• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 152 z 1158
  • 1
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 1158

#700582  autor: Mixiorek
 23 lut 2014, 14:54
darnok pisze:Ograniczenia nie wynikają z dbałości tylko z problemu, ktory rozwiazuja juz kilka miesięcy. Wydaje mi sie ze tylko w LTE, w HSPA nikt zbytnio nie zglaszal problemu.
Czyli to, że T-Mobile czeka z LTE do lipca zaczyna mieć sens.

To, że w Orange może być nieźle pokazują poniższe testy HSPA+ DC z Konstancina-Jeziornej. Nadajnik Networks/ T-Mobile na ul. Piłsudskiego, zapewne niewielki ruch i dużo mniej użytkowników telefonów/ internetu niż w innych lokalizacjach. Nadajnik nie obsługuje dużego terenu a zabudowa to domy położone na sporych działkach więc ilość użytkowników sporo mniejsza niż w standardowej, miejskiej lokalizacji.

Obrazek

Obrazek

#700619  autor: darnok
 23 lut 2014, 18:00
Mixiorek pisze:
darnok pisze:Ograniczenia nie wynikają z dbałości tylko z problemu, ktory rozwiazuja juz kilka miesięcy. Wydaje mi sie ze tylko w LTE, w HSPA nikt zbytnio nie zglaszal problemu.
Czyli to, że T-Mobile czeka z LTE do lipca zaczyna mieć sens.
Problem z prepaidami ma Orange a nie T-Mobile, ograniczenia sa w Core. T-Mobile testuje sobie CS Fallback i czeka na rozbudowe sieci, mogliby dawno startować.

#700639  autor: marcin1980
 23 lut 2014, 20:31
Co to jest "Core" tu gdzieś na forum widziałem chyba odpowiedz na swoje pytanie ale nie moge się doszukać

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#700640  autor: mn9
 23 lut 2014, 20:37
@up dobrze widziałeś, na to pytanie odpowiadał mi inżynier cofnij się o kilka stron i znajdziesz odpowiedź ;)

[ Dodano: 2014-02-23, 20:43 ]
Dokładnie 190 strona :D

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#700997  autor: Mixiorek
 25 lut 2014, 10:58
Zasięg LTE Orange według mapy zasięgu pojawił się w Krakowie, Wrocławiu i rozszerzył wokół Warszawy. Włocławek jest też chyba w zasięgu, trzeba zbliżyć mapę. Zasięg 3G w skali kraju i obszarów po modernizacji jest spory. Data aktualizacji to 17 luty.

#701005  autor: Spacedust
 25 lut 2014, 11:25
Mixiorek pisze:Zasięg LTE Orange według mapy zasięgu pojawił się w Krakowie, Wrocławiu i rozszerzył wokół Warszawy. Włocławek jest też chyba w zasięgu, trzeba zbliżyć mapę. Zasięg 3G w skali kraju i obszarów po modernizacji jest spory. Data aktualizacji to 17 luty.
Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.

#701011  autor: Mixiorek
 25 lut 2014, 11:59
Spacedust pisze:Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.
Cóż, mapy zasięgu to jedno, zasięg rzeczywisty to drugie. Poza tym mapa nie ma np: podziału na zasięg na zewnątrz i wewnątrz budynków. Te -114dBm to wewnątrz budynków? UMTS 2100MHz w tym miejscu też ma tak słaby sygnał?

#701018  autor: bed
 25 lut 2014, 12:26
Oni pojadą zasięg na zewnątrz niestety a mogliby tak jak Plus - jedno i drugie.

#701032  autor: Spacedust
 25 lut 2014, 13:43
Mixiorek pisze:
Spacedust pisze:Ta mapa to jakiś marny żart. Ja jestem podobno w zasięgu, może i jestem, ale siła sygnału wynosi -114 dBm.
Cóż, mapy zasięgu to jedno, zasięg rzeczywisty to drugie. Poza tym mapa nie ma np: podziału na zasięg na zewnątrz i wewnątrz budynków. Te -114dBm to wewnątrz budynków? UMTS 2100MHz w tym miejscu też ma tak słaby sygnał?
Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.

