• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 148 z 1158
  • 1
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 1158

#695847  autor: Spacedust
 04 lut 2014, 13:40
bed pisze:Zaktualizowano mapę "najlepszej sieci". Jakieś zmiany ktoś widzi? :D
Chyba od Bydgoszczy w górę jest troszkę więcej magentowego ;)

#696012  autor: ja.michal
 05 lut 2014, 01:33
inżynier, przypadkiem nie jest tak, że na radioliniach jest ustawione 50/50 na sztywno? Z tego co wiem, w niektórych rejonach gdzie Orange był i jest popularny, a T-Mobile nie, gdzie zakończyła się już modernizacja, internet w T-Mobile śmiga, a Orange już nie bardzo.

#696184  autor: inżynier
 05 lut 2014, 18:52
ja.michal a skąd masz takie info o radioliniach? Przecież skoro BTS/NodeB jest wspólny to jak można potem dzielić transmisję która idzie do wspólnego BSC/RNC?

#696195  autor: darnok
 05 lut 2014, 19:30
inżynier pisze:ja.michal a skąd masz takie info o radioliniach? Przecież skoro BTS/NodeB jest wspólny to jak można potem dzielić transmisję która idzie do wspólnego BSC/RNC?
Oczywiśćie ze można podzielić, tak samo jak można podzielić ze względu na typ ruchu, mapować inne parametry QoS itd. Ale w N! nie jest podzielone pomiedzy operatorami.

#696261  autor: sql
 05 lut 2014, 22:10
Darnok, mam pytanie. Woj. łódzkie, powiat opoczyński, gmina 26-330 Żarnów, Sielecka Góra - lokalizacja Orange przed modernizacją NetWorks! StationID 2664
Czy będzie tam UMTS2100 ?
Jakie standardy są tam planowane?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 08:12 przez sql, łącznie zmieniany 1 raz.

#696281  autor: pipawolowa
 05 lut 2014, 23:55
sql pisze:Darnok, mam pytanie. Woj. łódzkie, powiat opoczyński, gmina 26-330 Żarnów, Sielecka Góra - lokalizacja Orange przed modernizacją NetWorks! StationID 2664
Czy będzie tam UMTS2100 ?
Zadałeś pytanie idealne dla ..... wróżbity Macieja (ten tvn-u). tak naprawdę tylko N wie czy tam będzie u2100, Prędzej uświadczysz u900 (o ile masz odpowiedni terminal do tego.

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein

#696282  autor: zajadacz
 06 lut 2014, 00:00
@pipawolowa: Darnok akurat pracuje w okolicach T-Mobile i już niejednokrotnie odpowiadał tu na forum co będzie z jakąś stacją.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#696347  autor: Halset
 06 lut 2014, 12:04
ja.michal pisze:inżynier, przypadkiem nie jest tak, że na radioliniach jest ustawione 50/50 na sztywno? Z tego co wiem, w niektórych rejonach gdzie Orange był i jest popularny, a T-Mobile nie, gdzie zakończyła się już modernizacja, internet w T-Mobile śmiga, a Orange już nie bardzo.
To chyba normalne. Jak siedzi na nadajnikach Orange 1000 osób a na TM 100 - to Orange ma dziesięciokrotnie większego obciążenie.

BTW

Byłem teraz w Krakowie i jechałem z Gdańska do Krakowa pociagiem a z powrotem samochodem. Sprawdzałem różnicę między TM (firmowy) i kupiłem sobie starter Orange. Do tego na prywatnym Plus.
Szczerze.....mimo, że od kuchni TM jest ponoć lepszy (HD Voice/core) ale w rzeczywistości dla zwykłego Kowalskiego nie będzie róznicy.
1) Były miejsca gdzie, Orange miał słabszy zasięg 2G albo 3G i odwrotnie. W sumie wychodzi na remis
2) Jak nie ma Orange zasięgu w ogóle, nie ma też TM i odwrotnie.
3) Nie ma różnicy w jakości połączeń. Orange naprawdę sie wiele poprawiło. Oczywiście po TM jest HD Voice i tutaj jest przewaga ale rozmawiając między sieciami (wtedy HD Voice nie działa)- to samo. Orange osiągnęło poziom TM.
4) Przewaga Plusa w 3G zniknęła. N! ma podobny zasięg. Są miejsca oczywiście, gdzie jest Plusa 3G a nie ma N! a są miejsca, gdzie Plus tylko 2G a N! 3G.

