• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #694097  autor: Gnom4K
 28 sty 2014, 17:07
Witam

Posiadam smartfona LG G i do tej pory korzystałem z internetu tylko za pomocą WIFI w domu. Chciałbym też mieć internet poza domem ale nie mam pojęcia o tych pakietach internetowych. W jakiej sieci się opłaca wykupić taki pakiet internetowy ?

Mam numer w Heyah ale mogę w każdej chwili przenieść się do Play - ten numer mam już ponad 3 lata.

Z tego co czytam na stronie heyah to jest taka oferta:

10zł za 250MB - 30dni
12 zł za 500MB - 30 dni
15zł za 1 GB - 30 dni

Nie mam zielonego pojęcia czy np. 250 MB mi wystarczy czy nie , różnica w cenie też jest niewielka , zaledwie kilka zł.

1.Następna sprawa, mam zalogowanego Facebooka non stop na telefonie ( nie wylogowuje się na smartfonie), to znaczy że gdy tylko włączę wifi od razu widzę kto do mnie napisał itp. Gdy wykupię pakiet i nie będę wylogowywał się z facebooka to cały czas będzie mi pobierał megabajty za to że jestem zalogowany ? I czy wtedy pakiet będzie szybko znikał ?

2. Jak działa taki pakiet. Rozumiem że: -> wysyłam smsa , z konta pobiera mi się kwota za jaką kupiłem pakiet -> i teraz co muszę uruchomić w telefonie aby internet działał ( dane pakietowe, 4 G , GPRS , HSPA) ?

3. Wyczytałem gdzieś ale to już chyba nieaktualne , że gdy skończy mi się pakiet internetowy przed upływem 30 dni to zwalniają mi połączenie internetowe ale nie wyłączają całkowicie usługi . Czy to prawda?

4. Co się dzieje po wykorzystaniu pakietu ( czy wtedy pobiera mi pieniądze z konta po każdym wejściu na internet )?

Przepraszam za takie dziwne pytania ale jestem laikiem w tych sprawach :-)

#694103  autor: Niezgodna7
 28 sty 2014, 17:14
Kup ten 250MB, ale korzystaj też z wifi.
Jeśli bez wifi, to minimum 500MB.
4). Tak.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#694106  autor: Gnom4K
 28 sty 2014, 17:17
OK

A w telefonie jaką usługę muszę mieć włączoną aby internet działał ?
I czy facebook włączony w tle też cały czas pomniejsza mój pakiet ?

#694109  autor: Niezgodna7
 28 sty 2014, 17:30
Teraz masz dostęp przez wifi.
Ustawiłeś na stałe, będziesz musiał to zmienić na
internet apn. Wtedy tylko z pakietu Ci pobierze MB, albo kasę z konta.
Pókiś świeżak, zalecam ustawić na:
Pytaj zawsze o punkt dostępu (wifi /internet) Będzie to kłopotliwe dla Ciebie, ale to tymczasowe rozwiązanie, zanim nie ogarniesz co i jak z pakietem MB.
*
Tak, im więcej połączeń z netem, tym więcej pobiera z pakietu.

#694115  autor: Gnom4K
 28 sty 2014, 17:42
Ok, znalazłem takie ustawienie.

1.A odnośnie sieci 2G 3G i 4G. Teraz mam ustawione używaj tylko sieci 2G ( aby mi mniej ciągnęło na baterii. Czy gdy wykupię pakiet będę musiał wyłączyć tą opcję ( aby wykorzystywało też sieć 3 G i 4G?)

2. Czy dane pakietowe też będę musiał włączyć ?
3. Czy roaming trzeba będzie włączyć ?
4 . Czy tylko APN będę musiał włączyć na heyah internet?

#694178  autor: Niezgodna7
 28 sty 2014, 20:34
1. Nie musisz. Jeśli prędkość 2G wystarczy Ci do netu.
2. Raczej nie.
3. Jak jesteś i będziesz w PL - nie.
4. Tam nie ma dużego wyboru, łączysz się z netem przez punkt dostępu internet gprs apn, lub wifi. (w twojej hejah może się inaczej nazaywać ten punkt apn)

#694216  autor: Gnom4K
 28 sty 2014, 22:03
ok

dziękuje za pomoc.

już wiem wszystko :)

#694231  autor: buba1234
 28 sty 2014, 23:06
zainstaluj Opere Mini oszczedza transfer