• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#697157  autor: Halset
 10 lut 2014, 12:15
MaciejM pisze: Wracając do HD Voice w Orange. Pomysł jak najbardziej dobry, ma sens, ale jest też pozbawiony sensu. Czemu ? HD Voice nie działa między operatorami czy też nawet gdy dzwonimy na numer stacjonarny, i nie zawsze zadziała. Kilka razy zdarzyło mi się dzwonić z Zakopanego do Białegostoku, oba telefony w Play jeden jak i drugi zalogowany do UMTS Playa oba wspierają HD Voice i co ? HD Voice działał ale nie zawsze.
Gdzieś coś na styku nie wyrabiało...
Dokładnie. Wystarczy, że jednego w Play wrzuci w roaming i już pozamiatane.
To samo w TM. Działa tylko jak dzwonisz z TM do TM.
Dlatego też:
Mixiorek pisze: P.s.
Osobiście jest to jedna z rzeczy, której mocno mi brakuje w Orange. Jakość połączeń w T-Mobile jest świetna.
Jakość HD Voice w TM jest tylko z TM do TM. Bez HD Voice po modernizacji jakość Orange jest taka sama jak w TM.

#697195  autor: MaciejM
 10 lut 2014, 13:53
Halset pisze:Dokładnie. Wystarczy, że jednego w Play wrzuci w roaming i już pozamiatane.
To samo w TM. Działa tylko jak dzwonisz z TM do TM.
Nie wiem czy to występuje w T-Mobile ale w Playu jak jesteś zalogowany do sieci Playa w UMTS i drugi telefon też jest w Playu zalogowany do UMTS Playa oba wspierają HD Voice. Wystarczy, że zadzwonisz na drugi kraniec Polski i mimo iż oba telefony są w sieci macierzystej Playa zalogowani wspierają HD Voice, czasami HD Voice potrafi nie zadziałać.

#697274  autor: inżynier
 10 lut 2014, 17:06
Mixiorek pisze:Biorąc pod uwagę, że do HD voice potrzeba więcej pasma, którego Orange ma mało to może i tak być.
A co ma pasma do obsługi WB-AMR? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

#697295  autor: Mixiorek
 10 lut 2014, 17:46
inżynier pisze:A co ma pasma do obsługi WB-AMR? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
I ktoś w końcu moje amatorskie myślenie sprowadził na ziemię :) czyli jednak nie zajmuje pasma? To jednak kwestia tylko licencji?

#697343  autor: inżynier
 10 lut 2014, 20:02
Pisałeś o tym, że Orange ma mało pasma więc zapewne myślałeś o 2G. I tutaj nie ma znaczenia jaki jest kodek, czy to AMR czy WB-AMR (czyli HD Voice) zajmuje tyle samo. Oczywiście mówimy o FR, bo WB-AMR nie działa na HR. Chociaż jest coś takiego jak np. VAMOS i tam chyba da się upchnąć dwie rozmowy WB-AMR na jednej szczelinie.
Jeśli chodzi o 3G to i Orange i TMobile mają tyle samo pasma i jak widać jeden stosuje HD Voice drugi nie. No i WB-AMR chyba nie zużywa więcej zasobów niż zwykła rozmowa AMR.

#697369  autor: andkra1
 10 lut 2014, 21:43
No i tu się mylicie bo HD Voice zużywa 2x więcej kodów niż zwykła rozmowa (UMTS) więc teoretycznie na sektorze/komórce da się przeprowadzić 2x mniej rozmów jednocześnie niż w przypadku zwykłej rozmowy.

#697374  autor: Marcin_7
 10 lut 2014, 22:00
andkra1 pisze:No i tu się mylicie bo HD Voice zużywa 2x więcej kodów niż zwykła rozmowa (UMTS) więc teoretycznie na sektorze/komórce da się przeprowadzić 2x mniej rozmów jednocześnie niż w przypadku zwykłej rozmowy.
A dlaczego miałby zużywać? W obu przypadkach AMR-N i AMR-WB kodeki dają ok 12 kbps danych związanych z zakodowany dźwiękiem, co potem zamieniane jest na ok. 30 kbps wysłane w "eter" (dane są zwielokrotniane (najważniejsze x 3) do tego dochodzą jakieś dodatkowe sumy kontrolne itp. ). Użyte będą kody z SF = 128.

#697390  autor: grzegorz0plonka
 10 lut 2014, 23:12
MaciejM pisze:Mixiorek, GSM nie jest tak pojemne jak UMTS, DCS nie ma sensu, bo obecnie większość nowych telefonów, nawet tych najtańszych i najprostszych wspiera UMTS900 i UMTS2100 w związku z tym lepiej pasmo 1800mhz przeznaczyć pod LTE.

Niektórzy krzyczą, bo Play chce wyłączyć GSM w paśmie 900 i w całości przeznaczyć posiadane częstotliwości do UMTS900. Najlepsza rzecz jaką play postanowił zrobić ostatnim czasem. GSM w Play będzie działać pod roamingiem, ew w DCS.

Wracając do HD Voice w Orange. Pomysł jak najbardziej dobry, ma sens, ale jest też pozbawiony sensu. Czemu ? HD Voice nie działa między operatorami czy też nawet gdy dzwonimy na numer stacjonarny, i nie zawsze zadziała. Kilka razy zdarzyło mi się dzwonić z Zakopanego do Białegostoku, oba telefony w Play jeden jak i drugi zalogowany do UMTS Playa oba wspierają HD Voice i co ? HD Voice działał ale nie zawsze.
Gdzieś coś na styku nie wyrabiało...
Jednak play Toruniu i Częstochowie wyłączyli gsm http://bslab.pl/2014/01/16/play-wylaczy ... stochowie/

Kilka tygodni temu, Hans Axel Cronberg, członek zarządu P4 odpowiadający za sprawy techniczne powiedział nam, że operator rozważa wyłączenie w 2014 roku w całym kraju usług 2G w paśmie 900 MHz i zastąpienie ich usługami 3G

Play wyłączając 2G na czętotliwości 900 MHz stosunkowo niewiele ryzykuje, bo ma umowy roamingu krajowego z trzema operatorami, z których każdy świadczy usługi 2G w tym paśmie. Jego klienci, którzy mają telefony obsługujące jedynie GSM mogą więc dalej korzystać z usług operatora logując się do sieci partnerów roamingowych.

Według mnie nie złe play i uważam lepiej wyłączyć 2G a przeznaczyć na 3G:)

Sporo nie działało HD Voice pewnie były spowodowane przeciążenie sieci stacji bazowej.

#697400  autor: MaciejM
 10 lut 2014, 23:39
grzegorz0plonka, testowałem na dwóch Samsungach S3, w obu w fieldtest kodek pokazywał AMR-WB. Jakość była jak podczas zwykłego połączenia, obstawiałbym bardziej przeciążenie gdzieś na styku...