• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#684951  autor: user_delete19
 23 gru 2013, 14:36
mnie w ios7 wciąż denerwują animacje - strasznie spowalniają wszystko... do reszty można się od biedy przyzwyczaić... chociaż wygląd też był lepszy na 6...

#684989  autor: wtd
 23 gru 2013, 16:23

mnie w ios7 wciąż denerwują animacje - strasznie spowalniają wszystko...
Próbowałeś ustawienia>ogólne>dostępność>redukuj ruch? Eliminuje większość animacji.

#685031  autor: user_delete19
 23 gru 2013, 19:47
wtd, ozłocę Cię! co prawda wciąż jest ciut wolniej, ale i tak milion razy lepiej niż było! :D

#693932  autor: benedykta.wis
 28 sty 2014, 09:58
Ja też nie żałuję, chociaż na 1 rzut oka poza zmianem designu jakiś piorunująych zmian nie zauważyłam, bałam się trochę tych różowych kolorów, ale jakoś przywykłam. Najbardziej funkcjonalne jest dla mnie centrum powiadomień, brakowało mi tego wcześniej w fonach od Jobsa

#694067  autor: LorenzoA
 28 sty 2014, 16:03
Z mojej perspektywy najistotniejszą zmianą jest centrum kontroli - korzystałem zawsze z oryginalnego softu i brakowało mi tego, tym bardziej, że w androidzie którego miałem wcześniej takie rozwiązanie było już dawno.

Inna sprawa, że telefon (4s) zwolnił i gdyby można było, to chyba bym wrócić do iOS6.

#694724  autor: Morvius
 30 sty 2014, 17:22
tak paczam i czytam komentarze na temat ios 7, na temat ajfonów. chciałem zgłębić się w temacie, zrozumieć co tak naprawdę was użytkowników zrzesza. nie ukrywam bo ios to dobry system ale odstrasza mnie od niego ilość bezpłatnych aplikacji, próbowałem więc zająć się poznaniem samego sprzętu. ok, leży w ręce dobrze w miarę wygodnie, przyciski są w dobrym miejscy ale dlaczego ma tak mały wyświetlacz? i znowu mnie odstrasza ten szczegół. chciałem się przekonać do zwykłej piątki, studiuję ją od kilku dni ale ciężko mnie jest się do niej przekonać. może jak chociaż wyświetlacz zwiększą to raz jeszcze się postaram zaprzyjaźnić z ajfonem, jak narazie nam nie wyszło :/ a szkoda

Klasyczny obserwator wątku.

#694743  autor: wtd
 30 sty 2014, 18:29
Mały ekran bywa plusem jeśli chodzi o komfort obsługi, dużo wygodniejszy niż 5" paletki. Do przeglądania neta rzeczywiście mógłby być większy - ale coś za coś. Ja tam jestem obecnie zadowolony z ekranu, ale jeżeli następca będzie miał większy bez jakiegoś drastycznego powiększenia rozmiaru to też ujdzie. A co mnie przy nim trzyma? System, po paru latach z ios każda próba z androidem czy wp jest dla mnie dość bolesna.

I jeszcze jedna opcja która drastycznie poprawiła u mnie odbiór ios7 - "zwiększ kontrast" z podanego wyżej menu dostępności, usuwa tą rzygliwą półprzezroczystość z centrum powiadomień (teraz jest jednolicie czarne, idealnie pasuje do czarnej obudowy) i większości innych miejsc w systemie gdzie występuje. Jakby jeszcze była opcja ustawienia czarnej klawiatury w całym systemie a nie tylko w jednym czy dwóch miejscach to w ogóle byłbym kontent.

#694748  autor: Morvius
 30 sty 2014, 18:36
gdyby chociaż 4.30" miał :/ to nie jest patelnia a robi różnice kolosalną bo sam mam w kieszeni 4" i 4,3" i wiem o czym mówię. poza tym mam wrażenie że mają dosyć wąskie te wyświetlacze. z wyglądu i interfejsu jakoś mi przypada do gustu ale są też minusy.

#694763  autor: Jumperone
 30 sty 2014, 19:16
Ja również uważam, że te małe ekrany są zaletą.
Sam przesiadłem się z 5,5' Note II bezpośrednio na iPhone 5 co było lekkim szokiem :P
Jednak po paru dniach przekonałem się, bo mogę wreszcie normalnie używać telefonu bez problemów, które miałem na Note i nawet trochę na SIII gdzie ciężko mi było sięgnąć belki powiadomień :?
Sam ekran piątki jest faktycznie trochę nienaturalnie wąski, ale nie przeszkadza mi to zbytnio.

Inną kwestią na plus jest optymalizacja. Nie wiem jak oni to robią, ale iPhone 5, który ma "tylko" dwa rdzenie deklasuje androidowe smartfony takie jak np. Note II czy S4 w kwestii płynności. Zaczynając od menu przez aplikacje aż po najbardziej wymagające gry. Tu nie muszę się martwić czy mi pójdzie dana nowa gra i na jakich detalach - po prostu wchodzę w sklep to co mi się spodoba będzie po prostu działać. Bez instalowania modów, custom romów, patchy itp.. :)

No i personalizacja. Zaraz pewnie ktoś by skomentował, że mi się coś pomyliło, ale po Jailbreak'u jest naprawdę dużo zabawy. Od obsługi gestów, zmiany motywów czy wyglądu ogólnego systemu po mody pozwalające na grę na padzie od PS3 itd. :)

#694764  autor: Morvius
 30 sty 2014, 19:18
nie wiem, dalej jakoś nie jestem przekonany :/ poza tym jakoś nie wyobrażam sobie przesiadki z powrotem na 4" :/

#694773  autor: Jumperone
 30 sty 2014, 19:41
Kwestia przyzwyczajenia. Ja mam teraz teoretycznie 1,5 cala mniejszy ekran i naprawdę mi go nie brak.
W Twojej sytuacji różnica jest kosmetyczna - iP jest tylko węższy, a wysokość ekranu jest zbliżona.

#694781  autor: Morvius
 30 sty 2014, 19:56
a nie lepiej sprawdzić jak się s4 będzie sprawował i dopiero na 5 się przesiąść?

#694784  autor: user_delete34
 30 sty 2014, 20:01
Na S4 ani bym nie myślał się przesiadać, bo co on takiego wnosi? Lag w wersji v4? Pomyślałbym raczej o czymś od konkurencji, jeśli koniecznie z androidem. A normalnie lepiej iP5. Idź do jakiegoś salonu i obczaj piątkę, by zobaczyć samemu, jak się używa. Też myślałem, że to małe, ale pisało mi się bardzo wygodnie, to samo miałem wcześniej przy "teście" iP4 (3.5"!).

#694804  autor: user_delete19
 30 sty 2014, 20:58
łojzicku, ale przecież nikt do niczego nie zmusza ;) ja też nie jestem fanem dużych ekranów... urządzenie ma być przede wszystkim wygodne a jak muszę cudować, żeby je jedną ręką szybko obsłużyć to człowieka krew zalewa... :[

#694817  autor: Jumperone
 30 sty 2014, 21:27
Morvius pisze:a nie lepiej sprawdzić jak się s4 będzie sprawował i dopiero na 5 się przesiąść?
Strata czasu, pieniędzy i nerwów na takie manewry :lol:
Mam styczność z S4 także wiem co piszę.