#701044  autor: Mixiorek
 25 lut 2014, 14:25
Spacedust pisze:Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.
Albo nadajnik, który jest najbliżej nie obsługuje LTE albo moc LTE jest może "przycięta".
Moje testy mówią jednak, że może być coś na rzeczy jeżeli chodzi o słabszy sygnał LTE niż UMTS 2100 (z tej samej lokalizacji). W tym samym miejscu sygnał LTE jest słabszy o około 20-25dBm niż np: HSPA+ DC. Nie mam jednak 100% pewności, że sygnał LTE i HSPA+ DC pochodzi z tego samego nadajnika. LTE jest na 1800 a UMTS w tym przypadku na 2100 więc teoretycznie sygnał LTE powinien być nieco lepszy.
Możliwe, że ze względu na niewielką ilość pasma, którą de facto Orange dzierżawi od T-Mobile sygnał LTE jest nieco "zgaszony"?

#701086  autor: Spacedust
 25 lut 2014, 17:06
Mixiorek pisze:
Spacedust pisze:Wewnątrz. UMTS 2100 ma sygnał na poziomie -65 dBm.
Albo nadajnik, który jest najbliżej nie obsługuje LTE albo moc LTE jest może "przycięta".
Moje testy mówią jednak, że może być coś na rzeczy jeżeli chodzi o słabszy sygnał LTE niż UMTS 2100 (z tej samej lokalizacji). W tym samym miejscu sygnał LTE jest słabszy o około 20-25dBm niż np: HSPA+ DC. Nie mam jednak 100% pewności, że sygnał LTE i HSPA+ DC pochodzi z tego samego nadajnika. LTE jest na 1800 a UMTS w tym przypadku na 2100 więc teoretycznie sygnał LTE powinien być nieco lepszy.
Możliwe, że ze względu na niewielką ilość pasma, którą de facto Orange dzierżawi od T-Mobile sygnał LTE jest nieco "zgaszony"?
Nie obsługuje, bo LTE jest tylko na paru stacjach w Poznaniu w samym centrum. U mnie nawet zezwolenia na LTE nie mają.

T-Mobile pokazał nową mapkę postępów i co ? zero, nic nie robią... http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... epsza-siec

#701179  autor: erymo
 25 lut 2014, 21:57
nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...

#701185  autor: mn9
 25 lut 2014, 22:07
@up zima nie powinna ich chyba usprawiedliwiać.

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#701214  autor: Spacedust
 26 lut 2014, 00:21
erymo pisze:nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...
PLAY robił całą zimę nawet przy największych mrozach ;) Zimno było jak diabli, a widziałem ludzi na ich maszcie, którzy schodzili dopiero gdy już prawie było zupełnie ciemno.

#701221  autor: grzegorz0plonka
 26 lut 2014, 00:48
Dopiero niesamowity pracowity jak pszczoły:))

#701269  autor: Spacedust
 26 lut 2014, 11:24
Jessicca Opel pisze:Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płaci :)
U mnie jakiś czas temu była właśnie taka sytuacja, że podczas prac remontowych na rondzie został przecięty światłowód Orange, a że stacja N! obok mnie korzysta z tego światłowodu to została natychmiast wyłączona i nie działała przez 22 godziny ;)

Gdyby miała radiolinię tak jak dawniej to nawet nikt by nic nie zauważył...

