• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #70451  autor: Desperado
 28 kwie 2006, 16:09
Słyszałem, że tylko co trzeci kupiony na Allegro kabel USB do telefonu jest sprawny. Czy to prawda? Chciałbym sobie taki kupić a u nas w Erze w Tesco to one kosztują ponad 80zł! Taniej już by było Bluetootha ale ja nie jestem wybredny więc nawet taki kabel by mi wystarczył, ale nie dam za niego więcej jak za BT, a chciałbym wiedzieć czy tam na Allegro, gdzie jest ich dużo (u nas tylko w tym Tesco znalazłem) i są rozsądne ceny, faktycznie jest tak ryzykownie kupować? (koleżanka ma właśnie z Allegro i działa ale nie wiem czy akurat nie miała tego 1 na 3)

#70452  autor: orB
 28 kwie 2006, 16:20
jak ktoś jest ułomny i kabla nie umie zainstalować to mówi potem że nie działa. ja mam całą szufladę takich kabli i mi działają

#70456  autor: the_neptun
 28 kwie 2006, 17:26
po prostu sprzedajacy kable czasami pisza model telefonu do ktorego kabel nie pasuje, raczej to polega na odpowiednim dobraniu kabla

#70469  autor: szczeka
 28 kwie 2006, 19:15
osobiscie na allegro kupilem okolo 10 kabli glownie do nokii, siemensow i SE i z zadnym nie bylo klopotow, wszystko elegancko smigaly, niektorych do dzis uzywam ;-)

#70503  autor: Desperado
 28 kwie 2006, 21:54
Ufff co za ulga, już sie tak martwiłem że będę skazany na kupienie takiego drogiego albo w ogóle jako mniejsze zło wtyczki BT (a ja bym takie małe cholerstwo od razu zgubił) żeby nie ryzykować takim z Allegro, ale skoro okazuje się że to kłamstwo i ze wszystkie działają sprawne to już mi lepiej i wiem że mogę spokojnie kupić te z Allegro za kilkanaście złotych :D

PS. A adminowi dziękuję za przeniesienie wątku, przyznam gapa jestem i nie znam się za bardzo na tych wszystkich telefonach więc możliwe że źle wkleiłem, przydała się ta pomoc ;)

#70540  autor: Dragon
 29 kwie 2006, 09:32
kup kabel w komisie, jak dodasz na Allegro ksozty przesylki to wyjdzie cie podobnie a w komisie mozesz latwo oddac jak juz bedzie zepsuty

#70546  autor: Cubus1981
 29 kwie 2006, 09:50
Proponuje zakup kabla z twojego wojewódżtwa i odbiór osobisty.
Co do zakupów na allegro to kable sa na pewno sprawne tylko trzeba umieć zainstalować sterowniki.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#70789  autor: ywis
 30 kwie 2006, 12:01
Każdy kabel kupiony na allegro jest ok, po prostu większość ludzi nie umie sobie poradzić z instalacją kabli, które są robione pod USB :smt005 :smt005 :smt005 a później piszą takie i inne głupoty, eh!!! :evil: :evil: :evil:

#73513  autor: Desperado
 13 maja 2006, 20:42
No to może powiem jak się ta przygoda skończyła :D No więc kumpel mi załatwił na alegro ten kabel (dla mnie to zbyt skomplikowane :() i miałem problemy z zainstalowaniem (tzn. pojawiło się nowe urządzenie w menadżerze, "port usb" czy jakoś tak ale w nowym katalogu poza Uninstall nic nie było!) ale problem pojawił się dopiero gdy próbowałem wyciągnąć tą wtyczkę, nie widząc tam z tyłu kompa źle pociągnąłem i kabel się częściowo wysunął z nasadki że widać było te kolorowe kabelki w środku (już w szkole to zauważyłem), jak się przyjrzałem to się okazało że dwa się urwały :( (nie wiem jak instalacja, ale w tym akurat niektóre kable z alegro są bublowate) No więc wkurzyłem się, pojechałem do Plazy i za 55zł kupiłem wtyczkę BT :P I wcale nie żałuję, wygodne, szybko dane przesyła i nie muszę żadnego kabla przypinać, komórkę mogę mieć nawet w kieszeni a na kompie przesyłam dane w obie strony jakby z folderu do folderu. Już sobie wgrałem kilka ulubionych empetrójek których się fajnie słucha spacerując z fonem w terenie, wreszcie też obejrzałem na kompie porobione zdjęcia ;) W każdym razie, dziękuję za pomoc wszystkim którzy chcieli doradzić w sprawie kabla choć już rzecz jasna mi niepotrzebne :)

