• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #694107  autor: Matison
 28 sty 2014, 17:22
Cześć!
Dzisiaj w akcie desperacji wziąłem z CP internet LTE na próbę. Ja k dotąd miałem internet z neostrady, który nie przekraczał 2 MB. Wina starej centralki. Internet z CP chodzi ładnie koło 20 MB, ale pani w punkcie powiedziała mi, że pakiet, jaki mam do wykorzystania (w moim wypadku 10 GB) jest na MIESIĄC. I tu rodzi się moje pytanie. Czy to jest możliwe? Z tego co się orientuje to na normalne używanie trzeba parę giga na dzień, a gdzie tu 10 Gb na miesiąc.

I dodatkowe pytanko. Jeśli te 10 GB będzie na dzień, to czy starczy to żeby używać na 2 komputerach?
Dzięki za pomoc :wink:

#694110  autor: zoltan666
 28 sty 2014, 17:31
To zależy co rozumiesz przez normalne używanie. Wziąłeś na próbe wogóle nie zaznajmiając się z ofertą, warunkami itp.? Tu masz ofertę http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... lient=true Te 10GB jest na miesiąc. Co ci po tych 20Mbit/s jak masz limit 10GB.?

#694112  autor: KA
 28 sty 2014, 17:38
Nie ma standardowego "normalnego" używania. Mnie wychodzi ok. 15GB/mies, wielu ludziom wystarcza do 10GB - zależy czy dużo ściągasz, czy oglądasz filmy itp. Jednak 20GB/dzień to dla 99% ludzi dużo za dużo - nawet moi znajomi informatycy i maniacy internetowi tyle nie zużywają.
Jednak do LTE 10GB/miesiąc to mało. Gdy wziąłem na próbę (z Plusa), wychodziło mi 1-1,5GB dziennie. Dlatego trzeba wziąć na próbę i zmierzyć swoje zużycie.

#694116  autor: Matison
 28 sty 2014, 17:43
Przez normalne używanie mam na myśli oglądanie filmów na YT chociaż z 1 godz i normalne przeglądanie neta. Też pewnie koło godziny. Do tego jeszcze dochodzi tryb multiplayer w grach. Trochę większe obciążenie w weekendy. Z ofertą się zapoznałem w znacznie mniejszym stopniu ale byłem święcie przekonany, że te 10 GB to będzie na dzień. A mógł bym się dowiedzieć, ile bym potrzebował na takie używanie na 2 urządzeniach?

A jeśli chodzi o ściąganie to nie będzie chyba z tym problemy bo raczej się zmieszczę w 50 GB do wykorzystania w nocy.

#694149  autor: david4nal
 28 sty 2014, 19:06
Oczywiście, że to jest na miesiąc! Taki już urok internetu mobilnego, że nie nakładają ograniczeń prędkości (poza PLAY) i masz ile da się wycisnąć w danym miejscu/czasie, za to zarabiają na pakietach.

Skoro dużo transferu zużywasz to ten internet raczej nie jest dla Ciebie, no chyba że chcesz mieć bardzo wysokie rachunki.

Ewentualnie oglądaj filmy na youtube w niskiej rozdzielczości, to może te 10GB wystarczy ;).

#694154  autor: Maniek99
 28 sty 2014, 19:16
@Matison
Zainstaluj sobie jakiś program do pomiaru transferu i zmierz ile zużyjesz w ciągu np. tygodnia.
Jednak na dwie osoby 10GB to jest nic.

#694158  autor: cesarz
 28 sty 2014, 19:21
O ile wiem to YT jest dodatkowo płatne w CP . MB z abonamentu są do oglądania stron WWW, korzystanie z popularnych serwisów społecznościowych np. Facebook, nk, GoldenLine, Linkedini i komunikator Halo

CNN

#694169  autor: david4nal
 28 sty 2014, 20:14
Nie jest dodatkowo płatne. Normalnie odliczane jest od transferu.

