Witajcie!
Mam aktualnie ofertę PLAY NA KARTĘ LUBIĘ TO!
Po paru miesiącach stwierdziłem, że jestem zmęczony kombinacjami, żeby mieć jak najlepiej (nie wiadomo ile MB, minut czy SMSów), czuje, że mogę wielu rzeczy nie wykorzystać, że coś przepadnie, itd, pamiętanie o terminach..
Po prostu zmienił mi się diametralnie korzystanie z telefonu.
Aktualne oferty abonamentowe wydaje mi się, że robią się równie korzystne, niż w prepaidach (przy odpowiednim doborze, możemy otrzymać wszystko, co potrzebuję).
Powiem szczerze, że PLAY ma najlepsze oferty na kartę, ale aż 6 taryf (tyle, co w Orange).
Każda z nich ma korzyści i wady.
Myślę też nad niedrogim abonamentem (przedział przynajmniej 30-złotowy, max 50 zł/mies., raczej bez telefonu).
Mix też się nieźle poprawił - wyłączając ofertę z telefonami.
OTO ZALETY I WADY TARYF NA KARTĘ W PLAY:
> PLAY NA KARTĘ ROK WAŻNOŚCI KONTA
PLUSY:
+ Rok Ważne Konto od 5 zł
+ możliwość zbudowania taryfy pakietami (100 minut do Play+fix), 30 min do wszystkich, 10 za 5, 15 za 10, nielimitowane minuty do Play
+ za aktywność w doładowaniach dodatkowe bonusy w Programie Doładowań
+ w subtaryfie PLAY FRESH ROZMOWY I SMSY W PLAY dostajemy nielimitowane minuty i SMSy do Play do 50 dni za doładowanie odpowiednią kwotą
+ w subtaryfie PLAY FRESH DARMOWE SMSY DO WSZYSTKICH dostajemy do 2000 SMSów do wszystkich na max 50 dni
MINUSY:
- Pilnowanie ważności pakietów
- tylko jeden pakiet w miesiącu (3 pakiety po 100 minut w Play+fix)
- w substaryfach z bonusami za doładowanie nie wykupimy nielimitowanych SMSów za 10 zł
> PLAY NA KARTĘ 0 GR W PLAY
+ nielimitowane minuty i SMSy w Play w cenniku
+ kupimy 30 minut do wszystkich, nielimitowane SMSy za 10 zł oraz pakiety internetowe z lejkiem
- jeśli nie przypilnujemy ważności pakietu netowego, zapłacimy 12 gr/100 kb
- brak RWK
- brak pakietu minut na stacjonarne
- bonusy do doładowań tylko przez Internet
> PLAY NA KARTĘ LUBIĘ TO!
+ możliwość zbudowania taryfy pakietami (100 minut do Play+fix), 30 min do wszystkich, 10 za 5, 15 za 10, nielimitowane minuty do Play, nielimitowane SMSy za 10 zł
+ za aktywność w doładowaniach dodatkowe bonusy w Programie Doładowań
+ DARMOWE MB/GB na szybszego neta za każde doładowanie konta, które są ważne TYLE, CO KONTO GŁÓWNE!
+ darmowy lejek po wyczerpaniu MB - gwarancja cennikowa
+ ekstra bonusy za doładowanie np. poprzez FB (od 5 zł zawsze 30% więcej)
- brak RWK
- pilnowanie ważności pakietów
- tylko jeden pakiet w miesiącu (3 pakiety po 100 minut w Play+fix).
OFERTA FORMUŁA MIX W PLAY:
+ zalety:
* za 15 zł (10 zł przy przedłużeniu umowy w opcji BEZ TELEFONU) potrącane z doładowania kontraktowego otrzymuje się NIELIMITOWANE ROZMOWY W PLAY oraz NIELIMITOWANE SMSY do wszystkich sieci. Reszta kasy zostaje na dowolne wykorzystanie
* ważność konta się sumuje przy częstych zasileniach kwotą kontraktową (można mieć nawet 4 lata ważne konto na wychodzące)
* sumowanie pakietów netowych za wielokrotne zasilenia kwotą kontraktową (ważność i wartość)
* pakiety dodatkowe odnawiają się same co miesiąc (wystarczy mieć kasę na koncie)
* darmowy lejek w cenniku + FreeZone (portale społecznościowe gratis)
* Stała kwota kontraktowa
- MINUSY:
* przymus doładowania przynajmniej raz w miesiącu za stałą kwotę (jak w T-Mobile Mix czy Zetafonie Orange)
OFERTY ABONAMENTOWE W PLAY - BEZ TELEFONU:
Zalety:
+ przez internet dostajemy więcej (29,99 zł to oprócz nielimitowanych rozmów do wszystkich, dostajemy SMS/MMS do wszystkich - do 150 zł oszczędności przez czas trwania umowy 15 mies.)
+ niektóre pakiety dodatkowe są darmowe do 2 miesięcy rozliczeniowych (Try & Buy)
Wady:
- brak efaktury - wyższy abonament
- 1 GB za 30 zł bez pakietu Smartfon 2 GB za +20 zł do abonamentu (w opcji "Bezpieczny Internet" BRAK możliwości zakupu pakietu internetowego)
- opłata aktywacyjna 49,99 zł; itd.....
Do tego powiem o zmianie profilu korzystania z telefonu:
> mam dual SIMa
> pisze dużo SMSów
> dzwonie mało - raz na jakiś czas albo jak tylko jest coś potrzeba
> internet - opera mini głównie (przeglądanie stron poza wi-fi, aktualizacja pogody czy komunikatory).
Dual SIM powinien mi obniżyć koszty, gdyż mam Aero2 i mogę wrócić do RWK, lecz korzystanie z Aero2 może stanąć pod znakiem zapytania jeśli wprowadzą CAPTCHA.
Tu bym potrzebował oferty z pewnym internetem poza domem.
Ogólnie: potrzebna mi oferta z pewnym dwonieniem, SMSami i internetem. OK, nasuwa się oferta NO LIMIT (Red Bull Mobile, Heyah Non-Stop, NJU MOBILE); lecz może być nieopłacalna.
Oferty MVNO (np. Klucz, Vikings Mobile, Virgin Mobile) nie interesują mnie - nie są pewne i są tak naprawdę tylko promocjami.
Dość rozpisywania się - co sądzicie? Czy nigdy nie dopasujemy ofert dla siebie i trzeba ciągle zmieniać taryfy, czy przenosić numery?
Zapraszam do dyskusji, no i o lekką poradę

Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam