• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 8 z 111
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 111

#715957  autor: juniper
 09 maja 2014, 10:42
Mógłbyś pisać spokojniej i używać mniej zwrotów typu "bzdury", "kłamiesz", itp? Bo ci żyłka walnie. Strasznie agresywnie dyskutujesz. Zastosowałem skrót myślowy - chodziło mi o to, że cały rok jest ważność konta po doładowaniu, a gadać można w sieci za free faktycznie pół roku. No ale jak ktoś bierze Klucz to chyba nie po to żeby kasa się kisiła, dzwoni również za granicę, więc w ciągu pół roku wydzwoni się te 50zł bo przecież to jest 8.50zł/mc i tak czy siak doładuje się znowu nawet prędzej niż za pół roku. W efekcie cały rok mamy darmowe w sieci nie martwiąc się o ważność konta. Porównując to np. z Playem w ciągu roku na samych rozmowach w sieci oszczędzę 120zł za które całkiem nieźle podzwonię lub popiszę.

Zamiast robić bezsensowne zarzuty że bzdury napisz mi jaką przewagę ma Virgin. Weź pod uwagę, że nie zamierzam biegać z garścią kart. Potrzebna jest jedna uniwersalna, która daje dobre stawki i warunki w kraju i na zagranicę jednocześnie. I właśnie Klucz spełnia te wymogi jak żadna inna oferta.

Z tego co widzę Virgin ma 19gr/6gr. Czyli głos tak samo jak Klucz, smsy trochę tańsze OK. Jest też RWK po każdym doładowaniu. Ale połączenia zagraniczne lipa i rozmowy i sms w sieci płatne standardowo bez możliwości nawet odpłatnego no limit. Czyli jedyna korzyść z Virgin w porównaniu z Kluczem to smsy 6gr zamiast 9gr, która niestety nie jest przekonująca bo jak ktoś chce gadać w sieci to buli i co mi po trochę tańszych smsach?

Tak więc gdzie to bicie na głowę bo nie widzę? Chyba, że masz na myśli Klub Virgin który daje 50% więcej na konto po doładowaniu. No ale: 1. trzeba rejestrować kartę 2. jest to promocja a nie oferta stała, więc w każdej chwili może zostać zmieniona/odwołana. I raczej nie wypada porównywać ofert promocyjnych ze stałymi.

Reasumując: chcę mieć jeden numer z którego skontaktuję się tanio w kraju i za granicą, nie chcę być zmuszany do ładowania oraz chcę gadać i pisać za darmo w sieci. Jednocześnie chcę być dostępny pod tym numerem oraz nie robić z siebie idioty przekładając 5 kart bo tu tańsze smsy, a tam rozmowy. Szukam złotego środka.

Klucz spełnił wszystkie te warunki. W dodatku korzysta z Plusa i to jest kolejny plus.

#715975  autor: DanielR
 09 maja 2014, 11:17
juniper pisze:Zastosowałem skrót myślowy
Pod warunkiem, że nie będziesz stosował wygodnych dla siebie, a niekoniecznie zrozumiałych w pierwszej chwili dla innych "skrótów myślowych", prowokujących takie, a nie inne reakcje. Bo o ile ja mógłbym jeszcze napisać, używając skrótu myślowego, że rzeczywiście efektywnie płacę 13 gr dzwoniąc do wszystkich polskich sieci, to pisanie, że Ty rozmawiasz w sieci za darmo przez cały rok, jest "trochę" wątpliwe/podejrzane.
juniper pisze:Zamiast robić bezsensowne zarzuty że bzdury napisz mi jaką przewagę ma Virgin. Weź pod uwagę, że nie zamierzam biegać z garścią kart. Potrzebna jest jedna uniwersalna, która daje dobre stawki i warunki w kraju i na zagranicę jednocześnie. I właśnie Klucz spełnia te wymogi jak żadna inna oferta.
Zarzuty nie są bezsensowne. To dobrze, że spełnia twoje wymogi. Czy ktoś twierdzi, że jest inaczej? Jednak nie jest prawdą, że ta wirtualna sieć pod każdym względem wypada korzystniej od konkurencji.
juniper pisze:Z tego co widzę Virgin ma 19gr/6gr. Czyli głos tak samo jak Klucz, smsy trochę tańsze OK. Jest też RWK po każdym doładowaniu. (...) Czyli jedyna korzyść z Virgin w porównaniu z Kluczem to smsy 6gr zamiast 9gr, która niestety nie jest przekonująca bo jak ktoś chce gadać w sieci to buli i co mi po trochę tańszych smsach?

