• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 177 z 1158
  • 1
  • 175
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 1158

#715039  autor: janekt
 04 maja 2014, 17:41
Oj wiem, znowu się przejęzyczyłem no. :roll:
Tymczasem dzisiaj pojawiło się w Toruniu LTE Orange i T-Mobile'a, sygnał w centrum miasta. Play'a nie wpuszcza, jak da radę to włożę kartę "macierzystą" i sprawdzę czy wpuszcza, ale to tak za kilka dni dopiero. :-)

JanekT

#715068  autor: Flash999
 04 maja 2014, 20:10
kwistas pisze:U kogoś po modernizacji, która na mapie T pokazuje, że prace są ukończone umts900, nadal go nie ma? Mi brakuje w eterze tylko 26034, które ładnie by doświetliło zasięg 3G w budynkach, umts900 jest, ale w dalszych lokalizacjach.
Tak, część woj. podlaskiego, UMTS 900 zaczyna się w odległości 30 km od granicy. W terenie bliższym od tej granicy 260 34 nie pojawia się. Nie ma i nie będzie.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#715089  autor: janekt
 04 maja 2014, 21:41
Trwają testy LTE w Toruniu- sygnał pojawia się i znika.

JanekT

#715098  autor: marek1975
 04 maja 2014, 21:59
Czy wiadomo kiedy włączą UMTS900 w rejonach gdzie już modernizacja już dawno zakończona, chodzi mi o dawne województwo Pilskie.

#715102  autor: janekt
 04 maja 2014, 22:04
marek1975 pisze:Czy wiadomo kiedy włączą UMTS900 w rejonach gdzie już modernizacja już dawno zakończona, chodzi mi o dawne województwo Pilskie.
Stawiam na czerwiec, najpóźniej lipiec-sierpień. Zapytaj na ich stronie (link poniżej), może coś powiedzą. :wink:
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,6 ... c,274.html

JanekT

#715159  autor: INTRO
 05 maja 2014, 12:11
Jakie tereny będą modernizowane w ramach networks w maju?

#715324  autor: Horacy
 06 maja 2014, 10:25
Tu masz mapkę i pewno tak będzie linkuś

#715460  autor: Spacedust
 06 maja 2014, 20:33
LTE Orange w Poznaniu:

Obrazek

Tak działa tylko na ich teście, normalnie jest o wiele gorzej rzędu 6-10 Mbps nawet do serwera Orange Łódź. Nie mówicie, że to zamulony serwer bo testując z mojej kablówki leci pełne 50 Mbps na moim łączu 50 Mbps.

#715508  autor: bed
 07 maja 2014, 01:46
Horacy pisze:Tu masz mapkę i pewno tak będzie linkuś
W TYM linku jest trochę nowsza mapka. Jak ktoś gdzieś widzi ten szary maj to dobrze, bo ja mam o tej godzinie problem z dojrzeniem go :P

