• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #700010  autor: usiu128
 20 lut 2014, 22:48
Witam,
znajomemu został skradziony telefon - udał się na policje w celu zgłoszenia kradzieży. Jako, że ma w T-Mobile potrzebował zaświadczenia z policji o kradzieży telefonu które miało zawierać:
- datę,
- nr imei,
- nr karty sim,
- model telefonu,
- datę kradzieży itp.

Jednak policjant odmówił wydania takiego dokumentu i stwierdził, że nie ma takiego obowiązku. Jak dla mnie to niedorzeczne, ponieważ nie słyszałem aby wcześniej uzyskanie takiego zaświadczenia było problemem.
Czy coś się zmieniło? Czy policja musi wydać takie zaświadczenie? Jeśli nie chce, to na jaki paragraf się powołać? Jak z nimi walczyć.....? Czy są ponad prawem i lenistwo bierze górę?

#700016  autor: Sig
 20 lut 2014, 23:17
Wybacz, że ugryzę temat z innej strony, może pisze głupoty, ale...

Czy znajomy miał jakiś dowód danych, które podawał? IMEI z pudełka telefonu, lub gdzieś z dowodu zakupu/umowy, numer karty sim z np. wyłamanego plastiku itd., bo z twojego opisu może wynikać, że sobie poszedł, podał dane z kartki i dlatego policjant go pogonił - równie dobrze mógł sobie dane wymylić. Po psrostu staram się zracjonalizować jego postępowanie :-).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#700045  autor: usiu128
 21 lut 2014, 09:05
Sig pisze:Wybacz, że ugryzę temat z innej strony, może pisze głupoty, ale...

Czy znajomy miał jakiś dowód danych, które podawał? IMEI z pudełka telefonu, lub gdzieś z dowodu zakupu/umowy, numer karty sim z np. wyłamanego plastiku itd., bo z twojego opisu może wynikać, że sobie poszedł, podał dane z kartki i dlatego policjant go pogonił - równie dobrze mógł sobie dane wymylić. Po psrostu staram się zracjonalizować jego postępowanie :-).
miał wszystko - pudełko, umowa, faktura zakupu.
Wszystkie potrzebne dokumenty przedstawił.
Policjant przyjął zgłoszenie ale odmówił wydania zaświadczenia.

#700050  autor: Precelos
 21 lut 2014, 09:57
faktycznie nie ma obowiazku ale ja bym to inaczej "ugryzl" poprosilbym o wydanie zaświadczenia w trybie administracyjnym podstawa prawna art. 217 k.p.a.
http://polskieustawy.com/norms.php?head ... 17&lang=48

Obrazek

#700052  autor: usiu128
 21 lut 2014, 10:01
to czyli teoretycznie, wymiana telefonu z tytułu usługi Bezpieczny telefon w T-Mobile jest nie możliwa, bo policja nie chce wydać zaświadczenia, a bez tego ani rusz.

#700055  autor: Precelos
 21 lut 2014, 10:10
bez problemu wymieni telefon ;)

Obrazek

#700056  autor: usiu128
 21 lut 2014, 10:17
Precelos pisze:bez problemu wymieni telefon ;)
jak nie ma zaświadczenia z Policji to jak wymieni?

#700405  autor: Precelos
 22 lut 2014, 19:03
kurde , napisalem ci wyzej co trzeba zrobic!

Obrazek

#706509  autor: moondanu
 27 mar 2014, 17:52
Ja bym zgłosił zażalenie do prokuratury. Też miałem kiedyś problem z uzyskaniem dokumentu od policji. Nagrałem z nim rozmowę na dyktafonie. I gdy wspomniałem że nagrywam rozmowę i złożę zażalenie do prokuratury od razu inna gadka.

#706542  autor: user_delete34
 27 mar 2014, 19:47
moondanu, to się ciesz, że Cię nie skuli i wyszedłeś bez obrażeń. Tu Polska, prawo dotyczy obywatela tylko na jego niekorzyść.