• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #710198  autor: galtom
 14 kwie 2014, 13:14
Wlasnie sciagnela sie pierwsza aktualizacja, przygotowujaca a potem ma byc druga, czyli wlasicwy 8.1
Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie OK!

Pozdrawiam,
Galtom

#710267  autor: znawca
 14 kwie 2014, 17:39
Ja wolę poczekać na oficjalną aktualizację, wraz z nową wersją Lumia Black ;]

Ale czekam aż podzielisz się wrażeniami

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#710300  autor: ja.michal
 14 kwie 2014, 21:51
znawca, przecież Lumia Black już jest. Wersja z 8.1 ma nazwę kodową Blue.

#710317  autor: znawca
 14 kwie 2014, 22:39
Wiem, bo sam mam Lumię Black:)

W każdym razie chodzi o nową wersję nokiowskiej nakładki dostosowaną do WP 8.1, bo ta obecna (czyli Black) ponoć może nie działać właściwie z tym systemem...

No to wtedy będzie się nazywać Lumia Blue... whatever...

#710379  autor: ja.michal
 15 kwie 2014, 01:49
No, ale i tak nie wyjdzie nowa aktualizacja na Nokie jak nie ta od Nokii. Nie ma opcji instalacji czystego WP8 na Lumiach.
Lumia Black to GDR3 od Nokii.
Lumia Blue to będzie pewnie GDR4 (WP8.1) od Nokii.
Nie będzie Black przy WP8.1.

#710409  autor: galtom
 15 kwie 2014, 11:08
Wp8.1 zainstalowany. Wszystko dziala. Najsmieszniejsze jest to, ze system jest jeszcze szybszy.
Wczoraj byly problemy z dzialaniem sklepu (nie zwiazane z aktualizacja), dzis juz wszystko dziala. Nic nie jest niestabline, wszystko dziala tak jak dzialalo.
Tylko sa nowosci z 8.1

Generalnie bardzo pozytywnie.

Z negatywow dla mnie:

- wsparcie dla VPN - niby jest ale nie wielkie, bo do wyboru jest tylko 1 protokol IKEv2
- nadal nie ma mozliwosci recznego wyboru serwera DNS

Poza tym na razie sie nie czepiam.

Pozdrawiam,
Galtom

#710442  autor: user_delete34
 15 kwie 2014, 14:25
galtom pisze:Najsmieszniejsze jest to, ze system jest jeszcze szybszy.
A jest tam może opcja wyłączenia animacji w systemie?

#710445  autor: galtom
 15 kwie 2014, 14:28
Nie ma.

Pozdrawiam,
Galtom

#710446  autor: user_delete34
 15 kwie 2014, 14:31
Szkoda, nie każdy potrzebuje animacji kafelków czy podobnych, a czasem można zaoszczędzić... te 0,4 sekundy. ;)

#710628  autor: galtom
 16 kwie 2014, 09:50
Ale za to jest Cortana ;-)

Pozdrawiam,
Galtom

#710648  autor: user_delete34
 16 kwie 2014, 11:19
USAUSAUSA
Próbowałeś jej już u siebie, galtom? Dobrze rozpoznaje polski angielski? No i jak z funkcjonalnością?
Obsługę głosową miałem na N79 i mam na E72. Kiedyś z tego korzystałem i było naprawdę przyjazne.

#710651  autor: galtom
 16 kwie 2014, 11:24
Korzystam z niej u siebie.
Polski nie dziala.
To zreszta nie jets kwestia jezyka tylko generalnie innych ustawien bo w UK tez nie dziala.

To jednak cos wiecej niz obsluga glosowa bo to nie tylko proste polecenia. W zasadzie mozna do niej normalnie mowic.

Osobiscie chcialbym tylko (jak doloza obsluge innych jezykow) - ale to chyba nie realne, by dalo sie na raz korzytsac z dwoch. Mam 3/4 korespondencji i spotkan w j. anglieskim ale 1/4 po polsku wiec chcialbym by Cortana reagowala na zapisy np. z maili w obu jezykach.

Ale zobaczymy za tydzien/dwa jak bedzie.
Google Now tez po jakims czasie dzialalo mi duzo sprawniej niz na poczatku.

Pozdrawiam,
Galtom

#710728  autor: user_delete34
 16 kwie 2014, 16:01
galtom pisze: To zreszta nie jets kwestia jezyka tylko generalnie innych ustawien bo w UK tez nie dziala.
Tak, tak, tam o region chodzi. Co do dwóch języków, może kiedyś doczekamy się takiej opcji (zapewne płatnej, z użyciem zewnętrznej aplikacji), że oprócz wykonania polecenia odczytu wiadomości, w locie przetłumaczy obce słowa na wybrany - np PL - język.