Podsumowanie
Kiedyś w skali kraju TM miało lepszy zasięg i mieli przewagę nad Orange. Dlatego przeważnie było droższe. Obecnie - różnica cenowa nie wiem z czego wynika. Chyba tylko z polityki. Obecnie przepłacając w TM na abo w stosunku do Orange, gdzie za podobną cenę można mieć więcej - nie jest opłacalne. Chyba, że to różnica w granicach +- 10zł (za ten HD Voice)
Z drugiej strony, jak będą walczyć w Orange tak z Play jak to robią, to tylko czekać, kiedy sieć Orange znowu będzie przeciążona i zapchana jak Playowcy do nich zaczną przechodzić....
Pozdrawiam

#696449  autor: ja.michal
 06 lut 2014, 19:03
inżynier pisze:ja.michal a skąd masz takie info o radioliniach? Przecież skoro BTS/NodeB jest wspólny to jak można potem dzielić transmisję która idzie do wspólnego BSC/RNC?
Gdzieś to czytałem przy okazji informacji o modernizacji. Nie potrafię teraz tego powiedzieć i nie wiem czy to jest pewna informacja. Z tego co widzę to jednak bardzo prawdopodobne, że tak jest.
Halset pisze:Z drugiej strony, jak będą walczyć w Orange tak z Play jak to robią, to tylko czekać, kiedy sieć Orange znowu będzie przeciążona i zapchana jak Playowcy do nich zaczną przechodzić....
Zwłaszcza, że wygląda na to, że Orange ma najmniej częstotliwości obecnie.

#696563  autor: Mixiorek
 07 lut 2014, 11:53
Orange chwali się na swojej stronie LTE do 75Mbps. Moje testy wskazują, że ciężko o 15-20Mbps.
Pojawił się też zasieg LTE w Zakopanem i okolicy, ktoś testował Orange LTE w tej lokalizacji?

Jeszcze odnośnie modernizacji Networks w Konstancinie Jeziornej - oficjalnie jest zakończona. Niestety zasięg w Klarysewie i Centrum jak był do d@@y tak jest nadal. Bez nowego nadajnika w tej okolicy nic nie pomoże. 3G mocno kuleje, 2G też. Wieża na Mirkowskiej jest raczej do pokrycia terenu niż zapewnienia dobrej i stabilnej transmisji w gęstym terenie.
Co ciekawe Orange wygrał przetarg na obsługę urzędu miasta i gminy (telefony+internet mobilny), który jest w centrum i gdzie zasięg oraz transmisja jest bardzo słaba...

#696598  autor: grzegorz0plonka
 07 lut 2014, 14:14
W Zakopanem pewnie jest zasięg LTE i dociera nieraz do Murzasichla. Ale niestety nie mam jak zdobyć startera LTE:((((( Aby testować..

#696637  autor: ja.michal
 07 lut 2014, 17:26
Mixiorek, te 75 Mb/s to jeszcze na dwóch - Orange i T-Mobile.

#696704  autor: Mixiorek
 08 lut 2014, 10:24
ja.michal pisze:Mixiorek, te 75 Mb/s to jeszcze na dwóch - Orange i T-Mobile.
Teoretycznie prędkość do osiągnięcia przy dynamicznym zarządzaniu pasmem. 0 użytkowników T-Mobile w LTE i np: 1 użytkownik Orange. Pewnie tak się będą bronić ;-)
Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem LTE od Orange od początku jest skazane "na bycie kulawym". Jeżeli nie ma się podstaw czyli pasma to ciężko coś dobrego i trwałego zbudować. Dali d@@y po całości przy przetargu na LTE1800MHz i teraz przez lata będzie ta decyzja pokutować. Moje testy to potwierdzają. Niestabilne do 15Mbps w LTE to jest porażka na całego. Play z góry komunikuje, że przycina prędkość do 15Mbps i nie informuje o prędkości do 75Mbps.... Tyle, że u nich jest to mega stabilne 15Mbps down i ponad 5Mbps up. Na LTE od Plusa jest to najczęściej stabilne 20-25Mbps a niekiedy 30, 50Mbps itp.

P.s.
Już nie wspomnę o kompresji danych w LTE Orange bo to już jest farsa.

#696719  autor: Spacedust
 08 lut 2014, 13:12
W Orange możecie zapomnieć o prędkościach wyższych niż 15 Mbps zwłaszcza z zagranicznych serwerów.

Prowadzę od dłuższego czasu monitoring serwera gaja.tpnet.pl z serwera w Niemczech i z reguły w godzinach szczytu 18:00 do 23:00 ich łącza zagraniczne się całkowicie zapychają, a pingi lecą do 200 ms:

Obrazek

Ale oni oczywiście będą wymyślać niestworzone historie o ukształtowaniu terenu, uszkodzonym modemie, zakłóceniach itd.

#696727  autor: grzegorz0plonka
 08 lut 2014, 13:26
Mixiorek pisze:
ja.michal pisze:Mixiorek, te 75 Mb/s to jeszcze na dwóch - Orange i T-Mobile.
Teoretycznie prędkość do osiągnięcia przy dynamicznym zarządzaniu pasmem. 0 użytkowników T-Mobile w LTE i np: 1 użytkownik Orange. Pewnie tak się będą bronić ;-)
Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem LTE od Orange od początku jest skazane "na bycie kulawym". Jeżeli nie ma się podstaw czyli pasma to ciężko coś dobrego i trwałego zbudować. Dali d@@y po całości przy przetargu na LTE1800MHz i teraz przez lata będzie ta decyzja pokutować. Moje testy to potwierdzają. Niestabilne do 15Mbps w LTE to jest porażka na całego. Play z góry komunikuje, że przycina prędkość do 15Mbps i nie informuje o prędkości do 75Mbps.... Tyle, że u nich jest to mega stabilne 15Mbps down i ponad 5Mbps up. Na LTE od Plusa jest to najczęściej stabilne 20-25Mbps a niekiedy 30, 50Mbps itp.

P.s.
W plusie LTE wynosił aż 65-70 Mb/s. Możecie tutaj zobaczcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... afbaa.html

Podobno plus tez 75 Mb/s. Nie wiem ile ma bloki 5 MHz.

#696728  autor: ja.michal
 08 lut 2014, 13:27
Rozwiązać coś z LTE będzie mogło jedynie wygranie aukcji przez Orange i przydzielenie im trochę z 800 i 2600 MHz. Te 2600 w terenach gęsto zaludnionych powinno fajnie chodzić.
Pożyjemy, zobaczymy. Może 1800 zostanie do agregacji.

#696732  autor: mn9
 08 lut 2014, 13:43
grzegorz0plonka, plus ma 150 Mb/s na 20 MHz ( z 1800 MHz) ;)

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#696818  autor: Halset
 08 lut 2014, 22:19
Mixiorek pisze:Dali d@@y po całości przy przetargu na LTE1800MHz i teraz przez lata będzie ta decyzja pokutować. Moje testy to potwierdzają. Niestabilne do 15Mbps w LTE to jest porażka na całego. Play z góry komunikuje, że przycina prędkość do 15Mbps i nie informuje o prędkości do 75Mbps....
Dlaczego dali d@@y? Teraz wezmą sobie dwa razy 800Mhz to tak lepiej jak Play ma dwa razy 1800 na LTE. 2600 dla pojemności i problem z głowy.
Myślisz, że Orange kasę z nieba bierze? Kupić 1800 a teraz 800? Sam widzisz, po Play, że nie stac ich na 800Mhz.
Orange poszło w inną politykę. Play się rzucił na 1800 a Orange chce 800.
Najlepiej i tak wyjdzie na tym TM, jeżeli będzie mógł kupić dwa razy 800 to pewnie kupi. Wtedy nawet Solorz TM nie zagrozi. Po 800 na LTE można całą Polskę pociagnąć pod LTE.
P.s.
To trzeba mieć na abo i sobie wyłączyć.

#697200  autor: Spacedust
 10 lut 2014, 14:07
Są nowe pozwolenia !

https://www.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... -cdma-4145
https://www.uke.gov.pl/pozwolenia-dla-s ... owych-4144

Możemy prosić o aktualizację na mapa.btsearch.pl oraz pliku linii dla Google Earth ?

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #697672  autor: amigo27
 12 lut 2014, 10:46
W pełni sie z Tobą zgodzę, jak przed modernizacją tak i po jej zakończeniu zasięg w centrum Miasta to tragedia, słaby zasięg 2g wewnątrz budynku, trzeba rozmawiać przy szybie okna-farsa. Temat zasięgu orange w Konstancinie-Jeziorna był omawiany wielokrotnie na forum, osobiście wysyłałem info do Networks! bez odzewu do tej pory.
Dzwoniąc do BOK Orange słyszymy cały czas te same odpowiedzi że trwają prace naprawcze na nadajniku lub żebym sobie dokupił antenę 3g(chyba ją sobie do d.. wsadzę) bo modem nie ma wejścia, ostatnio otrzymałem info z BOK że w marcu-czerwcu mają uruchomić nowy nadajnik u zbiegu uli Wilanowska-pocztowa-Willowa (tory kolejowe), czy tym zapewnieniom można wierzyć gdyż nie ma tej lokalizacji w wykazie pozwoleń UKE. Test zrobiony pod samym nadajnikiem na Mirkowskiej pokazał 1,2Mbps-Helllo coś tu nie tak.......
Mixiorek pisze:Orange chwali się na swojej stronie LTE do 75Mbps. Moje testy wskazują, że ciężko o 15-20Mbps.
Pojawił się też zasieg LTE w Zakopanem i okolicy, ktoś testował Orange LTE w tej lokalizacji?

Jeszcze odnośnie modernizacji Networks w Konstancinie Jeziornej - oficjalnie jest zakończona. Niestety zasięg w Klarysewie i Centrum jak był do d@@y tak jest nadal. Bez nowego nadajnika w tej okolicy nic nie pomoże. 3G mocno kuleje, 2G też. Wieża na Mirkowskiej jest raczej do pokrycia terenu niż zapewnienia dobrej i stabilnej transmisji w gęstym terenie.
Co ciekawe Orange wygrał przetarg na obsługę urzędu miasta i gminy (telefony+internet mobilny), który jest w centrum i gdzie zasięg oraz transmisja jest bardzo słaba...
  • Strona 148 z 1158
  • 1
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 1158
  • 1
  • 146
  • 147
  • 148