#73538  autor: Cubus1981
 13 maja 2006, 23:12
Desperado pisze:No to może powiem jak się ta przygoda skończyła :D No więc kumpel mi załatwił na alegro ten kabel (dla mnie to zbyt skomplikowane :() i miałem problemy z zainstalowaniem (tzn. pojawiło się nowe urządzenie w menadżerze, "port usb" czy jakoś tak ale w nowym katalogu poza Uninstall nic nie było!) ale problem pojawił się dopiero gdy próbowałem wyciągnąć tą wtyczkę, nie widząc tam z tyłu kompa źle pociągnąłem i kabel się częściowo wysunął z nasadki że widać było te kolorowe kabelki w środku (już w szkole to zauważyłem), jak się przyjrzałem to się okazało że dwa się urwały :( (nie wiem jak instalacja, ale w tym akurat niektóre kable z alegro są bublowate) No więc wkurzyłem się, pojechałem do Plazy i za 55zł kupiłem wtyczkę BT :P I wcale nie żałuję, wygodne, szybko dane przesyła i nie muszę żadnego kabla przypinać, komórkę mogę mieć nawet w kieszeni a na kompie przesyłam dane w obie strony jakby z folderu do folderu. Już sobie wgrałem kilka ulubionych empetrójek których się fajnie słucha spacerując z fonem w terenie, wreszcie też obejrzałem na kompie porobione zdjęcia ;) W każdym razie, dziękuję za pomoc wszystkim którzy chcieli doradzić w sprawie kabla choć już rzecz jasna mi niepotrzebne :)
No i dobrze zrobiłeś.

Ja bede jednak obstawał przy swoim, ze jest to w 99,9% przypadków kwestia sterowników.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#73550  autor: znal
 14 maja 2006, 01:24
Desperado pisze: i miałem problemy z zainstalowaniem (tzn. pojawiło się nowe urządzenie w menadżerze, "port usb" czy jakoś tak ale w nowym katalogu poza Uninstall nic nie było!)
tak powinno byc, bo wlasciwe stery instaluja sie w folderze windows (pliki inf w folderze inf) a sys w system(32)\drivers zaleznie od wersji systemu

bardzo duzo ludzi (jak nie wiekszosc) miala problemy z instalacja kabla za 1 razem, niezaleznie od marki telefonu i kabla, ale zwykle w koncu udalo sie go uruchomic :)

dodam, ze nieraz kabel lepiej sie sprawdza niz bt, ale ok juz dalej nie bede robil offtopa

#73635  autor: szczeka
 14 maja 2006, 12:44
Dragon pisze:kup kabel w komisie, jak dodasz na Allegro ksozty przesylki to wyjdzie cie podobnie a w komisie mozesz latwo oddac jak juz bedzie zepsuty
cena kabla w komisie (w Radomiu) to koszt od 30, do 60zl, a na allegro 5-10zl+6zl koszt przesylki, czyli max 16zl.. ;-)

