• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #714209  autor: stolar
 29 kwie 2014, 16:10
Witam,
bardzo proszę Was o info, czy możecie zalogować się do Orange - ja nie mogę w zachodniej części woj. mazowieckiego ze swojego telefonu (Ip5), rowniez moja kolezanka w Play nie moze zalogowac sie do Orange ze swojego samsunga galaxy core - wyglada jakby nie było dostępu do sieci (na ip5 pokazuje "brak sieci", na samsngu jest komuniat, że nie mozna zarejestrowac karty w Oragne). O dziwo na starej nokii mojej mamy w Play moge zalogowac sie do Play. Prosze o info, czy u Was również jest taka sytuacja.

PS. Zgłosiłem sprawe do play do dzialu technicznego, rowniez wczoraj wymienilem karte sim na nowa w salonie. Bardzo zalezy mi na oragne poniewaz w moim miejscu pracy mam tylko ich full zasieg, pozostale sieci po 1 kresce.

Dzieki i pozdro

#714211  autor: slawekt
 29 kwie 2014, 16:31
stolar pisze:bardzo proszę Was o info, czy możecie zalogować się do Orange - ja nie mogę w zachodniej części woj. mazowieckiego ze swojego telefonu (Ip5)
W Warszawie loguję się bez kłopotu, zarówno na Samsungu C5212 (karta prepaid, tryb 2G), jak i na Neus'ie 4 (karta abo, tryb 3G).
stolar pisze:Zgłosiłem sprawe do play do dzialu technicznego
I bardzo dobrze, zobaczymy co Ci odpiszą...

#714221  autor: Kryniczanin
 29 kwie 2014, 17:28
W niedzielę nie można było zalogować się w Krynicy do Orange z Play.

#714275  autor: Halset
 29 kwie 2014, 21:48
Czyżby się potwierdzały plotki, które mówiły o tym, że tam gdzie dojdzie do przejścia na głównego partnera roamingowego TM, Orange zostanie wyłączone?
W sumie się nie dziwie. To samo pokrycie, więc płacić za to samo w przypadku P4 nie ma sensu.

EDIT
Ok. Podobne. Czepiasz się słówek ;P
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 22:04 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#714278  autor: Flash999
 29 kwie 2014, 21:57
Halset pisze:Czyżby się potwierdzały plotki, które mówiły o tym, że tam gdzie dojdzie do przejścia na głównego partnera roamingowego TM, Orange zostanie wyłączone?
W sumie się nie dziwie. To samo pokrycie, więc płacić za to samo w przypadku P4 nie ma sensu.
Na pewno nie to samo, tylko PODOBNE!

Wojewodztwo podlaskie - roaming Orange działa.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#714284  autor: cyanoone
 29 kwie 2014, 22:30
Idąc tym tokiem myślenia to całe W3 ma podobny zasięg :mrgreen: Roaming Orange województwo łódzkie - działa. Odchodząc od tematu czy Orange i Play mają handcover między sobą?
Pozdrawiam ;-)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#714287  autor: ja.michal
 29 kwie 2014, 23:08
cyanoone pisze:Odchodząc od tematu czy Orange i Play mają handcover między sobą?
Nie.

#714292  autor: Flash999
 29 kwie 2014, 23:24
cyanoone pisze:Idąc tym tokiem myślenia to całe W3 ma podobny zasięg :mrgreen: Roaming Orange województwo łódzkie - działa. Odchodząc od tematu czy Orange i Play mają handcover między sobą?
Pozdrawiam ;-)
Nie handcover, tylko handover :P.
T-Mobile i Orange mimo konsolidacji nie mają identycznego zasięgu, tylko co najwyżej porównywalny. Na sprzęcie NSN mają nawet oddzielne sekcje do anten. Identycznym sygnałem jest tylko UMTS 900, któiry jest współdzielony w modelu MOCN (w odróżnieniu do UMTS 2100 w modelu MORAN). Na koniec przykład, u mnie Orange ma na 3G sygnał o 10 dBm lepszy od T-Mobile.
Odnośnie handoveru to zmieniają go na T-Mobile, ale w niektórych rejonach nadal przerzuca do Plusa.
Koniec OT :smt006

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#714315  autor: pakierhakierxd
 30 kwie 2014, 08:36
U mnie najczęściej jak testowałem to było sobie tak że na T-Mobile miałem 97 dbm ,kiedy na takim Orange 105 dbm :( ,stacja w moim mieście po networks,test w domu ,jak widać nie mają takiego samego zasięgu :P ,plusem jest to że jak pojawiło się networks to mam 3g od 1 i 2 :D

Pozdrawiam :)

#714319  autor: stolar
 30 kwie 2014, 09:15
Tak czy inaczej, kupiłem wczoraj stater playa, wyciołem karte sim, włozyłem do IP5 i..... telefon zalogował się do Oragne.... nie wiem o co chodzi, wychodzi na to, ze na mojej karcie nie chce zalogowac sie do Orange, zobaczymy co odpisze dzial techniczny Play.

BTW. sprawdzilem predkosc neta na play pre-paidzie - 15 mb up, 3 mb down.... na moim abo z 2GB pakietem neta na zasiegu plusa (porównywalny) 3 mb up i 1 mb down... nie wiem o co chodzi z tymi limitami na predkosc w roamingu Play.

#714332  autor: pakierhakierxd
 30 kwie 2014, 11:20
Limit został zwiększony :)
Teraz w ofertach głosowych wygląda to tak w zależności od oferty
Play do 7 download/do 1 upload lub do 15 download i do 5 upload
Plus tak samo
Orange tak samo
T-Mobile tak samo

Wcześniej na każdym roamingu obojętnie jaka taryfa było ograniczenie do 2 mb !! :D
Widocznie na zasięgu Plusa u ciebie tyle można tylko wyciągnąć tam gdzie testowałeś .
Ja zwykle tam gdzie korzystam mam max dla mojej taryfy tzn. 7 mb w zasięgu każdego operatora.

#714333  autor: Ruben
 30 kwie 2014, 11:24
U mnie niestety w roamingu limit jak na razie przycięty do około 3Mb/s. Widać, że chyba blokady znoszą wg. jakiegoś klucza, co na telefon jednak wystarcza przynajmniej dla mnie.

Co do problemów z zalogowaniem się do Orange, to u mnie problem taki nie występuje. Wczoraj jednak miałem inny problem na TMobile, mianowicie telefon miał full zasięg a nikt nie mógł się do mnie dodzwonić. Sytuacja taka utrzymywała się przez pół dnia.

#714409  autor: alkonauta
 30 kwie 2014, 21:53
mialem ten problem ze do orange nie szlo sie logowac, zrob zgloszenie na play24, opisz problem i napisz ze zdalna aktualizacja karty sim powinna pomoc, mnie po aktualizacji zadzialal roaming orange i jest ok.

#714426  autor: Wulo
 30 kwie 2014, 23:12
Miałem identyczny problem. Miałem całkiem zablokowany dostęp do roamingu orange, karta sim nie miała dostępu, jak i nie miałem dostępu do UMTS900 od t-mobile. Zrobiłem zgłoszenie na play24, po dwóch dniach oddzwonił konsultant i powiedział, że "odblokowuje na mojej karcie sim dostęp do sieci orange oraz resetuje ustawienia t-mobile", po skończonej rozmowie kazał uruchomić mi ponownie telefon i problem zniknął.

#714433  autor: Halset
 30 kwie 2014, 23:46
Ruben pisze: Co do problemów z zalogowaniem się do Orange, to u mnie problem taki nie występuje. Wczoraj jednak miałem inny problem na TMobile, mianowicie telefon miał full zasięg a nikt nie mógł się do mnie dodzwonić. Sytuacja taka utrzymywała się przez pół dnia.
Takie problemy miał mój brat jeżdżący po Polsce przez ostatnie dwa lata. Niby telefon w roamingu a nikt do niego ani on do nikogo nie mógł się dodzwonić. Dostawał tylko smsy, że ktoś się z nim próbował połączyć. A gdy miał już połączenie, zaraz było zrywane. Dlatego też po dwóch latach męczarni, pożegnał się bez żalu z Play....

#714451  autor: KA
 01 maja 2014, 09:09
W Play na takie problemy, jak również na wywalanie w roamingu, pomaga zdalna aktualizacja karty - miałem tak na trzech kartach. Zawsze po zgłoszeniu problem znikał (dość szybko - dzień lub dwa).

#714465  autor: stolar
 01 maja 2014, 11:44
Witam, temat zamkniety - zadzwonilem ponownie na infolinie i zaktualizowano mi zdalnie ustawienia na karcie i po ponownym uruchomieniu telefonu wszystko dziala, dzieki za pomoc i za rady. Temat do zamkniecia.

#714525  autor: armator11
 01 maja 2014, 17:35
stolar pisze:zadzwonilem ponownie na infolinie i zaktualizowano mi zdalnie ustawienia na karcie
Mi konsultant powiedział, że nie mają takiej możliwości :/

#715086  autor: janekt
 04 maja 2014, 21:32
W Toruniu jest w tej chwili problem z zalogowaniem się do Orange jako sieci roamingowej. Telefon wybiera sieć, ale nie ma zasięgu, nawet GSM.
Orange jako takie działa normalnie.

JanekT