• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#688140  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 22:42
nie jest to pic na wodę, gdyby tak było to by tego nie było,
zwracam się bez sarkazmu, nie wiem gdzie go dostrzegłeś

#689236  autor: orson_dzi
 10 sty 2014, 00:18
potter28 pisze: Dla mnie pic na wodę.
Dokładnie tak jest.

ciekawy, możesz mi wierzyć, albo nie, ale od startu nju mobile przed jakieś pół roku miałem styczność z większością zgłoszeń dotyczących spraw dosłownie wszystkich możliwych i ani razu nie spotkałem się z blokadą spowodowaną przekroczeniem abonamentu. W Orange tak, w okolicach 900zł wzwyż leci blokada + prośba o depozyt.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#689377  autor: ja.michal
 10 sty 2014, 16:56
orson_dzi pisze:W Orange tak, w okolicach 900zł wzwyż leci blokada + prośba o depozyt.
Z ciekawości. Ten depozyt jest tylko na jeden okres rozliczeniowy czy aż do końca umowy? Zamiast depozytu w Orange można zapłacić "nabity" rachunek, ewentualnie zapłacić tyle, aby była nadpłata? Czy blokada będzie nałożona na koncie jeśli będzie nadpłata na koncie?

#689380  autor: Prezesek
 10 sty 2014, 17:11
ja.michal depozyt to depozyt.. Jak każą płacić, to płacisz - nadpłatę na poczet rachunków możesz zrobić, ale nie ominiesz w ten sposób depozytu. Wiem, co pisze, ponieważ ostatnio podpisywałem kolejną umowę w Orange.

Musiałem wpłacić 300 zł depozytu na okres 6 miesięcy. Nikogo nie interesowało, że na dwóch kontach abonenckich mam łącznie ok. 520 zł nadpłaty... :roll:

#689382  autor: ciekawy
 10 sty 2014, 17:14
depozyt chyba przez minimum 3 miesiące jest zamrożonych i po tych 3 miesiącach kasa może być albo wrócona albo wydana na rachunki ale,żeby tą kase wypłacić albo opłacić nią rachunki trzeba napisać na a4 pisemną dyspozycje rozporządzenia tą wpłaconą kasą,bez tej dyspozycji kasa będzie siedziała i ani nie wypłacą ani nie opłacą tą kasą rachunków,zupełnie jakby jej nie było,dlatego trzeba o tym pamiętać żeby złożyć takie oświadczenie że chcesz,żeby kasa była wrócona na konto albo żeby za nią opłacić rachunki, czego pierwsze trzy rachunki opłacasz z kasy spoza tego depozytu

#689457  autor: ja.michal
 10 sty 2014, 21:46
Jak depozyt działa to dokładnie wiem bo swego czasu, jak uczeń liceum jeszcze, płaciłem ponad 700 zł depozytu.

Chodziło mi bardziej o sytuację gdy człowiek jest za granicą i mu włączą blokadę.

#689476  autor: bolek2004
 10 sty 2014, 22:13
Nie wiem o co wam chodzi z tym limitem należności ale to nie ma nic wspólnego z tym ile się w danym miesiącu wydzwoniło. Przeniosłem 2 numery do nju ostatnio i na jednym limit ten był 220zł, po zapłaceniu pierwszej faktury limit został pomniejszony o wartość faktury, więc to nie chodzi o to ile kto dzwoni tylko o coś innego.

#689498  autor: orson_dzi
 10 sty 2014, 23:41
ja.michal pisze:Z ciekawości. Ten depozyt jest tylko na jeden okres rozliczeniowy czy aż do końca umowy?
Zazwyczaj blokada jest zakładana z powodu Internetu. I depozyt nie jest wtedy potrzebny, bo jeśli jest to pierwsza taka sytuacja, to opłata jest umarzana.
W przypadku opłat np roamingowych, to też przeważnie jest to do dogadania, że wiesz o przekroczeniu, płacisz fakturę i to wszystko.

To głównie taka blokada na wypadek fraudu, albo kradzieży numeru. Jak np. faktury są ciągle po kilkadziesiąt złotych, nagle powstaje przekroczenie na 1000zł, więc profilaktycznie leci blokada i trzeba czekać aż się człowiek zgłosi i wyjaśni o co chodzi.

Poza tym, depozyt jak depozyt, trzy miesiące i idzie na faktury, albo z powrotem na konto, czy też przekazem.

#689510  autor: ja.michal
 11 sty 2014, 01:52
OK. Dzięki. Sam limit kredytowy da się zwiększyć jeśli człowiek wie, że będzie podróżować i mu telefon potrzebny (dzwonienie + transmisja danych)?
Swego czasu w Erze była taka możliwość - właśnie depozyt, ewentualnie kopia karty kredytowej wraz ze zgodą na obciążenie (jeśli dobrze pamiętam).

