• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #713519  autor: ciekawy
 27 kwie 2014, 01:07
przetestowałem net mobilny w 3G od T-Mobile,który ma nadajnik bliżej mojej lokalizacji,zasięg kresek max vs mobilny net na 3G Play,który miał 1-2 kreski i nadajnik 5 razy dalej mojej lokalizacji względem nadajnika T, dlaczego w tej sytuacji net od T-Mobile działał wolniej od netu Play ?

zdębiałem bo byłem pewien,że T w NetWorks będzie działać szybciej,a okazuje się dokładnie w drugą stronę,

test miał na celu sprawdzenie co i jak działa bo zastanawiałem się nad opcją zrobienia aktywacji tylko sim netu mobilnego w T-Mobie,umowa na 2 lata więc lepiej nie ryzykować bez testu,test miał tylko potwierdzić,że T będzie szybszy,a przynajmniej nie wolniejszy,a tu taka niespodzianka po teście

test obu sieci był robiony w tym samym miejscu, na tym samym modemie, na tym samym laptopie, na wczytywaniu tej samej strony netowej,na pobieraniu tego samego pliku przez ten sam czas, obydwa testy na macierzystych kartach sim,
NetWorks od dawna jest po modernizacji,

jak to wytłumaczyć że net Play z dalszego nadajnika był szybszy o dobre 50% - 100% od bliżej zlokalizowanego nadajnika T-Mobile z kreskami zasięgu na max ?

#713523  autor: MaciejM
 27 kwie 2014, 07:23
Jak nie wrzucisz testów prędkości to nijak się do tego ma.

Druga sprawa ECIO pewnie -5>

#713547  autor: user_delete34
 27 kwie 2014, 10:10
T-Mobile na NetWorks 3G wolniejsze od Play na 3G
ciekawy pisze:zdębiałem bo byłem pewien,że T w NetWorks będzie działać szybciej
"Prędkość zależy od wielu czynników" chyba powinno być prefiksem w nazwach taryf, żeby wszyscy zrozumieli, że stabilnością i osiągami internet mobilny nijak ma się do zwykle dużo stabilniejszego łącza stacjonarnego a nawet do samych łączy mobilnych konkurencji. To się zmienia i taki stan jest normalny, nie ma gwarancji na NIC. Pod samą stacją możesz się nawet nie zalogować.
Zacznę od tego, że nie wiemy, gdzie mieszkasz (z której konkretnej stacji masz połączenie), by poznać jej dosył i choćby prognozować natężenie ruchu.
ciekawy pisze:jak to wytłumaczyć że net Play z dalszego nadajnika był szybszy o dobre 50% - 100% od bliżej zlokalizowanego nadajnika T-Mobile z kreskami zasięgu na max ?
JAKOŚĆ sygnału, oprócz już wspomnianych.

#713624  autor: ciekawy
 27 kwie 2014, 13:17
Markadiusz,pomógł,
czyli zostanie jak jest bo pewnie tego już nie zmienią na lepsze skoro jest po modernizacji N

#713627  autor: grzegorz0plonka
 27 kwie 2014, 13:22
Sporo uzyskałeś niskie prędkości to niestety masz pecha. Twojego okolicy dostosowali słabe przepustowości radiolinie stacji bazowej. Moim sytuacje tez podobny. jedyny okolica Poronin wynosi często 2-4 mb/s. A Zakopanem 10-20 mb/s. Oczywiście wałczyłem i wałczyłem a końcu przyznali, mogą występować niskie prędkości i Jednocześnie nie posiadają możliwość rozbudowy radiolinie w stacji bazowej Poroninie. Powinniście walczyć problemem.

#713630  autor: Halset
 27 kwie 2014, 13:29
ciekawy,
Musisz zmienić miejsce zamieszkania :D
A na poważnie....to lipa i tyle.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#713633  autor: ciekawy
 27 kwie 2014, 13:35
grzegorz0plonka,
pomógł za konkrety,
ten problem z którym walczyłeś dotyczył NetWorks ?

#713660  autor: Flash999
 27 kwie 2014, 14:13
Modernizacja N! to ogromny projekt, ale zrobiony... Tandetnie. Szybko. Bez prawidłowej parametryzacji.
Przed nimi o wiele więcej roboty, niż zostało zrobione. Stacje są przetiltowane i wzajemnie się zakłócają, ewentualnie nadają z bardzo słabą mocą i nie pokazują potencjału sieci. Pingi nadal są wysokie i nijak się mają do Play i Plusa (40-50 ms na H+, gdzie w tej samej technologii N! ma 80-120 ms). O multiplayerach można pomarzyć, a także o szybkim przeglądaniu sieci (mimo dobrych prędkości). Właśnie, wracając do prędkości to też nie jest już tak kolorowo, wraz ze zwiększeniem ilości klientów prędkości proporcjonalnie maleją.

W Twoim przypadku może występować wzajemne zakłócanie się stacji, interferencje drastycznie zmniejszają wydajność (w jednym pokoju mam nawet problem osiągnąć 2 Mb/s, w drugim bywa i 13 Mb/s przy dobrym wietrze).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#713664  autor: ciekawy
 27 kwie 2014, 14:22
Flash999,
pomógł, myślę że to mogą być zakłócenia ale aż zniechęcenie mnie ogrania żeby im to zgałszać bo oczywiście odpiszą że mają najlepszy zasięg bez sprawdzania tego,

te różne prędkości w obydwu pokojach masz z tej samej sieci ?

#713682  autor: Halset
 27 kwie 2014, 14:42
Flash999 pisze:Modernizacja N! to ogromny projekt, ale zrobiony... Tandetnie. Szybko. Bez prawidłowej parametryzacji.
Przed nimi o wiele więcej roboty, niż zostało zrobione. Stacje są przetiltowane i wzajemnie się zakłócają, ewentualnie nadają z bardzo słabą mocą i nie pokazują potencjału sieci. Pingi nadal są wysokie i nijak się mają do Play i Plusa (40-50 ms na H+, gdzie w tej samej technologii N! ma 80-120 ms). O multiplayerach można pomarzyć, a także o szybkim przeglądaniu sieci (mimo dobrych prędkości). Właśnie, wracając do prędkości to też nie jest już tak kolorowo, wraz ze zwiększeniem ilości klientów prędkości proporcjonalnie maleją.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym technikiem akurat z O.
Powiedział mi, że do lipca chcą skończyć modernizację całej Polski i że optymalizacja będzie trwała do co najmniej połowy roku 2015. Wiedzą o tym, że są problemy w wielu miejscach. W Jednych całe N! jest źle zoptymalizowane, w innych tylko O a w innych tylko TM.

Już dawno pisałem, że wymiana sprzętu to jedno, bo ich terminy ścigają. A optymalizacja jeszcze potrwa.

#713705  autor: myk6414
 27 kwie 2014, 15:07
niestety takie jest odwieczne prawo korporacji i finansów. dostajesz kasę na jakąś modernizację, ale musisz ją wydać do końca roku finansowego. jak tego nie zrobisz ona po prostu wraca do worka i wpada w ambę :) więc czas nagli, kupujesz sprzęt, aby pokazać że wszystko jest ok, instalujesz i odpalasz byle tylko to działało i można było ogłosić zakończenie projektu... a potem nadchodzi czas na troubleshooting... nowy rok finansowy, nowy budżet i masz czas żeby na spokojnie wszystko dopracować.

#713708  autor: Flash999
 27 kwie 2014, 15:14
te różne prędkości w obydwu pokojach masz z tej samej sieci ?
Tak, sprawdzałem na T-Mobile (oferta na kartę, pakiet 3 GB). Niższy poziom sygnału i gorsza jego jakość robią swoje. Dodatkowo poziom sygnału jak na huśtawce.
Z moich testów wynika też, że zdarza się że nawet Play ma lepsze wyniki od Plusa i T-Mobile w tym samym momencie (Orange nie biorę pod uwagę, bo zrywająca proteza Internetu nie nadaje się do korzystania).
Ogólnie z ostatniego objazdu T-Mobile pogorszył się z zasięgiem. Jest najgorszy ze wszystkich sieci, Orange mimo nadawania z tych samych stacji ma sygnał o 10 dBm lepszy. Dodatkowo wieża w Kopczanach do dziś działa tylko dla klientów Orange i... Play. T-Mobile loguje się do BY Velcom.
W N! są braki i jeszcze długo będą.

#713711  autor: inżynier
 27 kwie 2014, 15:22
ciekawy nie podajesz adresu gdzie przeprowadzałeś testy, nie pokazujesz nawet wyników tych testów i oczekujesz, że ktoś na forum napisze Ci dlaczego wyszło tak a nie inaczej? Podaj te dane, to może wspólnie uda się ustalić dlaczego TMobile wypada o wiele gorzej (tak twierdzisz) niż Play.
grzegorz0plonka pisze:Sporo uzyskałeś niskie prędkości to niestety masz pecha. Twojego okolicy dostosowali słabe przepustowości radiolinie stacji bazowej.
Grzegorz czy Ty wszystko sobie tłumaczysz słabymi radioliniami? Skąd wiesz, że u ciekawego są słabe radiolinie jak nawet nie wiesz która stacja go obsługuje? Śledzę to forum na bieżąco i widzę, że temat radiolinii to Twój ulubiony:)

#713715  autor: Halset
 27 kwie 2014, 15:34
Ogólnie z ostatniego objazdu T-Mobile pogorszył się z zasięgiem. Jest najgorszy ze wszystkich sieci
Ogólnie to chyba się rozpędziłeś ;) Play poza miastami w ogóle nie ma nadajników, więc TM nie na pewno najgorszego zasięgu, tylko gorszy od Plusa i O ;)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#713717  autor: tomi81
 27 kwie 2014, 15:37
Flash - jakieś konkrety z tym pogorszeniem sygnału w TMobile?

#713732  autor: Flash999
 27 kwie 2014, 16:09
tomi81 pisze:Flash - jakieś konkrety z tym pogorszeniem sygnału w TMobile?
To luźna opinia, ma też zapewne związek z porą roku - w zimę na ma liści na drzewach i sygnał nie napotyka przeszkód.
Jak będę miał chwilę to zrobię jakieś testy (mapa zasięgu), a może nawet jakieś porównanie względem Orange :).

[ Dodano: 2014-04-27, 16:12 ]
Halset pisze:
Ogólnie z ostatniego objazdu T-Mobile pogorszył się z zasięgiem. Jest najgorszy ze wszystkich sieci
Ogólnie to chyba się rozpędziłeś ;) Play poza miastami w ogóle nie ma nadajników, więc TM nie na pewno najgorszego zasięgu, tylko gorszy od Plusa i O ;)
Tu się mylisz, ma kratownicę obok Plusowej i pokrywa lepiej niż N! (UMTS 900).

#713789  autor: grzegorz0plonka
 27 kwie 2014, 19:40
ciekawy pisze:grzegorz0plonka,
pomógł za konkrety,
ten problem z którym walczyłeś dotyczył NetWorks ?
Tak stacji z NetWorks. Zgłaszałem na t-mobile. Również pisałem do NetWorks. Ani razu nie zostałem żadnych odpowiedzi:((((

#713799  autor: ciekawy
 27 kwie 2014, 20:01
a jaki jest adres mail do networks ?

Flash999,