• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Jaką sieć polecacie? (Szybki internet i dobra jakość połączeń)

Orange
3
10%
Plus
10
34%
T-Mobile
16
55%
 #705416  autor: madhunt3r
 22 mar 2014, 12:47
Witam,

Od ponad 5 lat jestem w sieci Play, większych problemów nie miałem przez ten czas, choć czasami brakuje szybszego internetu (LTE ograniczone do 7Mb/s) i lepszej jakości połączeń. W sierpniu kończy mi się umowa i zacząłem się zastanawiać nad zmianą sieci.

I tu pytanie do Was ekspertów, jaką sieć polecilibyście?

Zależy mi głównie na dobrym zasięgu, dobrej jakości połączeń i przede wszystkim szybkim i stabilnym internecie (przyszłościowo LTE będzie miał każdy). Głównie przebywam w mieście Łódź, Warszawa. Korzystam z iPhone 5S, więc patrze przyszłościowo także na LTE, choć skupmy się na razie na obecnej technologi 3G.

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi, najlepiej popartymi własnym doświadczeniem i wynikami w speedtest.net

Pozdrawiam.

#705420  autor: wtd
 22 mar 2014, 13:48
Myślę że takiej 100% idealnej sieci nie znajdziesz, każda ma słabsze miejsca i godziny. Ja używam orange i w sumie jest nieźle, ale raz na jakiś czas zdarza się jakiś zgrzyt. Jak ostatnio na speedteście sprawdzałem LTE to dobijało do 30Mbps w dół i trochę ponad 20 w gorę (ale zdarzało się i 20/5) 3G w dół z reguły jest w granicach 10-20Mbps

#705426  autor: janekt
 22 mar 2014, 14:13
Ja zacząłbym od kupna starterów z Orange, Plusa i T-Mobile'a i po prostu sprawdzenia jak działa internet w każdej z sieci. W jednym miejscu będzie mocniejszy sygnał jednej sieci, w innym będzie słabszy itp. Generalnie najmniej ludzi ma umowy na internet w T-Mobile, więc czysto teoretycznie jest tutaj najmniejsze "natężenie ruchu". Widziałem kiedyś na Telepolis porównanie procentowe każdego operatora z W4, nie mogę teraz tego niestety jakoś znaleźć.

JanekT

#705427  autor: madhunt3r
 22 mar 2014, 14:26
Wiadomo, że idealnej sieci nie ma, dlatego pytam doświadczonych osób, którzy na codzień mają do czynienia z daną siecią.

Tak wiem, że kupno startera jest jakimś rozwiązaniem, ale najczęściej nie znajdę karty z nano sim, bez żadnego docinania i kombinowania i trzech operatorów na raz sprawdzać w danych miejscach też mija się z celem (ciągłe przekładanie).

Ale wracając do tematu, proszę opisywać swoje doświadczenia z daną siecią, które będą mi niezwykle pomocne przy ew wyborze.

#705431  autor: Sig
 22 mar 2014, 14:40
Nie da się dać zawsze poprawnej odpowiedzi, bo specyfika sieci komórkowych sprawia, że dana lokalizacja może działać bardzo różnie. Najlepiej sprawdzić starterami.

Bez nich:
Zazwyczaj, z mojej praktyki, najlepiej wypada Plus, potem T-Mobile, Orange i na końcu Play.

Mapki zasięgu operatorów mogą być wskazówką, ale nie wyrocznią. Jak widzisz, że teoretyczne pokrycie jednego z trzech jest w danym miejscu najlepsze - zacznij od niego.

Ponadto można spróbować kierować się mapą pozwoleń BTSearch
http://beta.btsearch.pl/

To też jest wskazówka, ale nie wyrocznia. Nie każde pozwolenie jest zrealizowane. Ponadto samo zagęszczenie nadajników też nie jest decydujące - ono może mieć znaczenie w mieście, gdzie liczy się pojemność komórk i iilość użytkowników na stację, ale ta stacja może sobie wisieć na nędznej radiolinii, podczas gdy pojedyńcza stacja konkurencji kilka ulic dalej może być połączona światłowodem. Tego inaczej niż w praktyce nie sprawdzisz.

Zacząłbym sprawdzanie od Plusa - pamiętaj, że tu są nie tylko nadajniki Polkomtela, ale także Aero2 i Mobylandu.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#705439  autor: user_delete34
 22 mar 2014, 15:55
madhunt3r, na początek najważniejszy zapis:
USŁUGA MOBILNA
Jeżeli w tej chwili, tutaj i na tym sprzęcie jesteś w stanie mieć stabilne połączenie o szybkości 50/10 Mbps i sygnał w każdym zakątku, nic nie stoi na przeszkodzie temu, byś jutro był w zasięgu ledwie 2G, łączył się z zatkaną od ruchu stacją i był często wylogowywany.

Oczywiście, najlepiej przetestować każdą sieć przez dłuższy czas (tym bardziej, jeśli chciałbyś cyrograf z operatorem). Osobiście radziłbym Plusa lub T-Mobile. Wszędzie będą różne kwiatki, ale te sieci powinny pracować najstabilniej. Tak samo możesz wybrać oferty wirtualnych sieci pracujące na infrach tych powyższych. Zdecydowanie polecam jednak przejście na kartę. Jeżeli przypasuje Ci jakość, oferta abonamentowa i ewentualnie niewielka kara umowna - będziesz mógł podpisać umowę. Nie zadowolisz się siecią - zmienisz ją szybko na inną, bo jeszcze nie masz umowy.

Usłyszysz różne głosy - Plus się przytyka, NetWorkS! źle zoptymalizował stacje, gdzieś są słabe radiolinie, gdzieś coś nie działa... Tak jest i będzie, nawet cudowne modernizacje nie "wymienią 100% sieci na nową", bo zawsze znajdą się gdzieś jakieś niedociągnięcia i braknie do oferowanych cudów z reklam.

No i mam nadzieję, że rozumiesz słowo "DO" i nie będziesz płakał, gdy np. łącze z Plusa o prędkościach DO 150/50 okaże się osiągać 10/2 Mbps.
Wtedy, tam i na tamtym sprzęcie.

#705446  autor: solidburn
 22 mar 2014, 16:48
Z ciekawości jakie macie limity danych w tych tel ze prędkość 7-15-50 Mb/s jest tak istotna ?

#705451  autor: MaciejM
 22 mar 2014, 17:26
Co do Plusa
Obrazek

Jak rzeczywiście będziesz korzystać z Plusa w Łodzi i w Warszawie to nie będzie najmniejszego problemu by takie prędkości osiągnąć.

Baa Plus nawet w Warszawie ma pełno "nasianych" pikokomórek. Czy to w centrach handlowych czy też w przejściach podziemnych.
Problemu z rozmowami nie ma. W niektórych miejscach owszem jest gorzej, tam gdzie jest sam GSM, ale nigdy nie widziałem komunikatu sieć zajęta

Markadiusz, większość narzeka na prędkości LTE w Plusie, nic dziwnego jak mają jakieś Chińskie Huawei, które nie nadają się nawet na czytnik kart pamięci.

Owszem zdarzają się miejsca gdzie Plus po LTE ma 5-10 mbps, ale to są Suwałki, Augustów i Olecko :-D

W Białymstoku czy nawet w Łapach nigdy nie miałem mniej niż 30 mbps.

Korzystam z Sierra Wireless i Xperii Z1 do połączeń z internetem po LTE

[ Dodano: 2014-03-22, 17:29 ]
Test sprzed chwili

#705454  autor: user_delete34
 22 mar 2014, 17:45
MaciejM pisze: Korzystam z Sierra Wireless i Xperii Z1 do połączeń z internetem po LTE
A modemy np w Lumii, 5S czy jakichkolwiek smartfonach/tabletach są porównywalne? Chodzi mi o osiągi w praktyce - jeżeli sprawdzałeś (bo nie wiem, czy można łatwo dowiedzieć się na temat tego, jaki modem jest w danym modelu i jak on się ma do reszty).

#705455  autor: patrix-83
 22 mar 2014, 17:47
MaciejM pisze:Co do Plusa
http://www.speedtest.net/result/3388534478.png
Korzystam z Sierra Wireless i Xperii Z1 do połączeń z internetem po LTE
MaciejM
Podaj model tego modemu LTE Sierra Wireless i gdzie go można kupić bo chcę sobie taki sprawić. Huawei LTE niestety nie zdaje egzaminu tak jak sam napisałeś.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 17:49 przez patrix-83, łącznie zmieniany 1 raz.

#705456  autor: user_delete34
 22 mar 2014, 17:48
SW Airprime MC7700
Też go o to kiedyś pytałem. :-D

I skróć ten swój profil, bo rozjeżdżasz forum, Patryk.