#689567  autor: ciekawy
 11 sty 2014, 15:11
zrobienie polecenia zapłaty też zwiększa wiarygodność czyli mogą nie blokować tak szybko sim jak bez tego,

rachunki, napewno terminowe opłacanie ich miesiąc w miesiąc, liczą się najpierw 3 pierwsze rachunki, potem też liczą się kwartały,

tego limitu nie można zwiększyć ani zmniejszyć, tylko sieć decyduje jaki ten limit będą mieli klienci,

jak się jedzie za granice to najlepiej zabrać dodatkowo karte sim prepaid, mieć dostęp przez net do konta bankowego w kraju na którym jest kasa z której można za granicą doładować numer po zalogowaniu się na konto, to jest najpewniejsze

#689846  autor: ja.michal
 13 sty 2014, 01:52
ciekawy, akurat limit kredytowy da się zwiększyć, ale u każdego operatora bywa inaczej. Tutaj pytanie dotyczące Orange bo widzę, że orson_dzi wie coś dokładniej.

Tak czy inaczej, dzięki za info. :)

#690568  autor: BUCKS
 15 sty 2014, 22:45
Ja mam w nju limit 190,01zł :) A rachunki opłaciłem już 2, po 9zł każdy :D
Może wyższym limitem chcą zachęcić do korzystania z telefonu i tak będzie ale to dopiero po przeniesieniu numeru z Play.
Zresztą nie pamiętam, abym kiedykolwiek za 1 kartę SIM w abonamencie płacił ponad 100zł, najwyższy rachunek jak kojarzę opiewał na ok. 70zł w szczycie ;)
 #691225  autor: Sottisme
 18 sty 2014, 12:07
Witam.
Mam problem z siecią nju mobile,a mianowicie czy sieć która nakłada limit np. 210 zł jest na prawdę siecią bez ograniczeń?

Interesuje mnie tylko pakiet ,,do komórkowych'' który umożliwia mi dzwonienie 0,19 zł za minutę do wszystkich sieci.Podobno zapłacę tylko maksimum 19 zł jeżeli będę korzystał tylko z tej opcji.

Co się stanie gdy w ciągu miesiąca wydzwonię 1200 minut (40 minut dziennie) ? Według moich wyliczeń 1200 minut * 0,19 zł (stawka za minutę) = 228 zł.
Oznacza to,że przekroczyłbym limit 210 zł.

Czy zapłacę 19 zł tak jak jest to podane w reklamach, umieszczonych w środkach masowego przekazu czy zapłacę karę za przekroczenie limitu 210 zł i zablokują mi połączenia wychodzące itd. ?

#691228  autor: KA
 18 sty 2014, 12:15
Tak, licznik zatrzymuje się na 19 lub 29 - zależnie od wybranej opcji.
"Limit należności" to coś zupełnie innego i w ogóle o tym nie myśl.

#691257  autor: marcin1980
 18 sty 2014, 14:04
Nie patrz na limit należności bo nigdy do niego nie dojdziesz licznik zatrzymuje sie na 19zł do komórkowych i jakby nie patrzeć jesli nawet limit nalezności miałbyś na 70zł to ci nie zablokują nie nalożą kary bo kwota do zapłacenia będzie 19zł niezaleznie od tego czy wygadasz 1200min czy 5000min tak jak wyżej @KA napisał nie myśl o tym śpij spokojnie i nie wyliczaj niczego bo to się mija z celem

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#691583  autor: orson_dzi
 19 sty 2014, 15:33
ja.michal pisze:Sam limit kredytowy da się zwiększyć jeśli człowiek wie, że będzie podróżować i mu telefon potrzebny (dzwonienie + transmisja danych)?
Nic z tym nie zrobisz. Jest to sztywno powiązane z tzw. klasą kredytową. Takie coś, co w dziwny sposób wylicza komputer podobnie jak przy zdolności kredytowej w banku przy podpisywaniu umowy. Nikt nie wie jak to działa i na jakiej podstawie jest to ustalane. Takie jest i już.

A odnośnie tematu, zwracam honor. W tamtym tygodniu jak na zawołanie trafił mi się zablokowany numer w nju mobile. Druga faktura, przekroczenie w roamingu na ok 400 zł i konieczność zaliczki 180 zł.

#691701  autor: BUCKS
 19 sty 2014, 22:10
Sottisme pisze:Witam.
Mam problem z siecią nju mobile,a mianowicie czy sieć która nakłada limit np. 210 zł jest na prawdę siecią bez ograniczeń?
Problemu z nju jeszcze nie masz, jak już to masz wątpliwości co do tego jak rozumieć ich ofertę.
Interesuje mnie tylko pakiet ,,do komórkowych'' który umożliwia mi dzwonienie 0,19 zł za minutę do wszystkich sieci.Podobno zapłacę tylko maksimum 19 zł jeżeli będę korzystał tylko z tej opcji.

