Dzisiaj tak przypadkiem trafiłem na tą Nokię X, o wypuszczeniu przez Finów (a właściwie Amerykanów...) modelu z systemem Android było głośno parę miesięcy temu. Można było się spodziewać, że coś sknocą... Chociaż dla mnie Android nie jest wcale taki intuicyjny, można się w nim pogubić, potrafi tez drażnić użytkownika.
Nokia XL jest w sklepie Nokia za 649zł.
Kod: Zaznacz całyhttp://www.nokiaskleponline.pl/product-pol-8924-Nokia-XL-Dual-Sim-Zielona.html
Z plusów to matryca IPS, bateria 2000mAh, dwurdzeniowy procesor 1Ghz, tylko dlaczego w specyfikacji na własnej oficjalnej stronie zatajają dane pamięci RAM? Chyba sami wstydzą się wypuszczonego produktu.

Jakby tam wcisnęli chociaż 768MB RAM, to patrzyłoby się łaskawszym spojrzeniem. Mieliby szanse zdobyć nowych klientów zamykając się w cenie 599zł z 1GB RAM na pokładzie i Dual-Sim w standardzie - wiele młodych osób (i nie tylko) korzysta z dwóch kart - te z darmowymi esemesami i rozmowami oraz druga do Internetu, np. Aero2. Resztę zdziałałby sama marka. Chyba za dużo wymagam?
A prawda jest może i bolesna, ale Nokia zaczyna produkować budżetowe modele, poniewa tylko te udaje jej się sprzedać w sensownych nakładach i może z nich czerpać zyski. W moim gronie znajomych nikt nie przekonuje się do Windows Phone. Ja miałem z nim kontakt w wersji 7 albo 7.5 i też rewelacji nie było - Marketplace zawiódł, aplikacje były za drogie. System owszem, sprawował się bardzo dobrze - był szybki i płynny, lecz nie był też jakoś szczególnie zapychany zewnętrznymi aplikacjami... Android "po lewatywie" też ładnie działa.
[ Dodano: 2014-04-10, 15:36 ]
EDIT: Właśnie doczytałem na zagranicznym portalu, że XL ma 768MB RAM - czyli całkiem sensownie. Za pół roku zleci z cen i za 500zł będzie można kupić Dual-Sim od sprawdzonego producenta. Może sam sie pokuszę, o ile co nieco usprawnią w swojej nakładce.