• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #700678  autor: mls38
 23 lut 2014, 22:03
Witajcie,
Model Xperia P
Po 1,5 roku baterię coś trafiło i kupiłem nową.
Tak swoją drogą, jaka jest gwarancja w nowym tel na baterię? Sieć to T-mobile.

Przy rozkręceniu telefonu i ściągnięciu przyklejonej jakimś ustrojstwem baterii oraz założeniu nowej telefon nie chciał się włączyć. Dałem więc do ładowania, po dwóch godzinach nadal to samo. Przy próbie uruchomienia świeci czerwona dioda i to wszystko...
Rozkręciłem z powrotem i sobie tylko znanym a raczej nie znanym sposobem urwałem tasiemkę...A raczej naderwałem ją do połowy....

Panowie, co to za tasiemka? Na allegro nie mogłem znaleźć.
Ile może kosztować wymiana?
Jest sens wysłać na serwis i liczyć że mi to zrobią?

Sorry za słabe foto, gdzieś ostrości nie złapałem:
http://i.imgur.com/OsLLExa.jpg
http://i.imgur.com/ZF8LrCh.jpg
http://i.imgur.com/dtm67In.jpg

Pozdrawiam i dzięki za sprawny odpis.
P.S. Już nic nie rozkręcam :cry:

#700687  autor: Marek
 23 lut 2014, 23:09
Mam złe informacje.
mls38 pisze:Po 1,5 roku baterię coś trafiło i kupiłem nową.
Tak swoją drogą, jaka jest gwarancja w nowym tel na baterię?
Na modele z wbudowaną baterią Sony daje 2 lata...
mls38 pisze:Panowie, co to za tasiemka?
Widoczna na zdjęciach taśma 1250-8399 to taśma ekranu. Ekran kosztuje przynajmiej 200zł, usługa wymiany w komisie to pewnie ze 100zł.

Przed każdą taką operacją powinno się popatrzeć do Service Manual. A w tej od Xperi P było napisane, aby tą taśmę wypinać ostrożnie.

Edit:

Coś mi nie gra z tą czerwoną diodą. Czy do taśmy jest wpięty Intercon? Sprawdź złącza.
Może tylko naderwałeś zaślepkę taśmy. Te zdjęcia faktycznie są słabe.

#700695  autor: mls38
 24 lut 2014, 00:48
Bateria trzymała kilka godzin - byłoby to podstawą do wymiany na nową przez serwis?
Zazwyczaj przy moim używaniu było to 1,5-2dni.

Co do tasiemki, jest naderwana tak jak zaznaczyłem na foto.
Myślę że jakiś spec dałby radę to zlutować, tam idą 3 lub 4 korytarzyki.

Kurde.
Jutro zaniosę do punktu T-mobile niech leci na serwis.
Skoro dioda miga na czerwono, to dziwne że bateria nie chce się ładować.
Mam nadzieję że mi to naprawią, bo jakość to tandeta.
Przy delikatnym wypinaniu żeby poszło pół taśmy, szok.

#700705  autor: pakierhakierxd
 24 lut 2014, 08:40
Jak chcesz oddać na gwarancję to patrz bo ci jeszcze ją anulują jak będzie widać że był otwierany.

Pozdrawiam :)

#700707  autor: MaciejM
 24 lut 2014, 08:57
mls38, prędzej telefon zawalił się jakimiś aplikacjami i temu tak krótko bateria trzymała...

#700719  autor: mls38
 24 lut 2014, 10:13
Eee żadnym gadżetomanem nie jestem.
Podstawowe apki.
Po prostu nagle baterię szlag trafił.
Cóż dziś spróbuję go zareklamować.
Jak przyjmą to nie wykluczę w przyszlości zakupu produktów Sony, jak nie - to na mnie nie zarobią.
Bo tasiemka żeby wyrwała się przy wpięciu, to sorry...

Dam znać, pozdrawiam.

#700729  autor: MaciejM
 24 lut 2014, 10:53
mls38, przyjąć przyjmą, ale nie zdziw się gdy serwis odmówi naprawy.

Prawda jest taka naruszyłeś warunki gwarancji więc nie miej pretensji do producenta, jeszcze z twojej winy telefon przestał działać gdyż nieumiejętnie odłączyłeś tasiemkę.

Znając życie pewnie szarpnąłeś za taśmę i siłą wyjąłeś złącze, zamiast delikatnie podważyć od każdej strony chociażby kostką gitarową, lub kartą kredytową, naruszyłeś i problem gotowy

I jeszcze chcesz by producent naprawił twój błąd na swój koszt, bo inaczej nie kupisz produktów tego producenta, ale wariat z Ciebie, warunki stawiasz gdyby los Sonego zależałby od Ciebie. Nie no ludzie mają tupet :smt005
a pracodawcy boicie się powiedzieć o tym co wam się nie podoba tylko po kontach lub spuszczą głowę :-D Buntownicy wielcy strach się bać

Co do podstawowych apek, pewnie antywirus i jakiś appkiller, a później ludzie się dziwią czemu bateria krótko trzyma. ...
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, 10:58 przez MaciejM, łącznie zmieniany 2 razy.

#700730  autor: pakierhakierxd
 24 lut 2014, 10:56
Potwierdzam producent nie jest tu nic winny,też myślę że anulują gw bo to jest ingerencja :D

Pozdrawiam :)

#700991  autor: mls38
 25 lut 2014, 10:38
Nadzieja umiera ostatnia.
Panowie i nie piszcie że producent nie jest tu nic winny bo nie kupiłem produktu firmy Tsunuuu Ltd & Ynn tylko Sony.
Dali ciulową baterię która po 1,5 roku praktycznie siadła.
Specjalnie ukrytą wewnątrz, z tandetną jakością tasiemek, jakby jakiś zły klient chciał wymieniać zamiast kupić raz jeszcze ich rewelacyjny produkt.
Takie jednorazowe czasy, wiem.
Planowane postarzanie i inne głupoty, przypominam to firma SONY nie jakiś no-name.
Wina za słaby produkt to wina producenta.
Tak jak laptop Asus k50ab seria, któremu płyta siadła 2,5 roku od zakupu.
Było to dwa lata temu, od tamtego czasu w firmie i rodzinie przybyło 7 laptopów wielu firm ale nie Asusa. Asus zrobił sobie kuku, nie tylko u mnie, bo wielu osób ten problem dotyczył i już nic od nich nie kupią, nikomu nie polecą.
Wiem że sam nic nie zdziałam, ale negatywna opinia to wieluuu klientów mniej.

Pozdrawiam i dam znać jak sprawa się zakończy.

#701369  autor: Precelos
 26 lut 2014, 20:10
mls38 pisze:Dali ciulową baterię która po 1,5 roku praktycznie siadła.
od tego jest gwarancja, wymienili by plyte(zwarcie) lub baterie
ale najpierw lepiej zapytac sie a pozniej ewnetulanie samemu ingerowac w telefon

w tym przypadku to ewidentnie twoja wina, po wyslaniu telefonu do autoryzowanego punktu pewnie w-supportu - dostaniesz info ze byla ingerencja osob trzecich i zaproponuja odplatna naprawe - min 300 zl to wszystko zalezy co jeszcze zepsules

Obrazek