Swap w okolicach Konina już ruszył.massiwo pisze:coś Wam koledzy wiadomo o byłym konińskim? mieli ruszać z początkiem kwietnia, póki co żadnego smsa nie dostałem.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Faktycznie Era/T-Mobile jakość rozmów miała bardzo dobrą, do tego świetne pokrycie GSM. Z transmisją nie było tak źle. Chodzi mi tutaj o GSM. Praktycznie wszędzie EDGE i zawsze koło 160 kb/s z pięknym handoverem w odrażeniu od Plusa (lwia część transmisji GSM to GPRS, handover przy transmisji marny szczególnie na przejściu 3G>GSM).
A tak na poważnie, wygląda na to, że blisko Ciebie jest nadajnik Orange, z którego teraz nadaje także UMTS-2100 T-Mobile'a. Ewentualnie nowe anteny pokazują na co je stać.Dideq pisze:A tak na poważnie? Czyżby siec Ery/T-mobile była aż tak wcześniej do d..y??

No innego wytłumaczenia to ja nie widzę.
JanekT
T-mobile dodał dzisiaj nową mapkę
Kod: Zaznacz cały
Według niej rozpoczęła się modernizacja w Koszalinie, a z tego co wyczytałem we wcześniejszym komunikacie t-mobile to modernizacja w Koszalinie i okolicach miała zacząć się dopiero w czerwcu. Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy może jest to jakaś pomyłka ze strony t-mobile?http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obsluga-klienta/informacje-i-pomoc/najlepsza-siec
To podobnie jak RNC w Poznaniu. Plus też sobie zmienił jakiś czas temu sporo LAC w dużej części miasta.horas pisze:Dziś w nocy w Szczecinie, po przeszło 15 miesiącach od swap'u NetWorks!, na części BTS'ów w mieście zmieniono LAC z 57310 na 57320...po jaką cholerę ??
Na jakiej podstawie odczytujesz z podanej mapy, że według mapy w Koszalinie nic się nie dzieje? "Jak krowie na rowie" Koszalin jest oznaczony kolorem "Prace w trakcie".Mixiorek pisze:Według mapki w Koszalinie, Słupsku i okolicy jeszcze nic się nie dzieje.Wulo pisze:Według niej rozpoczęła się modernizacja w Koszalinie?
Do tego ja wspomniałem tylko o Koszalinie i okolicach, a okolice to znaczy że w pobliżu, a Słupsk blisko nie jest ...
W mojej okolicy Orange są w tym samym miejscu co T. :/ No nic, pozostaje się cieszyć, bo i zmniejszył się pobór prądu w telefonie dzięki super sygnałowi.janekt pisze:A tak na poważnie, wygląda na to, że blisko Ciebie jest nadajnik Orange, z którego teraz nadaje także UMTS-2100 T-Mobile'a. Ewentualnie nowe anteny pokazują na co je stać.Dideq pisze:A tak na poważnie? Czyżby siec Ery/T-mobile była aż tak wcześniej do d..y??![]()
No innego wytłumaczenia to ja nie widzę.

A co Ci przeszkadza zmiana LAC? Widocznie jakiś powód mieli aby to zmienić:)horas pisze:Dziś w nocy w Szczecinie, po przeszło 15 miesiącach od swap'u NetWorks!, na części BTS'ów w mieście zmieniono LAC z 57310 na 57320...po jaką cholerę ??
Prace w trakcie to ewidentnie Łódź, Kalisz, Rybik, Opole a kolor w Koszalinie na mapce jest zupełnie inny więc jak dla mnie to podstawa na jakiej można przeczytać, że w Koszalinie się jeszcze nic nie dzieje. Przyjrzyj się lepiej kolorom to sam do takiego wniosku dojdziesz:)Wulo pisze:Na jakiej podstawie odczytujesz z podanej mapy, że według mapy w Koszalinie nic się nie dzieje? "Jak krowie na rowie" Koszalin jest oznaczony kolorem "Prace w trakcie".
Przeszkadza mi to, bo czynnie uczestniczę w spisywaniu LAC i CID oraz RNC sieci NetWorks! dla bazy BTSearch i takie nieoczekiwane zmiany dostarczają tylko kłopotów...muszę teraz od nowa wziąć się do roboty...i tyleinżynier pisze:A co Ci przeszkadza zmiana LAC? Widocznie jakiś powód mieli aby to zmienić:)

Podejrzewam, że zmiana LAC w niektórych lokalizacjach może mieć coś wspólnego z zamiarem odpalenia LTE w T-M...choć pewnie się mylę ??

U mnie jest przed modernizacją (albo w sumie już w trakcie, ale na samym początku), a też zmienili LAC i chyba nie tylko. Przez to Netmonitor nie pokazuje mi skąd mam sygnał. To w tym momencie jest normalne? 
PS. Czy przerwa w dostępie do sieci nie miała trwać trzech godzin? Kolejny raz nie działa UMTS na całą noc (od popołudnia na pewno). Tylko co dziwne, bez problemu działa 2G

PS. Czy przerwa w dostępie do sieci nie miała trwać trzech godzin? Kolejny raz nie działa UMTS na całą noc (od popołudnia na pewno). Tylko co dziwne, bez problemu działa 2G