amigo27 pisze: pod nazwą ZTE mf823 i przetestowania go u siebie. Wniosek jest taki, w centrum Handlowym "Stara papiernia" pobieranie było w granicach 30mbps ale nic dziwnego bo na dacgu jest nadajnik t-mobile w kolejnej próbie już na ul. Plac Zgody brak zasięgu 3g, DC+, nie mówiąc już o LTE którą to okolicę obsługuje właśnie wspomniany nadajnik na Mrkowskiej-mam wrażenie ze super spartolili ten nadajnik bo 900m od nadajnika sygnał powinien być całkiem niezły (po drodze znajduje sie kilka drzew i jeden budynek).
Modemy USB ZTE, Huawei zawsze będą słabiej "łapać" sygnał od smartphonów i analogicznie wolniej będzie działać.
Każdy narzekał, że w Plusie nie można osiągnąć nawet 80 mb/s, ja nie miałem z tym problemów na Sierra Wireless mam ponad 100 mb/s, raz na Z1 uzyskałem nawet 138 mb/s i to w godzinach szczytu.
Nawet przy sygnale -110 dBm prędkość nie spada poniżej 30 mb/s
Także czekam na LTE Orange w Białymstoku by przetestować. Skoro NetWorks! ma teoretycznie LTE do 75 mb/s myślę, że nie będzie problemu by uzyskać 50-60 mb/s
Z takimi modemami dajcie spokój, nigdy nie będą mieć czułości jak telefony czy też rozwinąć taką prędkość. To nie Sierra Wireless podpinana pod mPCI-E podłączona pod anteny zintegrowane w ramkę monitora w laptopie.
ZTE mf823 czułością nie grzeszy, bardziej nadaje się jako czytnik kart niż modem i czasem z tym ma problemy