Tak więc gdzie to bicie na głowę bo nie widzę?
A więc proponuje założyć okulary. We wcześniejszej wypowiedzi zaznaczyłem wyraźnie w czym Virgin Mobile jest lepszy od Klucza. Wystarczyło przeczytać...
Z twoich wypowiedzi wynika, że jesteś oblatany w ofercie Klucza i konkurencji, dokładnie je przestudiowałeś, a wchodząc na stronę VM widzisz tylko stawki cennikowe? Z 50% bonusem od każdego doładowania już Ci się nie chciało zapoznać?
Dzięki niemu, niezależnie czy ktoś ładuje konto 5 zł czy 50 zł stawka spada do 13 gr minuta, 4 gr SMS.
Owszem najpierw należy jednorazowo zarejestrować się w Klubie Virgin. Ale to żaden problem.

I właśnie w połączeniach głosowych do wszystkich sieci VM wygrywa.
Tyle.

[ Dodano: 2014-05-09, 11:26 ]
juniper pisze: Tak więc gdzie to bicie na głowę bo nie widzę? Chyba, że masz na myśli Klub Virgin który daje 50% więcej na konto po doładowaniu. No ale: 1. trzeba rejestrować kartę 2. jest to promocja a nie oferta stała, więc w każdej chwili może zostać zmieniona/odwołana. I raczej nie wypada porównywać ofert promocyjnych ze stałymi.
1. I co z tego, że trzeba rejestrować kartę?

2. I co z tego, że jest to promocja? To nic nie znaczy. Równie dobrze promocja może się ciągnąc przez kilka lat, a później może wejść jeszcze korzystniejsza promocja, w zamian za starą, już wycofaną. A numer można przenieść w każdej chwili w razie pogorszenia oferty.

Co konkretnie jest cennikiem, a co promocją w sieci Klucz? Bo ja na ich oficjalnej stronie żadnych regulaminów nie widzę. W przeciwieństwie do tego, co można znaleźć na stronie VM.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#715995  autor: KC-KARLOS
 09 maja 2014, 12:43
DanielR pisze: I co z tego, że jest to promocja?
Szczerze mówiąc to każda oferta jest "promocją". Operatorzy MNO jak i MVNO muszą kusić obecnych i przyszłych Abonentów - szczególnie w prepaidach (jednodniowe MNP). Dzięki ofertom promocyjnym, każdy wybiera to, co jest dla tej osoby najlepsze. Inaczej byłoby tutaj pełno frustracji.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#716031  autor: SomalijskiWluczega
 09 maja 2014, 14:36
Co tyczy się promocji w klucz.net to pewnie będą te długo zapowiadane pakiety internetowe i minutowe - pewnie na wzór lycamobile.pl z tym że jak zapowiadali na fb to ważność każdego nawet najmniejszego pakietu minut do wszystkich pl sieci to 30 dni i naliczanie w standardzie ma być sekundowe.
A kiedy to będzie?
Wg tego co pisali na fb to najwcześniej za 2-3 miesięcy.
Tak samo ceny w roamingu mają się zmienić dopiero w listopadzie... (ciekawy jestem co na to UKE - i tym że zmiany mają być od 1 lipca 2014 roku...)
Może i klucz kiedyś poprawi swoją ofertę ale kiedy to będzie dokładnie - niewiadomo....

Byleby nie skończyli jak vectone mobile.pl - mieli mieć takie super niskie stawki (10gr/min brutto) ale potem się z tego wycofali - po czym całkiem zamknęli projekt i swoją polską stronę www...

