• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #702103  autor: galtom
 03 mar 2014, 11:43
Jestem klientem Netii, na ich miedzi juz dlugi czas.
Obecnie korzystam z tech. ADSL i jako, ze do centrali mam ok km to nie jest najgorzej, 17-19mbps.

Ale zagladanolem na strone Netii a tam jest Foton... cyzli 50 albo i 100 mega za 55 zl a nie 45 ktore place obecnie... zatem calkiem interesujaca przesiadka.

Dzwonie do Netlii zeby zmienic/przedluzyc umowe. Musze poczekac, sprawdzaja mozliwosci tech.

I teraz cos... czego nie rozumiem.

"Oczywiscie moze Pan przejsc na oferte FOTON, Pana predkosc maksymalna to 4 mbps" WTF????

Po pierwsze, chyba lepiej by zabrzmiala informacja, ze nie ma mozliwosci technicznych niz oferowanie FOTON'a o takiej podlej predkosci i to nizszej niz mam.

Po drugie jak to wogole jest mozliwe, ze skoro jest swiatlowow i moga mnie do FOTON'a podpiac to uzyskam tak niski transfer?

Pozdrawiam,
Galtom

#702110  autor: KR2615
 03 mar 2014, 12:36
Dales sie nabrac z tym swiatlowodem galtom. Nazwa FOTON specjalnie tak zostala wymyslona zeby kojarzyla sie z swiatlowodem a prawda jest taka, ze usluge realizuja na czym sie da. Nizsza predkosc niz w ADSL moze wynikac z tego ze jest to VDSL i tak jak na kilkuset metrach potrafi dac z siebie te 100mega tak na dluzszej odleglosci jego mozliwosci drastycznie spadaja i zachowuje sie gozej niz ADSL.

#702111  autor: galtom
 03 mar 2014, 12:39
Nie wiem o co chodzi, bo skantarek nie dziala, ponad miesiac temu pokazywal mi 64mbps... a teraz 4?

Pozdrawiam,
Galtom

#702442  autor: maciejnet
 05 mar 2014, 10:12
krzys, trochę uściślimy przytoczone przez Ciebie fakty. FOTON to wymysł marketingowców Netii to fakt, realizowany jest wyłącznie na liniach Cu Netii w technologii VDSL do 50Mb/s download, 5Mbit/s upload, oraz na łączach ETTH do 100Mb/s download, 50Mb/s upload. Prędkość na liniach miedzianych jest uzależniona od wielu czynników i są przypadki że jest niższa, ale to komunikuje się klientowi przed podpisaniem umowy, żeby nie był rozczarowany.
Poczytaj więcej na temat porównania VDSL do ADSL. Generalnie Netia nie oferuje VDSL na swojej miedzi powyżej 800m. Jeśli skantarek wcześniej pokazywał 64mbit to możesz mieć przeczucie że jesteś blisko centrali. Tutaj musisz męczyć infolinię, ewentualnie mail: [email protected]
Sam podpisując umowę byłem informowany o 28Mbitach, a łącze zestawiło się na 48Mbit. upload niezmiennie przekracza wskazane 5Mbit/s. Jestem zadowolony.

Netia FTTH 2 Gbit/s