#710870  autor: lemurek
 17 kwie 2014, 08:26
Witam,
a ja mam problem :( Zaktualizowałam moją lumię 520 bez problemu. Te zaczęły się później. Mam komunikat ze sklepu, że 17 aplikacji "wymaga uwagi". Chodzi o same "nokiowskie" rzeczy typu akcesoria, audio, punkt dostępu, kalendarz, kontrola pamięci itd. Klikając na nie wyskakuje: wystąpił błąd podczas realizacji żądania. Kod błędu: 80070490. Ten sam komunikat wyskakuje przy próbie instalacji jakiegokolwiek programu ze sklepu.
Mało inteligentnie z mojej strony zrobiłam hard reset całego telefonu myśląc, że błąd zniknie. No i znikły wszystkie moje zainstalowane programy a błąd pozostał :evil: I teraz nie mogę nic zainstalować, jedynie posiedzieć na necie i sprawdzić pocztę :D Ktoś ma może jakieś doświadczenia, pomysły? Byłabym wdzięczna, bo teraz mam telefon o funkcjonalności co najwyżej samsunga monte a potrzebuje na co dzień więcej.

#710991  autor: nemo2009
 17 kwie 2014, 16:48
galtom pisze:Generalnie bardzo pozytywnie.
Generalnie może tak,ale nie podobają mi sie niektóre kafelki,nie są przeźroczyste i nie widać części tapety. Z małych pozytywów:klawisze wydają cichsze dźwięki,widać zdjęcie z książki telefonicznej podczas wybierania.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#711088  autor: znawca
 18 kwie 2014, 01:05
lemurek niestety, na razie nie ma opcji downgrade. Była wyraźna informacja, że jest to wersja testowa i instalujesz na własną odpowiedzialność, bo wiele rzeczy może nie działać właściwie. Na blogach technologicznych też piszą o niestabilności i wielu błędach.

Może to będzie pomocne:
http://answers.microsoft.com/en-us/winp ... b599b31bf5

BTW A te aplikacje dadzą się ręcznie pobrać i zainstalować ze sklepu, czy też wyskakuje błąd?
Nie uruchamiają się, czy tylko nie da się ich aktualizować?

Spróbuj zalogować się na swój profil Xbox Live za pomocą konta Microsoft, generalnie zaloguj się na swoje konto, gdzie się da (w każdej aplikacji) włącz pełną synchronizację po 3G etc i wtedy spróbuj, może to coś pomoże

#711092  autor: galtom
 18 kwie 2014, 06:36
nemo2009 pisze: Generalnie może tak,ale nie podobają mi sie niektóre kafelki,nie są przeźroczyste i nie widać części tapety.
To nie do konca zalezy od MS. Systemowe kafelki sa w wiekszosci przezroczyste. Natomiast te, ktore sa od zewnetrznych aplikacji, to przezroczystosc zalezy tylko od dewelopera.

[ Dodano: 2014-04-18, 06:40 ]
Z tego co widze w google to blad 80070490 nie do konca jest zwiazany z WP8.1. Pojawial sie I przy WP7 I przy synchoronizacji Xboxa.

Sprobuj jeszcze raz dodac I zsynchronizowac konto Ms w telefonie.

Pozdrawiam,
Galtom

#711100  autor: lemurek
 18 kwie 2014, 08:32
znawca pisze:lemurek

BTW A te aplikacje dadzą się ręcznie pobrać i zainstalować ze sklepu, czy też wyskakuje błąd?
Nie uruchamiają się, czy tylko nie da się ich aktualizować?

Spróbuj zalogować się na swój profil Xbox Live za pomocą konta Microsoft, generalnie zaloguj się na swoje konto, gdzie się da (w każdej aplikacji) włącz pełną synchronizację po 3G etc i wtedy spróbuj, może to coś pomoże
Dzięki za zainteresowanie, ale niestety nic nie pomogło.
Nic się nie da pobrać (błąd), nie może mi nawet wyświetlić listy aplikacji (błąd), a nie mam zainstalowanych żadnych swoich apek bo telefon jest po hard resecie. Tyle, że poczta działa. Konta nokii mam pologowane ok.
Niby wiedziałam, czym grozi aktualizacja, ale . . . zawsze było ok :evil:

#711105  autor: galtom
 18 kwie 2014, 09:03
To co ci sie przytrafilo to nie jeste norma.
Wiem, ze to male pocieszenie ale niestety przy kazdej aktualizacji dowolnego systemu zawsze jest jakis % uzytkownikow z klopotem.

Proponuje jeszcze raz hard reset (robials z poziomu menu telefonu oczywiscie?).
Co sie dzieje jak chcesz ponownie instalowac swoje aplikacje przez www i konto MS w sklepie (historia zakupów)?
Probowalas zmieniac region telefonu i jezyk i wtedy sciagac jakas aplikacje ze sklepu?

Pozdrawiam,
Galtom

#711109  autor: nemo2009
 18 kwie 2014, 09:15
W czasie nawiązywania połączenia głosowego,pojawłla się zakładka,połączenie wideo.Niestety jest tylko Skape do pobrania.Być może pojawią się programy,które ułatwią w końcu nawiązanie normalnego połączenia wideo,tak jak jest w innych telefonach.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"