• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #690223  autor: yellowman
 14 sty 2014, 16:26
Kończy mi się umowa z dialogiem i chcą przedłużyć, proponują:

1.
50mb/s za 66zl/mies, 2 pierwsze miesiace za darmo, przeliczajac wychodzi 60zl/mies gdyby nie bylo darmowych 2 mies

2. 10mb/s za 50zl/mies, bez darmowych miesiecy

No i teraz sie zastanawiam, czy taka oferte przyjac. I czy 1. czy tez moze 2. Nie potrafie zupelnie okreslic, czy przy 50mb/s faktycznie odczuja znaczna roznice w predkosci neta. juz teraz, przy 10 mb/s youtube dziala okej przy 720p, nie wiem czy dzialalby lepiej przy 50. utorrent w pare minut sciaga album muzyczny a film w 15 minut. Czy moze ktos sie orientuje, jakich innych operatorow i ich oferty moglbym sprawdzic, ktorzy mogliby miec lepsze propozycje?

Pozdrawiam

#690234  autor: doktor
 14 sty 2014, 17:23
Jak masz możliwość techniczną bierz 50mbit. Jest szybszy upload niż w opcji 10mbit. 50mbit jest po światłowodzie także bierz bez wahania :)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 17:47 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.

#690244  autor: Sig
 14 sty 2014, 17:37
Ja też bym wziął, głównie dla uploadu. To pewnie będzie Foton Netii, czyli o ile pamiętam 50/5 dla VDSL, a jeżeli inna technologia, to możliwe, że więcej.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#690255  autor: yellowman
 14 sty 2014, 18:18
Istotnie, jest to swiatlowod.

Dzieki za opinie, wlasnie o to mi chodzi. Bo ja sie slabo orientuje, nie wiedzialem np. ze upload rowniez jest istotny. Nigdy nie mialem kontaktu z szybszym netem niz 10 wiec nie wiem czy faktycznie roznice przy normalnym uzytkowaniu mozna odczuc. Moze wlasnie ten upload ma znaczenie :)

No to wezme ta 50mb/s za 66 miesiecznie, ale umowa na 24 mies. niestety. Chyba rzadko daja krotsze :(

#690266  autor: Sig
 14 sty 2014, 19:00
Widzisz, o ile nie robi się ciągle kopii internetu, nie współdzieli łącza na nie wiadomo ile komputerów itd., to od pewnego etapu prędkość pobierania to realnie tylko puste hasła. Co jest realnie odczuwalne, choć nie dla każdego - to prędkość wysyłania. W opcji 10Mbps był to pewnie 1 Mbps, w tym 50 będzie kilka (nie wiem ile dokładnie). Sam piszesz, że korzystasz z torrentów - tu odczujesz poprawę, ale wyższa prędkość przydaje się i bez tego. Może zaczniesz korzystać z chmury (np. Dropbox) - realnie odczujesz skrócony czas wysyłki. Podobnie z uploadowaniem filmów na Youtube itd.
Moim zdaniem 10Mbps spokojnie by ci wystarczyło, ale jeżeli masz okazję mieć w dobrej cenie więcej - brałbym. Moi rodzice jeszcze niedawno za 10/1 płacili ponad 100 zł... Taka cena, za takie paraemtry bardzo by ich ucieszyła :-).
Chyba, że jesteś na jakiejś starej umowie w Dialogu z tym 10 na czas nieokreślony. Jeżeli tak, to jak wejdziesz na nową umowę to włączy ci się netiowe odnawianie jej na rok po zakończeniu okresu w nieskończoność (chyba, że wypowiesz). Trochę tu zgaduję, ale skoro Dialog to już NEtia, to pewnie i tu stosują ten swój "genialny" pomysł. Możesz mieć to na uwadze.

Pamiętaj też, że jeżeli chcesz korzystać z wifi, to przy tych prędkościach powinieneś mieć kartę z trybem n. Nie musisz jej mieć, routery sa wielozakresowe i będzie też nadawałw g, ale chodzi o to, że przez wifi w trybie g nie przepchniesz więcej niż ok. 24Mbps (przy dobrych wiatrach). N powinno dać pełne 50. Ja tam i tak zawsze wolę kabel :-).

A i jeżeli ci wcisną NEtiaspota, to pamiętaj, że możesz sobie (jak to się nazywa) ten cały NEtia fon wyłączyć (udostępnianie swojego wifi innym, co daje ci prawo do korzystania z ogólnoświatowej sieci fon wifi). Chyba, że ci NEtiaszrota nie będą wciskać :-).

#690281  autor: Micho
 14 sty 2014, 19:44
A tak z ciekawości zapytam. Ile można max. Mb/s wyciągnąć na kablu koncentryku, takim jaki jest w telewizji kablowej??

Vectra w której mam tv+net oferuje spore prędkości ale nie wiem ile na zwykłym kablu pójdzie.

#690293  autor: bartoszrompala
 14 sty 2014, 20:18
odradzam, albo przynajmniej porządnie się zastanowić przeszedłem z 10M w kablówce do dialogu z 50m za 10 pln i jest tandeta, rwie połączenia, transfer jest często poniżej 10M :(

#690298  autor: KR2615
 14 sty 2014, 20:49
Micho pisze:A tak z ciekawości zapytam. Ile można max. Mb/s wyciągnąć na kablu koncentryku, takim jaki jest w telewizji kablowej??

Vectra w której mam tv+net oferuje spore prędkości ale nie wiem ile na zwykłym kablu pójdzie.
Teoretycznie 800mbps przy 8-miu kanałąch do klienta. Ale nie widziałem, żeby ktoś komercyjnie to wdrażał:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?f=13&t=42422

#690817  autor: maciejnet
 16 sty 2014, 19:15
Internet VDSL na sieci Dialogu to opcja 50mbit download i 5mbit upload. Takie same oferty można dostać na sieci własnej Netii. Dziwne że oferują tobie ofertę Internetu za 66zł, jak dla nowych klientów jest 59,90 zł z dwuletnią umową. :?:

Osoba bartoszrompala która pisze głupoty na temat Internetu VDSL niech przedstawi dowody na temat "rwie połączenia, transfer jest często poniżej 10M". Bajki wyssane z palca.
Sam używam tego internetu i nie mogę powiedzieć złego słowa. Nie miałem do tej pory awarii, a korzystam 10 miesięcy, prędkość zgodna z umową.

Netiaspot 2 (dla usługi VDSL) spisuje się dobrze. Nie zawiesza się, nawet przy dużym obciążeniu sieci Wifi i LAN.

#696551  autor: yellowman
 07 lut 2014, 11:08
No i nie ma 50 mb/s Jest 30. Uploadu 6. Ale "zgodnie z umowa" przez magiczne slowko "do" 50 mbit/s a nie rowno 50.
: - (((

#696566  autor: Janek33
 07 lut 2014, 12:12
Stary mam podobnie w Multimediach. Na umowie jest do 30 a mi nigdy nie udało się 20mb/s przekroczyć.

#696568  autor: KC-KARLOS
 07 lut 2014, 12:18
Janek33, ja mam w dzień 12 mbit/s, a w nocy 20 mbit/s. Prędkości zawsze są osiągalne :) Również Multimedia Polska.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#696579  autor: tiger93
 07 lut 2014, 12:59
yellowman, w jaki sposób masz dostarczone to łącze ? Z gniazda telefonicznego, Ethernet czy światłowód ? Rozumiem, że PC do routera/bramki masz podłączony kablem ?

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#696731  autor: yellowman
 08 lut 2014, 13:38
laptopa mam podlaczonego do routera przez wifi, do routera sygnal dochodzi swiatlowodem. Sadzisz, ze wi-fi obniza predkosc?

#696793  autor: tiger93
 08 lut 2014, 20:07
Oczywiście, podłącz skrętką i potestuj ;)

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#696799  autor: Sig
 08 lut 2014, 20:33
Ale skąd założenie, że tam jest światłowód? Może, ale nie musi - FOTON Netii to taka zbiorcza nazwa zarówno VDSL (a więc miedzi), jak i różnych innych technologii dających te 50 i więcej Mbps. Jeżeli to VDSL, to może być przecież te 30Mbps ze względu na długość linii.
Jednakże oczywiście, testować po kablu, choć jeżeli oba urządzenia są w standardzie n, to nie spodziewałbym się radykalnej różnicy.

Edycja - zostawię, żeby pokazać, jak nieuważnie czytam. Skoro pytający jest pewien światłowodu, to oczywiście, że powinno być 50Mbps. Netia ma swój tester: http://tester.netia.pl/