Oferta klucza jest ok - ale trochę wolno reagują na ruchy konkurencji - a szkoda... :(

#716042  autor: DanielR
 09 maja 2014, 15:18
To pogadamy za 2-3 miesiące. Do tego czasu oferty pozostałych sieci też mogą ulec zmianie. :wink:

Aktualny numer:

#716094  autor: kaspeed
 09 maja 2014, 18:53
Ja tylko zaczekam na ofertę pakietową nie kastrowaną tak jak lycamobile....I wskakuję w szereg klientów;)

#716115  autor: JacekK
 09 maja 2014, 19:54
@DanielR

Dyskusyjna sprawa z biciem klucz na głowę przez Virgin. Pamiętaj, że oferta krajowa KLUCZ Mobile nie jest promocją. Obecna oferta Virgin Mobile jest promocją, w dodatku ważną "do odwołania". "Do odwołania" oznacza, że w każdej chwili może zostać wycofana. To właśnie obecna promocja "Bez kompromisów" obniża cenę SMS-a do 6 groszy, daje 100 MB do każdego doładowania za 10 zł lub więcej oraz dodaje (tylko zarejestrowanym użytkownikom) 50% gratis do każdego doładowania.

A czego nie ma Virgin Mobile?

- darmowych rozmów w sieci (promocji 2014 minut nie można już właczyć"
- darmowych SMS-ów w sieci
- dobrych dodatkowych pakietów internetowych

Co ma Klucz Mobile?
- zawsze darmowe SMS-y w sieci
- darmowe rozmowy w sieci po doładowaniu (nie mylić z płatnymi pakietami)
- przyzwoite pakiety internetowe

Czego nie ma w Kluczu?
- lejka

Swoją drogą dziwię się, gdyż sporo głosów krytykujących Virgin dotyczy właśnie braku pakietów (darmowe rozmowy i SMS-y w sieci). To wszystko jest w Kluczu.

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.

#716120  autor: DanielR
 09 maja 2014, 20:22
mvno-gsm_pl pisze:Dyskusyjna sprawa z biciem klucz na głowę przez Virgin.
Nie czytasz tego, co piszę. Dyskusyjne jest twierdzenie, że Klucz bije każdą inną ofertę pre-paid na głowę. Ja jedynie zaznaczyłem, że moim zdaniem nie w każdej dziedzinie. Mnie nie chodzi teraz o to, by po raz kolejny wymieniać się wadami i zaletami obu sieci. Chodzi mi jedyni o fakt, iż w kwestii połączeń głosowych do wszystkich sieci, VM w tej chwili wypada korzystniej. Nic więcej.
Tak więc, gdy komuś zależy tylko lub głównie na takim sposobie korzystania z komórki zapewne wybierze ofertę VM, a nie Klucz.
mvno-gsm_pl pisze:Pamiętaj, że oferta krajowa KLUCZ Mobile nie jest promocją.
Ponawiam pytanie. Jakie konkretne składniki oferty sieci Klucz są ofertą cennikową, a jakie promocją. Pytam, bo naprawdę sam jestem bardzo ciekaw. A regulaminów w PDFie na oficjalnej stronie zdaje się brak.
Odpowiedź proszę poprzeć właśnie konkretnymi regulaminami.
mvno-gsm_pl pisze:Obecna oferta Virgin Mobile jest promocją, w dodatku ważną "do odwołania". "Do odwołania" oznacza, że w każdej chwili może zostać wycofana. To właśnie obecna promocja "Bez kompromisów" obniża cenę SMS-a do 6 groszy, daje 100 MB do każdego doładowania za 10 zł lub więcej oraz dodaje (tylko zarejestrowanym użytkownikom) 50% gratis do każdego doładowania.
Ależ to my wszyscy o tym wiemy doskonale... już od ponad półtorej roku. Co dowidzi, że "każdy kij ma dwa końce". Z jednej strony promocję można odwołać w każdej chwili, ale zdarza się i tak, że ciągnie się ona miesiącami lub nawet latami (19 gr w mBank mobile, czy jeden z pakietów w T-Mobile na kartę, mniejsza z tym jaki).