#705457  autor: patrix-83
 22 mar 2014, 17:51
Markadiusz pisze:SW Airprime MC7700
Też go o to kiedyś pytałem. :-D

I skróć ten swój profil, bo rozjeżdżasz forum, Patryk.
Spoko spoko,skrócę tylko nie teraz :D

Dzięki. A gdzie go można kupić Markadiusz???

#705458  autor: user_delete34
 22 mar 2014, 17:51
Oj, o to pytaj samego Macieja, ja jeszcze na zakupy się nie wybieram. Raczej miał go w lapku, a jak nie to myślę, że "sprowadzony" - przez ebay albo coś.

#705459  autor: MaciejM
 22 mar 2014, 17:54
Markadiusz pisze:A modemy np w Lumii, 5S czy jakichkolwiek smartfonach/tabletach są porównywalne? Chodzi mi o osiągi w praktyce - jeżeli sprawdzałeś (bo nie wiem, czy można łatwo dowiedzieć się na temat tego, jaki modem jest w danym modelu i jak on się ma do reszty)
Xperii Z1 działa prawie tak samo jak w Sierra Wireless z tym, że upload jest trochę gorszy i łącze mniej stabilne. Ale działa bardzo dobrze.

Jeżeli iPhone 5S ma LTE CAT4 to myślę, że bez problemu osiągniesz takie prędkości.

Testowałem też na Lumii 820 co prawda nie było 120 mbps ale te 70-80 mbps bez problemu.

Patryk83żółwik, Sierra Wireless AirPrime MC, modelu sam dokładnie nie znam nawet na stronie producenta nie mogę znaleźć.

Wypatrzyłem go z allegro za prawie 600 zł

#705508  autor: madhunt3r
 23 mar 2014, 09:26
Trzymajcie się proszę temetu.

Nad plusem się też zastanawiałem, ale póki co, jako jedyny nie ma autoryzacji Apple, przez co LTE nie działa.

#705517  autor: marcin1980
 23 mar 2014, 10:51
Do końca roku TM/Orange we współpracy z networks powinni odpalic w całym kraju LTE, chodz też i czytałem że może to nastąpić dopiero w przyszłym roku.
Ja obecnie jestem w TM jestem zadowolony nie mam LTE ale prędkości mi wystarczają mam tak od 4MB do 10MB do przęglądania internetu to wystarcza.
Co do jakości w TM jest dobra czysty i wyraźny głos no chyba że trafi się ktoś z pleya to czasem słysze trzaski w sluchawce. Ale nie ma reguły co do jakości rozmów bo w tym samym miejscu ale w innycm czasie będzie raz lepiej a raz gorzej.
Musisz sam potestować bo ile ludzi tyle i opinii na temat tego czy innego operatora

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty
 #715459  autor: Sigi
 06 maja 2014, 20:29
Wawa i okolice ... mam Play na abo, tak wyszło ze spróbowałem TM na kartę.... dopiero wtedy zobaczyłam jak chodzi net. A wiec prędkość na full zasięgu Play 3 mb w porywach do 3,2 . Tm 10 mb. Nie wiem jak inne sieci, ale oper nigdy nie wspominają o min prędkości tylko o max której i tak nigdy nie ma...

#715465  autor: user_delete34
 06 maja 2014, 20:45
Sigi pisze:ale oper nigdy nie wspominają o min prędkości
Czegoś takiego nie ma, bo nie da rady nic zagwarantować - zbyt dużo zmiennych czynników.
Gdzie indziej może być na odwrót itp.

#719994  autor: madhunt3r
 26 maja 2014, 12:24
Wg. ankiety wygrywa T-Mobile! :)

#720170  autor: Flash999
 26 maja 2014, 22:23
madhunt3r pisze:Wg. ankiety wygrywa T-Mobile! :)
Ankiety niestety nie są rzetelne. Każdy z osobna powinien przetestować usługi oferowane przez każdego z operatorów. Na przykład, u mnie najlepiej działa Plus, a już u znajomego z miejscowości 60 km stąd może oferować lepszą jakość usług T-Mobile lub Play, czy Orange.

Odnośnie LTE Plusa w iPhone - niestety nie zapowiada się, by autoryzacja miała wkrótce nastąpić. Z tego co się orientuję, to operator musi sprzedać x sztuk smartfonów. Oczywiście można znaleźć w ofercie Plusa iP, tylko są one z nieoficjalnego źródła (czytałem artykuły o zmodyfikowanym, nieoryginalnym oprogramowaniu). Przez zagrywki ze sprowadzaniem telefonów z innych źródeł, nie sądzę, by LTE wkrótce się w Plusie pojawiło.

Stacje bazowe w województwie podlaskim