#701329  autor: inżynier
 26 lut 2014, 17:16
Jessicca Opel pisze:
erymo pisze:nic nie robia poniewaz maja wakacje/urlop, w koncu jest zima, jaki szef bedzie z najgorszym miesiacy roku wyganial ludzi na maszy albo dachy?? od poczatku marca maja zaplanowane np prace w Łodzi...
Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płaci :)
A idąc Twoim tokiem myślenia to modernizację Orange i TMobile mogło zrobić w pół roku bo przecież można robić dzień i noc, weekendy i święta itd.
Piszesz o jakiś karach jak nadajnik nie zacznie działać ponownie - ale to w przypadku awarii. Natomiast sam proces modernizacji czy teraz dodatkowo uruchamiania LTE ma dawno temu rozpisany swój harmonogram, i uwierz mi, wszystko jest zgodnie z planem. Jak w listopadzie/grudniu 2012 były problemy pogodowe (śnieg i lód) to prace i tak trwały bo taki był plan. Jak teraz jest ciepło to prace nie trwają bo taki był plan. I tutaj pogoda nie ma nic do tego. Oczywiście ze względu na pogodę mogą być jakieś nieduże zmiany w planie. Ale jak ktoś zadecydował, że styczeń i luty nic się nie dzieje (w temacie konsolidacji, bo LTE jest cały czas odpalane) to tak ma być.

#701338  autor: erymo
 26 lut 2014, 17:40
Jessicca Opel pisze:
Idąc Twoim tokiem myślenia, jak nadajnik padnie, zaczekamy do wiosny, bo wie Pan zimno... nie wejdziemy na dach... Czy Ty nie rozumiesz iż w umowach są mega kary jeśli taki nadajnik nie zacznie nadawać ponownie w określonym czasie? Podobnie jak koparka "walnie" w światłowód - naprawia się to jak najszybciej, a później pyta kto płaci :)
to kolezanka chyba nie rozumie ze projekt/firma N! to zmiana/ rozbudowa/połaczenia a nie egzekwowanie bieżących napraw.... chyba czuc roznice. warunki nie maja znaczenia w utrzymaniu sieci i znam przypadki kiedy kolesi wysylali na gore toz po przejściu chmury burzowej :)
tu chodzi o postep w pracach nad N!, oni maja jakiś tam harmonogram i nikt ich nie będzie gonił ponieważ masz serwis i TM i O w całej PL a o to wlasnie chodzi takim kowalskim jak TY czy ja.

przerwę maja zaplanowana pewnie znacznie wcześniej, wtedy gdy nie wiedziano ze w tym roku w lutym będzie slonce i +10.

cierpliwości.... ;)

[ Dodano: 2014-02-28, 21:21 ]
w mojej okolicy istnieje jeden masz z którego N! sieje na jeden sektor 2 CID'y, oba maja ten sam CID ale rozne LAC, stacja na pograniczy klastrów.
zdazaja się takie ciekawostki u Was? to jakiś błąd czy swiadoma konfiguracja??

#701788  autor: darnok
 01 mar 2014, 13:16
erymo pisze: [ Dodano: 2014-02-28, 21:21 ]
w mojej okolicy istnieje jeden masz z którego N! sieje na jeden sektor 2 CID'y, oba maja ten sam CID ale rozne LAC, stacja na pograniczy klastrów.
zdazaja się takie ciekawostki u Was? to jakiś błąd czy swiadoma konfiguracja??
Mozesz podac te LAC/CID ?
Sadze ze albo zle to interpretujesz albo to jakas omylka przy konfiguracji (bardzo watpliwa, bo rozne LAC na tej samej stacji generowaly by duzo Location Updatow, wiec zostalo by to szybko wylapane).

#701889  autor: erymo
 01 mar 2014, 23:57
LAC 56420 CID 28708
LAC 56430 CID 28708

BTS w Różewie koło Wałcza woj. zach-pom kiedyś pilskie.

mozliwe tez ze to mój sprzecior szaleje , kiedyś miałem problemy UMTS w jednej lokalizacji , nie podawal LAC i CID, może bazka w moim netmonitorze przeklamana
  • Strona 152 z 1158
  • 1
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 1158
  • 1
  • 150
  • 151
  • 152