Co się stanie gdy w ciągu miesiąca wydzwonię 1200 minut (40 minut dziennie) ? Według moich wyliczeń 1200 minut * 0,19 zł (stawka za minutę) = 228 zł.
Oznacza to,że przekroczyłbym limit 210 zł.

Czy zapłacę 19 zł tak jak jest to podane w reklamach, umieszczonych w środkach masowego przekazu czy zapłacę karę za przekroczenie limitu 210 zł i zablokują mi połączenia wychodzące itd. ?
Limit o którym mowa dotyczy wysokości rachunku jaki możesz sobie maksymalnie nabić wykonując połączenia dodatkowo płatne np. w roamingu, połączenia zagraniczne, SMS na numery premium itp. Np. 19zł + x + x... itd. nie może przekroczyć wspomnianego limitu, bo operator poprosi Ciebie o wpłacenie kaucji.

[ Dodano: 2014-01-19, 22:19 ]
orson_dzi pisze:
ja.michal pisze:Sam limit kredytowy da się zwiększyć jeśli człowiek wie, że będzie podróżować i mu telefon potrzebny (dzwonienie + transmisja danych)?
Nic z tym nie zrobisz. Jest to sztywno powiązane z tzw. klasą kredytową. Takie coś, co w dziwny sposób wylicza komputer podobnie jak przy zdolności kredytowej w banku przy podpisywaniu umowy. Nikt nie wie jak to działa i na jakiej podstawie jest to ustalane. Takie jest i już.
Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś po 3 opłaconych fakturach można było zadzwonić do BOK Orange i poprosić o podniesienie limitu. Jeśli komuś na tym zależało to po interwencji podnosili ale dotyczyło to oferty ze stałym abonamentem z cyrografem. Nie podnosili limitu o tyle ile ja bym chciał, tylko operator decydował o wysokości nowego limitu.

#691745  autor: massiwo
 19 sty 2014, 23:50
momento, czyli bedac na wczasach poza krajem i korzystajac czynnie z telefonu moge krecic sie maksymalnie tylko do 220zl? tyle u mnie widnieje...

#691747  autor: orson_dzi
 19 sty 2014, 23:54
massiwo pisze:czyli bedac na wczasach poza krajem i korzystajac czynnie z telefonu moge krecic sie maksymalnie tylko do 220zl?
Nie, ale jak przebijesz te 220zł, to w każdym momencie możesz mieć założoną blokadę połączeń wychodzących.

#699241  autor: stefan_rekin
 18 lut 2014, 15:18
witam,
to ja może spytam o limit należności, ale z perspektywy drugiej strony ;)

Rozumiem że operator (tu zastanawiam się nad przejściem do NJU w abo) może WYŁĄCZYĆ mi usługę w obawie o swój interes. To zrozumiałe. Czy zatem mogę JA też ustawić swój limit należności, po przekroczeniu którego mój rachunek nie będzie dalej zwiększany?

Załóżmy następującą sytuację, która co poniektórym może przypominać wakacyjną pamiątkę pewnego pana posła.

Z dostępu do netu w telefonie korzystam w 99% będąc w zasięgu wifi. Jednak sporadycznie zdarza mi się awaryjnie skorzystać w trybie sieci kom. Nie widzę zatem potrzeby kupowania specjalnego pakietu dostępu do Internetu. Z jakichś względów mój telefon jednak bez mojej wiedzy ściąga dużą ilość danych (w kraju, bądź co gorsza w roamingu) i czy wówczas Limit Należności zadziała? Czy można ustawić sobie jakąś magiczną granicę nieprzekraczalności rachunku? Np prosząc o sztywną egzekucję Limitu, którą ew można znieść wpłacając z góry coś na kształt kaucji?

Posłużyłem się przykładem ściągnięcia dużej ilości danych, natomiast chodzi mi o ogólne nałożenie takowego Limitu. Ktoś pisał o rozmowach w roamingu. Znowu przychodzi mi na myśl takowy Limit - optymalnym by było gdyby limit zadziałał selektywnie tylko na ekstra płatne usługi. Przykładowo ktoś ma włączoną usługę 19pln do komórkowych, wyjeżdża za granicę, tam przekracza limit, automatycznie ma odłączane usługi roamingowe + internet, a po powrocie do Kraju dalej korzysta z usługi 19pln...

Ciągłe monitorowanie stanu konta przez panel www (jeśli to w ogóle możliwe) odpada. No i oczywiście wiem, że zawsze pozostaje prepaid (którego oferta nie jest już tak atrakcyjna).

dzięki z góry za wszystkie porady!