#715517  autor: wlkp
 07 maja 2014, 08:24
Pewnie gdyby mapka była powiększona to by się jakiś "szary kolor z Majem" pokazał . Te mapki to tak dosłownie brać nie można,u mnie modernizacja miała się zacząć w Marcu / w Marcu słali SMS / i miały utrudnienia potrwać do 20 Kwietnia .A co zrobili ? W moim rejonie zmodernizowali jedną stację w Dobrzycy bo działa UMTS a nie było ,tyle że u mnie na zewnątrz budynku tylko łapie ( żeby było śmieszniej to jedyny nadajnik z jakiego łapie w miarę stabilny sygnał GSM ORANGE,jak ten padł ze 2 razy w tym roku w domu zasięgu "0" ,masakra !! ) ,reszta nadajników nie ruszona póki co z modernizacją . Mało tego na T-mobile nic lepiej, znacznie spadł zasięg na samym GSM .Poczekamy,zobaczymy -póki co to ja żadnej zmiany na lepsze od Marca nie widzę a mamy Maj ,więc jak ktoś widział u siebie że w Maju mają robić to raczej efektów prędzej nie będzie jak we Wrześniu ,o ile będą takowe .Pewnie w miastach wygląda to wiele lepiej,ale wioski i małe mieściny zlewają całkiem . Ja na cuda nie liczę,będzie to samo jak z TP-SA -obecnie Orange,gdyby nie inne firmy to ja internetu z Neostrady do dziś bym nie miał .
 #715521  autor: amigo27
 07 maja 2014, 09:05
W Konstancinie-Jeziorna przy ul. Warszawskiej tuż przy torach kolejowych dobiega końca budowa nowego nadajnika orange. Z wiedzy uzyskanej od monterów odpalenie może odbyć się nawet jeszcze w tym tygodniu. Szafy ze sprzętem zostały zamontowane tuż przed majówką a wczoraj dodali anteny z azymutem na wschód, południe i zachód. Dziwne że północ z zabudową willową został pominięty. W rozmowie z jednym z Panów którzy działają na miejscu dowiedziałem się że równocześnie będzie też odpalony UMTS 900, który to jest i tak zaplanowany na czerwiec w Warszawie i okolicach-zobaczymy jakie speedy będą osiągalne i jaki zasięg będzie wewnątrz budynku?
 #715532  autor: Mixiorek
 07 maja 2014, 10:39
amigo27 pisze:W Konstancinie-Jeziorna przy ul. Warszawskiej tuż przy torach kolejowych dobiega końca budowa nowego nadajnika orange. Z wiedzy uzyskanej od monterów odpalenie może odbyć się nawet jeszcze w tym tygodniu.
Pytanie czy monterzy mają taką wiedzę. To, że Oni skończą swoje prace nie znaczy, że nadajnik od razu wejdzie do "komercyjnego" użytku. Czy to ta sama ekipa, która wykonywała poprzednie prace?
Szafy ze sprzętem zostały zamontowane tuż przed majówką a wczoraj dodali anteny z azymutem na wschód, południe i zachód.
Ile jest anten na sektor? Radiolinia też już wisi? RRU wiszą?
W rozmowie z jednym z Panów którzy działają na miejscu dowiedziałem się że równocześnie będzie też odpalony UMTS 900, który to jest i tak zaplanowany na czerwiec w Warszawie i okolicach-zobaczymy jakie speedy będą osiągalne i jaki zasięg będzie wewnątrz budynku?
Hmm, ciekawe. Zobaczymy. UMTS 900 ma najczęściej niższe prędkości niż UMTS 2100. Z testów forumowych wynika, że tak przynajmniej o połowę?
 #715540  autor: amigo27
 07 maja 2014, 11:35
radiolinia już jest a co RRU też chyba ale jaieś małe, inne niż u plusa
Mixiorek pisze:
amigo27 pisze:W Konstancinie-Jeziorna przy ul. Warszawskiej tuż przy torach kolejowych dobiega końca budowa nowego nadajnika orange. Z wiedzy uzyskanej od monterów odpalenie może odbyć się nawet jeszcze w tym tygodniu.
Pytanie czy monterzy mają taką wiedzę. To, że Oni skończą swoje prace nie znaczy, że nadajnik od razu wejdzie do "komercyjnego" użytku. Czy to ta sama ekipa, która wykonywała poprzednie prace?
Szafy ze sprzętem zostały zamontowane tuż przed majówką a wczoraj dodali anteny z azymutem na wschód, południe i zachód.
Ile jest anten na sektor? Radiolinia też już wisi? RRU wiszą?
W rozmowie z jednym z Panów którzy działają na miejscu dowiedziałem się że równocześnie będzie też odpalony UMTS 900, który to jest i tak zaplanowany na czerwiec w Warszawie i okolicach-zobaczymy jakie speedy będą osiągalne i jaki zasięg będzie wewnątrz budynku?
Hmm, ciekawe. Zobaczymy. UMTS 900 ma najczęściej niższe prędkości niż UMTS 2100. Z testów forumowych wynika, że tak przynajmniej o połowę?
 #715606  autor: inżynier
 07 maja 2014, 18:52
Mixiorek pisze:UMTS 900 ma najczęściej niższe prędkości niż UMTS 2100. Z testów forumowych wynika, że tak przynajmniej o połowę?
No bo i teoria mówi, że dual carrier (czyli to co na U2100 ma Orange i TMobile) daje dwa razy większe prędkości niż jedna nośna (czyli to co jest na U900 w Orange i TMobile).

