SACZI pisze:W tej chwili nikt już nie oferuje takiej wymienności.
To źle i trochę dobrze.
Żle, bo wiadomo, obrze, bo szykują się zmiany w roamingu i opłatach za połączenie do EU.
Kiedy i jakie, nie pytaj.
EU przebąkuje o zniesieniu opłat roamingowych już chyba w 2014, albo w 2015r co będzie miało przełożenie na ceny połączeń.
Póki co, jak masz abo z wymiennością, to przelicz, czy CI się opłaca aneksować umowę
Dzięki, tak mi się wydawało...
Co do inicjatywy UE, to na razie wiadomo tylko, że rozmowy przychodzące w roamingu mają być liczone po stawce krajowej (Eurotaryfa PLAY straci całkiem sens), a pozostałe opłaty dopiero do 2018, co do międzynarodowych (które mnie tutaj interesują), to ma być tak, że mają być w przyszłości po cenach lokalnych (wg. zeszłorocznego projektu max 19 eurocentów/min), ale nie wiadomo kiedy...
Jak się połowę minut wykorzystuje na rozmowy krajowe, a połowę na zagraniczne, to rozwiązanie T-Mobile było super wygodne i obok korzystnych pakietów roamingowych (30 gr za min), to był dla mnie najważniejszy argument dla pozostawania w tej sieci...
Ale właśnie wydaje mi się, że do pewnego czasu rozmowy taniały, było więcej minut, wymiennych (coraz mniej) na SMSy, a teraz zaczyna się jakieś dziwne "struganie" taryf ze wszystkiego i "rozpakietowanie" - np. w T-Mobile, jak ktoś dzwoni ok. tych 800 minut miesięcznie ( zazwyczaj trochę mniej - np. 500-600, ale na wszystkie numery i wysyła SMSy jak potrzebuje - nie wszyscy mają Whatsapp i inne, a czasem nie można się dodzwonić), nie opłaca się brać taryfy Comfort, tańszej od Premium (po dołożeniu dodatkowych kosztów) tylko o 5 zł, z mniejszym pakietem Internetowym (ten akurat wykorzystuję, min. 700-900 MB/mies) i dopłacać za telefon... Niby to 5 zł miesięcznie, ale niesmak, że ktoś chce naciągnąć jak najwięcej łosi, pozostaje...