• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #700269  autor: xiobijaph
 21 lut 2014, 23:38
Witam
Dzisiaj wymieniałem telefon i dostałem nową kartę SIM.
Chciałem ją włożyć do starego telefonu(również z sieci plus), ale mi jej nie wczytuję.
Pojawia się napis "Tryb bez karty sim". Dodam że inna karta z plusa wchodzi normalnie.
Telefon to Samsung Monte.
Czy jest opcja że jest to jakiś rodzaj sim locka?

#700275  autor: user_delete34
 22 lut 2014, 08:03
SIM lock to blokada operatorska na urządzeniu, nie na karcie. Jeżeli Monte masz z Plusa (i z taką kartą działa) tylko nowa SIM nie jest wczytywana - dziwne.

Czy jest już aktywna, sprawdzałeś ją w nowym telefonie?
TAK -> to włóż ją do Monte raz jeszcze ale dociśnij skrawkiem papieru, może leżała za luźno.
NIE -> może Monte tak reaguje, że wyświetla komunikat o braku karty SIM, gdy ta nie może zalogować się do sieci?

Sprawdź na jeszcze innym modelu. Normalnie Plus liczy sobie kasę za wymianę karty, ale jeśli podejdziesz z telefonem, wykażesz, że tylko ta jedna nie działa - powinni za darmo wymienić.

#700325  autor: xiobijaph
 22 lut 2014, 12:27
W innym telefonie karta normalnie działa
Także jedynym powodem dlaczego nie działa to, to że ją złamałem :D
Podczas wyciskania jej z tego całego plastiku wyskoczył mi tylko ten czytnik, a obróbka została - coś takiego (zdjęcie z google) http://i.imgur.com/7FKdOiL.png
Udało mi się to jakoś złączyć i delikatnie włożyłem, ale skoro działa w innym telefonie to myślałem że to bez znaczenia.
Możliwe że w tym Samsungu jakoś inaczej jest ten slot i jej nie widzi.

#700333  autor: user_delete34
 22 lut 2014, 12:43
1) Nie czytnik, a chip.
2) Nie złamałeś, a wyjąłeś rozmiar microSIM.
Obrazek
Nie ja to zaznaczałem, dla Ciebie jest ostatnia część grafiki. Aktualnie w użyciu są 3 rozmiary SIM (nano, micro, mini) i między telefonami stosuje się czasem adaptery. Najczęściej operator daje już gotowe, nacięte karty, by z miniSIM ("normalnego" rozmiaru) łatwo wyłamać microSIM).
Wciśnij ją silniej w ten plastik, bo może styki z telefonu nie dotykają chipu.

#700338  autor: xiobijaph
 22 lut 2014, 12:53
Dalej jej nie ładuje
Jak pójdę do plusa i powiem im o tym to mogą się przyczepić o to że ta karta jest w innym telefonie niż ten co jest na umowie?
Czy lepiej iść z tym do serwisu?

#700360  autor: user_delete34
 22 lut 2014, 15:03
xiobijaph pisze:mogą się przyczepić o to że ta karta jest w innym telefonie niż ten co jest na umowie?
W ŻADNYM wypadku nie mogą.
Karta to element umowy o usługę. Byś mógł korzystać z usług telekomunikacyjnych operatora potrzebna Ci karta. Telefon, a w zasadzie zniżka na zakup telefonu w salonie operatora to tylko dodatkowy element. Możesz tą kartę trzymać nawet w modemie 3G (* szczególny wypadek, gdy mogą się przyczepić, jeśli używasz modemu-routera do udostępniania - tetheringu - połączenia na inne urządzenia, gdy w umowie jest zapis, że jest to zabronione) i nie mają prawa zwrócić Ci na to uwagi. Inna sprawa, że z 80-90 % sprzedających usługi nie ma pojęcia o tej pracy, regulaminy ma gdzieś i działa swoim rytmem.

Kartę może wymienić tylko operator i do jego punktu obsługi się udajesz. Chcesz wymienić kartę, ponieważ nieprawidłowo działa - ale musisz to udowodnić, np wkładając inne karty do Monte i wszystkie zadziałają.

#700576  autor: xiobijaph
 23 lut 2014, 14:37
Byłem w salonie i powiedzieli że telefon jest starszego typu i dlatego jej nie czyta i żebym poszedł do serwisu i oni mogą wgrać nowe oprogramowanie.
Ewentualnie mogą wymienić kartę, ale mówili że to i tak może nic nie dać.

#700583  autor: user_delete34
 23 lut 2014, 15:01
xiobijaph pisze: Byłem w salonie i powiedzieli że telefon jest starszego typu i dlatego jej nie czyta
Na moich starych Nokiach: 3100 i nawet 5110 nie mam problemu z czytaniem jakiejkolwiek karty jakiejkolwiek sieci z powodu oprogramowania, w tym Plusowych tych pod LTE.

Upewnij się, że to nie jest wina styków czytnika i zażądaj wymiany karty.

#700593  autor: xiobijaph
 23 lut 2014, 15:49
Też się dziwiłem ponieważ na starszym modelu telefonu czyta kartę normalnie.

W salonie włożyli inną kartę do tego telefonu i też jej nie czytało, ale jak włożyłem swoją od jeszcze innego telefonu to normalnie działała.