[ Dodano: 2014-05-07, 18:59 ]
playwlkp pisze:Pewnie gdyby mapka była powiększona to by się jakiś "szary kolor z Majem" pokazał .
Raczej by się mnie pokazał bo teraz chyba jest przerwa.
playwlkp pisze:Te mapki to tak dosłownie brać nie można,u mnie modernizacja miała się zacząć w Marcu / w Marcu słali SMS / i miały utrudnienia potrwać do 20 Kwietnia .A co zrobili ? W moim rejonie zmodernizowali jedną stację w Dobrzycy bo działa UMTS a nie było ,tyle że u mnie na zewnątrz budynku tylko łapie ( żeby było śmieszniej to jedyny nadajnik z jakiego łapie w miarę stabilny sygnał GSM ORANGE,jak ten padł ze 2 razy w tym roku w domu zasięgu "0" ,masakra !! ) ,reszta nadajników nie ruszona póki co z modernizacją.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że w Twoim rejonie tylko jedną stację zmodernizowali? Przecież modernizacja idzie tzw. klastrami w skład których wchodzi kilkanaście stacji więc nie opowiadaj głupot, że na pozostałych nic nie ruszono. Wystarczy, że sprawdzisz RNC ID albo LAC i już będziesz wiedział, że okoliczne stacje też są już zmodernizowane.
 #715630  autor: Spacedust
 07 maja 2014, 21:26
amigo27 pisze:W Konstancinie-Jeziorna przy ul. Warszawskiej tuż przy torach kolejowych dobiega końca budowa nowego nadajnika orange. Z wiedzy uzyskanej od monterów odpalenie może odbyć się nawet jeszcze w tym tygodniu. Szafy ze sprzętem zostały zamontowane tuż przed majówką a wczoraj dodali anteny z azymutem na wschód, południe i zachód. Dziwne że północ z zabudową willową został pominięty. W rozmowie z jednym z Panów którzy działają na miejscu dowiedziałem się że równocześnie będzie też odpalony UMTS 900, który to jest i tak zaplanowany na czerwiec w Warszawie i okolicach-zobaczymy jakie speedy będą osiągalne i jaki zasięg będzie wewnątrz budynku?
To jest to ?
Konstancin-Jeziorna, Warszawska, słup ener. nr 41
 #715636  autor: amigo27
 07 maja 2014, 21:56
chodzi o to miejsce. Według mapy google jest to warszawska nr 41 a według bts search jest to warszawska 101 jakiś błąd powstał.
Spacedust pisze:
amigo27 pisze:W Konstancinie-Jeziorna przy ul. Warszawskiej tuż przy torach kolejowych dobiega końca budowa nowego nadajnika orange. Z wiedzy uzyskanej od monterów odpalenie może odbyć się nawet jeszcze w tym tygodniu. Szafy ze sprzętem zostały zamontowane tuż przed majówką a wczoraj dodali anteny z azymutem na wschód, południe i zachód. Dziwne że północ z zabudową willową został pominięty. W rozmowie z jednym z Panów którzy działają na miejscu dowiedziałem się że równocześnie będzie też odpalony UMTS 900, który to jest i tak zaplanowany na czerwiec w Warszawie i okolicach-zobaczymy jakie speedy będą osiągalne i jaki zasięg będzie wewnątrz budynku?
To jest to ?
Konstancin-Jeziorna, Warszawska, słup ener. nr 41
 #715666  autor: Mixiorek
 08 maja 2014, 08:14
amigo27 pisze:chodzi o to miejsce. Według mapy google jest to warszawska nr 41 a według bts search jest to warszawska 101 jakiś błąd powstał.
Szukajcie po współrzędnych GPS. 41 to nie numer przypisany do ulicy:
"Konstancin-Jeziorna Warszawska, słup ener. nr 41 "

Byłem wczoraj zerknąć jak idą prace. Są anteny, pojedyncza na sektor. Chyba coś takiego ale muszę iść z aparatem i zrobić zbliżenie w dobrej jakości:
http://btsy.eu/anteny/01.jpg
Na pewno nie ma jeszcze RRU, feederów, kabli i podłączenia anten. Te małe puszki to chyba TMA? To jest ta puszka, która jest za anteną na powyższym zdjęciu?

Odnośnie azymutów to nie mamy pewności, że jest to już ostateczne ustawienie choć to co widziałem uważam za optymalne kierunki.

#715678  autor: wlkp
 08 maja 2014, 09:01
@ inżynier -cytuje
" Na jakiej podstawie twierdzisz, że w Twoim rejonie tylko jedną stację zmodernizowali? Przecież modernizacja idzie tzw. klastrami w skład których wchodzi kilkanaście stacji więc nie opowiadaj głupot, że na pozostałych nic nie ruszono. Wystarczy, że sprawdzisz RNC ID albo LAC i już będziesz wiedział, że okoliczne stacje też są już zmodernizowane."

Nie opowiadam głupot,jak już mówiłem mieszkam na zadupiu i w mojej okolicy jest kilka stacji / ja praktycznie odbieram tylko z jednej / a jestem przejazdem co dziennie prawie w okolicy tych stacji i widzę czy coś się dzieje lub zmieniło,więc głupot nie opowiadam ! A jakby miały być zmodernizowane to tym gorzej ,bo nic na lepsze się nie poprawiło .

Przy okazji mam pytanie,bo mam w pobliżu mnie jedną stację T-mobile ,ona ostatnio dostała nowe pozwolenie na UMTS,Orange nie ma na tym maszcie . Czy to będzie jednoznaczne że w ramach Networks Orange będzie tam miał swój nadajnik wraz z T-mobile w ramach Networks czy musi dostać swoje pozwolenie ?

#715686  autor: bed
 08 maja 2014, 10:03
U mnie na dwóch "masztach" T-Mobile'a też Orange nie ma pozwolenia a działa ;) To samo T-Mobile na maszcie Orange ;)

#715699  autor: micial
 08 maja 2014, 11:25
Do panów z N.
Nie zapomnieliście o stacji LAC: 49180 CiD: 6012.[123]?
  • Strona 177 z 1158
  • 1
  • 175
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 1158
  • 1
  • 175
  • 176
  • 177