• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #714549  autor: lord.nitos
 01 maja 2014, 20:01
Witam serdecznie, nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie poszukuje sposobu, zeby zasieg z zewnatrz przeniesc do wewnatrz domu. Mieszkam w domku jednorodzinnym, sa w nim dosc grube sciany poniewaz stojac przed domem mam pelen zasieg. A po wejsciu juz na klatke schodowa to zasieg trace do 0. Zasieg w domu jest jedynie jak sie stoi przy oknie otwartym badz zamknietym.

Czy jest jakis inny sposob niz zakup reapetera GSM, ktorego ceny nie sa dosc niskie. Mianowicie od 400zl w gore...

Pozdrawiam

[center]
Jeżeli Ci pomogłem to możesz się odwdzięczyć klikając

Obrazek
[/center]

#714558  autor: Flash999
 01 maja 2014, 21:15
Problem dotyczy każdej sieci? Oprócz zmiany operatora lub telefonu niewiele można wskórac (wykluczając repeater).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#714559  autor: lord.nitos
 01 maja 2014, 21:16
Dokladnie, dotyczy kazdej Sieci.

Ja mam Play, narzeczona Orange a internet w T-Mobile ;)

[center]

Obrazek
[/center]

#714562  autor: Flash999
 01 maja 2014, 21:50
W Plusie także są problemy?
Repeater może zamontować sam operator ale robią to najczęściej dla firm, gdzie jest wiele telefonów. W przypadku dziur zasięgowych nie ma dobrego rozwiązania, a montowanie repeaterów na własną rękę jest nielegalne i zakłóca działanie stacji.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#714565  autor: inżynier
 01 maja 2014, 22:07
To ja dodam jeszcze, że jak tylko zaczniesz siać zakłócenia to bardzo szybko operatorzy Cię namierzą i albo sami albo za pomocą UKE wymuszą na Tobie wyłączenie repeatera więc daruj sobie to rozwiązanie.

Czy zasięg tracisz na 2G, 3G czy trybie auto?

#714676  autor: lord.nitos
 02 maja 2014, 17:58
W kazdej czestotliwosci...

[center]

Obrazek
[/center]

#714682  autor: Sig
 02 maja 2014, 18:37
Chodzi ci o telefon i rozmowy, czy o internet i modem? Jeżeli głównie to drugie, to zadziała najbanalniejsze rozwiązanie... Przedłużacz USB i modem może być tam, gdzie ma lepszy zasięg (czyli najczęściej w np. oknie).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#714744  autor: lord.nitos
 02 maja 2014, 22:39
Z internetem mam takie rozwiązanie zastosowane. Co prawda jest to męczące bo nie po to mam laptopa, zeby stal jak stacjonarny.

Napisalem maila do UKE i zobaczymy jakie oni maja stanowisko.

[center]

Obrazek
[/center]

#714820  autor: StormChaser
 03 maja 2014, 13:38
W kwestii netu sugerowałbym router 3/4 G, Wątpię by UKE w ogóle odpowiedział, raczej nie ich sprawa z czego te ściany postawiono...
Może masz podsłuch w ścianach? :-D

#714911  autor: lord.nitos
 03 maja 2014, 20:16
Sciany sa z pustakow, z tym ze dosc grube jest ocieplenie. Tylko zastanawia mnie skad taki nagly zanik zasiegu. Rozumiem jakby o 1-2 kreski spadl, czy tez przelaczyl sie z 3G na 2G ale z 4-5 kresek do 0 to juz lekka przesada. Jak nie odpisza to zadzwonie. Chodzi mi bardziej o informacje na sposob przeniesienia zasiegu do wewnatrz a to akurat ich sprawa, bo to oni zajmuja sie wylaczaniem "nielegalnych" reapeterow :)

[center]

Obrazek
[/center]

#714916  autor: user_delete34
 03 maja 2014, 20:28
lord.nitos pisze:z 4-5 kresek do 0 to juz lekka przesada
Sygnału nie określa się w kreskach... Nie wiem, czego używasz, ale jeżeli 5/5 kresek to "full zasięg", to zapewne takie wskazanie występuje przy ok -93 dBm, a 4/5 kresek to coś koło -97 dBm. Taki sygnał nie jest silny - choć w pełni wystarczający do korzystania - i niezbyt dziwi mnie to, że zostaje stłumiony. Tym bardziej, jeśli mówisz o grubych ścianach. Nawet okno tłumi sygnał.