Tylko przy abo za 99,90 zł miesięcznie dostaje się "dodatkowy transfer - 5 GB" na videostreaming z youtube i inne popularne portale. Warunek, żeby odliczało po tym dodatkowym transferze jest jakość wideo nie przekraczająca 360p.

A dla abonamentów od 59,90 zł nie pobiera z transferu niektórych treści stron internetowych jak np. obrazki.

#694186  autor: cesarz
 28 sty 2014, 20:48
Tu chyba kolega testuje CP 10GB za 39,90 zł

CNN

#694239  autor: david4nal
 28 sty 2014, 23:22
Ale to znaczenia nie ma. Wideo z portali typu Youtube będzie normalnie pobierane z jego transferu danych. Po prostu w tej opcji nie ma dodatkowych gigabajtów na videostreaming w 360p.

#694240  autor: adik
 28 sty 2014, 23:23
Jeśli chcesz korzystać codziennie z youtube 1 godz to zapomnij o tej ofercie,te 10 Gb to styknie ci na przeglądanie stron byle bez wideo,do gier online także,no i na ściąganie po nocach 50 Gb powinno ci także starczyć, o ile nie przesadzasz z torrentami.Przed braniem jakiejkolwiek oferty powinno się wcześniej z nią zaznajomić i wstępnie ocenić co potrzebuje a czego nie.
Ja z pewnością limitowanego internetu bym nie brał bo mi się nie to poprostu nie opłaca.

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769

#694297  autor: Sig
 29 sty 2014, 09:35
cesarz pisze:Tu chyba kolega testuje CP 10GB za 39,90 zł
Owszem, ale nie zachodzi sytuacja, że Youtube jest "dodatkowo płatne" jak wspomniałeś. Schodzi z pakietu, jak zwykłe dane i jak wspomniał przedmówca - w opcji za 99 zł jest oddzielny pakiet na takie treści (jak się skończy, to leci z głównego pakietu). Nic nie jest :dodatkowo płatne" dopóki pakiet jest obecny.

Do OP - internet mobilny to internet z limitami transferu. Dlatego nie jest dobrą alternatywą dla kabla, przy intensywnym używaniu. Zawsze należy mniej więcej oszacować swoje zapotrzebowanie na dane. Kiedyś używałem do tego NetLimiter, teraz w sumie nie muszę liczyć.
Z YT jest tak, że zużycie transferu zależy od jakości wideo (i paru innych czynników). Spotkałem się z uśrednieniem 2,75MB = 1 minuta. Nie podobają mi się takie założenia, bo ktoś może np. oglądać tylko 1080p i wszystkie wyliczenia poszły w... Tak czy inaczej, przy takim założeniu i oglądaniu godzinę dziennie, z samego YT wyjdzie ci ok. 5GB transferu.

Podsumowując - oszacuj swoje typowe zużycie i dobierz do niego ofertę, najlepiej z jakimś zapasem, żeby mieć luz. Taki urok internetu mobilnego.
Myślę, że jeżeli ma to być CP, to opcja 20+3GB mogłaby starczyć, ale pod warunkiem pilnowania pobierania w transferze nocnym (50GB). Zresztą w ciemno nikt odpowiedzialny niczego nie poleci.

Aha i dodam, że jeżeli przechodzisz z nielimitowanego internetu (Neostrady) na limitowany, to musisz zmienić przyzwyczajenia i mieć świadomość, że istnieje pakiet. Jak widzisz, pakiety pozwalające na w sumie bezstresowe korzystanie są drogie (ten za 99 zł np.) i robi się z tego cena równowazna Neostradzie (ale prędkość większa).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#694509  autor: marcinek243
 29 sty 2014, 20:55
KA pisze:Jednak 20GB/dzień to dla 99% ludzi dużo za dużo - nawet moi znajomi informatycy i maniacy internetowi tyle nie zużywają.
Oj uwierz, że jak się ogląda co najmniej godzinę dziennie YT w 720p to jest nic. Godzina to ok 1gb+ do tego inne pierdoły jak gry online czy www i zamykam się w 2-3gb dziennie będąc zaledwie 3 godziny przed komputerem.