Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Czyli to, że T-Mobile czeka z LTE do lipca zaczyna mieć sens.darnok pisze:Ograniczenia nie wynikają z dbałości tylko z problemu, ktory rozwiazuja juz kilka miesięcy. Wydaje mi sie ze tylko w LTE, w HSPA nikt zbytnio nie zglaszal problemu.
Problem z prepaidami ma Orange a nie T-Mobile, ograniczenia sa w Core. T-Mobile testuje sobie CS Fallback i czeka na rozbudowe sieci, mogliby dawno startować.Mixiorek pisze:Czyli to, że T-Mobile czeka z LTE do lipca zaczyna mieć sens.darnok pisze:Ograniczenia nie wynikają z dbałości tylko z problemu, ktory rozwiazuja juz kilka miesięcy. Wydaje mi sie ze tylko w LTE, w HSPA nikt zbytnio nie zglaszal problemu.
Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.Mixiorek pisze:Zasięg LTE Orange według mapy zasięgu pojawił się w Krakowie, Wrocławiu i rozszerzył wokół Warszawy. Włocławek jest też chyba w zasięgu, trzeba zbliżyć mapę. Zasięg 3G w skali kraju i obszarów po modernizacji jest spory. Data aktualizacji to 17 luty.
Cóż, mapy zasięgu to jedno, zasięg rzeczywisty to drugie. Poza tym mapa nie ma np: podziału na zasięg na zewnątrz i wewnątrz budynków. Te -114dBm to wewnątrz budynków? UMTS 2100MHz w tym miejscu też ma tak słaby sygnał?Spacedust pisze:Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.
Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.Mixiorek pisze:Cóż, mapy zasięgu to jedno, zasięg rzeczywisty to drugie. Poza tym mapa nie ma np: podziału na zasięg na zewnątrz i wewnątrz budynków. Te -114dBm to wewnątrz budynków? UMTS 2100MHz w tym miejscu też ma tak słaby sygnał?Spacedust pisze:Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.
Albo nadajnik, który jest najbliżej nie obsługuje LTE albo moc LTE jest może "przycięta".Spacedust pisze:Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.
Nie obsługuje, bo LTE jest tylko na paru stacjach w Poznaniu w samym centrum. U mnie nawet zezwolenia na LTE nie mają.Mixiorek pisze:Albo nadajnik, który jest najbliżej nie obsługuje LTE albo moc LTE jest może "przycięta".Spacedust pisze:Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.
Moje testy mówią jednak, że może być coś na rzeczy jeżeli chodzi o słabszy sygnał LTE niż UMTS 2100 (z tej samej lokalizacji). W tym samym miejscu sygnał LTE jest słabszy o około 20-25dBm niż np: HSPA+ DC. Nie mam jednak 100% pewności, że sygnał LTE i HSPA+ DC pochodzi z tego samego nadajnika. LTE jest na 1800 a UMTS w tym przypadku na 2100 więc teoretycznie sygnał LTE powinien być nieco lepszy.
Możliwe, że ze względu na niewielką ilość pasma, którą de facto Orange dzierżawi od T-Mobile sygnał LTE jest nieco "zgaszony"?
PLAY robił całą zimę nawet przy największych mrozacherymo pisze:nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...
U mnie jakiś czas temu była właśnie taka sytuacja, że podczas prac remontowych na rondzie został przecięty światłowód Orange, a że stacja N! obok mnie korzysta z tego światłowodu to została natychmiast wyłączona i nie działała przez 22 godzinyJessicca Opel pisze:Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płaci
A idąc Twoim tokiem myślenia to modernizację Orange i TMobile mogło zrobić w pół roku bo przecież można robić dzień i noc, weekendy i święta itd.Jessicca Opel pisze:Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płacierymo pisze:nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...
to kolezanka chyba nie rozumie ze projekt/firma N! to zmiana/ rozbudowa/połaczenia a nie egzekwowanie bieżących napraw.... chyba czuc roznice. warunki nie maja znaczenia w utrzymaniu sieci i znam przypadki kiedy kolesi wysylali na gore toz po przejściu chmury burzowejJessicca Opel pisze:Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płacierymo pisze:nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...
Mozesz podac te LAC/CID ?erymo pisze: [ Dodano: 2014-02-28, 21:21 ]
w mojej okolicy istnieje jeden masz z którego N! sieje na jeden sektor 2 CID'y, oba maja ten sam CID ale rozne LAC, stacja na pograniczy klastrów.
zdazaja się takie ciekawostki u Was? to jakiś błąd czy swiadoma konfiguracja??