Co do rejestracji. Z jednej strony widzisz problem z rejestracją numeru, a z drugiej, przecież by skorzystać z oferty sieci Klucz, trzeba przenieść do nich numer, co przecież i tak wiąże się z rejestracją.
Kupno nowej karty SIM również związane jest z zabawą i komplikacjami. Mniejsza z tym, że trzeba na nowo przyzwyczaić się do nowego numeru, to konieczne jest poinformowanie wszystkich zainteresowanych. Co może być bardzo kłopotliwe szczególnie, gdy ze starego numeru korzystało się latami.

Natomiast w kwestii nielimitowanych połączeń w sieci i bardzo niskich połączeń międzynarodowych, w pełni się z Wami zgadzam. Zresztą nigdy nie twierdziłem inaczej. :wink:

Aktualny numer:

#716121  autor: KC-KARLOS
 09 maja 2014, 20:26
mvno-gsm_pl pisze:Pamiętaj, że oferta krajowa KLUCZ Mobile nie jest promocją
Dostępne pakiety w KLUCZ MOBILE są promocjami. Również pakiety minut wewnątrzsieciowych do doładowań.
DanielR pisze:A regulaminów w PDFie na oficjalnej stronie zdaje się brak.
I dzięki tej opcji MVNO nie może być wiarygodną siecią. Virgin jest.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#716173  autor: JacekK
 10 maja 2014, 10:22
Zgadza się, Virgin jeśli chodzi o połączenia do wszystkich sieci wypada, ze względu na bonus +50%, wypada lepiej z oczywistych względów. Nie doczytałem dokładnie, przyznaje się i zwracam honor.

Co do promocji, to ceny minut i SMS-ów w Klucz Mobile są zapisane w cennik usług i nie są czasowo określoną promocją. Choć zgadzam się że nie ma to dużego znaczenia, bo cennik również można zmienić w każdej chwili. Jednak nie należy raczej spodziewać się wzrostu stawek.

W Virgin zgodnie z cennikiem usług minuta połączenia kosztuje co prawda tyle samo, czyli 19 groszy, jednak SMS kosztuje już, jeśli dobrze pamiętam, 12 groszy (powtarzam, jeśli dobrze pamiętam).

Z drugiej strony zastanawiam się skąd tyle dystansu do MVNO. Gdzieś ktoś pisał na tym forum, że gdyby któryś z dużych operatorów dał taką ofertę, jak np. Klucz, Lebara, czy VM, wątek miałby kilka tysięcy wpisów dokonanych przez zachwycające się tym osoby. Tymczasem gdy promocję daje MVNO, są narzekania, że brak regulaminu, że fajnie, ale brakuje tego i tamtego...

Zauważcie, jaka jest aktualnie różnica pomiędzy ofertami Pre-Paid operatorów infrastrukturalnych, a wirtualnych (nie licząc alternatywnych marek, jak NJU Mobile, czy Red Bull Mobile). Jakby np. Orange dał darmowe rozmowy w sieci po doładowaniu za 50 zł na pół roku i zawsze nielimitowane SMS-y w sieci połączone z usługą RWK, byłby to hit i wszystkie portale by się tym zachwycały.

W ramach ciekawostki warto zauważyć, że np. Klucz Mobile już kilkukrotnie obniżał ceny i praktycznie ŻADEN portal o tym się nawet nie zająknął. Pytanie dlaczego?:)

#716180  autor: Emsi
 10 maja 2014, 10:47
Poza tym plus dla Klucza, że niedawno przeprowadził sondę wśród użytkowników, do jakich krajów najczęściej dzwonią i planowane są obniżki cen w wymienionych przez klientów kierunkach. Nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca, poczekamy aż ceny zostaną wcielone w życie, ale i tak pełen podziw dla tego Opa. ;-)

#716187  autor: Flash999
 10 maja 2014, 11:18
@mvno-gsm_pl,
Za darmo w sieci to tylko ciekawostka dla nielicznych, bo ile osób jest w Kluczu? To operator dla wąskiej grupy odbiorców, gdyby np. jak wspomniałeś Orange wprowadziło taką ofertę to sytuacja byłaby inna - nolimit do kilku milionów, nie do kilku tysięcy. Różnica, prawda?

Także przez brak pakietów do wszystkich oferta jest słaba, jednak można wybaczyć, bo nie jest to target tego operatora.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#716194  autor: JacekK
 10 maja 2014, 11:49
@ Flash999

No ale ile razy czytamy wszyscy na forum posty w stylu "Potrzebuję sieci oferującej najtańsze rozwiązania do rozmów w sieci dla siebie i dziewczyny", "Potrzebuję najtańszych minut do wszystkich sieci", etc?

Nie mówię, że oferta jest idealna dla wszystkich. Twierdzę tylko, że sporo osób potrzebuje darmowego kontaktu do jednej, dwóch czy trzech osób, często z najbliższej rodziny. W takich przypadkach liczba klientów danej sieci nie ma praktycznie większego znaczenia.

Nie tak dawno byłem świadkiem, jak do salonu Plusa przyszedł koleś i poprosił o włączenie darmowego numeru za 10 zł. Jednego. Nikt mu nie doradził, że można inaczej. Włączyli, dziękujemy i zapraszamy za miesiąc. Tak na marginesie.

Oferty sieci MVNO są statystycznie najczęściej krytykowane i marginalizowane. Ponawiam tego dowód. Od dnia startu o ofercie Klucz Mobile (a zmieniana nawet była często) nie zająknął się praktycznie żaden branżowy portal, choć zmiany ofert nie przechodziły bez echa (choćby odbywały się tu dyskusje na tym forum).

Wiem, że sporo MVNO popełniło w Polsce błędy. Jednak czasy były wówczas troszkę inne, i MVNO rzeczywiście nie miały ofert wyróżniających się, wręcz przeciwnie, często oferty były po prostu słabe (Mobilking, Snickers Mobile, Carrefour Mova...). Jednak dzisiaj jest trochę inaczej i oferty MVNO często biją duże sieci na głowę.

Bo która sieć (Pre-Paid) daje darmowe i nielimitowane SMS-y w sieci, połączenia krajowe od 7 gr/min, darmowy internet po doładowaniu, itp i to wszystko z usługą RWK?

#716203  autor: SomalijskiWluczega
 10 maja 2014, 12:26
mvno-gsm_pl pisze:@ Flash999
Bo która sieć (Pre-Paid) daje darmowe i nielimitowane SMS-y w sieci, połączenia krajowe od 7 gr/min, darmowy internet po doładowaniu, itp i to wszystko z usługą RWK?
Która??
No nic - jest sieć nju mobile (tak naprawdę firma córka orange - a więc nie MVNO) daje od kwoty 19zł nielimitowane rozmowy na pl komórki, od 10zł nielimitowane rozmowy na pl numery stacjonarne od 9zł nielimitowane smsy i mmsy do wszystkich pl sieci...

Który MVNO dał lepszą ofertę? (tylko nie pisz że white mobile - bo to jest nieudana próba walki z nju - a w praktyce jak mało jest rozmów przychodzących jest kara umowna....

MVNO nie stać na to by dać nielimitowane rozmowy na pl sieci komórkowe i stacjonarne...
Wiem - bo widzę co się dzieje z kluczem - po prostu nie są w stanie dać oferty nielimitowanych rozmów a szkoda...

Wiem wiem - zaraz napiszesz że nju o którym pisze to jest abonament a nie prepaid...?
W praktyce różnica jest tylko taka, że w prepaid najpierw płacisz potem wydajesz a w abonamencie na czas nieokreślony (a tak działa nju) najpierw wydajesz potem płacisz. Z tym że masz pewność że odpowiednio zapłacisz nie więcej niż 19zł, niż 10zł, niż 9zł na 30 dni...
Wg mnie oferta nju jest fajna i jeszcze długo żaden MVNO nie przebije ofertowo MNO nju (orange).

Pozdrawiam

#716206  autor: DanielR
 10 maja 2014, 12:37
mvno-gsm_pl, sama oferta cenowa i pakietowa Klucza jest naprawdę świetna.
Ale to dla mnie bez różnicy, czy byłaby to oferta MVNO czy MNO, gdyby brakło cenników, to też akurat ten element ofert byłby przeze mnie skrytykowany i też przyczepiłbym się do tego. :wink:

Aktualny numer:

#716218  autor: Emsi
 10 maja 2014, 13:12
Klucz to taka karta, którą można mieć dodatkowo, gdy potrzebuje się zadzwonić za granicę. Wśród moich bliskich i znajomych jest sporo osób korzystających z Klucza za względu na połączenia zagraniczne, a dzięki temu, że są te darmówki często dzwonimy z Klucza na Klucz. Jest to taka dodatkowa oszczędność. Także można sobie stworzyć taką sieć i korzystać wtedy z tych darmówek. Ale poza tym każdy z nas korzysta z MNO jako numerów głównych.

Klucz został stworzony z myślą o połączeniach międzynarodowych i tu operatorzy infrastrukturalni zostają daleko w tyle.

#716226  autor: KC-KARLOS
 10 maja 2014, 13:53
Drodzy, nie zapominajmy o kolejnej rzeczy, którą Plus obdarował klientów KLUCZa.
Przeniósł klientów do aktualnej platformy billingowej :)
Oznacza to, że przy stanie konta 0,00 zł nadal nie skorzystamy z transmisji danych, ale będzie można wykorzystywać środki z pakietów czy wysyłać darmowe SMSy w obrębie sieci KLUCZ jak i dzwonić do darmowej obsługi klienta + infolinie 800xxxxxx

#716232  autor: Flash999
 10 maja 2014, 14:09
Karlos20 pisze:Przeniósł klientów do aktualnej platformy billingowej :)
Oznacza to, że przy stanie konta 0,00 zł nadal nie skorzystamy z transmisji danych
Pamiętam, że w Plusie na kartę można było po skończeniu pakietu korzystać z Internetu, środki znikały z konta, a dalej robił się debet. Czy to oznacza, że Plus na kartę działa na starej platformie, a Klucz na nowej? Chyba, że po prostu Klucz nie pozwala na debet, a Plus tak (obie taryfy na nowej platformie)?

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#716234  autor: KC-KARLOS
 10 maja 2014, 14:15
Flash999, obie taryfy są na tej samej platformie billingowej, na której jest też obsługiwany PLUS MIX. Przy transmisji danych na pograniczu stanu konta 0,00 zł rozliczy za jednostkę taryfikacyjną i rozłączy neta, powodując niewielki debet. Taką sytuację miałem na karcie z taryfą NOWY PLUS INTERNET NA KARTĘ (miałem debet -1 grosz).
Zaznaczyć trzeba, że koszty transmisji mogą, lecz nie muszą być naliczane z opóźnieniem, więc debet może być większy.

Przy 0,00 zł nie pozwolą na transmisję danych.

#716239  autor: JacekK
 10 maja 2014, 14:26
W regulaminie White Mobile dotyczącym nowej oferty NO-LIMIT nie ma już mowy o stosunku połączeń przychodzących do wychodzących. Zapis został usunięty.

[ Dodano: 2014-05-10, 14:33 ]
Emsi pisze:(...)

Klucz został stworzony z myślą o połączeniach międzynarodowych i tu operatorzy infrastrukturalni zostają daleko w tyle.
Nie tylko ofertą rozmów międzynarodowych wygrywają z większością. Pomijając Virgin (są tańsi) ze stawkami krajowymi (podstawowymi) Klucz może tylko konkurować NJU Mobile. Chyba nikt inny nie ma 19 gr min i 9 gr/SMS w naliczaniu SEKUNDOWYM.

• Strona 8 z 111
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 111
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8