#73643  autor: Cubus1981
 14 maja 2006, 12:53
szczeka pisze:
Dragon pisze:kup kabel w komisie, jak dodasz na Allegro ksozty przesylki to wyjdzie cie podobnie a w komisie mozesz latwo oddac jak juz bedzie zepsuty
cena kabla w komisie (w Radomiu) to koszt od 30, do 60zl, a na allegro 5-10zl+6zl koszt przesylki, czyli max 16zl.. ;-)
A teraz uwaga : Kabel serwisowy do Siemensa M65 pod com :
======= cena na allegro to wraz z kosztami przesyłki 25zł (długość kabla to 2m)
======= cena w komisie w Bydgoszczy od 50 do uwaga 80 zl (długość kabla to ok 95 cm)

Dobra rada:

KUPUJCIE NA ALLEGRO, A JESLI NIE POTRAFICIE ZAINSTALOWAC STEROWNIKOW NA PORT USB TO PROSCIE ZNAJOMYCH ABY WAM POMOGLI ! ! !

SAM KIEDYS SPRZEDAWALEM KABLE NA ALLEGRO I DOSTALEM CHYBA OK 10 NEGATYWOW BO KALBLE BYLY NIESPRAWNE. PO TYM JAK KABLE WRACALY DO MNIE OKAZYWALO SIE ZE U MNIE BEZ PROBLEMU CHODZILY A CALY SZKOPUL TKWIL W TYM ZE CO NIEKTORZY NIEPOTRAFILI ZAINSTALOWAC STEROWNIKOW.

#73652  autor: Kaczy
 14 maja 2006, 13:13
No własnie w tym jest problem.
Większośc sobie nie radzi z instalacją sterowników.
Sam kiedyś sprzedawałem parę kabli i też ludzie do mnie dzwonili, bo nie chciał im działać kabel.

Sam zresztą jak kupiłem kabel też miałem problemy z instalacją sterowników. Poszło mi chyba za 5 razem :smt005 :smt005 [/scroll]

...::: Made for loneliness :::...

#74026  autor: sinister_stirrer
 16 maja 2006, 09:33
Ja uwazam ze jak kupywac kable to tylko oryginalne! Gdyz nieoryginalne moga uwalic telefon. Sa takie przypadki lecz w nie nie wierzylem dopuki mi sie taki cos nie stalo. Zrzycalem sobie kiedys pliczki na telefon i w tym czasie ktos puscil mi syg. Kom sie zawiesil, a w telefonie od tego momentu przestalo dzialac idz do. Po kazdym wybraniu tej funkci reset:) Pomoglo wgranie nowego softa. Kable nieoryginalne maja rowniez taka przypadlosc ze moga podczas exportowania wiadomosci na telefon, wiadomosc ta moze zostac zle zapisana co potem ma zly wplyw na telefon badz moze ja uwalic.Dlatego jak kebel to oryginalny:) No chyba ze BT i mamy swiety spokoj:D
Pozdro.
Ps. aby niebylo zbytniego OT to powiem ze na allegro kupywalem dziesiatki kabli, flashery dct-3, dct-4 i powiem ze niespotkalem sie bublami. Po 1 sprawdz co licytujesz! Jezeli kupujesz kabel za 5 zł, to nie licz sie z tym ze bedze on dobrej jakosci. A po 2, to patrz od kogo kupujesz.

#74040  autor: pumba
 16 maja 2006, 13:34
Ja także się przyznam że miałem problemy z kablem kupionym na allegro, ale to jest przez to że to są kable nieoryginalne i do nich trzeba instalować sterowniki i tu tkwi cały problem bo jak wiadomo sterowniki mają różne błędy i w moim przypadku przy kablu DKU-5 jeśli przesyłam większą porcję danych to zanika połączenie i muszę przełączyć kabel do innego portu lub jeśli braknie portów to musze zrestartować kompa doszedłem do tego wymieniając się wskazówkami z innymi kupującymi którzy kupili te same kable i wniosek jest jeden jakby nie sterowniki to nie było by żadnych problemów bo kable są ok :wink: