazę CIDów, w znacznej większości aktualnych, znajdziesz na btsearch.pl

#716314  autor: TheLastjedi
 10 maja 2014, 18:13
Dziekuję koledze za odpowiedź :)
Mam modem ZTE MF821 i router Edimax LT-6408n z anteną AK C2 uni
lokalizacja Paplin k. Węgrowa, BTS najbliższy w miejscowośći Korytnica 6,8 km w linii prostej, inne są w odległosci 9 i 11 km, teren płaski ,troche lasu po drodze

Mam modem LTE bo wcisnał mi kit tenże koleś że niedługo będzie LTE w BTSie co jest 9 km ode mnie i że z anteną która też mi wcisnął będzie działać (a po prostu nie miał zestawu u siebie bez anteny i chciał za zestaw 50 zeta, z tego co pamiętam jak kiedyś sprawdzałem to ona jest tylko do lte więc w hspa+ mi nie pomoże i jej nie używam, kiedyś ją sprawdzałem i tylko mi ping zwiększała nie dając efektów) dlatego nie ufam kolesiowi i jego wiedzy stąd wcześniejsze pytanie.
Czy te skoki faktycznie mogą przegrzewać modem?

Czy mógłbym prosić o wskazanie sensownych anten i przejściówek do mojego modemu które coś mi dadzą oprócz strat? i podpowiedzenie mi czy mam brać na umts 900 czy 2100?

Szkoda że biorąc router i używając iplusa jako internet domowy nie mam prawa się bronić przed takimi zagrywkami operatorów gdy w mojej lokalizacji zmieniają warunki sieci.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2014, 20:29 przez TheLastjedi, łącznie zmieniany 1 raz.

#716318  autor: MaciejM
 10 maja 2014, 18:41
TheLastjedi, z ich winy nie zerwiesz, wg. regulaminu Plus nie gwarantuje zasięgu i przepustowości. Za to możesz znaleźć osobę, która chce korzystać z internetu mobilnego i po prostu zrobić cesję-przepisać usługi na tą osobę.

Minęły 2 miesiące od mego pierwszego postu w tym temacie. Jedyne co mogę powiedzieć odnośnie Plusa w Białymstoku. Nic się nie zmieniło !

Zasięg wewnątrz budynków jest, ale parametry ECIO -15 a przy odrobinie szczęścia -10.

Idealnym przykładem jest działanie internetu w Plusie w Pizza Hut przy Rynku Kościuszki.

Niegdyś prawie najlepsza sieć pod względem jakości, dzisiaj prawie najgorsza.

#716319  autor: user_delete34
 10 maja 2014, 18:49
TheLastjedi pisze:BTS najbliższy w miejscowośći Korytnica
UMTS 900. Najlepiej byłoby tu wziąć antenę ATK-10, ze 2 metry kabla+konektor a router mieć na strychu, ale to też nie zagwarantuje dużej poprawy.

Tak, przez niską jakość sygnału i skoki po stacjach modem może się przegrzewać.

#716355  autor: TheLastjedi
 10 maja 2014, 20:38
Dziękuję kolegom za odpowiedzi, (dałbym pomógł gdybym wiedział jak to zrobić, to moje pierwsze posty tutaj ;) )
rozważę kupno anteny jeśli się okaże że modem był w porządku.

Co do cesji to wątpię czy ktoś chciałby wziąć cesję bo nie ma chyba większych korzyści z tego manewru poza krótszym czasem umowy o pół roku.

#716359  autor: user_delete34
 10 maja 2014, 20:44
TheLastjedi pisze:Co do cesji to wątpię czy ktoś chciałby wziąć
Daj ogłoszenie na tablicy, może ktoś z okolic (bliżej stacji) będzie chciał, jeśli opłacisz 1-2 miesiące?

Modem raczej jest w porządku, ale zwyczajnie dobry sygnał Cię nie sięga.
W UMTS jest w ogóle coś takiego, jak oddychanie komórek - gdy natężenie ruchu jest duże, zmniejsza się zasięg sieci. Jednak tutaj podejrzewam, że przybyło wielu użytkowników i na stałe zmniejszył się zasięg (mechaniczne pochylenie anteny, by nie siać daleko).
Antena może dużo pomóc, nie musi nic. Jeśli dobrze pamiętam, użytkownicy narzekali na niską czułość chińskich modemów.

Pomógł może dawać tylko autor wątku.

#716376  autor: TheLastjedi
 10 maja 2014, 21:32
Markadiusz pisze:Jednak tutaj podejrzewam, że przybyło wielu użytkowników i na stałe zmniejszył się zasięg (mechaniczne pochylenie anteny, by nie siać daleko).
To by tłumaczyło czemu przez całe święta nie mogłem korzystać normalnie skoro zjechało się pół warszawy na wieś do rodziny ;)

A jeszcze jedno, czy jest szansa że karta sim może mieć jakikolwiek wpływ na skoki, skoro mam ją od października, bo nawet przez myśl mi przemknęło ja wymienić ale to kosztuje 40 zl.

#716379  autor: user_delete34
 10 maja 2014, 21:56
TheLastjedi pisze:czy jest szansa że karta sim może mieć jakikolwiek wpływ na skoki
Na 99% żadna. Kiedyś też miałem taki problem, że kilka kart łączących się za pośrednictwem 1 sieci (chyba właśnie Plusa; zarówno karty tego operatora jak i innych, połączone w roamingu) właśnie skakało po stacjach.

#716388  autor: TheLastjedi
 10 maja 2014, 22:17
chyba za słabo doprecyzowqłem pytanie, bo chodziło mi bardziej o skoki transferu i pingu raczej niż między btsami, ale dobrze wiedzieć i to ;)

#716413  autor: user_delete34
 10 maja 2014, 23:35
Nie. To sieć ustala priorytet dla Twojego modemu w zależności od parametrów sygnału, aktualnego obciążenia stacji i ewentualnie taryfy.

#716418  autor: ra-v
 10 maja 2014, 23:45
http://youtu.be/vm89MuSomJ4
To moje ostatnie wielkie problemy z netem Plusa. Praktycznie wtedy nie dało się korzystać. Notabene od czasów captcha na Aero2 jets o tyle lepiej, że minimalna szybkość pobierania praktycznie nie spada poniżej 1 Mb/s i nie przekracza ok 6-7 Mbps. Wysyłanie zwykle ma 1-2.5 Mbps, zawsze było ok.

Dodam tylko, że w Playu na telefonie który ma ograniczenie 7.2 Mbps, i abonamencie który ma ograniczenie wysyłania do 1 Mbps osiągam wyniki odpowiednio 6.4/1 niezależnie od pory dnia.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#718441  autor: Flash999
 18 maja 2014, 20:59
W Lipsku poprawiło się, Plus działa stabilnie. Lepiej skonfigurowali stacje, trzyma się UMTS 900, nawet gdy dostępny jest UMTS 2100. Prędkość na U2100 w Dąbrowie Białostockiej wzrosła z 2-4 Mb/s do nawet 12 Mb/s (zmienili radiolinie). Niestety, nadal na większości stacji jest GPRS.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#718454  autor: user_delete34
 18 maja 2014, 21:46
Flash999 pisze:Lepiej skonfigurowali stacje, trzyma się UMTS 900, nawet gdy dostępny jest UMTS 2100.
Chyba mam zwidy. :) To lepiej, jak zapcha się UMTS typowo zasięgowy i tym samym skróci się promień komórki? A może jest tu jakaś technika, o której nie wiem (a nie twierdzę, że się znam)?

Jeżeli zależy Ci na samej szybkości transmisji - OK, ale zakładając takie ustawienie na stałe, będzie to bez sensu. Gdyby wyłączyć GSM 900, będziesz miał białe plamy - bo nie sądzę, by stacje były zbyt gęsto usiane.

#719163  autor: Flash999
 21 maja 2014, 18:20
Mieszkam na terenie, gdzie UMTS 2100 jest słaby, a nawet znikomy. Chyba lepiej siedzieć na UMTS 900 (które wbrew pozorom nie jest tu zapchane, powodem jest mała ilość osób z telefonami 3G oraz, że np. w Dąbrowie Białostockiej jest U2100 i U900 - mieszkańcy DB korzystają z UMTS 2100), niż na U2100 z sygnałem -100 dBm / -113 dBm?

Dla mnie trzymanie się UMTS 900 jest zaletą, obszary typowo wiejskie, otwarte - nie opłaca się budować UMTS 2100. Oczywiście nie w 100% korzysta się tu z niższej częstotliwości, jeśli UMTS 2100 jest na dobrym poziomie to telefon na nim siedzi.

Tak na przykład działa odpalony w dniu dzisiejszym UMTS 900 w Lipsku (sygnał około -50 dBm):
Obrazek

Stacje bazowe w województwie podlaskim