Update: przy sile sygnału mówiłem o 3G.

#714917  autor: lord.nitos
 03 maja 2014, 20:32
Od zewnetrznej krawedzi ocieplenia do wewnetrznej krawedzi sciany jest grubosc okolo 1 metra

[center]

Obrazek
[/center]

#714946  autor: ja.michal
 04 maja 2014, 03:23
Jest na to rozwiązanie w Orange, ale potrzebne jest łącze internetowe. Chodzi o femtokomórkę, a usługa nazywa się Ekstra Sygnał. Do femtokomórki może być zalogowanych bodajże 5 numerów, a rozmowy mogą prowadzić dwa jednocześnie. Nie wiem czy poza Orange mogą logować się karty Playa. Można ustawić listę numerów, które mają priorytet. Koszt miesięczny to 23,37 zł miesięcznie. Umowę można podpisać, w przypadku konsumentów, na 24 miesiące i niestety opłata instalacyjna to 430,50 zł. Femtomokórka działa tylko jako 3G.
http://www.orange.pl/kid,4000378054,id, ... ticle.html
lord.nitos pisze:Z internetem mam takie rozwiązanie zastosowane. Co prawda jest to męczące bo nie po to mam laptopa, zeby stal jak stacjonarny.
To zmień sprzęt na router 3G/LTE lub dokup router do modemu USB. Do femtokomórki i tak potrzebne łącze dostarczane RJ45 (trzeba wpiąć się do switcha/routera kablem).

#714956  autor: lord.nitos
 04 maja 2014, 10:11
To ja juz chyba wole sie bujac z tym zasiegiem co teraz jest. Tym bardziej ze to wynajmowane mnieszkanie. Potem sie przeprowadze i placic dalej bede musial ;)

[center]

Obrazek
[/center]

#714986  autor: ja.michal
 04 maja 2014, 12:07
To ci przeniosą urządzenie do nowego miejsca.

#714992  autor: saleen
 04 maja 2014, 12:28
Od strony technicznej to jest taki mini-BTS jakby, wpięty do infrastruktury operatora po internecie, dobrze rozumiem?

#715012  autor: inżynier
 04 maja 2014, 13:38
Saleen dobrze to rozumiesz. Femto komórka to taki właśnie jakby mały BTS (a dokładniej NDB bo to 3G:)) który do sieci operatora podłączany jest przez internet. Oczywiście rozwiązanie to ma tylko sens, kiedy mamy łącze przewodowe a brak jest sygnału 3G do rozmów głosowych.

#715020  autor: user_delete34
 04 maja 2014, 14:27
saleen pisze:wpięty do infrastruktury operatora po internecie
I z tego też powodu - że Orange jako jedyny krajowy op mobilny i stacjonarny jednocześnie - Orange jako jedyny może oferować taką usługę?

#715023  autor: inżynier
 04 maja 2014, 14:43
Markadiusz, to może oferować każdy operator. W Orange wcale nie musisz mieć internetu stacjonarnego od nich, równie dobrze możesz mieć UPC, Netie czy każdego innego operatora.

#715112  autor: ja.michal
 04 maja 2014, 22:45
Usługi będą wszystkie działać - rozmowy, SMS, MMS, transmisja danych. Z oczywistych względów korzystanie z transmisji danych w telefonie przez femtokomórkę sensu nie ma bo ubywa pakietu (ewentualnie są naliczane opłaty) pomimo, że de facto internet idzie z naszego łącza stacjonarnego.

Jak ktoś się uprze to można nawet podłączyć femtokomórkę do łącza satelitarnego. ;)

[ Dodano: 2014-05-04, 22:46 ]
Cały czas nurtuje mnie czy klienci Play również są wpuszczani do takiej femtokomórki.